گزارش| اردوغان از ایلان ماسک چه می‌خواهد؟

گزارش| اردوغان از ایلان ماسک چه می‌خواهد؟

رئیس جمهور ترکیه بر اساس اهداف بلندپروازانه خود در حوزه‌هایی همچون خودروهای برقی، دنیای ماهواره و دانش هوا – فضا، به رایزنی و همراهی ماسک نیازمند است.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، گفتگوی تلفنی رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه با ایلان ماسک چهره مشهور دنیای دانش و فن آوری، خبر مهمی بود که شاید تا حدودی تحت تاثیر خبر سفر ظریف به ترکیه قرار گرفت و در رسانه ها، به اندازه کافی مورد توجه قرار نگرفت.

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

 

بر اساس  اطلاعاتی که از سوی نهاد اطلاع رسانی ریاست جمهوری ترکیه منتشر شده، در این تماس تلفنی همکاری در زمینه های مختلف، به ویژه در فن آوری های فضایی، مورد بحث قرار گرفت.

کشور ترکیه , رجب طیب اردوغان ,

حالا مشخص شده که اردوغان بر اساس اهداف بلندپروازانه خود در حوزه هایی همچون خودروهای برقی، دنیای ماهواره و دانش هوا – فضا، به رایزنی و همراهی ماسک نیازمند است.

نخستین دیدارهای اردوغان و ماسک

تولید خودرو برقی ملی در ترکیه، یکی از اهداف بلندپروازانه تیم اردوغان است که با تبلیغات گسترده تلویزیونی و رسانه ای، توانست امتیازات اجتماعی و اقتصادی فراوانی برای حزب عدالت و توسعه جمع کند. اما کیست که نداند تولید مهم ترین عنصر این خودرو یعنی تولید باطری، نیازمند کمک دیگران است. به همین خاطر در سال 2017 میلادی، ایلان ماسک به ترکیه آمد و با اردوغان دیدار کرد.

کشور ترکیه , رجب طیب اردوغان ,

ترکیه علاوه بر حوزه تسلا و باطری برقی خودرو، در بخش صنایع ماهواره ای نیز با ماسک کار دارد. چندی پیش ماهواره تلویزیونی ترک ست 5 ترکیه از ایالت فلوریدای آمریکا توسط شرکت ماسک به فضا پرتاب شد و در مدار قرار گرفت. این همان اقدامی بود که قبلاً، ترکیه انجام آن را به شرکتی چینی سپرده بود و ماهواره های پیشین ترکیه از قزاقستان و به دست چینی ها به فضا پرتاب شده بود اما حالا ترجیح می دهد با مهم ترین شرکت فضایی بخش خصوصی یعنی با اسپیس ایکس کار کند.

ایلان ماسک کیست؟

ماسک 49 ساله را می توان از مهم ترین معماران جهان پست مدرن دانست. مردی که از سویی با فضا سر و کار دارد و به دنبال به چالش کشیدن زمان و مکان در ایده های ترانزیت انسان و کالا در کپسول های موشکی فوق سریع است و از دیگر سو، در دنیای تولید باطری های انرژی خورشیدی، ایجاد ارتباط بین مغز انسان و کامپیوتر و صنایع موشکی مرتبط با دانش هوا – فضا، مدعی ترین چهره ای است که مرزها را درنوردیده و حالا با تکیه بر دانش و تخصص، عنوان ثروتمندترین مرد جهان را از آنِ خود کرده است.

کشور ترکیه , رجب طیب اردوغان ,

حمل بار و پرتاب موشک به فضا در شرکت عجیب و غریب اسپیس ایکس؛ البته ماسک در چندین حوزه به صورت همزمان کار می کند اما بخش عمده ای از ثروت ایلان ماسک از طریق شرکت تسلا موتورز به دست آمده است.

مبنای فعالیت شرکت تسلا موتورز طراحی و تولید خودروهای الکتریکی و مقرون به صرفه است. جدید ترین شرکت ایلان ماسک، شرکتی با نام نئورالینک Neuralink است. این شرکت تازه تاسیس بر مبنای‌‌ ایده‌ اتصال میان مغز انسان و رایانه فعالیت می‌کند. هدف این شرکت ساخت رابط کاربری میان مغز و ماشین با پهنای باند بسیار گسترده است تا ارتباط میان انسان و کامپیوتر را در آینده میسر کند. مدیران شرکت، به دنبال تولید الکترودهایی هستند که از مغز انسان به یک هوش مصنوعی متصل شده و اطلاعات را به صورت دو طرفه منتقل ‌کنند.

هم دولت، هم بخش خصوصی

ترکیه در سالیان اخیر، در حوزه های دانش تولید انرژی هسته ای و تاسیس نیروگاه، از روسیه کمک گرفته و در عین حال، برای نیروگاه های دوم و سوم، در جستجوی کمک گرفتن از چین، کره جنوبی و فرانسه بوده است.

ترکیه همچنین در مهندسی پزشکی و صنایع دارویی از انگلیس و آلمان کمک گرفته و برای ساخت هواپیماهای بدون سرنشین موسوم به پهپادهای مسلح بیرقدار تی بی 2، از کشورهایی همچون انگلیس، کانادا و اوکراین کمک گرفته است.

اخبار تایید نشده ای هم در جریان است که نشان می دهد مهندسین ترکیه، بخشی از دانش و تخصص خود را در حوزه هایی همچون حفاری و سدسازی، از متخصصین اسرائیلی گرفته اند و در صنایع دفاعی نیز از تخصص گروهی از مهندسین آمریکایی کمک گرفته اند. اما حالا شواهد نشان می دهد که دولت برآمده از حزب عدالت و توسعه، قصد دارد علاوه بر کمک گرفتن از دولت ها و روابط مبتنی بر همکاری متقابل وزارتخانه ها، از بخش خصوصی نیز کمک بگیرد. چرا که اولاً کمک گرفتن از بخش خصوصی، مسیر تشریفات دیپلماتیک و ابعاد حقوقی انعقاد قراردادها را کوتاه تر می کند و دوم این که این تاکتیک موجب آن می شود که رویدادهای سیاسی غیرمترقبه، تاثیر چندانی بر تداوم همکاری ها نگذارد.

کشور ترکیه , رجب طیب اردوغان ,

در توصیف اهداف بلندپروازانه تیم اردوغان و حزب عدالت و توسعه برای آینده ترکیه و جایگاه این کشور در منطقه و جهان، می توان چنین گفت: انتقادات از عملکرد داخلی دولت به اوج رسیده و حالا همچون گذشته، حزب حاکم نمی تواند اثبات کند که دارای یک تیم اقتصادی و اجرایی کارآمد است. چرا که تنگناهای اقتصادی و برخی مشکلات داخلی حزب و دولت، منتقدین را به ستوه آورده است. با این حال، دولت اردوغان، استفاده از دانش و فن آوری روز و پناه بردن به فن آوری های پیشرفته همچون هوا – فضا، صنایع موشکی، خودروهای برقی و ایده های جاه طلبانه علمی را به عنوان هدفی برگزیده که می تواند همچون یک شُو تبلیغاتی عظیم، بخشی از جامعه را راضی نگه دارد.

در پایان باید گفت، ارتباط تیم اردوغان با ایلان ماسک، نشان دهنده این است که ترکیه در حوزه فن آوری هوا – فضا، خودروهای برقی و امپراطوری های ماهواره ای، اهداف بلندپروازانه و بلندمدتی دارد و بخشی از این اهداف، محرمانه مانده است.

ارتباط تیم ریاست جمهوری اردوغان با نامدارترین چهره دانش موشکی فضا، تنها گوشه ای از اهداف ترکیه را نشان می دهد و بدون تردید این کشور، علاوه بر ایلان ماسک آمریکایی، با نخبه های چینی، روسی، هندی و پاکستانی هم در ارتباط است و احتمالاً در آینده ای نزدیک، ابعاد جدیدی از اهداف و پروژه های ترکیه در این حوزه، آشکار خواهد شد.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon