بانوان استان کردستان نگران گسترش آسیبهای اجتماعی هستند
گروه استانها- در نشست «زن کُرد-سرمایه اجتماعی-توسعه فرهنگی» گسترش آسیبهای اجتماعی به عنوان اصلیترین دغدغه بانوان استان کردستان مطرح شد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج ، نشست «زن کُرد-سرمایه اجتماعی-توسعه فرهنگی» عصر امروز با حضور معاون رئیس جمهور در امور بانوان و خانواده به مناسبت دهه فجر در سالن پیامبر اعظم(ص) استانداری کردستان برگزار شد. در این جلسه مطالبات و دغدغههای بانوان استان کردستان مطرح و خواستار چارهاندیشی از سوی مسئولان شدند.
لیلا آژیر، مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری کردستان در این نشست با تبریک چهل و دومین بهار انقلاب اظهار داشت: به بهانه برگزاری این نشست مقام شامخ مادر و زن را ارج مینهیم.
وی گفت: استان کردستان مفتخر به تقدیم 562 شهیده زن، 920 نفر بانوی جانباز و 2 نفر آزاده زن است.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری کردستان تصریح کرد: به دلیل افزایش مشارکت سیاسی و اجتماعی بانوان، پارلمان زنان و شورای مشورتی زنان در استان کردستان با پایلوت شهرستان کامیاران تشکیل شد.
وی افزود: در آینده نزدیک این طرح در دیگر شهرستانهای استان اجرایی میشود.
آژیر با اشاره به اجرای موفق طرح تابآوری در استان، توضیح داد: این طرح در کنار طرح ملی گفتوگوی خانواده و توانافزایی زنان سرپرست خانواده در راستای توانافزایی زنان و خانوادههای کردستانی برگزار میشود.
سکونتگاههای غیررسمی از هرگونه فضای آموزشی، فرهنگی و درمانی محروم هستند
سمیرا زارعی، نماینده تشکلهای مردم نهاد در استان کردستان نیز در این نشست اظهار کرد: سالها تجربه سرو کار داشتن با خانوادههای حاشیه و معضلات این گونه خانوادهها به ما آموخت که ریشه این مشکلات باید در نهادهای سیاستگذاری رفع شود.
وی با اعلام اینکه در ارتباط با زنان، مسأله و خلاءهای جدی در قانون وجود دارد، افزود: نمایندگان ما در مجلس باید این مشکلات را حل کنند.
نماینده تشکلهای مردم نهاد استان کردستان با تأکید بر اینکه در بحث زنان و کودکان بدسرپرست قانونگذار باید نگاه ویژه حمایتی داشته باشد، تصریح کرد: از این طریق میتوان به این قشر از جامعه کمک کرد چرا که در اجرای هرگونه طرحی در زمینه آسیبهای اجتماعی میبایست به شکل جامع مطرح و نوشته و پس از آن با توجه به نظر کارشناسان، مددکاران و مسئولان دولتی، جامعیت و میزان اعتباری که میتوان برای اجرای آن در نظر گرفت، انجام گیرد.
وی بیان کرد: رها کردن مناطق حاشیه به حال خود، پتانسیل بالایی را برای بالا رفتن ناهنجاریهای اجتماعی، فرهنگی و سیاسی است که در آینده میتواند ضربات جبران ناپذیری داشته باشد.
زارعی با گریز به اینکه سکونتگاههای غیر رسمی از هرگونه فضای آموزشی، فرهنگی و درمانی مناسب محروم است، ادامه داد: ایجاد سرای محله میتواند به عنوان مرکزی برای همدلی و انسجام محلی و کاهش آسیبهای اجتماعی شناخته شود.
وی با اذعان به اینکه آسیبها به سمت زنانه شدن حرکت میکند، خاطرنشان کرد: مهمترین و چالش برانگیزترین آسیب اجتماعی بیش از هر زمان دیگر زنان را تهدید میکند.
نماینده تشکلهای مردم نهاد استان کردستان با اشاره به اینکه تهدید اعتیاد زنان را نباید صرف اعتیاد سنتی قلمداد کرد، یادآور شد: تأمین سلامت روان در زنان با توجه به نقشهای همسر، مادر، مراقب خانواده و ... که بر عهده میگیرند، از عوامل مهم در ثبات و پایداری خانواده و جامعه است.
وی با بیان اینکه پیگیری پروندههای خشونت علیه زنان امری ضروری است، گفت: مسئله سوم مسئله کودکان است؛ چرا که پدیده حاشیهنشینی زمینههای مستعدی را برای رشد آسیبهای اجتماعی فراهم کرده و در این بین کودکان مناطق حاشیه بزرگترین قربانیان آسیبهای اجتماعی مناطق محروم و حاشیهنشین هستند.
زارعی با ذکر اینکه کودکان مناطق حاشیهنشین، کودکانی هستند که باید زود بزرگ شوند تا نانآور خانواده شوند، ادامه داد: این کودکان از زندگی لذت نمیبرند و محیط شهری نامناسب، عدم یکنواختی و توازن در ارائه خدمات شهری و مشکل بهداشتی خانههای در حال تخریب از عمدهترین مشکلات مناطق حاشیه نشین است، که این کردکان با آن درگیر هستند.
وی با تأکید بر اینکه بیشتر کودکان کار از مناطق حاشیه هستند، دلیل این امر را اینگونه شرح داد: نبود درآمد کافی خانواده، اعتیاد والدین و یا طلاق وجدایی آنها موجب شده که بسیاری از کودکان این منطقه به شغلهای کاذب روی بیاورند و در نتیجه از تحصیل باز بمانند.
نماینده تشکلهای مردم نهاد استان کردستان با اشاره به اینکه کودکان به دلیل نبود وسایل تفریحی، کمبود امکانات رفاهی، عمرانی و تفریحی در مناطق حاشیهنشین، در زمینهای خاکی و در وضعیت بهداشتی نامناسبی مشغول بازی هستند، افزود: جهت کنترل آسیبهای اجتماعی در تلاش برای راهاندازی فرهنگسرا و خانههای محله هستیم.
وی راهاندازی مراکز توانمندسازی کودکان کار و خیابان، بازارچههای دائمی برای فروش محصولات زنان سرپرست و حضور سمنها در کنار اجرای پروژههای کالبدی سکونتگاههای غیر رسمی را از مطالبات بانوان در حوزه آسیبهای اجتماعی دانست و تصریح کرد: تفویض قدرت اجرایی بیشتر به ادارات کل امور بانوان و خانواده استانداریها، ترتیب اختصاص ردیف بودجه خاص به دفاتر امور بانوان و خانواده، ضرورت شناسایی آسیبهای اجتماعی اولویتدار از جمله خشونت، خودکشی، پدیده تن فروشی، آسیبهای نوپدید و ... و نگرانی از افزایش درصد شیوع انواع آسیبها بین زنان و دختران از جمله آسیبهایی هستند که به نظر میرسد رفع و ریشهکن کردن آنها نیازمند بهرهگیری از همه ظرفیتهای موجود است.
نماینده تشکلهای مردم نهاد استان کردستان در ادامه با اشاره به اینکه ساز ناکوک برای زنان مطلقه برقرار است، خاطرنشان کرد: طلاق در زمره غم انگیزترین پدیدههای اجتماعی است که از دیرباز و بر اساس باور قدیمی، زنان به ویژه زنان متعلقه را آزار میدهد.
وی با بیان اینکه با توجه به گزارشهای سازمان ثبت احوال کشور در سال 95سهم خانوارهای زن سرپرست از کل خانوارهای کشور 12.7 درصد و خانوادههای تک نفره زن سرپرست 66.4 درصد بوده است، کفت: استان کردستان دارای حداقل 18هزار زن سرپرست خانوار است.
زارعی با تأکید بر اینکه وضعیت زنان سرپرست خانوار در شرایط اقتصاد از همه دشوارتر است، خاطرنشان کرد: تعداد زیادی از این زنان توانمندی، تخصص و انگیزه کافی برای کار کردن هستند اما فرصت و شرایط به آنها امکان رشد و فعالیت را نمیدهد.
نماینده تشکلهای مردم نهاد استان کردستان با ذکر اینکه تزریق اعتبار مالی، تسریع روند اخذ وامهای خود اشتغالی زنان، توجه به موارد ویژه نظیر معلولیت و کودکان بیمار، ایجاد دورههای مهارت و کارآموزی به زنان به خصوص در حاشیههای شهری سنندج از اهم مطالبات حوزه زنان است، یادآور شد: ایجاد خانههای امن در تمام شهرها، ایجاد فرصت و بودجه برای مداخله حقوق محور سمنها در این موارد، برگزاری کارگاههای آموزش خود مراقبتی در تمام شهرهای کردستان از دیگر ظرفیتهای مورد تأکید در زمینه توانمندسازی بانوان است.
انتهای پیام/483/ی