گلستان دروازه ورود ایران به اتحادیه اوراسیا؛ ظرفیت مبادلات مرزی مغفول ماند

گلستان دروازه ورود ایران به اتحادیه اوراسیا؛ ظرفیت مبادلات مرزی مغفول ماند

گروه استان‌ها- عضویت ایران در اتحادیه اوراسیا و همجواری گلستان با کشور حوزه آسیای میانه، برخورداری از مرز زمینی و ریلی و دسترسی آسان به فرودگاه بین‌المللی گرگان و البته ظرفیت کم نظیر در بخش کشاورزی فرصت خوبی برای توسعه تجارت خارجی فراهم کرده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از  گرگان، اتحادیه اقتصادی اوراسیا سال 2014 بین روسیه، بلاروس و قزاقستان شکل گرفت و خیلی زود کشورهای دیگری همچون ارمنستان و قرقیزستان نیز به آن پیوستند. اتحادیه اوراسیا حدود 20 میلیون کیلومتر مربع وسعت و بیش از 183 میلیون نفر جمعیت دارد که تولید ناخالص داخلی آن حدود 5 هزار میلیارد دلار است.

ایران هم در سال 95 به کمیسیون اقتصادی اتحادیه اوراسیا پیشنهاد ایجاد یک منطقه آزاد تجاری میان ایران و این اتحادیه را مطرح کرد؛ پیشنهادی که از سوی اعضای آن نیز مورد استقبال قرار گرفت و حتی وزیر تجارت اتحادیه اقتصادی اوراسیا در سفرش به ایران برای عضویت و حضور ایران در این اتحادیه و تجارت با بازرگانان ایرانی ابراز تمایل کرد.

پس از  دو سال مذاکرات متعدد و ارزیابی کمی و کیفی اقلام و میزان تعرفه ترجیحی بین ایران و اتحادیه اوراسیا، این موافقتنامه در تاریخ 27 اردیبهشت 97 در شهر آستانه قزاقستان به امضا رسید و اجرای آن نیز از آبان ماه پارسال آغاز شد.

مبادله آزادانه کالا و خدمات بین کشورهای عضو، آزادی نقل و انتقال سرمایه و نیروی کار، یکسان سازی تعرفه‌های گمرکی و حذف تدریجی آن، تلاش برای ایجاد یک بازار اقتصادی مشترک و غیره از جمله مزیت‌های عضویت در اتحادیه اقتصادی اوراسیا است که می‌تواند به ویژه در شرایط تحریمی کمک حالِ اقتصاد ایران باشد.

مرز اینچه برون ( بین گلستان و ترکمنستان) یکی از دروازه‌های ورودی ایران به آسیای میانه و اتحادیه اوراسیا است که به علت کوتاه‌تر بودن مسیر حمل و نقل، برخورداری از مرز زمینی و ریلی و همچنین نزدیکی به فرودگاه بین‌المللی شهدای گلستان مناسب‌ترین گذرگاه مرزی برای توسعه مبادلات تجاری با کشورهای حوزه  cis و اتحادیه اقتصادی اوراسیا است.

براساس قرارداد منتشر شده کشورهای عضو این اتحادیه در 503 ردیف تعرفه 10 رقمی برای صادرات ایران از سمت اوراسیا تعرفه ترجیحی برقرار کرده‌اند که 75 درصد آن صنعتی و 25 درصد کشاورزی است. ایران هم برای 360 قلم کالای صادراتی اتحادیه اوراسیا تعرفه ترجیحی در نظر گرفته که 73 درصد آن صنعتی و 27 درصد آن کشاورزی خواهد بود.

در این بین گلستان به علت همجواری و سهولت و ارزان‌تر بودن دسترسی ( نسبت به گذرگاه مرزی دیگر با ترکمنستان) به کشورهای اتحادیه اوراسیا و البته مزیت برجسته بخش کشاورزی می‌تواند سهم خوبی از تجارت با کشورهای عضو این اتحادیه داشته باشد. از طرفی قزاقستان که یکی از کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا به شمار می‌رود یکی از مقاصد مهم صادراتی استان گلستان است.

تولید 5.4 میلیون تن انواع محصولات زراعی، باغی و دامی در استان گلستان به ارزش 25 هزار میلیارد تومان یک فرصت استثنایی برای توسعه تجارت خارجی رقم زده است.

ضمن اینکه بنا به گفته رئیس سازمان جهادکشاورزی گلستان، این استان در 15 محصول استراتژیک در جایگاه نخست تا ششم کشور قرار دارد. تولید گوشت مرغ در این استان با 270 هزار تن در 10 ماهه امسال، رتبه نخست کشور را به دست آورده است. گلستان همچنان نخستین تولید کننده دانه‌های روغنی از جمله سویا و کلزا است. گندم استان گلستان با کیفیت‌ترین گندم تولیدی کشور بوده که با تولید سالانه حدود یک میلیون و 200 هزار تن، کشاورزان گلستانی جایگاه دوم کشور را دارند. تولید پنبه، میگو، پیله تر ابریشم، زیتون، توتون، ماهیان خاویاری و کپور، برخی مرکبات از جمله هلو و غیره از دیگر مزیت‌های بخش کشاورزی استان گلستان است.

براساس آمارها سهم ایران از مجموع صادرات به اتحادیه اوراسیا حدود سه درصد است و با توجه به اینکه درصد قابل توجهی از اقلام دارای تعرفه ترجیحی مربوط به بخش کشاورزی است، می‌توان از قابلیت کشاورزی گلستان برای توسعه مبادلات با این اتحادیه بهره گرفت.

هادی حق شناس، استاندار گلستان در این باره اظهار داشت: اصلی‌ترین موضوع برای توسعه استان گلستان، حوزه تجارت خارجی است که اگر رونق پیدا کند اقتصاد این استان شکوفا خواهد شد.

وی با اشاره به استفاده از ظرفیت ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا گفت: 362 قلم از کالاهایی که تعرفه ترجیحی برای آن در نظر گرفته شده مربوط به بخش کشاورزی است و گلستان در این بخش مزیت‌های خوبی دارد از جمله اینکه در 15 محصول دارای رتبه‌های تک رقمی است.

استاندار گلستان بیان داشت: اگر بتوانیم این محصولات را در استان فرآوری و تبدیل به محصول نهایی کنیم و از طریق حمل و نقل دریایی، زمینی و ریلی آن را به کشورهای مختلف عضو اتحادیه اوراسیا صادر کنیم، اتفاقات خوبی در استان رخ خواهد داد.

وی با اشاره به راه اندازی پرواز گرگان – آکتائو ( قزاقستان) گفت: این اقدام صرفا برای بحث گردشگری نیست بلکه ما به دنبال تسهیل حضور تجار و بازرگانان گلستانی در قزاقستان هستیم.

حق شناس به اهمیت ایجاد منطقه آزاد تجاری اینچه برون هم اشاره کرد و افزود: ماهیت شکل گیری منطقه آزاد در گلستان بسیار متفاوت از سایر مناطق است و در این منطقه صنایع با اولویت صنایع تبدیلی و فرآوری را داریم که می‌تواند زمینه جذب سرمایه گذاری و همچنین توسعه تجارت خارجی را فراهم کند.

وی گفت: اگر روش‌های مختلف حمل و نقل فعال شود گلستان ظرفیت بی‌نظیری از نظر موقعیت جغرافیایی و تولیدات بخش کشاورزی دارد.

براساس آمارها صادرات از گمرکات استان گلستان در 10 ماهه امسال حدود 90 میلیون دلار بوده که عمدتا شامل  پنیر، رب گوجه فرنگی، پلی استایرن و ید است.

انتهای پیام/582/ ت

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon