آموزشهای مجازی تهدیدات و فرصتها؛ اینترنت پاک چه زمانی به دانشآموزان میرسد؟
گروه استانها - آموزش مجازی یک سبک جدید از آموزش است که توسعه زیرساختها، آموزش سواد رسانهای به مردم و تأمین لوازم آموزشهای مجازی از کلیدیترین موضوعاتی است که باید در این نوع آموزش مورد توجه قرار گیرد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز، آموزش مجازی یک سبک جدید از آموزش است که در آن نیاز زیادی به آموزش داریم تا حتی برای زمانی که بیماری کرونا ریشهکن شد نیز بتوانیم از این روش استفاده کرده و شکل جدید آموزش را یک پله بالاتر ببریم. بهعبارت دیگر، آموزش مجازی فرصتی است که نباید تبدیل به تهدید شود.
توسعه زیرساختها، آموزش سواد رسانهای به مردم و تأمین لوازم آموزشهای مجازی از کلیدیترین موضوعاتی است که باید در این نوع آموزش مورد توجه قرار گیرد.
اما این نوع آموزش برای کودکان و نوجوانان زیرساخت اساسی دیگری نیز لازم دارد تا خانوادهها با آرامش خیال، فرزند خود را به دست فضای مجازی بسپارند و آن زیرساخت، اینترنت پاک و مورد نیاز دانشآموزان است. مشکلی که این روزها، خانوادهها را با مشکلی اساسی مواجه کرده است. به نظر میرسد نتایج این یکسال آموزش مجازی در سالهای بعد مشاهده شود.
اگرچه یکی از چالشها و معایب آموزشهای آنلاین، به صورت کلی در درجه اول اینترنت است، نبود یک اینترنت مناسب و کارآمد استفاده از بسیاری برنامهها و نرمافزارها را یا غیرممکن کرده یا کیفیت استفاده را کاهش داده است. این امر بهصورت کاملاً مشخص و با فاصله از معایب دیگر بایستی پیگیری شود و اگر وزارت آموزشوپرورش و وزارت علوم میخواهند در زمینه آموزشهای آنلاین و مجازی کار کنند، ابتدا باید بستر اینترنت را به حد قابلقبول برسانند تا همه به نحو مطلوبی از آن بهره ببرند.
اما از دیگر معایب این نوع از آموزش، عدم آشنایی دانشجویان و حتی اساتید با برنامهها و نرمافزارهای آموزش مجازی است. بعضی از برنامههای آموزش مجازی، پیچیدگیهایی را دارند و نیز برنامههای جانبی دیگری را در کامپیوترها لازم دارند و عملاً سطح تکنیکی و فنی خاصی را شاید طلب کند که خود در شرایط بحران حاضر چالشی بوده که سبب شد بعضی از کلاسها بهصورت آنلاین برگزار نشود و اساتید بهصورت آفلاین کلاسهای خود را پیگیری کنند.
کاهش انگیزه تحصیلی به واسطه دور شدن از آموزش و کار گروهی نیز میتواند یک تهدید باشد؛ ضمن اینکه این نوع آموزش برای دانشآموزان خستگیآور است و دلزدگی ایجاد میکند. ایجاد تنبلی در بین دانشآموزان یکی از مشکلات آموزش از طریق فضای مجازی است امروز یک تغییر در سبک زندگی به وجود آمده و عدم تحرک سبب چاقی دانشآموزان شده است.
همچنین این نوع آموزش برای دانشآموزان خستگیآور است و دلزدگی ایجاد میکند؛ و ایجاد تنبلی در بین دانشآموزان یکی از مشکلات آموزش از طریق فضای مجازی است که با تغییر در سبک زندگی به وجود آمده و عدم تحرک سبب چاقی دانشآموزان شده است.
یکی دیگر از معضلات این نوع آموزش، نبود فضای مناسب برای آموزش مجازی در بسیاری از خانوادههاست؛ خصوصاً خانوادههایی که سطح درآمدی متوسط رو به پایین دارند و تعداد افراد خانواده زیاد است. همین موضوع شرکت در کلاسها را با چالش روبهرو خواهد کرد. البته اساتید هم برای آموزش، با همین مشکل مواجه هستند.
اما کم شدن هزینهها، صرفهجویی در وقت، در دسترس بودن آموزش در همه شرایط، از مزایای این نوع آموزش است. لیلا، مادری 30 ساله است که امسال دخترش به کلاس اول رفته، او که به گفته خودش در تهیه وسایل و امکانات مشکلی ندارد و دخترش را در یکی از مدارس خاص شیراز ثبتنام کرده، بیشتر وظیفه آموزشی را به دوش والدین میداند که این روزها در منزل، علاوه بر نظارت، بر عهده آنها گذاشته شده است.
وی میگوید: آموزش کلاس اولیها، در شرایط غیرکرونا هم سخت بود، به ویژه با شیوههای متفاوتی که هر سال عوض میشود؛ در شرایط فعلی هم ما باید تمام روز را در کنار بچهها در کلاس حاضر باشیم و به حرفهای معلم خوب گوش کنیم تا بتوانیم بعد از کلاس، با بچهها کار کنیم.
اما مریم 35 ساله که سه دانشآموز در خانه دارد، از استرس خود و فرزندانش میگوید که در طول روز با یک گوشی، باید سر هر سه کلاس حاضر باشد و پس از کلاسها، تازه وقت بگذارد و یکی یکی درسها را برای فرزندانش تشریح و تفهیم کند. وی میگوید: این روزها دیگر به کارهای خانه نمیرسم و هم خودم کلافهام، هم بچهها.
مریم که هم خانهدار است و هم تحصیلات دانشگاهی دارد، پیشنهاد میکند که به جای اینکه همه کلاسها صبح تا ظهر باشد، دبیرستان را صبح تا ظهر، دوره اول را بین روز مثلا 10 صبح تا 15، و دوره دوم ابتدایی را بعد ازظهر بگذارند تا هم تداخل برای چندفرزندیها پیش نیاید و هم سرعت اینترنت افت نکند.
زینب نیز مادری 30 ساله است و خودش دانشجوی کارشناسی ارشد و پسرش کلاس دوم است. این مادر، مخالف تهیه تلفن همراه برای دانشآموزان است چرا که اعتقاد دارد که اینترنت ایران، طبقهبندی برای سنین یا مشاغل مختلف ندارد و اینترنتی آزاد در سراسر دنیاست.
این مادر خانهدار و تحصیلکرده با بیان اینکه قبل از ورود فرزندش به مدرسه، به دنبال راهی بود تا بتواند خودش در خانه به او آموزش دهد، از بدآموزیهای سال قبل فرزندش در مدرسه میگوید و اینکه کرونا، فرصتی فراهم کرد تا والدین، نظارت بیشتری بر کلاس و تدریس معلم داشته باشند؛ اما در عین حال زیرساختهای آموزشی را مناسب نمیداند.
با چندنفر از والدین دیگر که عمدتا مادران بودند، صحبت کردیم و همه به ویژه شاغلان، آموزش مجازی را نسبتا مناسب میدیدند؛ اما فضای مجازی را نه. حتی مادران با سطح سواد پایینتر گفتند که ما اعتماد نمیکنیم که بچهها در فضای مجازی آزادانه بچرخند؛ هرچند بنا به ضرورت، اگرچه بعضا با مشقت، تلفن همراه یا تبلت را تهیه کردهاند.
مادران شاغل هم عمده نگرانیهایشان، دسترسی به اینترنت بدون محدودیت برای دانشآموزان در ساعاتی است که والدین در منزل نیستند.
به گزارش تسنیم، با توجه به اینکه این روزها به نظر میرسد که مشکل آنتندهی خطوط اپراتورهای مختلف بهتر شده، اما نگرانیهای والدین، بیشتر بر استفاده از فضای مجازی است که مسئولان قول اینترنت پاک برای استفاده دانشآموزان به واسطه سیمکارت دانشآموزی داده بودند که به نظر میرسد محقق نشده است.
محمد فیاضپور، معاون آموزش ابتدیی اداره کل آموزش و پرورش فارس در این ارتباط با قبول ایرادات وارده به خبرنگار تسنیم گفت: برنامه آموزشی شاد با بهروزرسانیهای انجام شده، قابلیتهای خوبی پیدا کرده، اگرچه هنوز هم نیازمند ارتقاست، اما اگر کلاسی در غیر این شبکه برگزار شود، مقصر ما نیستیم؛ چراکه اقدامات لازم در این مورد انجام شده است.
وی همچنین از آمادگی کامل آموزش و پرورش جهت معرفی دانشآموزان به وزارت ارتباطات برای توزیع اینترت پاک خبر داد و تصریح کرد: این موضوع فکر اولیا، اعم از والدین و حتی معلمین و کادر اداری آموزشی را مشغول کرده و یقینا هم دغدغه مهمی است؛ چراکه اگر اقدامی در این مورد صورت نگیرد، در آیندهای نه چندان دور، باید شاهد عواقب مخرب و مضر آن باشیم، اما این مسئله، فراتر از اختیارات آموزش و پرورش است.
به نظر خبرنگار تسنیم دسترسی به اینترنتی طبقهبندی شده و مناسب برای سنین یا مشاغل مختلف مسئلهای است که در دنیا کاملا پذیرفته شده است، حتی استفاده از اینترانت که اینترنت داخلی است، در خیلی از کشورهای پیشرفته برای استفاده عموم و طبقهبندی شدهتر برای دانشآموزان نهادینه شده است.
اما در کشور ما شاید برخی مسائل از جمله رانتبازی بعضی و حمله افراد مشهوری که کمترین اطلاعی از مسائل جامعهشناسی و روانشناسی ندارند، سبب عقبافتادن این پروژه مهم شده است که امیدواریم در آیندهای نه چندان دور، والدین بتوانند با خیالی آسوده، برای فرزندانشان اینترنت تهیه کرده و با آرامش خیال در اختیار آنان قرار دهند تا شاهد شکوفایی استعدادهای نوجوانان امروز ایران اسلامی باشیم.
انتهای پیام/424/ ع