واکاوی واردات بی‌رویه برنج| زخم‌کهنه واردات بر پیکره کشاورزی مازندران/ نیمی از برنج تولید امسال ‌شمال در انبارها خاک می‌خورد+ فیلم

واکاوی واردات بی‌رویه برنج| زخم‌کهنه واردات بر پیکره کشاورزی مازندران/ نیمی از برنج تولید امسال ‌شمال در انبارها خاک می‌خورد+ فیلم

گروه استان‌ها ـ واردات بی رویه برنج دردی ست که سال هاست به عنوان زخمی کهنه بر پیکره کشاورزان مازندرانی به دنبال دارویی ست و تاکنون حامی پیدا نکرد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ساری، برنج محصولی که با رنج و مشقت به دست کشاورزان به دست می آید سال های سال با واردات بی رویه از سوی سودجویان، جز دل آزردگی و رنج برای آنها به دنبال نداشته است.

وارداتی که با وجود تولید 2 میلیون و 600 هزار تنی در اراضی شمالی کشور فقط نیاز به 400 هزار تن در سال است با واردات بی رویه حاصلی چون رکود قیمت برنج و عدم خریدار محصول، آن هم پس از چهار ماه تلاش و کوشش کشاورزان رنج دیده عایدشان نمی شود.

کشاورزی که امروزه در آستانه پایان دولت دوازدهم با نوسانات قیمت و تورم روزافزون اجناس و کالای کشاورزی چون کود، سم، پلاستیک و ابزار آلات مواجه است در حالی که تولیدش پس از گذشت پنج ماه از برداشت آن در سالن های کارخانجات انباشته شده است.

اکنون در آخرین ماه از فصل زمستان 99 شخم و شیار اراضی کشاورزی آغاز شده و نگرانی کشاورزان مازندرانی بر این است در زمان کشت چگونه هزینه کارگران فصلی را تامین کنند با وجود تولید گذشته شان که خریداری برای آن جلو نیامده است.

اگرچه امسال یکی از عوامل عمده این انبوه برنج در کارخانجات را شیوع بیماری کرونا و کاهش مصرف در واحدهای پذیرای، رستوران ها و مجتمع های بین راهی عنوان کردند اما مسئولان امر راهکاری برای این مشکل و دغدغه عدم فروش تولید کشاورزان شمالی ارائه نکردند هیچ متاسفانه با وجود این تولید برجای مانده شاهد واردات برنج خارجی بودیم.

برنجی که به گفته کارشناسان کشاورزی مرغوبیت آن به برنج ایرانی نمی رسد اکنون در بین سبد مصرفی خانواده های ایرانی قرار گرفته است و جالب تر اینکه قیمت آن با قیمت برنج داخلی آن هم از نوع پرمحصول فاصله چمدانی ندارد.

سال هاست عامل اصلی این واردات بی رویه را عده ای دلال و سودجو مطرح می کنند اما تاکنون اقدام اساسی برای جلوگیری از این واردات بی رویه و یا محتکران برنج گرفته نشد و نمایندگان شمالی در مجلس شورای اسلامی نیز با وجود عضویت در کمیسیون کشاورزی تاکنون اقدامات اساسی انجام ندادند تا باعث دلگرمی و اعتمادسازی قشر کشاورز شود، همچنین به فکر فروش اراضی کشاورزی خود نیافتند که امروزه بیشتر شاهد افزایش بر فروش این اراضی مبنی بر ویلاسازی هستیم و این یعنی کاهش تولید، عدم رسیدن به خودکفایی و متکی به تولیدات خارجی.

کشاورزان مازندرانی حمایت کننده ندارد

احمد صیاد کشاورز مازندرانی با هفتاد سن تنها منبع درآمد زندگی را کشاورزی عنوان می کند در گفت وگو با خبرگزاری تسنیم بیان کرد: مشکلی که کشاورز با آن مواجه است حمایت کننده و درآمد آنچنانی هم ندارد.

وی با بیان اینکه یک کشاورز باید علاقمند به کار کشاورزی باشد، تصریح کرد: آن که یک هکتار زمین دارد برای خرید لوازم کشاورزی مبلغی که قبلا می داد را با وجود تورم امروز چندین برابر بخرد و تنها محصولی که ارزان خریده می شود برنج است.

این کشاورز نمونه مازندرانی در سال 65 با تاکید براینکه با ادامه در روند این وضعیت در قیمت برنج کشاورز از کشت این محصول زده می شود، اظهار داشت: به عنوان یک کشاورز نمونه نه به عنوان معترض بر عملکرد مسئولین باید بگویم که کشاورز حمایت کننده ای ندارد؛ باید بیایند دل کشاورز را به دست آورند نه اینکه با حرف بلکه با عمل به داد کشاورز برسند.

صیاد ادامه داد: امروز کشاورز با افزایش قیمت کود، سم، مزد کارگر و ماشین آلات کشاورزی مواجه است و زمان فروش برنج متاسفانه قیمت ثابتی نداریم.

صادرات برنج؛ بهترین حمایت از کشاورزان مازندرانی

محمدرضا حسن زاده صاحب شالی کوبی برنج در بخش مرکزی آمل ضمن اشاره به وضعیت انبوه برنج در سالن شالی کوبی اش عنوان کرد: از اسفند ماه سال 98 با بیماری کرونا مواجه شدیم و برنج تبدیلی کشاورزان مازندرانی تا پایان سال گذشته حدود 80 درصد به فروش رفت و 20 درصد باقی ماند.

وی افزود: در سال جاری با تولید محصول جدید و با وضعیت کرونا هیچ گونه کمکی، همکاری از سوی مسئولان ذی ربط به منظور رفع مشکل تولید برنج سه استان شمالی صورت نرفت چون با شیوع کرونا تمام رستوران ها، تالارهای پذیرایی و مجموعه های خریدار برنج ایرانی تعطیل شده اند.

حسن زاده گفت: شش ماهه اول سال جاری قبل از تولید برنج پیش بینی ایجاد این مشکل شده بود منتهی هیچ ارگانی برای رفع مشکل آن راهکاری ارائه نداد تا جلوی آن گرفته شود بنابراین اکنون 50 درصد از محصول برنج فقط در این شهرستان در کارخانه ها انباشته شده اند.

این کارخانه دار آملی یکی از مهمترین راهکار در رفع راکد شدن برنج شمالی را صادرات مطرح و عنوان کرد: اگر مسئولان جهاد کشاورزی فکری به حال این برنج ها نکنند و صادرات انجام ندهند تا سه ماهه سال آینده مطمئنا این برنج ها در شالی کوبی ها انباشته می ماند.

وی خاطرنشان کرد: اکنون هر اقلامی را در بازار با چند برابر قیمت می خرید اما برنجی که در سال گذشته 17 هزار تومان بود را امسال با 25 هزار تومان هم خریدار ندارد در حالی که این کشاورز کود و سم را باید در کشت جدید چندین برابر بخرد و این یعنی فاجعه تا مجبور به فروش زمین کشاورزی خود شود و خرج امورات زندگی خود را بگذراند.

برنج ایرانی مرغوب‌ترین برنج دنیاست

ناصری تاجر برنج در مازندران نیز با بیان اینکه اگر برای یک‌کشاورز تجارت درستی را برنامه ریزی نکنیم و برای فروش محصول خود با دردسر مواجه باشد چاره ای جز فروش زمین خود ندارد، گفت: هیچ کشاورزی زمینی که از آبا و اجدادی به وی رسیده و شناسنامه اش هست را بفروشد ولی برای امرارومعاش و تامین خانواده و ازدواج فرزندانش نیاز به فروش آن است آن هم زمینی که چند میلیارد قیمتش هست در سال به اندازه یک کارگر روزمزد تامین درآمد نمی کند را به فروش می رساند.

وی افزود: اگر بتوانیم تجارت برنج را به شکلی راه اندازی کنیم که قیمت واقعی برنج حداقل به قیمت واقعی آن به دست کشاورز برسد آن هم با صادرات بخشی از مشکل حل می شد.

ناصری با بیان اینکه برنج ایران بسیار مرغوب است و قابل قیاس با برنج خارجی نیست، عنوان کرد: بذرهای اصیل محلی ایران در دنیا بسیار مرغوب است و در دنیا بی نظیر اند زیرا در دنیا برنجی نداریم هم کیفیت آن باشد.

وی با تاکید براینکه هیچ تولیدی را نداریم که در دنیا قابل رقابت باشد اما در تولید برنج حرف اول را می زنیم، اظهار داشت: چرا از پتانسیل این تولید مازندران استفاده نمی کنیم و جوانان دو استان گیلان و مازندران به لحاظ استان های تولیدی و صنعتی بی کار هستند و در شهرها سرگردان می گردند در حالی که با استفاده از اراضی کشاورزی برای کشت دوم می توان جلوی این بیکاری را گرفت.

این تاجر برنج مازندرانی گفت: در صورت حمایت از کشاورز آن هم فراهم شدن کود، سم، ماشین آلات موجب افزایش تولید با کشت دوم و ایجاد اشتغال در بین جوانان شود؛ با ارائه وام های زودبازده دردی از مشکلات کشاورزان را درمان نمی کند.

وی با بیان اینکه متاسفانه با فروش اراضی و ساخت ویلا کسب درآمد عده ای می شود تا بعد از گذشت سال ها آن ویلاها را با قیمت های بالا به دیگران بفروشند، تصریح کرد: ویلافروشی عاملی برای ایجاد کسب و کار و امرار معاش جوانان این استان های شمالی نمی شود در صورتی که با حمایت کشاورزان و افزایش تولید موجب تامین موادغذایی بسیاری از خانواده های ایرانی شود.

ناصری بیان کرد: در این سال ها بالاترین خروج ارز برای خرید برنج و به نوعی واردات برنج خارجی بوده است که به نوعی حمایت از کشاورز خارجی کردیم و سوبسیت خود را به آنها می دهیم در حالی که مرغوب ترین تولیدات داخلی را داریم و نیاز است تا صادر شوند و اجازه صادر کردن برنج ایرانی به سایر کشورها داده شود، برنج ایرانی اکنون در ترکیه و سایر کشورها به قیمت خوب آن هم هفتاد تا هشتاد هزار تومان فروخته می شود برای کشاورزان بهترین درآمد خواهد بود تا اراضی خود را نفروشد و حتی از کارگران بیشتر برای تولید برنج به کار ببرد.

جلوگیری از واردات برنج در سه اول فعالیت برنج کاران شمالی چاره ساز نیست

و در پایان مدیرعامل شرکت تجارت بین المللی برنج ایران در گفت وگو با خبرگزاری تسنیم یکی از مشکلات عمده کشاورزان را رکود قیمت برنج در بازار عنوان و بیان کرد: وقتی واردات برنج خارجی بی رویه و بیش از نیاز کشور وارد می شود قطعا روی بازار و رکود آن نقش می گذارد و کشاورزان نمی توانند برنج های خود را بفروشند.

اسماعیل یزدان پناه افزود: چرا با وجود تولید 2 میلیون و 600 هزار تن برنج در سال و با نیاز 400 هزار تن بیش از یک میلیون و 600 هزار تن در سال 98 و 750 هزار تن در شش ماهه اول سال جاری برنج وارد می کنیم؟ چون این واردات سود بسیاری را نصیب واردکنندگان می کند به ویژه در سال گذشته با ارز 4200 تومانی جذابیت بالایی داشت.

وی ادامه داد: با ورود یک میلیون و 600 هزار تن در سال 98 حدود یک میلیون و دویست تن در انبارها رسوب برنج داشتیم و سال جاری اصلا نیاز به واردات نداشتیم اما به دلیل سود واردکنندگان در شش ماهه اول سال 750 هزار تن مجدد وارد می شود.

یزدان پناه بهترین راهکار برای رفع این مشکل را تعیین سقف برای مقدار برنج وارداتی مطرح کرد و گفت: یعنی با نیاز 400 هزار تن 600 هزار تن وارد شود و تصمیم بر جلوگیری از واردات در سه ماهه اول برداشت برنج و واردات بی رویه آن پس از این سه ماهه مطمئنا چاره ساز نیست.

مدیرعامل شرکت بین المللی تجارت برنج ایران با تاکید بر اینکه کشاورز زمان عرضه برنج خود با واردات بی رویه مواجه می شود که به‌لحاظ روانی آسیب می بیند، اظهار داشت: این واردات کشاورز را دلسرد می کند و برنج کیفی داخلی ما را با برنج خارجی رقابت قرار می دهد و از گردونه خارج می کند و 80 میلیون ایرانی را به جای مصرف کننده برنج داخلی به سمت برنج خارجی سوق می دهد.

گزارش و فیلم از کبریا مقدس، سمانه قلی پور

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon