بیتوجهی ۸ استان به پروتکلهای بهداشتی / آیا شب عید آرامی در پیش داریم؟ + نمودار و نقشه
گروه استانها ـ رشد تعداد مبتلایان و بستری شدگان بیماری کرونا در مراکز درمانی اکنون عاملی در افزایش نگرانیها از آغاز پیک چهارم کرونا در کشور شده است و مسئولان بهداشت و درمان تاکید میکنند نباید با آغوش باز به استقبال موج تازه کووید ۱۹ برویم.
به گزارش گروه استانهای خبرگزاری تسنیم، براساس انتشار آمارهای رسمی و همچنین اظهار نظر مسئولان بهداشت و درمان کشور از ابتدا هفته سیر صعودی تعداد مراجعه کنندگان مشکوک به بیماری کرونا در مراکز درمانی حکایت از این دارد که شاید خیلی زودتر از آنچه برآورد شده بود وارد مرحله تازهای از همهگیری ویروس منحوس شدهایم.
نگاه آماری به اعداد و ارقام منتشر شده از هفته گذشته تا امروز به این نکته اشاره دارد که اگرچه تعداد متوفیان ناشی از بیماری کووید 19 تغییر چندانی نداشته و به نوعی در روندی بدون نوسان محسوس قرار دارد اما خیزش زیرپوستی ویروس منحوس در تعداد موارد مراجعه نمایان شده است.
مراجعه بیماران به مراکز درمانی و افزایش تعداد تستهای انجام شده اگرچه در منظر عمومی فرصتی مناسب برای مدیریت بحران است اما نباید فراموش کنیم هرچه تعداد موارد مثبت تأیید شده در میان این مراجعهکنندگان گسترش داشته باشد به این معنی است که دایره شیوع گستردهتر و همچنین چرخه انتقال قدرتمندتر از گذشته فعال شده است و در روزهای آینده باید منتظر آمار نگران کنندهتری باشیم.
بررسیها نشان میدهد که اصلیترین دلیل افزایش مراجعه موارد سرپایی به مراکز درمانی کاهش قابل توجه نرخ مشارکت مردمی در رعایت پروتکلهای بهداشتی و طرح فاصله گذاری بوده و بعد از کاهش محدودیتهای تردد بین شهرها سیر نزولی ابتلای روزانه 180 درجه تغییر مسیر داده و اکنون در مدار صعودی قرار گرفته است. به عنوان مثال آمارهای منتشر شده از سوی مقامات وزارت بهداشت نشان میدهد میزان استفاده از ماسک در استانهای ایلام، مازندران، سیستان و بلوچستان، تهران، اصفهان و گلستان کاهش چشمگیری داشته است.
نگرانی مسئولان وزارت بهداشت از این اتفاق به دلیل این است که عادی انگاری میان افراد و البته مسافران بینشهری بیتوجه از خطری که در کمین آنهاست بار سفر بسته و هنگام اقامت در شهرمقصدشان ویروس منحوس را دست به دست میکنند.
البته مسئولان با توجه به همین دلیل برای تعطیلات پیشرو اقدام به ایجاد محدودیتهای جدید تردد میان شهرها برای پلاکهای غیربومی کردهاند چون به این نتیجه رسیدهاند که حجم بالایی از تقاضای سفر از پایتخت به سمت شهرستانها بوده و این اتفاق میتواند کانونهای جدیدی از همهگیری در سراسر ایران ایجاد کند.
این درحالی است که براساس آخرین آمارهای تردد شمار جادهای تنها 13.5 درصد از میزان ترددها مربوط به وسایل نقلیه عمومی و باری بوده و باقی تردد مرتبط به وسایل نقلیه سواری و احتمالاً برای سفرهای غیرضروری و دید و بازدید خانوادگی بوده که شاهد مثال آن را ترافیک سنگین در جادههای استانهای شمالی و همچنین صف طولانی خودروهای شخصی برای ورود به جزایر کیش و قشم است.
به این ترتیب و با درنظر گرفتن اهمیت کاهش ترددهای میان شهرستانها طبق تصمیم ستاد کرونا تردد خودروهای غیربومی به 3 استان مازندران، گیلان و گلستان در روز سه شنبه آینده به این استانها ممنوع است و در عین حال سفر به شهرهای زرد قشم، کیش، بندرعباس، اصفهان، شیراز و مشهدمقدس نیز ممنوع شده است.
تهران همچنان کانون بحران
وقتی صحبت از کرونا و قطع زنجیره انتقال ویروس منحوس میشود اصلیترین دلیل به گفته مقامات مسئول بهداشت و درمان تجمع و کاهش توجه به پروتکلهای بهداشتی است و کلانشهرها و شهرهای صنعتی به دلیل میزان تردد بالا در آنها در صدر فهرست قرار میگیرند.
به اینترتیب تهران به عنوان پایتخت کشورمان و البته آغاز شدن دوباره فعالیت ادارات و اصناف مختلف اکنون یکی از اصلیترین کانونهای جابجایی و انتقال ویروس نه تنها در خود تهران بلکه بهسایر شهرستانها با توجه به جابهجایی پرسرعت افراد شناخته شده است. آمارهای مرتبط به کلانشهر تهران نشان میدهد از ابتدای هفته جدید اگر تعداد بستریهای کلی در بخشهای تخصیص یافته به کرونا را مقایسه کنیم، هم اکنون 2090 بیمار در بخشهای مختلف بستری داریم که نسبت به 24 ساعت قبل از آن (2012 بیمار) حدود 3.6درصد رشد نشان میدهد.
نکته جالب توجه این است که امروز در جدیدترین اظهار نظرها برخی از مناطق تهران نسبت به سایر مناطق 21 گانه شرایط نگران کنندهتری دارد که عمداً این مناطق یا در بخشهای اداری پایتخت قرار دارند یا اینکه از تراکم جمعیت بیشتری نسبت به سایر مناطق برخوردار هستند.
اما وقتی به مراکزی که بیشترین سهم انتقال ویروس را بین مردم داشتهاند توجه میکنیم میبینم که آن بخش از امکان که روزانه محلی برای تأمین نیازها یا ارائه خدمات به هموطنان است اکنون در صدر لیست قرار گرفتهاند. به عنوان مثال نانواییها و سیستم حمل و نقل عمومی سهم بالایی در این زمینه دارد.
بیش از هرزمان دیگر به همراهی مردم نیاز است
تغییر ناگهانی سرعت همهگیری ویروس کرونا در ایران به سمت صعود مجدد شاید اکنون سرعت کندی را تجربه میکند اما تجارب گذشته و البته جهشهایی که در این ویروس انجام شده نشان میدهد درصورت عادی انگاری شرایط تغییر ناگهان باعث غافلگیر شدن سیستم بهداشت و درمان کشور شده و بازگشت به تعداد متوفیان سه رقمی روزانه دور از انتظار نیست.
به همین دلیل مسئولان بهخصوص در ستاد ملی مقابله با کرونا تأکید دارند که اکنون شاید از هر زمان دیگر بیشتر به همراهی و توجه هموطنان به پروتکلهای بهداشتی نیاز است و باید هموطنان توجه داشته باشند که فعلاً تنها راه مقابله با ویروس منحوس و شکست چرخه انتقال اجرای دقیق فاصلهگذاری اجتماعی و توجه به پروتکلهاست و هیچ تغییر خاص و معناداری در مقابله با این ویروس ایجاد نشده است.
انتهای پیام/ی