تحلیل مبانی مواضع سیاسی آیتالله مصباحیزدی / علامه با نگاه مبنایی از توحید وارد حوزه مباحث سیاسی و اسلام میشد
گروه استانها ـ نشست علمی "خوانشی از سیره علمی و عملی علامه محمدتقی مصباح یزدی" توسط معاونت پژوهشی دانشگاه باقرالعلوم(ع) با همکاری دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از قم، نشست علمی "خوانشی از سیره علمی و عملی علامه محمدتقی مصباح یزدی" توسط معاونت پژوهشی دانشگاه باقرالعلوم(ع) با همکاری دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه برگزار شد.
در این نشست که با شرکت اساتید و دانشجویان بهصورت علمی برگزار شد، عضو هیئتعلمی موسسه امام خمینی(ره) با تحلیل مبانی مواضع سیاسی علامه محمدتقی مصباح یزدی گفت: این عالم علوم دینی، سربازی مطلق در ولایتفقیه داشت.
حجتالاسلام والمسلمین قاسم شباننیا بیان کرد: آیتالله مصباحیزدی در اشاعه بیانیه گام دوم انقلاب توجه ویژه داشت بهطوریکه برخی جلسهها در حضور او شکل میگرفت و معتقد بر این بود که گام دوم انقلاب باید با نگاه جهادی دنبال و به تحلیل و ارزیابی پرداخته شود.
عضو هیئتعلمی موسسه امام خمینی(ره) خاطرنشان کرد: در زمان چهلسالگی انقلاب که رهبر معظم انقلاب فرمودند باید کار جدی در حوزه انقلاب صورت گیرد، علامه مصباح از اساتید و شاگردان خود درخواست کرد، کارگروهی در این زمینه تشکیل و براساس منویات رهبری موضوعهای مرتبط با توجه به تأکیدات رهبر معظم انقلاب دنبال شود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود افزود: آیتالله مصباح در موضوع نقش مردم در حکومت اگرچه قائل به مشروعیت الهی بود، اما معتقد بود که انسان باید در حکومت اسلامی ایفای نقش کند.
این استاد دانشگاه گفت: متأسفانه امروز برخی برای اینکه سخنان آیتالله مصباح را تحریف کنند برعکس فرمایشات او را منتشر میکنند و میخواهند این خط فکری تضعیف شود. آنان خوب میدانند اگر سیره علمی و عملی علامه مصباح یزدی زنده باشد با مشکل روبرو میشوند و به همین جهت به تخریب میپردازند.
این شاگرد آیتالله مصباح افزود: او به دنبال ایجاد اندیشهها بود،خود را در مقام بندگی خدا قرار میداد و در مقابل سرزنش سرزنشگران و ملامت گران نیز متزلزل نمیشد.
عضو هیئتعلمی موسسه امام خمینی(ره) در بخش دیگری از سخنان خود به ویژگیهای علامه مصباح یزدی پرداخت و افزود: در آثار و سیره علمی او یک نقطه سقل مرکزی وجود داشت و آن این بود که در همهچیز، باور عمیقش به توحید بود.
شباننیا با اشاره به اثر آخر علامه مصباح در مباحث نظام سیاسی اسلام با عنوان حکیمانهترین حکومت افزود: در این اثر همانند سایر آثارش، مسائل توحیدی نمود بارز دارد.
وی بیان کرد: این عالم دینی در زمانی که برخی صحبتها با عنوان تحول مدنی و دموکراسی مطرح میشد تا انحراف دینی در جامعه ایجاد کنند، با نگاه تمام جانبه و توحیدی وارد میشدند.
این شاگرد علامه مصباح گفت: ایشان با نگاه مبنایی از توحید و بهرهگیری از منطق عقل وارد حوزه مباحث سیاسی و اسلام میشد و همچنین دیدگاههای اسلام را بهصورت نظاممند و پذیرفتنی مطرح میکنند.
وی تأکید کرد: علامه مصباح با عمل خود بندگی مطلق را در مقابل خداوند آموزش میداد وزندگی او به این شکل روال عادی گرفته بود و معتقد بود باید در مقابل خداوند بندگی مطلق باید کرد.
علامه مصباحیزدی، در بررسی شبهات ریشهیابی عمیق داشت
عضو هیئتعلمی موسسه امام خمینی(ه) نیز بابیان اینکه علامه مصباحیزدی در بررسی شبهات ریشهیابی عمیق داشت، گفت: اولویت نخست این عالم دینی در پاسخ به شبهات زمانی بود که میدید اسلام را به خطر میاندازد.
حجتالاسلام والمسلمین احمد ابوترابی در این نشست نیز به تشریح سازوکارهای مقابله با شبهات در سیره علمی و عملی علامه مصباح یزدی پرداخت و اظهار داشت: این عالم علوم دینی هدف اصلی از حکومت و ورود به جامعه را هدایت میدانست و براین باور بود، هدف حکومت هدایت است و مردم باید حکومت اسلامی را همراهی کنند.
وی بابیان اینکه علامه محمدتقی مصباح در سیره علمی و عملی در مقابله با شبهات بهگونهای عمل میکرد که هدایت گسترده و عمیقتر باشد، افزود: علامه مصباح یزدی در مواردی پاسخ به شبهه میپرداخت که آن شبهه اصل ایمان را مورد خطر قرار میداد.
این شاگرد آیتالله مصباح بیان کرد: ایشان در مواجه با شبهات در گام نخست به مقدار اهمیت شبهه و تاثیرمنفی آن پرداخته و سپس عمق آن سنجیده و به مقابله با آن میپرداخت.
ابو ترابی تصریح کرد: آیتالله مصباح بهطورمعمول در پرداختن و پاسخ به شبهات و معرفی حق به موضوعاتی میپرداخت که جزء ضروریات دین بود و بر این موضوع تأکید داشت، و صیانت از اصل دین اسلام برایش مهم بود.
این شاگرد آیتالله مصباح گفت: این عالم علوم دینی، در برخورد با شبهه بهطور عقلانی رفتار میکرد و معتقد بود باید هدایت بهگونهای باشد که تمام اقشاری که در مقابل شبهه قرارگرفتهاند پاسخ آن را متوجه و قانع شوند.
وی بیان کرد: آیتالله مصباح یزدی همواره با سادهسازی مطالب، سخنرانیهای اجتماعی خود را انجام میداد تا مخاطبان به عمق پاسخ برسند، بنابراین سادهسازی به پاسخهای شبهه از شیوههای علمی او بود.
ابو ترابی گفت: آیتالله مصباح در برخی مواقع به پیامدهای شبهات توجه میکرد و بر این باور بود که برای فهم عمق انحراف و پیامدهای اجتماعی باید نسبت به شبهات پاسخ منطقی داده شود.
وی افزود: علامه مصباح همچنین طرح ولایت را برای مقابله با شبهات در قالب یک مجموعه نظاممند با مبانی عقلی، بسیار مؤثر میدانست و در این زمینه نیز طرحهای آموزشی را برای آموزش دانش آموزان و دانشجویان را ارائه کرد.
توصیههای آیتالله مصباحیزدی در موفقیتهای مراکز علمی راهگشا بود
رئیس دانشگاه باقرالعلوم(ع) قم، نیز در این نشست با اشاره به سازوکارهای مدیریت در مراکز علمی از منظر علامه مصباح یزدی گفت: توصیههای مرحوم آیتالله مصباحیزدی در موفقیتهای مراکز علمی را راهگشا دانست.
حجتالاسلام والمسلمین شمس الله مریجی، اظهار داشت: توصیههای ایشان در مسیرهای علمی همواره راهگشا بود و امروز این موفقیتها در مراکز مختلف علمی کشور ازجمله دانشگاه باقرالعلوم(ع) بهوضوح قابلمشاهده است.
وی با اشاره به بهرهگیری 30 ساله از توصیهها و رهنمودهای آیتالله محمدتقی مصباح یزدی تصریح کرد: این عالم بزرگوار در ابتدا، وسط و پایان کار خود دین رسولالله را موردتوجه قرارداده و دغدغه دین و تبیین ارزشها برایش از اهمیت بالایی برخوردار بود.
معاون آموزشی دفتر تبلیغات اسلامی تصریح کرد: برای اینکه دین پیامبر اسلام(ص) تبیین، ترویج و تبلیغ شود، علامه مصباحیزدی خود را فدا کرد و در این مسیر نیز مرکزی را برای آموزش بنا نهاد تا افرادی که در آن آموزش میبینند در ابتدا، وسط و آخر کار آنان دین اسلام مهم باشد.
مریجی گفت: آیتالله محمدتقی مصباحیزدی هیچگاه نمیخواست خودش به لحاظ علمی و عملی محل رجوع باشد و نظر او این بود که مصباحها باید تکثیر شود تا هر فردی توانمندی داشته و بتواند مباحث خود را حل کند و با ایجاد موسسه امام خمینی(ه)به تربیت نیروهایی پرداخت.
رئیس دانشگاه باقرالعلوم(ع) بیان کرد: علامه مصباح نهتنها دین را در حاشیه قرار نداد، بلکه شاگردان موفق را تربیت کرد و امروز جامعه علمی از آن بهرهمند هستند.
انتهای پیام/459/ش