بازگشت بایدن به برجام یا بازی جدید سیاستمداران آمریکایی

بازگشت بایدن به برجام یا بازی جدید سیاستمداران آمریکایی

یک کارشناس روابط بین‌الملل معتقد است، رویکرد بایدن از ابتدا بازگشت به برجام بوده، اما بهانه‌اش این است که ایران ابتدا به تعهداتی که کاهش داده بازگردد.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، برنامه «رویداد» رادیو گفت‌وگو با موضوع لغو برخی قوانین مصوب آمریکا توسط بایدن با حسن بهشتی پور، کارشناس مسایل بین‌الملل به صورت تلفنی گفتگو کرد.

حسن بهشتی پور با اشاره به اقدامات ابتدایی بایدن و بازگشت به نظام بین‌الملل گفت: برگشت آمریکا به پیمان پاریس از اقداماتی است که آقای ترامپ بدون هیچ توجیه منطقی و صرفا به خاطر منافع سرمایه دارهای آمریکایی که آلودگی هوا را ایجاد می کردند و نمی خواستند هزینه هایش را بپردازند از این پیمان خارج شده بود و حالا بایدن به این پیمان برگشته است. این گام مثبتی است.

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در صفحه اینستاگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

وی افزود: لغو مسافرت هفت کشور مسلمان به آمریکا اقدام خوب دیگری توسط بایدن است چون با تمام مبانی حقوق بشر در تعارض بود. مقالات متعددی علیه فرمان ترامپ نوشته شده بود منتها به این انتقادات گوش نمی کرد و نه در داخل امریکا و نه در بیرون آمریکا توجهی به این موضوع نداشت.

کارشناس مسایل بین‌الملل با اشاره به اعزام مشاور امنیت ملی بایدن به اروپا، این اقدام را هم از دیگر اقدامات مناسب وی برشمرد و گفت: بایدن مشاور امنیت ملی خود را به اروپا فرستاده تا با اروپایی ها در مورد ایران و روسیه و سایر مسایل بین‌المللی که با هم در این چند سال اختلاف داشتند، مشورت کنند. اروپا و آمریکا در سال های اخیر در خصوص ناتو با هم اختلاف نظر شدید پیدا کرده بودند و باید دید آیا بایدن سیاست ترامپ را قبول دارد و یا خیر؟

وی متذکر شد: اگر اروپایی ها و آمریکا با هم متحد شوند عملکرد ناتو نسبت به گذشته در جهت منافع آمریکا و اروپا بیشتر خواهد شد ولی کشورهایی مانند ایران و خاورمیانه احیانا در خطر بیشتر قرار خواهند گرفت. چون اینها هرچقدر با هم متحدتر هستند ضریب درصد تجاوز شان به حقوق کشورهای دیگر بیشتر خواهد شد.

بهشتی پور به مسئله برجام و بازگشت آمریکا به آن اشاره و اظهار کرد: آمریکایی ها می گویند منتظر هستند ایران اقدامی انجام دهد در حالی که در عرف بین‌الملل وقتی که آمریکا از برجام خارج شده اول باید آن ها اقدامی در عمل برای بازگشت به تعهداتشان انجام دهند و نه اینکه منتظر ایران باشند تا به تعهداتش برگردد. پس باید دید مذاکرات آمریکایی ها با اروپایی ها به چه نتایجی می رسد.

وی در ادامه به تحلیل رویکرد دولت جدید آمریکا در موضوع برجام پرداخت و گفت: رویکرد بایدن از ابتدا بازگشت به برجام بوده است منتها بهانه‌اش این است که منتظر ایران است تا ابتدا به آن تعهداتی که کاهش داده بازگردد. اما این را به مردم نمی گوید که آمریکا در اردیبهشت سال 1397 از برجام خارج شد و ایران یکسال صبر کرد و در اردیبهشت سال 1398 از برجام خارج نشد بلکه طی پنج مرحله 60 روزه تعهدات خودش را کاهش داده است.

کارشناس مسایل بین‌الملل افزود: پس به طور منطقی باید طرف آمریکایی برگردد و در این صورت بهانه اروپایی ها هم برداشته می شود چون اروپایی ها می گفتند ما به خاطر تحریم های آمریکا نمی توانیم تعهدات یازده گانه مان را انجام دهیم. اروپا هم باید تعهدات یازده گانه‌اش را که پس از خروج آمریکا از برجام مکتوب داده اجرا کند چون دیگر بهانه‌ای نخواهد داشت. در این شرایط انتظار می رود که طرف ایرانی هم که طی 5 مرحله تعهدات خود را کاهش داده به وضعیت اردیبهشت 1398 برگردد.

وی به تحلیل آینده تحولات منطقه پرداخت و اظهار کرد: مهمترین تفاوت روابط آمریکا با کشورهای منطقه روابط با عربستان است. به نظر می رسد که آمریکا با عربستان مشکلات بیشتری خواهد داشت اگرچه عربستان متحد آمریکا محسوب می شود ولی به نظر می رسد نوع موضع گیری های بایدن علیه عربستان نشان می دهد که اینها با هم مشکل خواهند داشت هرچند باید دید سیاست عربستان چگونه خواهد بود. آیا عربستان تبعیتی که در دوره ترامپ می کرد ادامه خواهد داد و یا شروع به مخالفت های جدیدی می کند.

بهشتی پور افزود: در ارتباط با عراق سیاست خروج از عراق قرار بوده در دوره ترامپ انجام شود و به نظر می رسد این مورد تائید نظر قرار نخواهد گرفت چون بایدن و حزب دموکرات خیلی موافق خروج آمریکا از عراق نبودند. اما باید دید که فشار و مخالفت هایی که در داخل عراق علیه سیاست های آمریکا وجود دارد موثر واقع می شود و یا خیر؟

وی با بیان اینکه بایدن هنوز نماینده ویژه ترامپ در افغانستان را برکنار نکرده و تائید کرده است، گفت: این شخص همچنان نماینده آمریکا در امور افغانستان می ماند. پس نشان می دهد که احتمالا سیاست آمریکا در مورد افغانستان ادامه پیدا می کند.


انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon