آیا حمله یوزپلنگ ایرانی در سیستان و بلوچستان صحت دارد؟ + فیلم
گروه استانها ـ چندی پیش خبرهایی مبنی بر حمله یک یوزپلنگ به انسان و پیشتر نیز خبر مبنی بر مرگ دردناک یک پلنگ در سراوان در فضای مجازی سیستان و بلوچستان منتشر شد؛ در حالی که بر اساس اعلام محیط زیست این نوع اخبار صحت ندارد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از چابهار، هفته گذشته خبری مبنی بر حمله یوز ایرانی به اهالی روستای "کرودان" از توابع بخش بزمان شهرستان ایرانشهر در جنوب سیستان و بلوچستان در فضای مجازی پخش شد؛ در اینکه این حمله توسط یوز صورت گرفته یا پلنگ ابهام وجود داشت به همین دلیل با بخشدار بزمان ارتباط گرفتیم در حالی که اهالی روستا اصرار بر یوزپلنگ بودن حیوان داشتند!
حمله توسط گرگ صورت گرفته است
فرشاد فرحمنش بخشدار بزمان در توضیح پخش این خبر مشکوک و بدون منبع در فضای مجازی به خبرنگار تسنیم گفت: بلافاصله بعد از انتشار خبر و رویت آن، محیط زیست در جریان ماجرا قرار گذاشته شد در حالی که در متن ارسالی به ما آمده بود یک یوزپلنگ ایرانی به چند نفر در روستای "کرودان" حلمه کرده است.
وی اظهار داشت: موضوع مشکوک بود و وقتی پرسنل حفاظت از محیط زیست به روستا مراجعه کردند، متوجه شدند روستاییها رنگ حیوانی که به فرد زخمی حمله کرده بود را تیره رنگ اعلام میکنند و تنها به یک نفر حمله صورت گرفته بود و از آنجایی که حمله از پشت صورت گرفته مشخص بود که اهالی روستا به خوبی حیوان را ندیدهاند.
بخشدار بزمان افزود: در آخر نیز طبق اظهار نظر پرسنل سازمان حفاظت از محیط زیست مشخص شد حمله توسط گرگ انجام شده است؛ لازم به توضیح است اگرچه ما در این منطقه پلنگ ایرانی داریم اما یوزپلنگ ایرانی تاکنون در سیستان و بلوچستان دیده نشده است.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست سیستان و بلوچستان در این باره به خبرنگار تسنیم اظهار داشت: در سیستان و بلوچستان ما رکوردی مربوط به یوزپلنگ ایرانی نداریم و چون این حیوان محل توجه زیادی است و از گونههای نادر در معرض خطر انقراض محسوب میشود، عدهای با هدف مشخص که مثلاٌ میخواهند فالوور جذب کنند، عکسی را منتشر میکنند اما ما تاکنون رکوردی مربوط به یوز ایرانی در کل سیستان و بلوچستان نداشتهایم.
وحید پورمردان در مورد سوال خبرنگار تسنیم درباره حمله پلنگ ایرانی به انسان نیز بیان کرد: همین چندوقت پیش خبری منتشر شد که پلنگ ایرانی در منطقه بلوچستان تلف شده است، این نوع خبرها هم دقیقا در جهت فالوور جمع کنی است. برای نمونه همین خبر تلف شدن پلنگ ایرانی در بلوچستان که پیگیری شد ما فقط به یک جوان رسیدیم که این عکس را گذاشته و خبر را منتشر کرده و چند هشتک گذاشته بود که اصلا خبر صحت نداشت.
وی گفت: با توجه به اینکه این موضوع موجبات نگرانی مردم منطقه را فراهم کرده بود، ما از طریق پلیس فتا موضوع را نه به عنوان جرم بلکه به دلیل بررسی صحت و سقم ماجرا بررسی کردیم که متوجه شدیم جوانی با انتشار این خبر کذب قصد دیده شدن و جذب فالوور داشته است.
دلجویی از کودکی که مورد حمله پلنگ قرار گرفت
پورمردان خاطرنشان کرد: در هفتههای اخیر یک مورد حمله پلنگ به کودکی 10 ساله در منطقه بلوچستان گزارش شد که واقعیت ماجرا در دست بررسی است و خوشبختانه برای این کودک اتفاق بدی نیفتاده و فقط قسمتی از پیشانی وی آسیب دیده است. برخورد ضربه به سر بوده و خود بچه میگوید که پلنگ بوده که به هر شکل خطر رفع شده و چهارشنبه گذشته همکاران ما در خانه این کودک حاضر شدند و از او دلجویی کردند.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست سیستان و بلوچستان ادامه داد: پرداخت یک سری هزینهها را نیز مقبل شدیم و چون پدر خانواده گفتند چهار راس از دامهایشان مورد حمله پلنگ قرار گرفته، قرار شد کارشناسی و صورتجلسه کنند و بفرستند برای سازمان مرکزی تا خسارتشان نیز به این شکل جبران شود.
اهمیت پلنگها برای بلوچستان
وی بیان کرد: ما میخواهیم حیات را حفظ کنیم و نمیتوانیم به این فکر کنیم که همه پلنگها را جمع کنیم در قفس یا از بین ببریم؛ باید توجه داشت که پلنگ موجودی قلمروطلب است و معمولاً در این مناطق دامداران در قلمروهای پلنگ ورود میکنند و وقتی دام خود را برای چرا به ارتفاع یا جاهایی که پوشش گیاهی دارد میبرند، گاهی مورد حمله نیز قرار میگیرند.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست سیستان و بلوچستان اظهار داشت: دو سال پیش نیز پلنگ به کودکی 11 ساله حمله کرده بود که کودک در پی این حادثه جان باخت و ما برای بحث پیشگیری در جوامع محلی آموزش را در دستور کار قرار دادیم چرا که باید به آنها بگوییم که حواسشان باشد به قلمرو پلنگ نزدیک نشوند و همچنین باید از رفتارشناسی این حیوان به محلیها آموزش دهیم و در حال حاضر محیطبانان و همیاران محیط زیست که در منطقه مستقر هستند این موضوعات را پیگیری میکنند.
پورمردان ادامه داد: به هر شکل گاهی این موضوع رعایت نمیشود و در قلمرویی که شناخته شده است به انجام چرای دام مبادرت میشود که حوادثی نیز به دنبال دارد و در آن مناطق اتفاقاً گزارش حمله گراز هم داشتهایم؛ البته نه حمله گراز به انسان بلکه حمله به مراتع اتفاق میافتد و این چرخه زیستی و اکوسیستم به نحوی است که اگر پلنگها نابود شوند آن وقت باید پلنگ از جاهای دیگر بیاوریم تا گرازها را جمع کنیم.
وی در پاسخ به سوال تسنیم درباره آمار تعداد پلنگهای موجود در استان، عنوان کرد: ما در مناطق مختلف پلنگ داریم اما آمار دقیق موجود نیست و چیزی که در منطقه به ثبت رسیده نشان میدهد 4 تا 6 قلاده پلنگ در شهرستان سراوان و 2 تا 4 قلاده پلنگ ایرانی نیز در محدوده شهرستان ایرانشهر داریم.
اکوسیستم را نباید به هم زد
مدیرکل حفاظت از محیط زیست سیستان و بلوچستان ادامه داد: قطعاً گرازها و در واقع حیات وحش هدف پلنگها، بعد از نابودی این گربهسان افزایش پیدا میکنند و این موضوع به مراتع و مزرعههای کشاورزی آسیب بزرگی وارد خواهد کرد که بر همین اساس وجود پلنگ در منطقه به عنوان گونه قوی گوشتخوار میتواند حیوانات زیانبار زیادی را که ممکن است به مزارع کشاورزی آسیب بزند، کنترل میکند.
پورمردان اظهار داشت: بعضی میگویند دولتیها پلنگها را رها کردند یا برخی دیگر میگویند محیط زیست بیاید پلنگها را جمع کند اما توجه کنید که اجزای اکوسیستمی که خداوند در منطقه ایجاد کرده خیلی خوب همدیگر را متعادل میکنند؛ در منطقهای از توابع ایرانشهر بخشی داریم به نام جلگه چاه هاشم؛ مردم این منطقه مرتب به ما نامه میزنند که گرازها در زمینهای کشاورزی محصولات ما را از بین میبرند.
وی افزود: زمانی که در جلگه هاشم پلنگی را خود مردم زیر نظر گرفتند و بعد از چهار شبانهروز از بین بردند، معلوم است تعادل منطقه به هم خواهد خورد و گراز نیز به همین دلیل در آنجا زیاد شده است؛ ما باید خیلی از محیط زیست خود حفاظت کنیم و گونههای مختلفی که ریز تا درشت در طبیعت وجود دارد و همدیگر را کنترل میکنند را قدر بدانیم.
رئیس محیط زیست سیستان و بلوچستان با مثال زدن جزیره خارک به عنوان محلی که به دلیل دخالت بیجای انسان در طبیعت آن، حالا کلاغهایش به شدت زیاده شده؛ گفت: ما نمیتوانیم با کم و زیاد کردن گونههای مختلف تعادل مناسبی را در منطقه ایجاد کنیم؛ همانطور که قبلتر از ما نیز این کار را کردهاند و تنها عایدی که برایشان داشته چیزی جز برهم خوردن تعادل طبیعی منطقه بوده است.
در ادامه آخرین فیلم ثبت شده در ماههای اخیر توسط دوربینهای حفاظت از محیط زیست سیستان و بلوچستان از پلنگ ایرانی در منطقه بلوچستان در جنوب استان را مشاهده میکنید.
گزارش از سیدخلیل موسوینیا
انتهای پیام/395/ش