اراده‌ای برای حل مشکلات بورسیه‌ها نیست/ ۵۶ بار مراجعه بی‌حاصل به دیوان| گزارش تسنیم از وضعیت بلاتکلیف بورسیه‌ها


اراده‌ای برای حل مشکلات بورسیه‌ها نیست/ 56 بار مراجعه بی‌حاصل به دیوان| گزارش تسنیم از وضعیت بلاتکلیف بورسیه‌ها

در حالی به پایان عمر دولت نزدیک می‌شویم که پرونده بورسیه‌ها به‌عنوان اصلی‌ترین موضوع آموزش عالی حل‌نشده باقی مانده است.

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری تسنیم، در حالی که تنها چند ماه به پایان عمر دولت دوازدهم مانده است، پرونده "دانشجویان بورسیه" که یکی از مهمترین پرونده‌های آموزش عالی طی سالهای اخیر است، تاکنون به سرانجام مشخصی نرسیده است.

فراز و نشیب‌های این پرونده با گذشت 7 سال، امروز بیش از هر زمان دیگری دانش آموختگان بورسیه را در وضعیت بلاتکلیفی و سرگردانی قرار داده و آنها را بیش از پیش نسبت به وضعیت خود نگران ساخته است.

در حالیکه انتظار می‌رفت با ورود دیوان عدالت وضعیت دانش آموختگان و دانشگاه‌ها در قبال پرونده بورسیه‌ها مشخص شود اما شکایت بیش از 400 دانش آموخته بورسیه از وزارت علوم به کمیسیون اصل نود مجلس دوازدهم نشان داد هنوز مشکلات و گره‌های جدی در این پرونده وجود دارد.

با تغییر نمایندگان و ورود دوباره مجلس و کمیسیون اصل نود به عنوان نهادی نظارتی به این پرونده، انتظار می‌رفت پرونده بورسیه‌ها تا قبل از عمر دولت دوازدهم به نتیجه مشخصی منجر شود اما طی ماه‌های اخیر و با وجود تلاش‌های کمیسیون اصل نود، برگزاری جلسات متعدد با دولتمردان و مسئولان آموزش عالی و تعیین مهلت برای پایان دادن به این وضعیت، به گفته دانش آموختگان بورسیه هنوز اقدام خاصی از سوی وزارت علوم در خصوص جایابی دانش آموختگان بورسیه که گاهاً 5 سال از فارغ التحصیلی شان می‌گذرد، صورت نگرفته، مسئله‌ای که نشان می‌دهد اراده‌ای برای حل مشکلات دانش آموختگان بورسیه از سوی  وزارت علوم وجود ندارد.

در این میان برخی مشکلات مانند حذف رشته تحصیلی از دانشگاه محل پذیرش و عدم نیاز گروه تحصیلی نیز به رشته تحصیلی فرد بورسیه شده به دلایل مختلف از دیگر گره‌های این پرونده است که باعث شده تلاش‌های نهادهای قضائی و نظارتی در این زمینه به نتیجه نرسد. برجام و تعهدات برجامی منجر به حذف رشته تحصیلی برخی دانش آموخته های بورسیه شده است که حمید نوری یکی از آنهاست.

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در صفحه اینستاگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

حمید نوری، یکی از دانش آموختگان بورسیه که به گفته خودش اولین فارغ التحصیل رشته کشاورزی هسته‌ای است با وجود اینکه سال 94 فارغ التحصیل شده با کم کاری وزارت علوم هنوز نتوانسته در یکی از دانشگاه‌های کشور جذب شود. حتی نامه‌نگاری مسئولان سازمان انرژی هسته‌ای با مسئولان هیئت عالی جذب شورای عالی انقلاب فرهنگی برای جذب وی در بخش مورد نیاز این سازمان نیز گره گشا نبوده و تجربه، علم و عمر این دانش آموخته در سایه بی توجهی و کم کاری مسئولان آموزش عالی در حال هدر رفتن است.

وی درباره سوابق علمی و نحوه بورسیه شدن خود به تسنیم گفت: اولین فارغ التحصیل کشاورزی هسته‌ای کشور  هستم. در فراخوان جذب دانشگاهها در سال 90 شرکت کردم و صلاحیت‌های علمی و عمومی‌ام محرز شد. با اخذ پذیرش از یکی از معتبرترین دانشگاههای خارج، فرصت ادامه تحصیل در خارج را داشتم اما به بهانه افزایش قیمت ارز تبدیل به داخل شدم. وزارت علوم سه دانشگاه کشور را برای جذب به من معرفی کرد که از دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان پذیرش گرفتم و در رشته کشاورزی هسته‌ای، گرایش اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی مشغول  به تحصیل شدم.

**بورسیه‌هایی بدون حکم بورس

وی با اشاره به اینکه ضوابط بورسیه شدن من نیز مانند سایر دانشجویان و طبق قانون بورس سال 1364 مصوب مجلس شورای اسلامی بود، افزود: طبق قانون باید برای ما از تاریخی که تعهدنامه محضری اخذ شد حکم بورس صادر می‌کردند و 48 ماه مقرری فرد بورسیه، همسر و فرزند بورسیه که جزیی از مزایای بورسیه است را پرداخت می کردند زیرا به استناد سند تعهد محضری و قوانین بورس حق اشتغال و حق استفاده از بورسیه دیگر از بورسیه ها سلب می شود،  متاسفانه سازمان امور دانشجویان ریالی پرداخت نکرد  و عدم صدور حکم بورس نقطه آغاز اکثر مشکلات ما بورسیه ها بود. 

این دانش آموخته به دلیل تحصیل در حوزه هسته‌ای، بورسیه ریاست جمهوری دولت وقت  را نیز داشت که بدلیل تعهدی که به وزارت علوم سپرده بود حق استفاده از این امکان را از دست داد.

** سنگ اندازی های چند ساله...

نوری با اشاره به سنگ‌اندازی دولت در مسیر جذب دانشجویان بورسیه و تایید نهادهای مختلف نظارتی بر قانونی بودن بورسیه به جز موارد اندک و محدود متخلف به فراز و فرور این پرونده و در نهایت ورود دیوان عدالت اداری در ماجرای بورسیه‌ها نیز گریزی زد و تصریح کرد:  قریب به 500 نفر در دیوان عدالت اداری شکایت ثبت کردند که دیوان تنها به ده درصد این شکایات ورود کرد و با وجود اطاله دادرسی  هنوز برخی شکایت ها از سال 95 به نتیجه نرسیده است.

تصویر دادنامه و صدور حکم دیوان عدالت اداری درباره جذب این بورسیه

دانشجویان بورسیه , وزارت علوم , مجلس شورای اسلامی ایران , دیوان عدالت اداری ,

دانشجویان بورسیه , وزارت علوم , مجلس شورای اسلامی ایران , دیوان عدالت اداری , دانشجویان بورسیه , وزارت علوم , مجلس شورای اسلامی ایران , دیوان عدالت اداری , دانشجویان بورسیه , وزارت علوم , مجلس شورای اسلامی ایران , دیوان عدالت اداری ,

وی درباره مشکلات بورسیه ها در دیوان عدالت اداری یادآور شد: علاوه بر اطاله دادرسی، تعارض آرا در پرونده های مشابه و یکسان بورسیه ها از مشکلاتی است که در این زمینه دیده شد. پرداخت مقرری، صدور حکم پیمانی هیئت علمی و مطالبه تاخیر و تادیه سه خواسته بورسیه ها از دیوان بود که دیوان تنها به یکی از خواسته آنها ورود کرده است و مابقی خواسته ها را نادیده گرفته است.

**  دیوان عدالت و مسیری که طولانی است

این دانش آموخته بورسیه افزود: دیوان در بررسی ها قوانین بورس مصوب مجلس را نادیده گرفت. به استناد قوانین بورس مصوب مجلس سال 64 و سال 68 و آئین نامه بورس داخل، حکم بورس افراد باید از تاریخ اخذ سند تعهد محضری صادر می‌شد و مقرری پرداخت می‌شد، همچنین وزارت علوم وظیفه جایابی و تعیین محل خدمت را در طول تحصیل به عهده دارد و باید بلافاصله پس از فراغت از تحصیل دانش آموخته بورسیه را در محل خدمت تعیین شده را به عنوان هیئت علمی پیمانی به کار گیرد و حداقل هشت سال تعهد خدمت را بگذراند، یعنی دو برابر مدت زمان تحصیل ولی متاسفانه این موارد نادیده گرفته  و باعث بروز مشکلاتی در آرای دیوان شدند.

وی گفت: بورسیه‌ها مدت زمان طولانی و به دفعات به دیوان عدالت اداری مراجعه کردند بنده حدود 56 بار به دیوان رفتم. سال 96 شکایت کردم. در سال 97 حکم قطعی ورود به شکایت در یکی از خواسته ها را دریافت و وزارت علوم الزام به جایابی و تعیین محل خدمت شد. با وجود اینکه حکم قطعی گرفتم  15 ماه طول کشید. رای  صادره و استنکاف وزیر اجرا نشد به ناچار موضوع به رئیس محترم قوه قضاییه گزارش شد.

نوری با اشاره به جلسه برخی بورسیه‌ها با مسئولان عالی قضائی گفت:  پس از این دیدار ضرب الاجلی 10 روزه  برای اجرای آرا قطعی تعیین شد اما متاسفانه شعبه‌ای که  در پرونده من رای قطعی و مثبت صادر کرده بود بعد از این مسئله  بدون استناد به هیچ ماده‌ای رای  منفی  صادر کرد. بعد از اعتراض به بازرسی دیوان ماده 79 اعمال شد و بعد از آن مجدد رای مثبت توسط شعبه اول تجدیدنظر دیوان صادر شد ولی متاسفانه با گذشت یکسال از صدور رای مجدد و رای قطعی که در آن وزارت علوم محکوم شده و باید کحل خدمت را برای من مشخص کند، اجرا نشده است، چراکه به استناد قوانین دیوان باید تا کنون انفصال محکوم علیه که وزیر باشد را اجرا می کرد.

البته به نظر می رسد صدور احکام بورسیه ها از سوی دیوان عدالت اداری پایان ماجرای بورسیه ها نیست و آنها در دانشگاهها با مسائل دیگری نیز دست و پنجه نرم می کنند.

** تحریف قوانین از سوی دانشگاه‌ها

این دانش آموخته بورسیه با اشاره به نگاه دانشگاهها به احکام دیوان عدالت گفت: با وجود صدور احکام بورسیه ها از سوی دیوان عدالت دانشگاهها عمدتا احکام دیوان را  با نگاه  خود تفسیر می کنند و گاها حکم یک ساله  برای آنها صادر و حکم ها را تمدید نمی کنند. با تحریف قوانین دو برابر مدت زمانی که مقرری پرداخت شده را به جای مدت زمان تعهد خدمت بیان می کنند  همچنین فرد بورسیه را کسی می دانند که حکم بورس دارد  که این خود تخلف قانونی قابل پیگیری است و متاسفانه مطابق قوانین بورس مصوب مجلس عمل نمی کنند. اگر دانشگاه معرف طبق قوانین بورس فرد و رشته وی را نخواهد، وزارت علوم باید محل خدمت جدید وی را مشخص کند که این کار هم صورت نگرفت.

 

**وقتی برجام رشته‌های هسته ای صلح‌آمیز دانشگاه‌ها را برچید

این دانش آموخته بورسیه به مشکل خود در این زمینه اشاره و تاکید کرد: با وجود اینکه رشته تحصیلی من جزو رشته‌های صلح آمیز هسته‌ای است و تعداد محدودی در کشور این تخصص را دارند، بعد از برجام این رشته دانشگاهی از تنها دانشگاه متولی رشته در کشور حذف شده و با عدم بکارگیری دانش آموختگان به این دانش هسته‌ای در دانشگاه‌ها احجاف می‌شود. حتی یکی از مسئولان رده بالای سازمان انرژی اتمی در نامه‌ای خطاب به رئیس هیئت عالی جذب شورای عالی انقلاب فرهنگی درخواست کردند به دلیل نیاز استان گیلان به تخصص و رشته بنده با توجه به پیگیری‌های استان برای راه اندازی سایت‌های کشاورزی هسته‌ای برای مثمر بودن و خدمت رسانی بهتر در آن دانشگاه جذب شوم  اما هیچ اتفاقی نیفتاده است زیرا هیچ اراده ای در وزارت علوم برای سرانجام این پرونده نیست.

تصویر نامه  معاون سازمان انرژی اتمی از رئیس هیئت عالی جذب درباره نوری

 دانشجویان بورسیه , وزارت علوم , مجلس شورای اسلامی ایران , دیوان عدالت اداری ,

** امضای وزیر تضمین اجرای تعهدات نیست

نوری با اشاره به ورود مجلس دوازدهم به این پرونده گفت: با شروع به کار مجلس انقلابی حدود 400 نفر از بورسیه ها به کمیسیون اصل 90 شکایت کردند و موضوع در این کمیسیون به جریان افتاد. چندین جلسه با حضور وزیر و معاونین وزارت، بازرسی دیوان عدالت اداری و رئیس هیئت عالی جذب شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار و حتی از وزیر علوم برای اجرای تعهدات امضا گرفته شد. مهلت یک ماهه‌ای برای حل این مشکلات دادند که موضوعات حل نشد و دوباره مهلت دو ماهه ای گرفتند و پایان دی ماه اخرین فرصت به آنها بوده اما مشکلات هنوز حل نشده است.

این دانش آموخته بورسیه درباره نحوه امرار معاش خود  در این ایام نیز اضافه کرد: در حال حاضر پروژه های تحقیقاتی با سازمان جهاد کشاورزی و انرژی اتمی  انجام می‌دهم و امورات خود را به این شکل سپری می کنم. سال 94 فارغ التحصیل شدم و  5 سال است که همچنان  بلاتکلیف هستم. انتظار داریم مسئولین  با کمک قوه قضاییه و نهادهای نظارتی مطالبات بورسیه‌ها  اخذ شود و از آنها اعاده حیثیت شود تا مانع از تکرار چنین رفتارهایی با نخبگان کشور شود.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار سیاسی
اخبار روز سیاسی
آخرین خبرهای روز
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران