نگاهی به عملیات اخیر ترکیه در کردستان عراق؛ هدف راهبردی آنکارا چیست؟

نگاهی به عملیات اخیر ترکیه در کردستان عراق؛ هدف راهبردی آنکارا چیست؟

کشته شدن ۳۹ عضو پ.ک.ک تنها در یک منطقه محدود کوهستانی و استفاده از ۴۰ فروند هواپیمای جنگنده برای بمباران، نشان دهنده عزم جدی ترکیه برای کنترل منطقه حساس گارا است.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، ارتش و نیروی هوایی ترکیه در 24 ساعت گذشته، در شمال عراق، عملیات گسترده ای برای حمله به پ.ک.ک انجام داده و این عملیات تلفات سنگینی بر جای گذاشته است.

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

 

رسانه های وابسته به پ.ک.ک به عادت همیشه، آمارهای اغراق آمیزی در مورد تلفات ارتش ترکیه منتشر کردند اما اطلاعات مورد وثوق رسانه های ترکیه، نهایتاً این موضوع را تایید کرده که 2 افسر و یک درجه دار در جریان درگیری ها کشته شده اند اما میزان تلفات پ.ک.ک تا ظهر امروز به 39 نفر رسیده است.

این عملیات در منطقه کوهستانی مهمی به نام گارا انجام شده که از لحاظ جغرافیایی، واقع در منطقه بهدینان یعنی در قلمرو تحت امر بارزانی در اقلیم کردستان عراق است. این در حالی است که اصلی ترین قرارگاه های پ.ک.ک، در کوهستان قندیل و در قلمرو خاندان طالبانی واقع شده است.

کشور ترکیه , کردستان عراق ,

کشته شدن 39 عضو پ.ک.ک تنها در یک منطقه محدود کوهستانی و استفاده از 40 فروند هواپیمای جنگنده برای بمباران، نشان دهنده عزم جدی ترکیه برای کنترل منطقه حساس گارا است.

یک هدف مهم؛ قطع ارتباط قندیل – سوریه

هدف استراتژیک ارتش ترکیه، قطع خط ارتباطی تردد نیروهای پ.ک.ک بین کوهستان قندیل و نقاط ورودی شمال سوریه و ترکیه است.

نیروهای پ.ک.ک، شبانه و در ساعات تاریکی از کوهستان قندیل، پس از طی مسافتی طولانی و طی چند شبانه روز، به گارا می روند و از آنجا نیز راهِ سنجار را در پیش می گیرند و به این ترتیبف زنجیره انتقال دستور و نیرو بین شورای رهبری پ.ک.ک در کوهستان قندیل، با سنجار، شمال سوریه و مناطق کردنشین سوریه، برقرار می شود.

به همین خاطر، ارتش ترکیه قصد دارد با قطع این زنجیره پیوند، کاری کند که نیروهای پ.ک.ک در قندیل منزوی بمانند و راهی برای کمک به نیروهای نهادهای اقماری پ.ک.ک در شمال سوریه باقی نماند.

وقتی که پ.ک.ک صاحب نیروی هوایی می شود

مراد قراییلان که به عنوان مهم ترین چهره شاخه نظامی پ.ک.ک شناخته می شود، ادعا کرده که نیروی هوایی پ.ک.ک توانسته در اوج قدرت به ارتش ترکیه حمله ور شود! منظور قاراییلان از نیروی هوایی، به کارگیری درون ها یا پهپادهای کوچکی است که می توانند همزمان با  مقدار محدودی از مواد منفجره به شکل کامیکازه وار یا انتحاری و با فرمان کنترل از راه دور، خود را به نقطه ای بکوبند.

ظاهراً افسر یکی از یگان های کماندوی ترکیه در جریان حمله یکی از این پهپادها کشته شده و این همان چیزی است که باعث شده فرماندهان نظامی ترکیه در این قضیه جدی تر شوند و برای حمله به گارا، از چهل فروند هواپیمای جنگنده استفاده کرده و بیش از 48 غار، دره و مخفیگاه را بمباران کنند.

چرا پ.ک.ک نمی تواند کاری بکند؟

شواهد نشان می دهد که با توجه به دو عامل مهم استفاده از امکانات رصد هوایی و مرزی، پ.ک.ک نمی تواند وارد مرزهای ترکیه شود و در شهرها دست به حملات و اقدامات اثرگذار تروریستی بزند. ترکیه در چند سال گذشته، بیش از یکصد فروند پهپاد یا هواپیماهای بدون سرنشین مسلح و غیرمسلح را در اختیار ارتش و وزارت کشور گذاشته و این پهپادها با رصد دقیق شبانه روزی، هرگونه تحرکی را برای پ.ک.ک، سخت و ناممکن کرده اند.

البته در کنار پهپادهای مسلح، چند فاکتور مهم و اثرگذار دیگر نیز توسط سرویس اطلاعاتی میت و نیروی هوایی ترکیه مورد استفاده قرار می گیرند که مهم ترین آنها عبارتند از:

1.استفاده از تصاویر ماهواره ای در مواقع ضروری.

2.استفاده از دوربین های زیست محیطی دارای سنسورهای حساس عبور جانداران در جنگل ها و دره ها و انتقال اطلاعات این دوربین ها به هواپیماهای بدون سرنشین و ایستگاه های اطلاعاتی مرزی.

3.استفاده از بالن های دارای دوربین های پیشرفته که به نقطه بلندی گره زده شده و در ارتفاع چند صد متری، با دوربین های پیشرفته دید در شب، مرزها را کنترل می کند.

4.احیای سیستم شبه نظامی محافظین روستا و تسلیح روستاییان و استفاده از مخبرین محلی.

کشور ترکیه , کردستان عراق ,

ارتش و نیروهای امنیتی ترکیه تلاش می کنند، در شرایطی که پ.ک.ک عملاً ضعیف و زمین گیر شده، تا جایی که ممکن است مورد حمله قرار بگیرد و ضربه بخورد و شرایط به گونه ای باشد که عملاً نهادهای اقماری پ.ک.ک هم در داخل ترکیه، نتوانند در مورد ضرورت بازگشت به میز مذاکره، حرفی بزنند. چرا که تجربه نشان داده تا زمانی که پ.ک.ک نتواند تهدیدی جدی علیه امنیت ملی ترکیه انجام دهد، دولت دلیلی برای مذاکره نمی بیند.

گام بعدی چیست؟

بر اساس تحلیل هایی که توسط برخی از کارشناسان امنیتی ترکیه در اختیار رسانه ها گذاشته شده، حمله به منطقه سنجار یا شنگال، گام بعدی ترکیه است. اگر چه در حال حاضر، این منطقه با هماهنگی و مشارکت دولت مرکزی عراق و اقلیم کردستان عراق اداره می شود، اما ترکیه معتقد است که هنوز هم ده ها تن از شبه نظامیان ایزدی تحت امر پ.ک.ک در این منطقه حضور دارند و آنجا باید به طور کامل از حضور نیروهای تحت امر پ.ک.ک پاک شود.

در پایان باید گفت، اگر چه ترکیه با این اقدامات، ضربات مهلکی به پ.ک.ک زده، اما واقعیت این است که صدها روستایی اقلیم کردستان عراق، به خاطر حملات هوایی و زمینی ارتش ترکیه در شرایط سخت و ناامنی قرار گرفته اند.

سران پ.ک.ک بارها حزب دموکرات کردستان به رهبری بارزانی را به همکاری امنیتی با ترکیه متهم کرده و این حزب را وابسته به ترکیه می دانند. اما مسعود بارزانی رهبر حزب دموکرات، با بیانی کنایی اعلام کرده که پ.ک.ک اگر توانی برای درگیری دارد، بایستد و بجنگد؛ اگر نه متهم کردن این و آن نمی تواند نتایج را تغییر دهد.

سران اقلیم اعلام کرده اند که حضور غیرقانونی پ.ک.ک در شمال عراق، موجب آن شده که بهانه حمله به دست نیروهای ترکیه بیفتد و این حملات نیز به طور مستقیم، زندگی بخش وسیعی از مردم روستاهای مناطق تحت حمله را دچار ناامنی کرده است.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon