یخبندان و آتشسوزی؛ آیینه تمامنمای سوءمدیریت بحران در آمریکا
در حالی که مقامهایی آمریکایی و امپراطوری رسانهای متصل به آنها هنگام وقوع بلایای طبیعی در کشورهای دیگر به سرعت آنها را به ناکارآمدی یا سوءمدیریت متهم میکنند، بررسیها حاکی است واشنگتن خود یکی از بدترین کارنامهها را در این زمینه دارد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم- توفان، برف و یخبندان در برخی از ایالتهای آمریکا در روزهای گذشته به کشته شدن نزدیک به 70 نفر و قطع برق برای میلیونها نفر و قطع آب آشامیدنی برای عده بسیار زیاد دیگر منجر شد. خبرگزاری آسوشیتدپرس روز جمعه نوشت تصادفات رانندگی، سرمازدگی و استنشاق مونوکسید کربن عامل بسیاری از این مرگها بودهاند.
در حالی که مقامهای کشورهای غربی، به ویژه آمریکا و امپراطوری رسانهای متصل به آنها هنگام وقوع بلایای طبیعی در کشورمان به سرعت جمهوری اسلامی ایران را به ناکارآمدی یا سوءمدیریت متهم میکنند، بررسیها حاکی است واشنگتن خود یکی از بدترین کارنامهها زا لحاظ مدیریت بلایای طبیعی را دارد. این سوءمدیریتها به خصوص در توفان اخیر در ایالتهای آمریکا و آتشسوزیهایی که تابستانها به وقوع میپیوندد نمایان است.
توفان در آمریکا
وبگاه خبری «هیل» هم روز جمعه گزارش داده بود در شهر «فورت ورث» ایالت تگزاس، 77 گزارش سرمازدگی ثبت شده است. مقامات بر این باورند که علت مرگ یک پسر 11 ساله در تختخواب خود در «کونرو» نزدیک هیوستون تگزاس در روز سهشنبه، سرمازدگی بوده که به دلیل قطع برق بر اثر توفان زمستانی رخ داده است.
روزنامه نیویورک تایمز هم روز شنبه گزارش داد «کارول اندرسون» 75 ساله، کهنه سرباز که با مخزن اکسیژن نفس میکشید در شهر «کروزبی» تگزاس جان خود را از دست داد زیرا برق خانه او که مخزن اصلی اکسیژن را شارژ میکرد بر اثر توفان قطع شده بود.برخی از مردم هم در پی یافتن گرما، به ماشینهای روشن یا کنار ژنراتورها پناه برد که مجموعهای از مرگ و میرهای ناشی از مسمومیت بر اثر گاز منوکسید کربن را به همراه داشت. روز شنبه، یک مرد 68 ساله و یک زن 44 ساله در ایالت لوئیزیانا بر اثر گاز گرفتگی بعد از قرار دادن یک ژنراتور در محل خواب خود دچار خفگی شدند.
مقامهای تگزاس از ساکنان خواستهاند برای از بین بردن عوامل بیماریزای احتمالی در آب آشامیدنی قبل از مصرف آن را بجوشانند
وضعیت سرما به گونهای پیش رفت که «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا با اعلام وضعیت اضطراری در ایالتهای تگزاس، لوئیزیانا و اوکلاهما موافقت کرد. روز شنبه کاخ سفید اعلام کرد بایدن اعلامیه فاجعه بزرگ برای تگزاس صادر کرد تا منابع بیشتر فدرال برای رسیدگی به قطعی برق و کمبود آب در این ایالت مورد استفاده قرار بگیرد.
در ایالتهای جنوبی آمریکا و به خصوص تگزاس برق میلیونها مشترک برای چند روز قطع بود. علیرغم آنکه تا روز جمعه دمای هوا در تگزاس به بالای صفر رسید فرماندار این ایالت گفت که صدها هزار نفر کماکان بدون برق ماندهاند. در این ایالت و لوئیزیانا مشکل کمبود آب سالم برای آشامیدن نیز وجود داشت. به ساکنان مناطقی از تگزاس هم که آب دارند گفته شده است آب لولههای انتقال برای نوشیدن و استحمام مناسب نیست و لازم است آب را قبل از مصرف حداقل برای دو دقیقه بجوشانند.
کاهش بیسابقه دما در این ایالتها باعث آسیب دیدن لولههای تامین کننده آب شده و سیستم آب آشامیدنی را مختل کرده است. پایگاه خبری انپیآر روز سهشنبه گزارش داد که از بیش از 8 میلیون نفر در تگزاس خواسته شده آب آشامیدنی را قبل از مصرف بجوشانند.
در همین راستا، پنج دموکرات در کمیته انرژی و تجارت مجلس نمایندگان آمریکا روز جمعه در نامهای به «گرگ ابوت» فرماندار تگزاس این وقایع را نشاندهنده کمبودهای قابل توجه در آمادگی برای مواجهه با بحران دانسته و تأکید کردند لازم است برای محافظت از جوامعی که به طور غیرمتناسب از قطعیها متاثر شدند، کارهای بیشتری انجام شود.
«سیبیاس» روز شنبه گزارش داده بود در روزهای گذشته، در حالی که در بسیاری از خانهها شیرهای آب آشامیدنی قطع شده، یافتن آب بسته بندی شده هم تقریباً غیرممکن شده بود و برخی از مردم ناچار شدند برف را بجوشانند.روزنامه «وال استریت ژورنال» هم گزارش داده مردم مجبورند در هوای فوق العاده سرد و زیر صفر در صفهای طولانی برای خرید آب آشامیدنی بایستند. قفسهها در فروشگاههای مواد غذایی هم بسرعت خالی میشوند.
توفان ساکنان برخی از ایالتهای آمریکا را مجبور به خرید آب آشامیدنی بستهبندیشده کرد
خبرگزاری فرانسه روز جمعه با «پرسی مکگی»، ساکن هیوستون که در صف آب ایستاده بود مصاحبه کرده است. او گفت: «از ساعت 5 اینجا ایستادهام. الان ساعت 11:30 است و مجبورم باز هم بایستم. چارهای ندارم. همه فروشگاههای اطراف ما آب تمام کردهاند. خیلی ناراحتم. یه بیمار دیابتی 94 ساله در خانه دارم. هیچ دارویی نداریم. هیچ... بنابراین، از لحاظ روانی خیلی به هم ریختهام.»
مشکل اصلی در آمریکا زیرساختهای نامناسب است. «مت مارتوسی» کارشناس آمریکایی در مصاحبه با شبکه راشاتودی گفت: ما خانههای و آپارتمانهای قدیمی بسیاری در آمریکا داریم که حدود 20 الی 30 سال قبل با تجهیزات مانند پی وی سیهای نامناسب ساخته شده اند؛ این شرایط بسیار سخت است و ماموران امداد و نجات ناچارند برای کمک به مردم که با ترکیدگی لولههای انتقال آب در خانههای شان مواجه هستند هر لحظه به منطقهای بروند، ولی کارشان بی تاثیر است، این افراد درخواستهای زیادی برای کمک رسانی دارند که قادر به پاسخگویی نیستند.
بحران آب در تگزاس موضوع جدیدی در آمریکا نیست، زیرا در سال 2014 هم با بحران آلودگی آب در منطقه «فلینت» مواجه شده بود؛ در آن زمان شهر فلینت بعد از جداسازی سیستم آب رسانی خود از سیستم آب رسانی شهر دیترویت خواست از رودخانه فلینت استفاده کند که بعدها مشخص شد آب این رودخانه آلوده است. ساکنان این منطقه به علت استفاده از آب رودخانه فلینت دچار مشکلات زیادی شدند و هنوز شکایات آنها به نتیجه نرسیده است. در آن زمان باراک اوباما هم آلودگی آب رودخانه فلینت را تایید کرد. چند ماه قبل هم جو بایدن رئیس جمهور کنونی آمریکا در یک تجمع تبلیغاتی گفت هرگز اجازه نخواهد داد که بحرانی مانند بحران رودخانه فلینت بار دیگر تکرار بشود.
روزنامه نیویورکتایمز روز دوشنبه در همین راستا نوشته است: «در حالی که آب و برق در منطقه تگزاس در حال وصل شده است مخاطرات ناشی از شرایط نامساعد جوی برای زیرساختهای فرسوده آمریکا در سراسر این کشور نمایان است. توفانهان زمستانی باعث قطع برق در تگزاس، اوکلاهاما، میسیسیپی و چند ایالت دیگر شد. یک سوم تولید نفت در کشور مختل شد. سامانههای آب نوشیدنی در اوهایو از رده خارج شد. شبکههای جاده در سراسر کشور مختل شد و اقدامات واکسیناسیون در 20 ایالت مختل شد.»
این روزنامه نوشته بخش زیادی از این زیرساختها چند دهه قبل و بر اساس این مفروضه ساخته شدهاند که فضای محیطی اطراف آن ثابت باقی خواهد ماند، اما کنون تغییرات جوی این مفروضهها را زیر سوال بردهاند.
اکثر روسای جمهور آمریکا وعده دادهاند که زیرساختهای آمریکا را ترمیم کنند اما هیچیک تا کنون به وعدههایشان عمل نکردهاند. باراک اوباما رئیس جمهور اسبق آمریکا هم در دوره ریاست جمهوری گفته بود میخواهد این کشور از نظر وضع زیرساختها در جهان به مقام اول برسد، زیرا سرمایه گذاران در کشوری سرمایه گذاری میکنند که زیرساختهای خوبی داشته باشد. دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا هم گفت: ما میخواهیم بزرگراهها، پلها، تونلها، فرودگاهها، مدارس و بیمارستانهای مان را بازسازی کنیم. ما میخواهیم زیرساختهای مان را بازسازی کنیم.»
در آمریکا رویدادهای ناشی از بلایای طبیعی که میلیاردها دلار هزینه داشته است نسبت به گذشته افزایش یافته است و الگوهای آب هوایی نشان می دهد که چنین رویدادهایی درآینده افزایش خواهد یافت. آتشسوزی در جنگلها یکی دیگر از حوادث طبیعی است که سوءمدیریتهای مقامهای آمریکایی در آن نمایان است. این اتفاقات هر ساله به نابودی بخش زیادی از جنگلها و مراتع و نابودی هزاران هکتار زمین و سوختن خانهها و منازل مسکونی میشود.
در نظر داشتن این نکته مهم است که وقوع آتشسوزی در بسیاری از نقاط آمریکا و دنیا پدیده شایعی است؛ درباره حریق سال 2018 در کالیفرنیا اما مسئله این است که آنها (طبق آمارهایی که ووکسنیوز گزارش داده) حدود 30 درصد نسبت به دهه گذشته سهمگینتر شدهاند به طوری که تخریبهای گسترده و تبعات مرگبار آنها را دیگر نمیتوان در دسته بلایای طبیعی تقسیمبندی کرد.
به واقع، فعالیتهای بشری سهم عمدهای در تشدید مخاطرات، هزینهها و لطمات ناشی از آتشسوزیها داشتهاند. این مخاطرات، رو به گسترش هستند و این یعنی اینکه برای مناطق وسیعی از آمریکا، آینده پیش رو خطرناکتر است.
پایگاه خبری ووکسنیوز در همین راستا نوشته است: «آتشسوزیهای کالیفرنیا از مفهوم بلایای طبیعی فراتر میروند، چون تصمیمهای تعمدی و تبعات ناخواسته مربوط به توسعهی شهری باعث شده مناطق زیادی از این ایالت به انبار باروت تبدیل شود»
سکونت در مسیر بلا
بسیاری از نواحی کالیفرنیا به طور طبیعی گرم و خشک هستند و بخش زیادی از سال، در معرض خطر آتشسوزی قرار دارند. اما جمعیت در این ایالت در دهه اخیر افزایش عمدهای داشته؛ مسئلهای که ایجاد نوعی همپوشانی میان مناطق پرخطر و مناطق دارای تراکم جمعیتی را به همراه داشته.
نقشه زیر نشان میدهد با افزایش جمعیت در ایالت کالیفرنیا تراکم جمعیت (سمت چپ) در مناطقی که خطر آتشسوزی در آنها بیشتر است، افزایش پیدا کرده است.
مطالعات انجام شده نشان میدهند انتظار میرود تا سال 2050 حدود 645 هزار مسکن در مناطقی که از حیث خطر آتشسوزی در وضعیت قرمز قرار دارند ساخته شوند.
«لین تالماچوف»، یک سخنگوی سازمان اداره جنگلبانی و پیشگیری آتشسوزی به رسانههای آمریکا گفت: «شاهد این هستیم که ساخت و ساز در مناطق در معرض آتش بیشتر و بیشتر میشود. 95 درصد جمعیت این ایالت، تنها در 6 درصد اراضی آن ساکن شده است.»
کارشناسان بارها هشدار دادهاند وجود 129 میلیون قطعه درخت خشکشده که در 8.9 میلیون جریب پراکنده شده خطری بالقوه برای وقوع آتشسوزی در کالیفرنیا به شمار میرود.
وجود این درختان باعث میشود در فصول گرم مانند اکنون، جرقههای کوچک آتش، رعد و برق یا اشتباهات انسانی به وقوع آتشسوزیهای مهیب منجر شود.
وزارت کشاورزی آمریکا در ماه دسامبر هشدار داده بود از نوامبر 2016 نزدیک به 27 میلیون قطعه درخت دیگر در ایالت کالیفرنیا خشک شدهاند و احتمال دارد با توجه به هوای گرم باعث آتشسوزی در این منطقه شوند.
«کریستال بکهام»، عضو کمیسیون «لیتل هوور» که یک نهاد مستقل نظارتی در کالیفرنیا است به واشنگتناگزماینر گفت: «ازدحام درختها در جنگلهای ما بیش از حد زیاد است.»
وی گفت: «مناطقی هستند که تعداد درختها در آنها چهار برابر تعدادی است که باید باشد. وقتی این همه درخت با این تراکم کنار هم قرار میگیرند، نمیتوانند به آبی که نیاز دارند دسترسی پیدا کنند بنابراین در برابر خشکسالی، حشرات و بیماری آسیبپذیر میشوند. و وقتی که این درختها میمیرند و خشک میشوند به تهدید برای آتشسوزی تبدیل میشوند.»
کارشناسان میگویند در چنین شرایطی دو روش برای جلوگیری از وقوع آتشسوزی وجود دارد. روش اول، ایجاد آتشهای عمدی برای کنار زدن مواد قابل اشتعال از سطح جنگل و دادن فضای تنفس بیشتر به درختان است.
روش دوم این است که مسئولان درختهای کوچکتر را قطع کنند تا احتمال سرایت آتش به درختهای مجاور در جنگلهای خشک را کاهش دهند.
روزنامه واشنگتناگزماینر نوشته اجرای این پروژهها هزینهبر هستند و سازمانها مسئول در ایالت کالیفرنیا تاکنون بخش اعظم بودجههای دریافتی را به مهار آتشسوزی اختصاص دادهاند تا پیشگیری از آنها.
انتهای پیام/