جنگل‌های هیرکانی در استان گیلان نیاز به ۲۰۰ قرقبان دارد/احکامی که برای سودجویان بهره‌برداری از جنگل صادر می‌شود قدرت بازدارندگی لازم را ندارد


جنگل‌های هیرکانی در استان گیلان نیاز به 200 قرقبان دارد/احکامی که برای سودجویان بهره‌برداری از جنگل صادر می‌شود قدرت بازدارندگی لازم را ندارد

گروه استان‌ها- مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان با اشاره به کمبود قرقبان در گیلان گفت: منابع طبیعی به جذب ۲۰۰ قرقبان دیگر برای حفاظت از جنگل‌های هیرکانی نیاز دارد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از  رشت ، حامد اختری شامگاه جمعه در جمع خبرنگاران اظهار داشت: محور طرح صیانت از جنگل‌ها احیاء، غنی‌سازی جنگل‌ها و توسعه جنگل کاری بوده و در استان گیلان جنگل کاری و صیانت در 8 هزار هکتار از جنگل‌ها انجام شد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان بیان کرد: برای این جنگل‌ها حدود 5 الی 15 سال طرح های مراقبتی انجام شده و بسیاری از این مناطق که طرح صیانت برای آن‌ها اجرا شد اکنون تبدیل به یک جنگل واقعی شده‌اند که نمونه‌های آن در تالش، آستارا، رضوانشهر و ماسوله مشهود است.

اختری تصریح کرد: امسال از 8 هزار هکتار جنگل ایجاد شده در طرح صیانت همچنان 6 هزار هکتار را در طرح مراقبتی داریم؛ این طرح همچنان ادامه دارد و در جاهایی که جنگل عقب نشینی داشته بیشتر اجرا می‌شود لذا کار اصلی در این طرح نگهداری جنگل‌ها است.

 وی با بیان اینکه طرح تنفس در اواخر 96 و اوایل 97 کلید خورد و اجرایی شد گفت: طبق این طرح بهره‌برداری از جنگل‌های هیرکانی متوقف شد و 402 نیروی قرقبان جهت حفاظت از جنگل‌های هیرکانی در استان گیلان به کار گرفته شدند.

اختری عنوان داشت: در یک سوم از جنگل‌های استان گیلان طرح‌های جنگلداری تا اوایل سال 97 اجرا می‌شد که اکنون طرح جنگلداری متوقف شده و طرح حفاظت با اجرای طرح تنفس مدنظر سازمان منابع طبیعی است در قانون مشخص شده که طرح جنگلداری تا اوایل سال 1400 متوقف شود و سپس طرح جایگزین تحت عنوان طرح مدیریت پایدار جنگل‌های هیرکانی اجرا شود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان گفت: در این طرح برای جنگل هر منطقه براساس پتانسیل همان جنگل از لحاظ گردشگری، آبخیزداری، گیاهان دارویی و غیره برنامه‌ریزی می‌شود مکان‌هایی از جنگل که می‌تواند پتانسیل مالی مثبتی داشته باشد خودگردان اداره شده و در غیر این صورت با اعتبارات دولتی آن‌ها را نگهداری می‌کنیم تا به مرحله پتانسیل مثبت  مالی برسد.

اختری ابراز داشت: مهم‌ترین اختلاف بین طرح جنگلداری و طرح حفاظتی این است که در طرح جنگلداری برداشت‌هایی از چوب درختان جنگلی انجام می‌شد و به ازای پول حاصل از آن پیمانکاران تعهداتی را شامل نگهداری جنگل‌ها و جاده‌سازی متعهد می‌شدند که اکنون طرح تنفس قطع درخت را متوقف کرده و دیگرطرح جنگلداری اجرا نمی‌شود.

وی اظهار داشت: براساس نرم جهانی برای هر هزار هکتار جنگل یک قرقبان نیاز است و به ازای هر 2 هزار مرتع نیز به یک نفر قرقبان نیاز داریم؛ در گیلان 565 هزار هکتار جنگل و حدود 244 هزار هکتار نیز مرتع وجود دارد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان خاطرنشان کرد: در حال حاضر 402 نیروی قرقبان برای حفاظت از جنگل‌های هیرکانی گیلان وجود دارد که در این زمینه با کمبودی حدود 200 نفر مواجه هستیم و تاکنون 45 درصد نیاز ما برطرف شده است.

 وی با بیان اینکه احکامی که از دادگاه‌ها برای سودجویان بهره‌برداری از جنگل صادر می‌شود قدرت بازدارندگی لازم را ندارد گفت: اکنون قوه قضائیه رویکرد جدیدی با عنوان زندان زدایی دارند که براساس آن محدودیت‌هایی در حوزه بازداشت این افراد ایجاد می‌شود.

اختری با اشاره به اینکه جریمه‌های نقدی پیش بینی شده برای مجرمان این حوزه نیز کافی نبوده و بازدارندگی لازم را ندارد افزود: اقدامات دستگاه قضایی گیلان در حوزه منابع طبیعی حتی بیشتر از ظرفیتشان است و از مجموعه قضایی استان گیلان کمال تشکر را داریم.

وی گفت: سند ارتقاء فرهنگ منابع طبیعی برنامه‌های اجرایی است که اکنون در حال اجرای آن هستیم که شامل برگزاری دوره‌های آموزشی برای جوامع محلی، آموزش کارکنان، کلاس‌های زراعت چوب برای بهره‌برداران، آموزش‌های ضمن خدمت برای همکاران و در مجموع ترویج فرهنگ منابع طبیعی است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان با بیان اینکه طرح آزادسازی نوار ساحلی در گیلان اجرا شده و در حال اجرا است افزود: در آستارا این اقدام در حال اجرا است البته بخشی از قسمت‌های ساحلی در اختیار سازمان منطقه آزاد انزلی قرار دارد که از حوزه کاری منابع طبیعی خارج است.

وی اظهار داشت: از ابتدای امسال 111 فقره جلوگیری از تصرف نوار ساحلی، 39 هکتار رفع تصرف، 12 فقره اجرای احکام قضایی در حدود 5 هزار هکتار از نوار ساحلی اجرا شده است و اگر مواردی از این قبیل مشاهده شود منابع طبیعی ضابط قضایی بوده و می‌تواند با هماهنگی مراجع قضایی و بدون حکم رفع تصرف را انجام دهد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان خاطرنشان کرد: تصرفاتی که منابع طبیعی قادر به رفع آن است تصرفاتی است که در زمان حال اتفاق افتاده و تصرفات گذشته براساس شکواییه که به مراجع قضایی ارجاع داده می‌شود با حکم قضایی رفع تصرف می‌شود.

وی با بیان اینکه امسال در راستای اعتبارات تخصیص داده شده 740 هکتار برنامه کاشت داشتیم که در حال اجرا نیز است بیان کرد: 820 هزار نهال در سطح استان در حال کاشت است و به مناسبت هفته منابع طبیعی نیز اکنون 500 هزار نهال رایگان شامل سنوبر، سوزنی و ون در اختیار زراعت کاران چوب فرار می‌دهیم.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان با اشاره به اینکه 6 هزار نهال جنگلی برای فضای سبز مسکن مهر در نظر گرفته شده خاطرنشان کرد: مردم در صورت نیاز می‌توانند به ادارات منابع طبیعی در شهرستان‌ها مراجعه کرده و نهال رایگان دریافت کنند.

اختری عنوان داشت: عملیات پایش ماهواره‌ای در اراضی جنگل‌های ملی راهی برای حفاظت بهتر از آن‌ها است که با استفاده از آن می‌توانیم میزان تخریب و تصرف، تغییر کاربری و آتش‌سوزی را رصد کنیم که این امر نیاز به بودجه بسیاری داشته و افراد متخصصی را می‌طلبد.

 مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان عنوان داشت: این عملیات از طریق سازمان منابع طبیعی و پژوهشگاه هوا و فضا انجام می‌شود ولی در اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان وجود ندارد و در صورت رصد موارد مذکور مسئله را به اداره‌کل اطلاع می‌دهند.

انتهای پیام/614/ ع

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon