کم بارشی به بحران آب در کرمان دامن زد؛ تدبیر مسئولان چیست؟
گروه استانها- کم بارشی امسال به بحران آب در استان کرمان دامن زده و باید دید تدبیر مسئولان برای این بحران و روزهای سختی مردم در بزرگترین استان کشور چیست؟
به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمان ، زمستان 99 به آخرین ماه خود رسیده و در شرایطی که بخش عمدهای از بارندگیها در کشور ما در فصل زمستان اتفاق میافتد استان کرمان سال زراعی کم بارشی را داشته است به طوری که بارشها در استان نسبت به مدت مشابه سال گذشته 76 درصد کاهش داشته است.
به گفته کارشناسان هواشناسی پیشبینی میشود که استان کرمان در ماههای اسفند و فروردین 1400 بارشهایی را داشته باشد اما این بارشهای هم ماه کمبود آب استان را جبران نمیکند چرا که تا کنون تنها 19 درصد آب مورد نیاز استان تأمین شده و در مجموع در طول سال باید حدود 134 میلیمتر بارندگی داشته باشیم تا منابع آبی ما تامین شود.
به گزارش تسنیم میزان بارشها از ابتدای سال زراعی جاری در استان کرمان تا امروز 25.6 میلیمتر بوده در حالی که سال زراعی گذشته تا این تاریخ 107 میلیمتر بارندگی در استان داشتیم و آمارها گواه آن است که کم بارشی شدید و کاهش منابع آبی استان کرمان را تهدید میکند.
همه اینها در شرایطی است که طرح بزرگ انتقال آب از خلیج فارس به استان کرمان با اولویت تأمین آب شرکت بزرگ معدنی اجرا شده و با وجودی که مطرح میشود مردم استان کرمان هم سهمی از آن برای تأمین آب شرب دارند اما به گفته محمد طاهری مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمان هیچ کدام از طرحهای در دست اجرای انتقال آب به استان کرمان به مرحله نهایی و استفاده مردم نرسیده و همچنان استان کرمان با مشکل شدید کم آبی روبهرو است.
علی رشیدی مدیرعامل آب منطقهای استان کرمان با اشاره به اینکه استان کرمان امسال، سال گرم و خشک و گرم بارانی را پشت سر گذاشته است اظهار داشت: بخش عمدهای از بارندگیها در کشور ما در فصل زمستان اتفاق میافتد و متأسفانه ما بخش عمدهای از زمستان را در شرایطی از دست دادیم که در برخی از نقاط استان حتی قطرهای بارش باران را نداشتیم.
وی با بیان اینکه در پاییز امسال مقداری بارندگی داشتیم اما فصل زمستان کم بارشی را پشت سر گذاشتیم و میزان بارندگی ما نسبت به سال گذشته بسیار پایین بوده است افزود: امیدواریم که در روزهای باقیمانده از زمستان و فروردین ماه سال آینده مقداری بارندگی داشته باشیم.
مدیرعامل آب منطقهای استان کرمان با بیان اینکه در شرایط موجود سعی کردیم تا ذخیره آب سدها را در جاهایی که از آب سدها برای آب آشامیدنی و کشاورزی استفاده میشود مدیریت کنیم ادامه داد: خوشبختانه ذخیره آب خوبی در پشت سدها داریم.
وی با اشاره به لزوم مدیریت مصرف آب در شرایط کنونی بیان کرد: بارندگیهای امسال بسیار کم بوده و این کم آبی در همه جای استان کرمان امسال نمایان خواهد بود.
رشیدی افزود: درخواستی که از همه مصرف کننده آب به ویژه در حوزه کشاورزی و صنایع آب بر استان داریم این است که نهایت صرفه جویی را در مصرف داشته باشند تا بتوانیم سال زراعی جاری را هم پشت سر بگذاریم.
وی با ابراز امیدواری از اینکه در بهار یا سال آبی آینده بارندگیهای مناسبی را داشته باشیم و بتوانیم از این خشکسالیها به شکلی عبور کنیم تصریح کرد: امسال در مناطقی از استان که از آبهای سطحی استفاده میشود واقعا با مشکل مواجه هستیم.
مدیرعامل آب منطقهای استان کرمان با بیان اینکه تمامی آبهای سطحی، چشمهها و قناتهای استان متأثر از کم آبی و بارندگیهای محدود هستند گفت: از نظر آبی سال مشکلی را در پیش داریم و باید نهایت صرفه جویی را در مصرف آب داشته باشیم.
وی با اشاره به اینکه هدف اصلی انتقال آب از خلیج فارس به استان کرمان برای مصارف صنعتی است افزود: انتقال آب از خلیج فارس به استان کرمان توسط بخش خصوصی و توسط سه شرکت صنعتی بزرگ انجام شده است و گلگهر، مس سرچشمه و چادرملو به صورت کنسرسیوم این پروژه را اجرا کردهاند.
رشیدی با عنوان اینکه سهم استان کرمان از این پروژه 70 میلیون متر مکعب است که 40 میلیون مترمکعب آن سهم گلگهر و 30 میلیون مترمکعب سهم مس رفسنجان است ادامه داد: 10 میلیون مترمکعب نیز سهم آب شرب استان هرمزگان و کرمان است که باید این میزان مدیریت شده و سهم استان کرمان از این میزان دریافت شود.
وی با بیان اینکه هفته گذشته توانستیم مجوز تخصیص آب از دریای عمان را دریافت کنیم گفت: بیش از 126 میلیون مترمکعب سهم آب استان کرمان از این پروژه برای پنج شهرستان جنوبی استان کرمان برای آب شرب و بخش صنعت است.
مدیرعامل آب منطقهای استان کرمان افزود: قرار گرفتن استان کرمان در نزدیکی دریا ظرفیت بسیار خوبی است و باید از این ظرفیت نهایت استفاده را برای تأمین آب مورد نیاز استان ببریم.
انتهای پیام/511/ش