"خام فروشی" معضل صادرات استان کرمان/ در بازار بین‌المللی باید قاعده بازی را بدانیم‌


"خام فروشی" معضل صادرات استان کرمان/ در بازار بین‌المللی باید قاعده بازی را بدانیم‌

گروه استان‌ها- استان کرمان سهم عمده‌ای در صادرات غیرنفتی کشور دارد، صادراتی که با وجود حجم زیاد آن در حقیقت نوعی خام فروشی است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمان ، صادرات را می ‌توان موتور متحرکه تجارت، تولید و اقتصاد یک منطقه دانست که با توجه به توانایی‌های کشور برای صادرات با مدیریت صحیح به ویژه در تولیدات غیر نفتی به راحتی می‌توان شاهد رونق چرخه اقتصادی کشور بود، به اشتغالزایی کمک کرده و تولیدات داخلی را بیشتر و بهتر به تمام جهان شناساند.

استان کرمان با 49 نوع محصول صادراتی هر ساله سهم عمده‌ای در صادرات غیر نفتی کشور دارد، صادراتی که بیش از 90 درصد صادرات ما در سه محصول پسته و مغز پسته، خرما خشک و محصولات مسی به خود اختصاص داده است. صادراتی که با وجود حجم زیاد آن در حقیقت نوعی خام فروشی است و ارزش افزوده زیادی برای ما به دنبال ندارد.

صادراتی که در حوزه محصولات معدنی تنها در زنجیره‌های ابتدایی قرار دارد و خبری از صنایع تولیدی نیست و در حوزه محصولات کشاورزی نیز اگر روزی یارانه‌های فراوانی که به صورت آشکار و پنهان به انرژی و آبی داده می‌شود را حذف کنیم به هیچ وجه صادرات ما اقتصادی نیست.

برای بررسی وضعیت صادرات استان کرمان، مشکلات و موانع این حوزه و صادرکنندگان استان کرمان و اقدامات انجام شده برای رفع این مشکلات با سیدمهدی طبیب‌زاده رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان به گفت‌وگو نشستیم. طبیب‌زاده با بیان اینکه یکی از برنامه‌هایی که لازم است در راستای جهت تولید اتفاق بیفتد توسعه معنادار صادرات در استان کرمان است اظهار داشت: صادرات موتور متحرکه تجارت، تولید و اقتصاد یک منطقه است.

وی با اشاره به اینکه صادرات یکی از محورهای اصلی جهش تولید در استان کرمان قرار گرفته است گفت: خوشبختانه صادرات استان کرمان در ده ماهه نخست امسال نسبت به کشور وضعیت بهتری داشته است.

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان بیان کرد: صادرات کشور در 10 ماهه نخست سال 99 نسبت به مدت مشابه سال قبل افت 30 درصدی داشته است در حالیکه استان کرمان هم در ارزش کالای صادر شده و هم در میزان حجمی صادرات رشد داشته است.

وی عنوان کرد: تا به امروز 2 میلیارد دلار ارزش صادرات استان کرمان از گمرکات استان و دیگر گمرکات کشور در سال جاری بوده است که از نظر ارزشی 26 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد داشتیم.

طبیب ‌زاده با بیان اینکه آسیب جدی در حوزه صادرات استان کرمان وجود دارد گفت: 47 کالای صادراتی داشتیم اما بیش از 90 درصد صادرات ما در سه محصول پسته و مغز پسته، خرما خشک و محصولات مسی بوده و کالاهای صنعتی که می‌توانند ارزش افزوده زیادی برای ما داشته باشند سهم زیادی در صادرات استان کرمان ندارد.

وی با بیان اینکه ما بیشتر مواد را به صورت خام صادر می‌کنیم و این میزان صادرات استان کرمان، نشان از بنیه تکنولوژی و صنعتی استان نیست تصریح کرد: میزان صادرات استان خوب است اما باید تلاش کرد تا کالاهای صنعتی حجم قابل توجهی در صادرات استان داشته باشد.

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان با اشاره به اینکه وقتی به ترکیب کالاهای صادراتی استان کرمان نگاه می‌کنیم یا کالاهای کشاورزی هستند یا معدنی و بقیه کالاها سهم بسیار ناچیزی دارند.

وی با بیان اینکه ما پسته صادر می‌کنیم که کالای خام محسوب می‌شود و حتی برای فرآوری آن هم کارهای زیادی انجام نداده‌ایم افزود: خرما هم به شکل معمول و با بسته‌بندی ساده‌ای که خیلی هم کامل نیست صادر می‌شود.

طبیب ‌زاده با اشاره به اینکه صادرات محصولات مسی ما هم در حد کاتد است که مرحله خیلی کوتاهی در زنجیره مس محسوب می‌شود ادامه داد: صادرات سنگ آهن هم یا به صورت کنستانتره و یا در مراحل بعد مقداری گندوله است.

وی با بیان اینکه شاید ارزش کالاهای وارداتی ما 10 برابر ارزش کالاهای صادراتی ماست و این نشان می‌دهد که کالاهای ما فاقد ارزش است گفت: خام فروشی واژه کاملاً درستی است که ما انجام می‌دهیم و حقیقت این است که صنایع تبدیلی وجود ندارد.

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان با اشاره به اینکه روزی اگر یارانه‌های فراوانی که به صورت آشکار و پنهان انرژی و آبی که در حوزه کشاورزی داده می‌شود نباشد به هیچ وجه صادرات ما اقتصادی نیست گفت: به همین دلیل صادرات ما قابلیت رقابت در دنیا و در بازارهای بین المللی را ندارد.

وی با بیان اینکه عملکرد و بهره وری ما در بخش کشاورزی بسیار پایین است، آب مصرفی ما بسیار و محصول برداشت شده به ازای هر هکتار بسیار کم است افزود: اگر بخواهیم در بازار صادراتی دنیا بمانیم باید قاعده بازی را بدانیم و قاعده بازی رقابت است و باید قیمت تمام شده ما به گونه‌ای باشد که بتوانیم رقابت کنیم که بخشی از کار دست تولید کننده و بخشی دست حاکمیت است.

انتهای پیام/511/ ش

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon