در پشتِ صحنه "سینمای کوتاه" تلویزیون چه می‌گذرد؟

در پشتِ صحنه "سینمای کوتاه" تلویزیون چه می‌گذرد؟

تهیه‌کننده برنامه تلویزیونی "سینمای کوتاه" اعتقاد دارد که باید چنین برنامه‌ای ساخته می‌شد تا توانمندی‌های این جامعه هنری را مخاطب ببیند.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، برنامه تلویزیونی "سینمای کوتاه" با هدف معرفی فیلمسازان عرصه فیلم کوتاه و بهتر دیده شدن آنان، روی آنتن شبکه آی‌فیلم می‌رود. در این برنامه ابتدا یک فیلم کوتاه پخش می‌شود و سپس پای صحبت کارگردان آن فیلم می‌نشینیم تا درباره فیلم خود و به طورکل ساخت فیلم کوتاه و چالش‌های آن توضیح دهد.

برنامه "سینمای کوتاه" فرصتی ارزشمند برای فیلمسازان عرصه فیلم کوتاه است تا توانمندی‌هایشان را بیشتر در معرض دید جامعه هنری قرار دهند و زمینه برداشتن گام‌های بزرگ‌تر و مؤثرتر در آینده برای آنان فراهم شود.

با علی‌اکبر صدیقی تهیه‌کننده برنامه در این باره گفت‌و‌گو کردیم که می‌خوانید:

*علاقه‌مندان سینما به ویژه فیلم کوتاه همواره از ضرورت یک برنامه تخصصی درباره سینمای فیلم کوتاه حرف زدند و حالا به آرزوی خودشان رسیدند. ایده این برنامه چطور شکل گرفت؟

بله. من چون خودم تحصیل کرده سینما هستم و سال‌هاست که در این حوزه فعالیت می‌کنم، نسبت به ساخت این برنامه دغدغه شخصی داشتم. البته طرح این برنامه به سفارش مدیر تولید و هنری شبکه آی‌فیلم مطرح شد و من به شدت از آن استقبال کردم و واقعاً جایش در تلویزیون خالی بود. البته قبلاً برنامه‌هایی در حوزه فیلم کوتاه ساخته شده بود؛ مثل شبکه مستند و شبکه چهار.

منتها این برنامه‌ها خیلی جدّی گرفته نشدند. به نظرم شبکه آی‌فیلم رویکرد مناسب‌تر و جذاب‌تری را در سینمای کوتاه پیش گرفته و خوشبختانه تاکنون هم مورد استقبال خوب بچه‌های فیلم کوتاه قرار گرفته و به لطف خدا مخاطب عادی هم با آن ارتباط برقرار کرده است.

*انتخاب و گزینش فیلم‌ها بر چه مبنا و شاخصی صورت می‌گیرد؟

اولین معیار این است که فیلم‌ها ساختار مناسبی داشته باشد. کل فیلم‌هایی که به دست ما می‌رسد، توسط همکاران کارشناس  و متخصص ما بازبینی می‌شود. البته خود من هم همه فیلم‌ها را می‌بینم. شرط اول ما این است که فیلم‌ها ساختار مناسب و مفهوم و معنای مفیدی داشته باشند.

ضمن اینکه تنوع فیلم‌ها یکی از شروط برنامه ما در انتخاب و گزینش آثار است تا بتوانیم برای ذائقه‌های مختلف، اثرهای قابل پخش داشته باشیم؛ مثلاً در حوزه انیمیشن و پویانمایی سعی کردیم از آثاری استفاده کنیم که از تکنیک‌ها و ساختارهای روایی متنوعی استفاده کرده باشند.

در واقع تنوع فرمی و مفهومی در انتخاب فیلم‌ها مؤلفه مهمی برای ما است. در نهایت اصلی‌ترین معیار ما برای گزینش و نمایش فیلم‌ها ساختار و کیفیت قابل قبول به لحاظ تکنیکی است.

