سرنوشت تلخ ساختمان قدیمی صدا و سیمای ارومیه؛ وقتی اثر ملی تبدیل به اقامت معتادان می‌شود

سرنوشت تلخ ساختمان قدیمی صدا و سیمای ارومیه؛ وقتی اثر ملی تبدیل به اقامت معتادان می‌شود

گروه استان‌ها- سال‌ها است که ساختمان قدیمی صدا و سیمای ارومیه که در ابتدای جاده سرو این شهر قرار داشته و به ثبت ملی نیز رسیده است، تبدیل به یک خرابه شده و در زمستان‌ها محل اقامت معتادان و در تابستان‌ها به عنوان آغل گوسفندان از آن استفاده می‌شود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، شاید زمانی که "جهانگیر درویش" در سال 1347 در حال طراحی و معماری ساختمان قدیم صدا و سیمای ارومیه بود، گمان نمی‌کرد که این شاهکار معماری و تاریخ فرهنگ و هنر این شهر دچار سرنوشت تلخی شود.

سال‌ها است که ساختمان قدیمی صدا و سیمای ارومیه که در ابتدای جاده سرو این شهر قرار داشته است، تبدیل به یک خرابه شده و در زمستان‌ها محل اقامت معتادان و در تابستان‌ها به عنوان آغل گوسفندان شده است.

قصه ساختمان قدیمی و مخروبه صدا و سیمای ارومیه زمانی تلخ‌تر می‌شود که این بنا در 26 بهمن سال 94 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده و مشمول حفظ و نگهداری آثار ملی می‌شود.

متاسفانه هر روز به میزان تخریب و نابودی این اثر زیبا که می‌توانست محل جذب گردشگر و درآمدزایی باشد افزوده شده و مورد بی‌مهری بیش از پیش مسئولان قرار گرفته است.

حتی سرنوشت تلخ این اثر کم نظیر تا آنجایی پیش رفته که به لوله‌های کف ساختمان نیز رحم شده و با حفاری و کندن زمین کف ساختمان‌ها، آنها را خارج کرده‌اند و حتی تیرآهن‌های ساختمان‌های مجاور بنای اصلی را با خیالی آسوده بریده و برده‌اند.

براساس مواد 558 و 564 قانون مجازات اسلامی، عاملان تخریب و تغییر در بناهای ثبت شده در فهرست آثار ملی باید به تحمل حبس از 6 ماه تا 10 سال محکوم شوند.

اخیرا باز هم وضعیت نگران کننده و تاسف بار حفظ و نگهداری این اثر ملی، در فضای مجازی بازتاب گسترده‌ای یافته و یکی از مطالبات به حق مردم، حفظ بناهای تاریخی و ارزشمند ملی توسط مسئولان ذی‌ربط است و از دادستان استان نیز انتظار می‌رود که هر چه سریع‌تر به موضوع تخریب بنای جام جم صدا و سیمای قدیم ارومیه ورود کند.

گزارشات تخریب بنای صدا و سیمای قدیمی ارومیه به دادستانی ارسال شد 

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان‌ غربی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم، از ارسال گزارشات تخریب بنای صدا و سیمای قدیمی ارومیه به دادستانی و اداره کل بازرسی استان خبر داد و اظهار داشت: اداره کل میراث فرهنگی، جلسات متعددی برای تعیین تکلیف و بازسازی این بنا با حضور نمایندگانی از دادستانی، شهرداری، سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی و اداره کل بازرسی استان در گذشته برگزار کرده است.

جلیل جباری با اشاره به ثبت شدن این اثر به عنوان ثبت ملی افزود: از همان ابتدای امر یعنی از بهمن سال 94 نامه‌های مربوط به ثبت بنای قدیم صدا و سیما در فهرست آثار ملی به شهرداری ابلاغ شده بود اما شهرداری ارومیه بنابر طرح‌های خود اقدام به تخریب داخل این بنا کرده بود که اداره کل میراث فرهنگی مانع ادامه تخریب شد.

وی در ادامه گفت: در این راستا شهرداری ارومیه قرار بود ساختمان قدیمی صدا و سیمای ارومیه را به تئاتر شهر تبدیل کند اما با توجه به نقشه مشاوره نیازمند تغییرات اساسی در ساختمان بود که برابر قانون هرگونه تغییر و تخریب بخش یا تمام بنای ثبت شده در فهرست آثار ملی ممنوع بوده و از این رو جلوگیری به عمل آمد.

 مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان ‌غربی ضمن تاکید بر ارزش تاریخی، معماری و پیشینه ساختمان قدیمی صدا و سیمای ارومیه بیان کرد: این اداره کل براساس قانون، اجازه تغییر کاربری یا استفاده از آن بنا را بدون در نظر گرفتن ماهیت و پیشینه تاریخی که همان فرهنگی و هنری است نخواهد داد.

جباری در پایان خاطرنشان کرد: مقرر است که هفته آینده جلسه مشترکی به منظور تعیین تکلیف و تصویب اقدامات اولیه برای بازسازی ساختمان قدیمی  صدا و سیمای ارومیه  با حضور مسئولان سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی، شهرداری و سازمان‌های ذی‌صلاح و با حضور رسانه‌ها برگزار شود.

سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی نیمی از هزینه‌های بازسازی بنای قدیم صدا و سیما را  تقبل می‌کند 

ناصر حضرتی پر رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی آذربایجان ‌غربی نیز در این رابطه اظهار داشت: سازمان  مدیریت و برنامه‌ریزی استان نیمی از هزینه‌های بازسازی این بنا را به صورت مشارکتی تقبل می‌کند تا این مجموعه در اختیار اهالی فرهنگ و هنر  استان  قرار گیرد.

به گزارش تسنیم براساس مواد 13 و 14  قانون حمایت از مرمت و احیای بافت‌های تاریخی- فرهنگی مصوب تیرماه سال 98 مجلس شورای اسلامی، دستگاه‌های اجرائی و نهادها مکلف هستند که هزینه‌های مربوط به پژوهش، حفاظت و مرمت آثار منقول و غیرمنقول ثبت شده در فهرست آثار ملی و آثار واجد ارزش تاریخی – فرهنگی و فهرست‌های ذی‌ربط مربوط به آثار در اختیار و یا در حیطه موضوع تخصصی همان دستگاه را از محل اعتبارات خود تأمین کنند و این اعتبارات در چارچوب ضوابط قانونی سازمان هزینه می‌شود.

همچنین شهرداری‌ها و شورای اسلامی شهرهای دارای بافت تاریخی – فرهنگی مصوب، مکلف هستند که در تخصیص بودجه عمرانی سالانه شهر، بافتهای مذکور را در اولویت قرار دهند.

گزارش از حمید امدادی 

انتهای پیام/7548/ح

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon