روابط ترکیه و آمریکا از نگاه اندیشکده آمریکایی؛ آنکارا و واشنگتن دیگر شرکای استراتژیک نیستند

روابط ترکیه و آمریکا از نگاه اندیشکده آمریکایی؛ آنکارا و واشنگتن دیگر شرکای استراتژیک نیستند

مقامات ترکیه اغلب می‌گویند، ترکیه نمی‌خواهد بین روسیه و غرب یکی را انتخاب کند. اما انتخاب طرف، دقیقاً همان چیزی است که غرب از یک متحد می‌خواهد.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، در بخش نخست تحلیل مفصل ماکس هافمن از تحلیل گران امنیتی اندیشکده موسوم به «مرکز ترقی آمریکایی» (Center for American Progress‎) به این اشاره شد که روابط ترکیه و متحدان غربی آن در ایالات متحده و اروپا، از حدود 8 سال پیش، همواره در یک روند نزولی و رو به کاهش قرار داشته است.

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

کشور ترکیه ,

هافمن، توجه ویژه ترکیه به روسیه و خرید سامانه موشکی اس 400 و همچنین روابط شخصی و غیر نهادی دونالد ترامپ و رجب طیب اردوغان را به عنوان نواقص رابطه آنکارا – واشنگتن برشمرد. اینک در بخش پایانی این گزارش، به افق پیش روی روابط ترکیه و آمریکا در دوران مسئولیت جو بایدن، پرداخته می شود.

تهدید انتخاباتی جو بایدن علیه ترکیه

هافمن در مورد انتقادات تند بایدن علیه ترکیه نوشته است: «نظرات بایدن در مورد ترکیه در کمپین انتخاباتی، به شکلی بود که او اردوغان را  خودکامه  خواند و اعلام کرد که او باید هزینه سرکوب را بپردازد. این سخنان باعث شد بسیاری تصور کنند که وی مواضع بسیار سخت تری نسبت به ترکیه خواهد داشت. با این وجود بعید است به یک روش تنبیهی پر سر و صدا در قبال ترکیه روی بیاورد. سیاست های آمریکا احتمالاً سازگارتر خواهد بود. توجه به حقوق بشر، دموکراسی و مبارزه با فساد مجدداً در دستور کار قرار خواهد گرفت. بایدن به این موضوعات اهمیت می دهد و آنها را مطرح می کند. همچنین باید گفت، بایدن قطعاً تعهد آمریکا به ناتو و روابط گسترده تر با اروپا را تقویت خواهد کرد.»

بایدن و کردها

مدیر مطالعات امنیت ملی اندیشکده ترقی آمریکایی، در مورد رویکرد بایدن در قبال کردها می گوید:«بایدن مدت هاست که با مسائل سیاسی و فرهنگی کردها آشناست و برای آنها احساس دلسوزی و همراهی دارد و به سازماندهی کارزارهای تحت رهبری کردها با داعش، کمک کرده است. وی احتمالاً پشتیبانی خود از نیروهای سوریه دموکراتیک (SDF) را حفظ خواهد کرد. رئیس جمهور اردوغان بیش از هر زمان دیگری به شرکای ائتلاف فرا ملی گرای خود در حزب حرکت ملی وابسته است، هم از نظر انتخاباتی و هم از نظر پارلمانی و هم از جهت اداره دستگاه های دولتی. اردوغان بدون فاصله گرفتن از جناح ملی گرایانه نمی تواند موضع خود را درمورد مسئله کُرد نرم و منعطف کند.»

حقوق بشر، دموکراسی و حاکمیت قانون

در ادامه گزارش هافمن آمده است: «وضعیت ترکیه در حوزه حقوق بشر، دموکراسی و حاکمیت قانون، ناخوشایند است، اما بعید است جرقه ای برای گسست کامل روابط باشد. به طور سنتی، دولت های ایالات متحده نگرانی هایی در مورد حقوق بشر، دموکراسی و حاکمیت قانون داشته و دارند اما در نهایت آنها را تحت الزامات ژئوپلیتیک قرار داده اند. بایدن و تیم او بر اهمیت تعهد واقعی به دموکراسی و حقوق بشر تأکید کرده اند. مطمئناً، برخلاف ترامپ آنها این مسائل را مرتباً مطرح می کنند و احتمالاً باعث ناراحتی اردوغان می شوند، اما دولت جدید باید این مسئله را ارزیابی کند که آیا واقعاً این نگرانی ها را بر ضرورت های واقعی سیاست مدیریت بحران های منطقه در اولویت قرار می دهد.

باید پرسید: اگر ترکیه به عنوان یک شریک غیر قابل اعتماد در مسائل منطقه ای یا در مقابله با روسیه دیده شود، آیا ایالات متحده در انتقاد خود مستقیم تر عمل می کند؟ آیا ایالات متحده از منافع اساسی خود در یک ترکیه با ثبات و دموکراتیک غافل شده است؟ نه ایالات متحده و نه اتحادیه اروپا نمی توانند ترکیه را از دست اردوغان نجات دهند. او نشان داده است که در برابر همه انتقادهای بیرونی سرکش است. فقط ترک ها می توانند دموکراسی خود را زنده کنند. هنوز هم، دولت بایدن باید حمایت لفظی و مادی ایالات متحده از فعالان حقوق بشر و جامعه مدنی در ترکیه را احیا کند.»

کشور ترکیه ,

بایدن، ترکیه و ارامنه

هافمن معتقد است که بایدن در روابط خود با ترکیه، به مساله ارامنه اهمیت می دهد. او نوشته است:«اولین نقطه تصمیم گیری می تواند در روز یادبود ارمنستان، در تاریخ 24 آوریل باشد. در این مورد لابی شدید توسط دیاسپورای ارمنی، در کنگره آمریکا در جریان است.»

انرژی

به باور ماکس هافمن، انرژی در روابط ترکیه و آمریکا نقش مهمی دارد.

او در این مورد نوشته است: «انرژی یکی دیگر از عوامل موثر بر همسویی استراتژیک ترکیه است که تصمیمات بزرگی در سال 2021 اتخاذ می شود. البته این موضوع جدیدی نیست. آنکارا همیشه به واردات انرژی از جمله خریدهای زیاد از روسیه اعتماد کرده است. ایالات متحده به طور تاریخی این اتکا را درک کرده و در زمان های گذشته، از تلاش ترکیه برای ایجاد یک کریدور انرژی جنوبی برای انتقال منابع دریای خزر از طریق قفقاز به بازارهای ترکیه و اروپا حمایت کرده است. جایگزینی خط لوله جنوب، خط لوله جدیدی به ترکیه خواهد بود و ترکیه با ترک استریم، اوکراین را که اکنون در جنگ ترکیبی با مسکو است، دور می زند و در همان حال، موجب حفظ وابستگی اروپا به روسیه می شود و انرژی مورد نیاز اقتصاد در حال رشد ترکیه، تامین می شود. ترکیه همچنین ساخت نیروگاه هسته ای خود را به روسیه سپرده و نیروگاه های دوم و سوم نیز هدفگذاری شده اند. اینجاست که رئیس جمهور آمریکا به شکل اختیاری و انتخابی می تواند، در مورد ترک استریم 2 وارد عمل شده و ترکیه را به خاطر معامله با روسیه،  تحریم کند. در همین حال باید به پیامدهای استراتژیک دستیابی ترکیه به گاز ساکاریا در دریای سیاه، بیندیشیم.»

مدیترانه شرقی و قبرس

هافمن در مورد تحریکات ترکیه در شرق مدیترانه نوشته است:«مشخص شدن مرزهای دریایی ترکیه و یونان، برای آنکارا مهم است و یونان، قبرس، مصر و اسرائیل در سالهای اخیر، ترکیه را در مجمع گازی شرق مدیترانه محروم کرده اند و علاوه بر این، از منظر جغرافیای سیاسی، ترکیه احساس محاصره شدگی می کند ولی تلاش هایش برای بیرون آمدن از این وضعیت، ترس و نگرانی همسایگان را افزایش داده است.

ترکیه معتقد به استقلال قبرس ترک است، با دولت وفاق ملی لیبی توافق نامه امنیتی امضا کرده و با یونان هم مشکل دارد. از آنجایی که قبرس و یونان کشورهای عضو اتحادیه اروپا هستند، بحران به یکی از مهمترین موضوعات اتحادیه اروپا تبدیل شده است.

صدراعظم آلمان آنگلا مرکل به تنهایی به دنبال باز نگه داشتن کانالهای دیپلماتیک بوده است. اما مرکل امسال کناره گیری می کند و انتخابات آلمان در ماه سپتامبر تصویر را تغییر خواهد داد.

با رفتن مرکل، قدرتمندترین صدای مهارکننده ترکیه در اتحادیه اروپا از بین خواهد رفت. دشوار است که اعمال تحریم، منجر به تغییر رفتار ترکیه شود. واقعیت این است که نیاز به میانجی گری وجود دارد و رفتارهای توهین آمیز مایک پامپئو در قبال ترکیه، وضعیت را بدتر کرد.

دولت بایدن اگر در صدد تغییر چشمگیر سیاست در مدیترانه شرقی نباشد، باید دست کم تغییر در لحن و تمرکز مجدد در میانجیگری ایجاد کند. خود رئیس جمهور بایدن تجربه شخصی طولانی مدتی با مدیترانه شرقی دارد و بحران و تاریخ آن را درک خواهد کرد.

وی برای جلوگیری از تشدید و به عنوان بخشی از تلاش گسترده تر برای تقویت انسجام و اتحاد، باید در اختلافات بین متحدان ناتو، فرانسه، یونان و ترکیه میانجیگری کند. دولت جدید وی همچنین احتمال دارد وزن خود را پشت سر تلاش های دبیرکل ناتو بیاورد.»

کشور ترکیه ,

هافمن معتقد است که لیبی و سوریه نیز دو نقطه مهم در روابط ترکیه و آمریکا هستند. او توصیه کرده که دولت جو بایدن در سال 2021 میلادی روابط را منجمد نگه دارد و منتظر تغییر رفتار ترکیه بماند. مقامات ترکیه اغلب می گویند، ترکیه نمی خواهد بین روسیه و غرب یکی را انتخاب کند. اما انتخاب طرف، دقیقاً همان چیزی است که غرب از یک متحد می خواهد.

تنظیم مجدد، نیازمند پاک کردن حافظه است

در این گزارش، موضوع روابط دفاعی ترکیه و روسیه برجسته شده و چنین توصیه شده است: «اگر ترکیه مایل به انتخاب نباشد، این باعث نمی شود به سمت خصومت برود. اما این بدان معناست که آنکارا دیگر در این تیم حضور ندارد.

ترکیه به عنوان یک کشور مستقل، می تواند اسلحه را از هر کسی که دوست دارد خریداری کند، اما این تصمیم نباید عواقبی برای ساختار امنیتی غرب ایجاد کند که برای محافظت از نظم دموکراتیک در برابر تجاوزات روسیه طراحی شده است. غالباً هنگامی که ناظران ترکیه در مورد تنظیم مجدد روابط صحبت می کنند، گویی صحبت درباره یک شیوه جادویی است که طی آن همه چیز به وضعیت سالهای گذشته برمی گردد.

در واقع، تنظیم مجدد، نیازمند پاک کردن حافظه است. یعنی پاک کردن برخی از بی اعتمادی ها و از بین بردن شکاف بین شعارها و واقعیت ها. شاید بتوان یک سیستم عامل جدیدی نصب کرد. چنین سیستمی باید تشخیص دهد که با همه صحبت ها، ایالات متحده و ترکیه در حال حاضر شرکای استراتژیک نیستند.

ترکیه به دنبال خودمختاری استراتژیک است و ایالات متحده باید این را بپذیرد و با معامله گرایی قاطعانه پاسخ دهد، نه به شکل خصمانه یا با امیدهای دروغین.

حماسه مداوم خرید سامانه پدافند هوایی روسی اس 400 روسیه و پاسخ ایالات متحده همچنان یک مسئله اساسی است که باعث فروپاشی روابط دو جانبه از دیدگاه ایالات متحده می شود.

مشی اردوغان این است تنش را تا حد بسیار زیادی بالا می رود و سپس به کسب امتیازات رضایت می دهد. او از این رویکرد در برابر ایالات متحده برای دو دوره ریاست جمهوری و همچنین علیه اتحادیه اروپا استفاده کرده است.  

آنکارا اکنون به احتمال زیاد در مرحله آشتی است و منتظر است ببیند دولت بایدن چه خطی را در پیش خواهد گرفت.

بایدن و تیمش این الگو را در سالهای اوباما تجربه کردند. بنابراین رئیس جمهور بایدن باید ترکیه را تحت فشار قرار دهد تا تصمیم بگیرد که یک متحد کامل خواهد بود یا بازی دوگانه با روسیه را ادامه می دهد.

اگر واقعاً معامله دوم موشکی محقق شود، واشنگتن اجرای مجازات های شدیدتر را پیش می کشد  که می تواند طیف وسیعی از همکاری های دفاعی را قطع کند. سال 2021 می تواند شاهد گسست گسترده ای در روابط دفاعی آمریکا و ترکیه باشد.»

کشور ترکیه ,

در پایان گزارش ماکس هافمن مدیر امنیت ملی و سیاست بین الملل در اندیشکده موسوم به «مرکز ترقی آمریکایی» به این اشاره شده است: «سرانجام، همه موضوعات مورد بحث در این گزارش، تأثیرات زیادی اغلب در اروپا خواهد داشت. تصمیم ترکیه در مورد خرید و استقرار سامانه موشکی اس 400 روسیه، واکنش ایالات متحده برای تحریم تسلیحاتی ترکیه و مسائل مرتبط با تحرکات ترکیه در وضعیت در سوریه، لیبی و مدیترانه شرقی و حتی مسئله مهاجرت، جملگی ابعاد و لایه های پیدا و پنهانی دارند که در یک زنجیره به همدیگر متصل هستند و بدون تردید این مسائل، با موضوع مهمی به نام انرژی، خطوط انتقال ترک استریم از روسیه به ترکیه و اروپا و دیگر خطوط، ارتباط تنگاتنگ دارد. این بحرانهای پیچیده را نمی توان از هم جدا کرد و نه تنها بر روابط ترکیه و آمریکا، بلکه بر اروپا و ناتو نیز تاثیر می گذارند.»

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت