روایت تسنیم از خالق اشعار روز‌های پرخاطره انقلاب / ناگفته‌هایی از ‌شعر «خمینی ای امام»‌

روایت تسنیم از خالق اشعار روز‌های پرخاطره انقلاب / ناگفته‌هایی از ‌شعر «خمینی ای امام»‌

گروه استان‌ها ـ شعر معروف خمینی ای امام از سروده‌های استاد حمید سبزواری است که هنوز هم نقل محافل است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهدمقدس، استاد حمید سبزواری شاعری برخاسته از بطن مردم بود که سروده‌های وی آرمان‌های مردم انقلابی بود و بر دل مردم می‌نشست. وی صدای مبارزه با طاغوت و حمایت از مظلومان بود و سرود "خمینی ای امام" وی که 12 بهمن در آستانه ورود امام راحل به فرودگاه تهران منتشر شد این روزها در برنامه‌های گرامیداشت دهه فجر در سراسر کشور طنین انداز است. 

استاد حمید سبزواری در ردیف شاعران دردمند، متعهد و یکی اصلی‌ترین پایه‌گذاران شعر انقلابی است که سروده‌های نخست وی پیام مردم را در دوران انقلاب منعکس می‌کرد و عمده سروده‌های وی در وقایع سال‌های نخست انقلاب اسلامی تبدیل به شعار و خواسته‌های انقلاب شد.

حمید سبزواری گزارشگر انقلاب است سروده‌های وی همچون شناسنامه‌ای است که همه وقایع انقلاب اسلامی در آن منعکس شده و رویدادهای تاریخ معاصر با محور اصلی اشعارش که ادبیات مقاومت، ظلم ستیزی  و عدالت گرایی است برای همیشه در حافظه تاریخ به یادگار مانده است.

فرزند ارشد استاد سبزواری گفت: پدرم که از 14 سالگی سرودن شعر را در کنار پدرش آغاز کرده بود نخستین اشعار مبارزاتی خود را در سال 1320 و همزمان با ورود متفقین به ایران سرود. وی با توجه به مقتضیات زمانه اشعاری در حمایت از مردم و ظلم‌هایی که حکومت بر آنها روا می داشت می‌سرود.

محسن ممتحنی افزود: حکومت پهلوی که از فعالیت‌های استاد سبزواری احساس خطر می‌کرد با ارائه پیشنهادهای مختلف از جمله اعطای پست‌های حکومتی سعی کرد وی را متقاعد کند که دست از فعالیت‌های مبارزاتی بردارد اما ایشان هیچگاه قبول نکرد.

وی ادامه داد: پافشاری استاد حمید سبزواری بر ادامه فعالیت‌های فرهنگی و انقلابی سبب اخراج وی از آموزش و پرورش شد. وی پس از اخراج راهی تهران شد و با فعالیت در انجمن ادبی و همکاری با افرادی که طبع شعری داشتند از همراهان جدی انقلاب شد.

عزیمت استاد سبزواری به تهران مصادف با سال‌های منتهی به 1357 بود. سال‌هایی که نهضت امام خمینی (ره) عطر و رنگ پیروزی گرفته بود و گروه‌های مختلف سیاسی همراه مردم پایان سلطنت را طلب می‌کردند.

همسر استاد سبزواری در این زمینه گفت: ایشان که هنرمند موقعیت شناس و منتقد وضع موجود بود در این شرایط رو به استراحت و محافظه کاری نبرد و در سن حدود 50 سالگی با همکاری گروه‌های فرهنگی هنری و سرودن اشعار حماسی به کمک انقلابیون آمد و جریان صحیح انقلاب اسلامی را در قالب شعر و هنر بازگو کرد.

اقدس شفقی در خصوص برخی مشکلات استاد سبزواری در آن سالها افزود: فعالیت‌های فرهنگی استاد سبب شد وی یک‌بار در تهران از سوی ساواک مورد بازجویی قرار گیرد اما به کمک دوستانی که داشت موفق شد از مخمصه رهایی یابد. همچنین در سفری به آلمان برای درمان رفته بود از سوی مخالفان جریان انقلاب مورد ضرب و شتم قرار گرفت.

وی ادامه داد: پس از این اتفاقات و همچنین برای پیشگیری از مشکلات احتمالی، وی به تخلص 'حمید سبزواری' درآمد تا هم اشعار خود را راحت بسراید و هم بتواند تمام توانش را صرف پیروزی انقلاب اسلامی مردم ایران و فعالیت‌های فرهنگی هنری کند.

فرزند مرحوم سبزواری گفت: پدرم که سال‌های قبل از پیروزی به جریان انقلاب اسلامی پیوسته بود در سال 57 که نهضت امام خمینی (ره) و قیام مردمی به روزهای اوج خود رسید با سرودن اشعار حماسی نقش پررنگی در اتحاد و دلبستگی مردم به اهداف انقلاب ایفا کرد.

وی افزود: شعر 'خمینی ای امام' سروده مرحوم سبزواری که روز 12 بهمن 57 همزمان با ورود امام راحل در فرودگاه مهرآباد طنین انداز شد شعری است که استاد سبزواری روزهای قبل از ورود امام خمینی (ره) سروده و آهنگ سازی آن را به همراه دوستانش انجام داده بود.

فرزند ارشد استاد سبزواری ادامه داد: همچنین سرود معروف 'برخیزید ای شهیدان راه خدا' که پیش از سخنرانی امام خمینی (ره) در بهشت زهرای تهران و در حضور صدها هزار نفر سروده شد از اشعار این شاعر بزرگ انقلابی است.

وی گفت: مرحوم سبزواری به درخواست شهید بهشتی شعر 'این بانگ آزادی است کز خاوران خیزد' را برای پیروزی جمهوری اسلامی سرود و 6 ماه پس از انقلاب و بعد از شهادت شهید مطهری نیز شعر 'ای مجاهد شهید مطهر' را در وصف آن شهید والامقام سرود.

ممتحنی افزود: استاد سبزواری پس از پیروزی انقلاب اسلامی همزمان با افزایش فعالیت گروهک‌های داخلی مخالف جریان انقلاب از جمله فرقان، چریک‌های فدایی خلق و منافقین دریافت که تمامی این آشوب‌ها منشاء خارجی بخصوص حمایت آمریکا را در پشت پرده دارد از این رو شعر حماسی 'آمریکا، آمریکا ننگ به نیرنگ تو' را سرود و توانست نقش مهمی در آشکار ساختن توطئه استکبار داشته باشد.

وی ادامه داد: استاد سبزواری در دوران جنگ تحمیلی نیز بیکار ننشست به طوری که بارها به جبهه رفت و با سرودن اشعار حماسی رزمندگان را به مقاومت دعوت کرد. یکی از سروده های وی که پس از آزادسازی شهر خرمشهر در سال 1361 در تمامی شهرها و روستاهای کشور طنین انداز شد سرود 'این پیروزی خجسته باد' بود که انتشار آن هدیه بزرگ برای مبارزان دفاع مقدس بود.

فرزند مرحوم سبزواری گفت: پس از دوران دفاع مقدس نیز به اصرار دوستان شروع به چاپ اشعار خود کرد و رهبر معظم انقلاب نیز در مقدمه اشعار چاپ شده، انتشار این اثر را گامی در جهت غنی سازی گنجینه ادبیات انقلاب دانستند و قریحه شعری مناسب، مضمون سازی، تسلط بر لفظ و گستره میدان واژگان را مزیت شعر این شاعر انقلابی عنوان کردند.

وی افزود: پدرم با خلوص نیت تنها برای اعتقاد خود کار می کرد و هیچگاه برای سرودن اشعار تقاضای مالی نداشت که این موارد در زندگی وی بطور کامل مشخص بود. علاوه بر آن برای حضور در مراسم مختلف که برای سخنرانی و سرودن اشعار دعوت می شد همواره با وسیله شخصی رفت و آمد داشت و مبلغی دریافت نمی‌کرد.

انتهای پیام/281/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران