خیز دوباره ویروس منحوس از غرب و شمال کشور / احتمال آغاز پیک چهارم همهگیری کرونا در آینده نزدیک + نقشه
گروه استانها ـ بررسیآمارهای منتشر شده از اقصینقاط ایران نشان میدهد تعداد مبتلایان به ویروس کووید ۱۹ دوباره روبه افزایش گذاشته و این نگرانی را ایجاد کرده که احتمالا موج چهارم همهگیری آغاز شده است.
به گزارش گروه استانهای خبرگزاری تسنیم، اگرچه از هفته پایانی دی ماه سال جاری سیر نزولی همهگیر در سراسر کشور آغاز شد و در نهایت سیر تغییر وضعیت در شهرستانها آغاز شد اما آمارهای منتشر شده از ابتدای هفته جاری نشان میدهد که ظاهرا این سیر نزولی متوقف شده و در برخی از شهرستانها افزایش تعداد بیماران دوباره آغاز شده و علیرغم نرخ بهبودی بالای 95 درصد بازهم این نگرانی را در میان مسئولان ایجاد کرده که درحال ورود به پیک چهارم همهگیری ویروس منحوس هستیم.
شاید نگاه دقیقتر به نرخ مرگ و میر ثبت شده در کشور یعنی رقمی معادل 4.6 درصد که دوبرابر نرخ بینالمللی است تأکیدی به این مدعاست که بیتوجهی و عادی انگاری هموطنان بهخصوص از ابتدای بهمن ماه میتواند عاملی در بحرانیشدن شرایط در هفتهپایانی همین ماه و البته آخرین ماه سال 1399 باشد.
بههرحال از ابتدای شروع همهگیری تا دیروز آمار مبتلایان 1417999 نفر اعلام شده و تعداد فوتیهای همین دوره نیز 57959 تعیین شده است، آمارهایی که میتواند آئینهای شفاف برای آینده آنهم براساس عملکرد هموطنان و چگونگی برخورد مسئولان با موضوع باشد و به نوعی تعیین کننده راه مقابله با این ویروس منحوس شناخته شود، حتی در وضعیتی که کشورمان در آستانه آغاز واکسناسیون همهگانی براساس اولویتها قرار گرفته است.
نکته جالب توجه اینجاست که مسئولان بهداشت و درمان کشورمان معتقدند از زمان انتشار اخبار مرتبط به موضوع طرحهای واکسیناسیون همگانی میزان توجه مردم بهخصوص در کلانشهرها و شهرهای صنعتی به پروتکلهای بهداشتی کاهش چشمگیری داشته و بعضاً به زیر 60 درصد رسیده است. درصدی که میتواند خبر از آیندهای نگران کننده در زمینه افزایش بیماری در این مناطق و نهایتاً انتقال ویروس منحوس به سایر نقاط کشورمان باشد.
اتفاقی که با کاهش محدودیتهای تردد میان شهرهای کشور به دلیل بهبود وضعیت افتاد و علیرغم اینکه در اولین هفته بهمن 1399 برخی از شهرها از محدوده پرخطر رنگبندی کرونایی خارج شده بودند اما با افزایش نرخ بیماری در این مناطق مشخص شده که سفر افراد غیر بومی به این شهرها بهخصوص از پایتخت عاملی بوده که نه تنها میزان همهگیری را افزایش داده بلکه احتمالاً در آینده دوباره شاهد تغییر رنگ وضعیت همهگیری در این مناطق خواهیم شد.
افزایش 2 برابری مراجعه سرپایی بهمراکز درمانی
از دیگر وقتی دوباره به آمارهای ارائه شده در کلانشهرهای کشورمان مثل تهران توجه کنیم میبینیم این اعداد بیانگر افزایش تعداد مراجعه بیماران سرپایی به مراکز درمانی در این مناطق هستند. به عنوان مثال روز گذشته 1840 بیمار کرونایی در بیمارستانهای پایتخت بستری بودند درحالی که تنها هفت روز گذشته آمار تعداد بستریها در بیمارستانهای تهران نشان میدهد که این تعداد 1600 نفر بوده است.
بهاین ترتیب اگر بگوییم این افزایش حاصل سفرهای بینشهری یا افزایش تعداد مهمانیهای خانوادگی بوده و درصورت بیتوجهی هموطنان به این شیب صعودی احتمالاً هفته آینده با توجه به درصد ابتلا آنهم در دورهای که رد پای ویروس جهش یافته در کشورمان دیده شده باید شاهد ارقام و اعداد بسیار بالاتری از بیماران بستری در این مراکز باشیم و به قول معروف خبری از نزولی شدن بیماری نیست.
متخصصان در این زمینه میگویند یکی از عوامل اثرگذار در این روند مربوط به جهش ویروس و میزان سرایتپذیری آن است که میتواند در صورت بیتوجهی به پروتکلهای بهداشتی نه تنها تعداد بیشتری را مبتلا کند بلکه برخی از این موارد ابتلا قطعاً سختتر از گذشته است حال عمومی بیمار بدتر میشود.
کاهش سن ابتلا
نکتهنگران کننده این متخصصان درباره تغییر رفتار ویروس کووید 19 از ابتدای ماه جاری نیز مرتبط با تغییر الگوی سنی مراجعان به مراکز درمانی است تاجایی که اکنون ابتلای ویروس به زیر سن 25 سال نیز رشد قابل توجهی داشته است، به صورتی که اکنون بررسیها نشان میدهد در حوزه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی ایران در شهریور ماه ابتلای گروه سنی 10 تا 20 سال 8.5 درصد کل بود؛ درحالی که اکنون این نرخ با 9.5 درصد رسیده است.
در همین حال سیر ابتلا در سنین پایینتر از 25 سال شهریور ماه گذشته 0.6 درصد بوده ولی آخرین نمودار ارائه شده در این محدوده سنی نشان میدهد رشد دو برابری در این زمینه ایجاد شده و اکنون 1.25 از افراد در این محدوده سنی مبتلا شدهاند و نکته نگران کنندهتر اینجاست که میزان ابتلا در سنین زیر 20 سال به 15 درصد رسیده و شاهد مثالی است بر تهاجمیتر شدن ویروس جدید و گسترش محدوده اثرگذاری آن از لحاظ سنی است.
بر اساس آخرین تحلیلهای انجام شده از سوی ستاد ملی کرونا امروز در دوازدهمین روز بهمن 1399، 18 شهرستان کشور در وضعیت نارنجی ، 124 شهرستان در وضعیت زرد و 306 شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند.
به این ترتیب تمامی شهرستانهای نارنجی رنگ از نظر وضعیت شیوع کرونا در استانهای شمالی ایران شامل آمل، بابل، بابلسر، بهشهر، تنکابن، جویبار، چالوس، رامسر، ساری، فریدونکنار، قائمشهر، محمودآباد، نکا، نور و نوشهر در مازندران و صومعه سرا، رودسر و لاهیجان در گیلان هستند.
اصلیترین عوامل در رشد چرخه انتقال بیماری
شاید مطالعه این آمارها نگران کننده باشد اما نباید فراموش کرد که مدیریت چرخه بیماری کار سخت و دور از دسترسی نیست و تنها با رعایت چندین اصول ابتدایی میتوان چرخه انتقا را در اقصینقاط کشورمان شکست و فرصتی برای تنفس کادر درمانی ایجاد کرد که بتوانند در آینده بهتر به بیماران خدمات ارایه کنند.
بنابراین بد نیست به این موارد توجه داشته باشیم که اصلیترین عوامل در چرخه انتقال ویروس منحوس در افزایش رفتارهای پرخطر شهروندان در بخشهای مختلف کشورمان است که با بیتوجهی به پروتکلهای بهداشتی زمینه توسعه بیماری را فراهم کردهاند. پس دور از واقعیت نیست اگر بگوییم در مقطع کنونی تنها راه نجات جامعه از افزایش آمارها و همچنین عواقب و تبعات خطرناک اپیدمی، رعایت دقیق و البته مستمر پروتکلها و تداوم محدودیتها است؛ پس باید برای حفظ سلامت خود و اطرافیان همچنان بر رعایت پروتکل ها و اصول بهداشتی پافشاری کنیم.
بههرحال بد نیست برای رسیدن به واقعیت همهگیری ویروس منحوس به آمارهای امروز یعنی 13 بهمن 1399 توجه ویژه داشته باشیم که براساس آن در 24 ساعت گذشته تعداد 79 نفر از هموطنانمان قطعاً به دلیل ابتلا به بیماری کرونا فوت شدهاند و در عین حال 6597 نفر بیمار جدید به تعداد کل بیماران از ابتدای همهگیری اضافه شده تا رقم مبتلایان 1424596 تا امروز ثبت شود.
این درحالی است که خوشبختانه از ابتدای همهگیری تا امروز 1216305 نفر از هموطنان که به بیماری کرونا مبتلا شده بودند بهبودی کامل را به دست آورده و اکنون در کنار خانواده روزگار سپری میکنند.
انتهای پیام /ی