انتقاد دوباره سازمان بهداشت جهانی از یورش کشورهای ثروتمند غربی برای خرید واکسن کرونا

انتقاد دوباره سازمان بهداشت جهانی از یورش کشورهای ثروتمند غربی برای خرید واکسن کرونا

این نخستین بار نیست که رئیس سازمان جهانی بهداشت درباره واکسن کرونا لب به انتقاد از کشورهای پیشرفته غربی می‎‌گشاید.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم به نقل از رادیو بین المللی چین، رئیس سازمان جهانی بهداشت بار دیگر با انتقاد از یورش کشورهای پیشرفته غربی برای خرید واکسن کرونا و عدم توجه به نیاز فوری کشورهای در حال توسعه به این کالای حیاتی، خواستار شفافیت بیشتر قراردادهای دوجانبه این کشورها با تولیدکنندگان واکسن از جمله در زمینه میزان دوز در دسترس و قیمت‎ها شد.

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در صفحه اینستاگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

این نخستین بار نیست که رئیس سازمان جهانی بهداشت لب به انتقاد از کشورهای پیشرفته غربی می‎ گشاید. او پیش از این نیز به خاطر «ملی گرایی واکسنی» نارضایتی خود را از فرایند توزیع واکسن در جهان اعلام کرده بود اما به نظر می رسد کشورهای غربیِ مدعی برابری انسان ها و حقوق بشر بار دیگر عزم خود را جزم کرده اند تا با تمام توان نابرابری و نقض حقوق اساسی انسان ها را در جهان گسترش دهند.

سازمان جهانی بهداشت از همان آغاز فرایند تحقیق و تلاش برای تولید واکسن های مؤثر در مهار کرونا با انجام پیش بینی های لازم اقدام به راه اندازی «برنامه تسهیل دسترسی جهانی به واکسن» یا همان «کووَکس» کرد. این برنامه قرار بود روشن کننده نور امید در دل کشورهای کمتر توسعه یافته و مناطق محروم و درگیر بحران های دیگر نظیر جنگ در جهان باشد. در همان مراحل اولیه تحقیق و تا پیش از تأیید ایمنی و کارآیی واکسن‌ها، تمام تولیدکنندگان واکسن و سران کشورها در سراسر جهان از این برنامه استقبال کردند و متعهد به همکاری با آن شدند.

درعین حال، غربی ها خیلی زود با آغاز یک جنگ رسانه ای و جدا کردن راه خود از دیگران، ایمنی و حتی اثربخش بودن واکسن های تولید کشورهای دیگر مثل چین یا روسیه را زیر سوال بردند. رهبران سیاسی غرب نیز از یک سو به این اخبار و شایعات دامن می زدند و از سوی دیگر با امضای قراردادهای دوجانبه برای خود واکسن پیش خرید می کردند. امروز و پس از تأیید واکسن های گوناگون شاهد آن هستیم که کووکس برای غرب بیشتر یک فرصت سیاسی و تجاری بوده تا برنامه ای برای کمک به تأمین اساسی‎ ترین حقوق بشر یعنی حق حیات و سلامت!

گزارش های مربوط به توزیع و تزریق واکسن کرونا در جهان نشان می دهد غربی ها مثل همیشه می خواهند نه تنها با پول راه خوشبختی را برای خود هموار کنند (که البته تا امروز خیلی هم موفق نبوده اند) بلکه در این راه حاضرند به هر ترفندی نیز دست بزنند. خطرناک جلوه دادن واکسن های شرکت های سینوواک و سینوفارم چین در واقع یک تبلیغ بی نظیر برای واکسن های تولید فایزر، مدرنا و آسترازنکا بود. همه می دانیم که در تولید داروها و واکسن ها ممکن است مشکلات غیرمنتظره پیش بیاید اما رسانه های غربی در حالی که خیلی زیرکانه و با جانبداری سعی در بزرگنمایی و حتی ایراد تراشیدن برای واکسن های تولید چین داشتند، گاهی حتی اخبار مربوط به مشکلات به وجود آمده برای دریافت کنندگان واکسن فایزر و یا مدرنا را پوشش نمی دادند.

در همین راستا، سیاستمداران غربی نیز تمام تلاش خود را برای ضربه زدن به اعتبار بزرگترین مرجع رسیدگی به بهداشت و سلامت انسان ها یعنی سازمان جهانی بهداشت به کار بستند؛ چرا که این سازمان مانع اصلی در مسیر رسیدن آنان به اهداف نامشروع سیاسی و تجاری خود بود. به همین دلیل است که امروز فریاد انتقاد رئیس سازمان جهانی بهداشت بلند شده که غربی ها در تلاش برای تبدیل کردن کووکس به جایی برای دلال بازی و افزایش قیمت واکسن و رساندن آن به دست بخش خاصی از جوامع پیشرفته هستند.

در سوی مقابل اما شاهد یک رویکرد کاملاً متفاوت از سوی چین هستیم. این کشور علاوه بر در پیش گرفتن تدابیر سختگیرانه (که امروز درستی آن بر تمام جهان روشن شده) و موفقیت در مهار همه گیری کرونا، از همان نخستین روزهای تولید واکسن و پیوستن به کووکس مانند سایر کشورها متعهد به توزیع عادلانه واکسن کرونا در میان تمام انسان ها و به ویژه کشورهای در حال توسعه و کمتر توسعه یافته شد. شی جین‎ پینگ، رئیس جمهوری خلق چین، بارها و در نشست ها و مجامع مختلف داخلی و بین المللی بر تعهد چین برای عرضه واکسن های کرونای تولید شرکت های چینی به عنوان یک کالای عمومی در میان تمام انسان ها تأکید کرد.

بسیاری از کشورهای جهان در مناطق کمتر توسعه یافته و درگیر بحران از جمله آفریقا، خاورمیانه و آمریکای لاتین از این سخنان رئیس جمهور چین استقبال کردند و می توان گفت امید بسیاری از آنان از پیوستن به کووکس بیشتر چین بود تا مدافعان غربی حقوق بشر. امروز نیز که شاهد واکسن در جهان هستیم می بینیم که توزیع واکسن های تولید چین در کشورهایی مانند امارات، ترکیه، سیشل، صربستان، فیلیپین، اندونزی و بسیاری کشور دیگر امیدواری به مهار کرونا را افزایش داده و در عین حال کشورهایی مانند، برزیل، پرو و برخی دیگر از کشورهای آسیایی، آفریقایی و آمریکای لاتین در صف دریافت این واکسن ها هستند. 

ادعاهای تو خالی دفاع از حقوق بشر غربی ها  بار دیگر به جهان نشان داد که «با حلوا حلوا کردن دهان شیرین نمی شود» و در مقابل چین نیز با پایبندی به تعهد خود برای توزیع رایگان و یا خیلی ارزان واکسن هایش در جهان تبدیل به مصداق واقعی شعر «دوست آن دانم که گیرد دست دوست/ در پریشان حالی و درماندگی» استاد سخن، سعدی شیرازی شد.       

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon