ناتوانی ۳۵ درصد دانش آموزان پایه چهارم و هشتم در آزمون‌ بین‌المللی از کسب حداقل نمره

ناتوانی 35 درصد دانش آموزان پایه چهارم و هشتم در آزمون‌ بین‌المللی از کسب حداقل نمره

سهم سیاست‌های نادرست در عدم پیشرفت قابل توجه عملکرد دانش آموزان کشور در ۲۵ سال برگزاری آزمون‌های بین‌المللی بررسی شد.

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، آزمون‌های بین المللی تیمز و پرلز بیش از 25 سال است که در کشورمان برگزار شده است و تصویر بلندمدت مناسبی از وضعیت آموزش‌ها در کشورمان ارائه می‌دهد.

تحلیل نتایج این آزمون‌ها بر اساس مؤلفه‌هایی همچون منطقه جغرافیایی و وضعیت اقتصادی خانواده دانش ‌آموزان که توسط مرکز ملی مطالعات بین المللی تیمز و پرلز انجام می‌گیرد، اطلاعات ارزشمند و راهبردی بسیار حیاتی در اختیار سیاستگذاران کشور قرار می‌دهد.

یافته‌های آزمون تیمز و پرلز مورد توجه قرار نمی‌گیرد

به‌رغم این موضوعات و همچنین هزینه‌هایی که کشورمان برای شرکت در آزمون‌ها و تحلیل نتایج آن پرداخت می‌کند، هنوز توجه لازم به یافته‌های آزمون تیمز و پرلز در کشورمان صورت نمی‌گیرد.

در همین رابطه، مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست‌جمهوری و پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش در نشستی با عنوان «دلالت‌های سیاستی مطالعه تیمز 2019» که در تاریخ 28 بهمن 99 برگزار شد، یافته‌های آزمون تیمز 2019 را مورد بررسی و ارزیابی اساتید و کارشناسان آموزش و پرورش قرار دادند.

 نشست «دلالت‌های سیاستی مطالعه تیمز 2019» با حضور دکتر حسام‌الدین آشنا مشاور رئیس‌جمهور و رئیس مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست‌جمهوری و با حضور اساتید و متخصصان حوزه آموزش ریاضی، برنامه ریزی درسی و مدیران آموزش و پرورش کشور برگزار شد و طی آن ابعاد مختلف یافته‌های آزمون‌های بین المللی تیمز و پرلز مورد بررسی قرار گرفت.

فرهاد کریمی رئیس پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش و  ابراهیم حاجیانی معاونت برنامه ریزی مرکز بررسی‌های استراتژیک نیز در این جلسه حضور داشتند. همچنین خانم‌ها گویا، غلام آزاد، بخشعلی‌زاده و آقایان محسنی‌نیا،  بنیادی،  خوش‌خلق و بهراد نظرات تخصصی خود در موضوع نشست را ارائه کردند.

همچنین محمدحسین حسینی، مدیرکل دفتر آموزش دبستان وزارت آموزش و پرورش،  فرهاد اسماعیلی مدیرکل آموزش و پرورش استان فارس،  مهدی نامداری، مدیرکل برنامه‌ریزی درسی و آموزشی دانشگاه فرهنگیان، حسین سوزنچی، سرپرست دفتر تألیف کتاب‌های درسی آموزش عمومی و متوسطه نظری آموزش و پرورش و خانم دکتر مسگرزاده مدیرکل دوره متوسطه اول آموزش و پرورش به مسائل مرتبط با حوزه مدیریت خود در زمینه عملکرد دروس ریاضی و علوم پرداختند.

در این جلسه، گزارش مختصری از یافته‌های آزمون تیمز 2019 ارائه شد و پس از آن حاضرین جلسه به ارائه نظرات سیاستی خود در این زمینه پرداختند.

35 درصد دانش آموزان حداقل مهارت را نداشتند

مهم‌ترین مباحث طرح شده در نشست به شرح زیر است:

  • متوسط نمره دانش آموزان ایرانی در دروس ریاضی و علوم پایه‌های چهارم و هشتم در نسبت با دوره گذشته اندکی بهبود یافته است.
  • متأسفانه 35 درصد دانش آموزان کشور در هر دو پایه ذکر شده نتواسته‌اند حداقل حد تعیین شده مهارتی را از خود نشان دهند. ممکن است بخش مهمی از این ناکامی به مهارت‌های خواندن و فهم سؤالات آزمون مرتبط باشد.
  • آموزش و پرورش باید نتایج این آزمون را ابتدا برای ارزیابی پیشرفت درونی خود به کار برد. در وهله اول جایگاه ما در میان حدود 60 کشور شرکت کننده اهمیت ندارد بلکه عملکردمان در مقایسه با دوره‌های قبل باید مورد توجه سیاستگذاران قرار گیرد.

عدم پیشرفت قابل توجه عملکرد دانش آموزان کشور در 25 سال برگزاری این آزمون‌ها عمدتاً بر آمده از کاستی‌های زیر است:

1. نگاه سیاستمداران کشور به آموزش و پرورش به عنوان یک نهاد طفیلی، هزینه بر و غیر راهبردی.

2. نبود هماهنگی کافی میان برنامه‌ریزی‌ها در بخش‌های مختلف آموزش و پرورش. بخش‌های تألیف کتب، آموزش معلمان و راهبری آموزش در کشور ارتباط ارگانیکی با یکدیگر ندارند.

نیروهای جذب شده فاقد دانش لازم معلمی

3. ضعف شدید سیاست‌ها و اقدامات در حوزه جذب نیروی متخصص در آموزش و پرورش باعث شده است در کشور عدم توازن پراکندگی نیروها را شاهد باشیم همچنین نیروهای جذب شده عمدتاً فاقد دانش لازم در زمینه معلمی خود هستند.

4. آموزش‌های ضمن خدمت در کشور روز به روز کمتر از گذشته شده‌ است به همین خاطر معلمان نتوانسته‌اند خود را با تحولات رویکردی در یادگیری تطابق دهند.

5. کمبود شدید بودجه غیر پرسنلی آموزش و پرورش از دیگر مشکلات این عرصه است. نبود منابع مالی برای آموزش معلمان و همچنین کمبود امکانات برای آزمایش‌های درس علوم کیفیت فرآیند آموزش-یادگیری را با افت جدی مواجه کرده است.

یک مغالطه درباره مشکل ساز بودن نظام‌ متمرکز آموزشی

6. کنکور سراسری در عمل به نظام سنجش نهایی عملکرد دانش آموزان کشور تبدیل شده و باعث شده است تمام فعالیت‌های آموزشی کشور تحت الشعاع آن قرار گیرد. خوشبختانه با ارائه طرح جدید سازمان سنجش کشور برای تفکیک سنجش از پذیرش این مشکل تا حدودی تعدیل خواهد شد.

7. بسیار گفته می‌شود که نظام متمرکز آموزش و پرورش دلیل اصلی ضعف عملکرد آموزش و پرورش کشور است. این استدلال نوعی مغالطه است چرا که کارآمدی لزوماً با عدم تمرکز اتفاق نمی‌افتد. برای مثال کشورهای جنوب شرق آسیا که بهترین عملکرد را در آزمون‌های بین المللی دارند همگی متمرکز اداره می‌شوند. بنابراین کارآمدی نظام حکمرانی آموزش و پرورش را باید در جای دیگر جستجو کرد.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon