توسعه ایستگاههای هواشناسی گیلان؛ ۴۰ ایستگاه بارانسنج سنتی گیلان خودکار میشود
گروه استانها- مدیرکل هواشناسی استان گیلان از توسعه ایستگاههای هواشناسی گیلان خبر داد و گفت: ۴۰ ایستگاه بارانسنجی سنتی گیلان خودکار میشود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از رشت، محمد دادرس شامگاه سهشنبه در جمع خبرنگاران اظهار داشت: در دنیا 42 بلایای و مخاطره شناسایی شده که از این بلایا سیل 35 درصد، طوفانها و بادهای گرم 29 درصد و قحطی و خشکسالی 9 درصد از مخاطرات دنیا را به خود اختصاص دادهاند.
مدیرکل هواشناسی گیلان گفت: کشور ایران جزء 10 کشور مخاطرهخیز و استان گیلان جز 5 استان مخاطرهخیز در کشور است به همین منظور در هواشناسی 2 مقوله پیش بینی مخاطرات و اطلاعرسانی آن حائز اهمیت بوده و خوشبختانه در سالهای اخیر در استان گیلان اتفاقات خوبی در بخش هواشناسی رقم خورده است.
دادرس افزود: به واسطه نیروهای متخصص پیش بینیهای انجام شده در حد مطلوب انجام میشود و در بحث اطلاعرسانی نیز با سامانههایی که توسط هواشناسی استان تهیه شده به محض رصد مخاطره موارد لازم را ابتدا از طریق شبکه دولت به مدیران استانی و دستگاههای اجرایی اطلاع رسانی می کنیم.
وی با بیان اینکه سامانه پیامکی هواشناسی استان نیز در امر اطلاعرسانی دخیل است عنوان داشت: بنابر نوع پیش بینی و هشداری که انجام میشود اطلاعرسانی در سطوح مختلف دستگاههای اجرایی، امدادی، مدیریت بحران، فرمانداری، دهیاری، بخشداری و دستگاههای مربوطه انجام میشود.
مدیرکل هواشناسی گیلان با اشاره به در این راستا از ظرفیت شبکه مجازی نیز کمک گرفته و اطلاعات را در اختیار افراد قرار دهیم گفت: امسال توسط مدیریت بحران، استانداری گیلان در زمینه پدیدههایی مانند برف، باد گرم و یا سیل دستگاههای متولی امر تعریف شدند.
دادرس بیان کرد: به عنوان مثال در بحث برف متولی امر ادارهکل راهداری و حمل و نقل جادهای استان گیلان است و وظیفه ما این است که به محض رصد مخاطرات برف اولین اطلاعرسانی را به مدیریت بحران و سپس ادارهکل راهداری و حمل و نقل جادهای استان ارائه دهیم.
وی اظهار داشت: در بحث باد گرم که متولی آن ادارهکل منابع طبیعی استان است نیز همین روند اجرا میشود؛ سعی ما این است که در همه مراحل مدیریت بحران از مرحله پیش بینی، پیشگیری، آمادگی، مقابله و بازتوانی اطلاعات لازم را در لحظه در اختیار مسئولان استان قرار دهیم.
وی ابراز داشت: استان گیلان در بحث پیش بینی، پیشگیری و بسترهای فراهم شده جایگاه خوبی داشته و تلاش ما بر این است که با استفاده از بسترهای مختلف و همچنین بسترهایی که استانداری در اختیار ما قرار میدهد این اطلاعرسانی را به دهکهای پایین جامعه نیز داشته باشیم.
مدیرکل هواشناسی گیلان گفت: از سال 94 همکاران بخش پایش بر روی پدیده گرد و غبار متمرکز شده و تصور ما بر این بود که این پدیده در استان ما به ندرت اتفاق بیفتد و بر اساس یافتههایی که داشتیم همکاران بخش مطالعات هواشناسی را فعال کرده و با کمک نقشههای ماهوارهای 2 منشأ گرد و غبار خطر آفرین برای استان را شناسایی کردیم.
وی افزود: در این حوزه یک منشأ غرب شناسایی شد که از سوی عربستان و عراق بوده و استانهای نزدیک آنها بیشتر تحت شعاع قرار میگیرند و گیلان را نیز به میزانی تحت تاثیر قرار میدهد با توجه به اینکه 60 درصد گیلان در ارتفاعات 200 متر به بالا قرار دارد لذا این ذرات ریز میتواند اثرات مخربی را برای گیلان داشته باشد.
دادرس گفت: طبق مطالعات همکاران منشأ دیگری برای گرد و خاک در گیلان شناسایی شد که از سوی شرق و صحراهای ترکمنستان بود البته در بحث منشأ غربی گرد و غبارها با وجود رشته کوههای البرز در گیلان این اثرات مخرب به حداقل میرسد اما در منشأ شرقی هیچ مانعی وجود نداشته و به راحتی میتواند به سمت استان بیاید.
مدیرکل هواشناسی گیلان با بیان اینکه اکنون شرایط حاد نبوده و در حال حاضر مشکل خاصی نیست ابراز داشت: چون متولی این امر ادارهکل محیط زیست گیلان است سعی کردیم در این خصوص جلساتی را با این مجموعه داشته باشیم.
دادرس تصریح کرد: در سال 97 بیش از 20 روز گرد و غبار در استان داشتیم که دید را به زیر 800 متر آورده و این امر خطری برای استان گیلان محسوب میشد و هشداری را برای گیلان در پی داشت؛ اکنون ایستگاه آلودگی و گرد و غبار در استان ایجاد و در ایستگاه هواشناسی منجیل نصب و راهاندازی شده است.
وی خاطرنشان کرد: برنامه آتی ادارهکل هواشناسی و محیط زیست استان گیلان این است که بتوانیم با همت استاندار، معاونان، نمایندگان گیلان در مجلس و سایر مسئولان بتوانیم تعداد ایستگاه های سنجش آلودگی و گرد و غبار را افزایش دهیم تا بتوانیم رصد بیشتری داشته و اگر در آینده دچار مشکل شدیم اطلاعات اولیه را داشته باشیم.
دادرس افزود: سامانه هواشناسی«تهک» که طرح توسعه هواشناسی پایدار است از سال 93 ایجاد شد و از جمله دلایل ایجاد آن این بود که در استان گیلان سالانه بیمه صندوق محصولات کشاورزی فقط برای محصول برنج 30 الی 40 میلیارد خسارت پرداخت میکرد.
مدیرکل هواشناسی استان گیلان عنوان داشت: از طرفی اعتقاد ما بر این بود که در مناطقی از استان گیلان طی 30 الی 40 سال گذشته تنها اطلاعات و داده خام ارائه شده بود و نیاز بود که در این مناطق هواشناسی پایدار و کاربردی به اجرا دربیاید.
وی گفت: به همین جهت جلساتی را با کشاورزان پیشرو و سازمان جهاد کشاورزی استان برگزار و ابتدا کاربرها را شناسایی کرده و سعی کردیم متناسب با نیاز آنها داده محصول داشته باشیم این اطلاعات را به نحوی که خود کاربران عنوان کردند میتوانند آن را دریافت کنند به دست کاربران رساندیم.
دادرس با بیان اینکه از دستاوردهای این سامانه میتوان به موارد متعددی اشاره کرد گفت: مثلاً تصور ما بر این بود که بحث فشار باد فقط در نشست و برخاست هواپیما اهمیت دارد اما متوجه شدیم افزایش فشار هوا تولید گاز متان در استخر پرورش ماهیان گرمابی را افزایش داده و با سمی شدن آب خساراتی را به دنبال دارد.
وی با اشاره به اینکه در این موارد هواگیری استخر جزء الزامات است افزود: از طرفی همکاران در جهاد کشاورزی اذعان داشتند که فاصله زمان کشت برنج از 45 روز به 27 روز رسید که این از دستاوردهای مشارکت سازمان جهاد کشاورزی و هواشناسی استان گیلان با استفاده از سامانه«تهک» بود.
مدیرکل هواشناسی گیلان ابراز داشت: امسال ایده برتر هواشناسی کشور توسط همکاران ما در هواشناسی گیلان به دست آمد که در بحث پرورش ماهیان گرمابی اپلیکیشنی را طراحی کردند که میتواند دمای اعماق استخر را ثبت کند.
وی افزود: در این راستا هر هفته جلسلات متعددی با جهاد کشاورزی استان در حوزههای مختلف زراعی، باغبانی و موارد دیگر داریم و این جلسات در شهرستانهای مختلف بهعنوان مثال در آستانه اشرفیه با محوریت سایت کیاشهر و در شرق استان در شهرستان تالش نیز جلساتی برگزار شده و توصیههای فنی در بخشهای مختلف ارائه میشود.
دادرس با بیان اینکه اطلاعرسانیهای لازم در 3 نوبت در هفته از طریق سامانه پیامکی و سایت هواشناسی استان به سمع و نظر کشاورزان میرسد گفت: با رصدهای انجام شده برخی از توصیههای فنی ما بیشاز 100 هزار بازخورد داشته و سامانه تهک جای خود را در گیلان و جامعه کشاورزان باز کرده است.
مدیرکل هواشناسی گیلان اظهار داشت: در طول سالهای اخیر سعی کردیم که ایستگاههای هواشناسی استان را توسعه بخشیم؛ اکنون 13 ایستگاه هواشناسی در استان به صورت شبانه روزی 72 پارامتر جوی را اندازه گیری میکنند و در چند سال اخیر سعی شده تا علاوه بر اندازهگیری لحظهای به شکل خودکار این موارد بررسی شوند.
وی خاطرنشان کرد: 10 ایستگاه اقلیمشناسی با اولویت شهرستانهای بدون ایستگاه خودکار در این شهرستانها احداث شد که 7 پارامتر جوی را اندازهگیری میکنند علاوه بر آن برنامه خودکار کردن 40 ایستگاه باران سنجی سنتی را نیز در دستور کار داریم.
دادرس با بیان اینکه گیلان جزو 10 استان برخوردار از سامانه جامع خودکار هواشناسی فرودگاهی است افزود: بواسطه این سامانه ارتفاع ابر در 3 لایه به شکل دیجیتال اندازهگیری میشود همچنین دید در امتداد باند را نیز اندازهگیری کرده و در اختیار خلبان قرار میدهد و در ابتدا و انتهای باند اندازهگیری و ثبت سرعت باد را به شکل دیجیتال انجام میدهد.
وی با اشاره به اینکه پارامترهای دریایی در داخل دریا را نیز با استفاده از این سامانه بررسی میشود گفت: با دارا بودن سایت رادار هواشناسی کیاشهر جزء 8 استان برخوردار از این سامانه هستیم که یک سامانه بسیار پیشرفته بوده و به صورت خودکار تا شعاع 250 کیلومتر پدیدههایی که 2 الی 6 ساعت احتمال وقوع آنها وجود دارد را شناسایی میکند.
دادرس افزود: مرکز تحقیقات کشاورزی رشت نیز روی 6 محصول کشاورزی برنج، چای، زیتون، کرم ابریشم، ماهیان گرمابی و پرورش طیور فعالیت میکند؛ اگرچه این سامانهها با توجه به تنوع اقلیمی گیلان کافی نیست برنامه آینده ما توسعه شبکههای هواشناسی گیلان است.
مدیرکل هواشناسی استان گیلان بیان کرد: امسال استاندار گیلان و مسئولان این قول را دادند که در آینده شاهد توسعه ایستگاههای گیلان باشیم و در این راستا بنا شد تا اعتبارات هواشناسی گیلان به شکل 100 درصدی افزایش پیدا کند.
وی گفت: همکاران هواشناسی در میان دستگاههای اجرایی تنها افرادی هستند که در 10 نوبت فعالیت میکنند و در برخی از مواقع گاهاً 25 هزار تماس از طریق سامانه 134 دریافت میکنیم که این میزان در شرایط بحرانی به 50 هزار بازخورد در سایت افزایش مییابد و این بیانگر اعتماد مردم به هواشناسی گیلان است.
مدیرکل هواشناسی استان گیلان عنوان داشت: از طرفی سازمان هواشناسی کشور نیز پیش بینیهای کوتاه مدت 2 الی 6 روزه و میان مدت 10 الی 15 روزه هواشناسی گیلان را رصد کرده و اکنون جزء چند استان برتر در این حوزه هستیم.
وی با بیان اینکه با توجه به تخصص و تجربه همکاران و امکانات هر چند محدودی که در اختیار داریم از صحت پیش بینی بالایی برخوردار هستیم افزود: استقبال همکاران از آمار هواشناسی مناسب بوده و میتواند به دستگاهها و گروههای امدادی در برنامهریزیها کمک به سزایی داشته باشد.
مدیرکل هواشناسی استان گیلان ابراز داشت: قبل از بحران، آمار هواشناسی مشخص میکند که نیروها در کجا و با چه تجهیزاتی حاضر باشند و در حین بحران و پس از بحران نیز پیش بینیها و توصیههای هواشناسی کارایی بالایی دارد.
وی گفت: در بحث اعتبارات ادارهکل هواشناس گیلان نیز مانند بسیار از دستگاهها با مشکلاتی مواجه است اما سعی شده که این مشکلات را با توجه به توانمندیهای موجود در استان به نحوی پوشش دهیم و انشاالله با همت مسئولان استانی بتوانیم اعتبارات بیشتری را برای توسعه این مجموعه دریافت کنیم.
انتهای پیام/614/ ع