*آیا فیلم‌های کوتاهی که در جشنواره‌های مختلف داخلی و خارج می‌درخشند و جایزه می‌گیرند هم در لیست فیلم‌های برگزیده شما قرار دارند؟

وقتی ساختار مناسب و کیفیت قابل قبول را معیار قرار می‌دهیم طبیعتاً آثاری که در جشنواره‌ها جایزه می‌گیرند، اغلب زیرمجموعه همین آثارند. چه بسا فیلم‌های که جایزه گرفته‌اند، امتیازهای بیشتری از حیث این معیارها دارند و مورد توجه ما قرار می‌گیرند. اتفاقاً تمام فیلم‌های کوتاهی که برای این 13 برنامه درنظر گرفته شده و با کارگردانان آن‌ها مصاحبه کرده‌ایم، جزو آثاری بودند که در جشنواره‌های مختلف و معتبر داخلی و خارجی جایزه گرفته‌اند.

*با توجه به اینکه شاخص زمان در فیلم کوتاه متغیر است و از فیلم یک دقیقه‌ای تا بالای 30 دقیقه را شامل می‌شود، احتمالاً از حیث زمانی در انتخاب فیلم‌ها محدودیت دارید؟

بله. ما از فیلم 3 دقیقه‌ای تا 20 دقیقه‌ای در برنامه داشتیم؛ اما به دلیل محدودیت کنداکتوری برخی فیلم‌ها را نمی‌توانیم در برنامه بگنجانیم. مثلاً یک فیلم 26 دقیقه‌ای به دست ما رسیده که خیلی کار خوبی هم بوده؛ اما به دلیل محدودیت زمانی برنامه نتوانستیم از آن استفاده کنیم. در واقع کنداکتور و زمان برنامه که شبکه در اختیار ما قرار داده، برای بررسی برخی فیلم‌های کوتاه که زمان طولانی‌تری دارند و بیش از 20 دقیقه‌اند، تناسب ندارد و این قبیل فیلم‌ها نمی‌توانند در برنامه گنجانده شوند، مگر اینکه در آینده زمان برنامه بیشتر شود که امکان زمانی برای نمایش و بررسی آن فیلم‌ها هم فراهم شود.

*آیا فیلم‌های کوتاه‌های که در سینمای هنر و تجربه هم اکران شده‌اند، در برنامه نمایش داشته‌اند؟

اگر آن فیلم‌ها در حال اکران در گروه هنر و تجربه باشند، قطعاً به لحاظ قانونی نمی‌توانیم آن‌ها را پخش کنیم؛ اما فیلمی که قبلاً در هنر و تجربه به نمایش درآمده و معیارهای ساختاری لازم را داشته باشند، قطعاً مورد استفاده قرار می‌گیرند و تفاوتی با فیلم‌های دیگر ندارند. معیار اصلی ما همان استاندارد و مطلوبیت فرمی و مفهومی است.

جالب اینکه برخی از فیلم‌های دیگر فیلمسازانی که الان فیلمشان در هنر و تجربه در حال اکران است در برنامه ما نمایش داده شده است. این برنامه فرصتی برای همه فیلمسازان کوتاه است تا آثارشان با مخاطبان گسترده‌تری دیده شود و در واقع به مخاطب معرفی شوند.

*یکی از امتیازات خوب برنامه سینمای کوتاه بخش نقد و بررسی آن‌ها است که هم خود فیلم مورد تحلیل قرار می‌گیرد و هم چالش‌ها و مسائلی که در تولید فیلم کوتاه وجود دارد، بررسی می‌شود. در واقع این برنامه می‌تواند تریبونی برای فیلمسازان فیلم کوتاه باشد تا مسائل و مشکلاتی را که در تولید و نمایش فیلم‌هایشان وجود دارد، مطرح کرده و آسیب‌شناسی کنند.

این باعث خوشحالی من است که فرصتی در این برنامه فراهم شد تا نه فقط خود فیلم‌ها که اساساً فیلم‌سازی در حوزه فیلم کوتاه و مشکلاتی که در فرایند تولید و نمایش آن وجود دارد، بررسی شود. این فرصت گفت‌وگو البته برای فیلم‌هایی که به لحاظ زمانی کوتاه‌ترند، بهتر است؛ چون زمان بیشتری برای گفت‌و‌گو و نقد و بررسی دارند. مثلاً در مورد فیلم کوتاه انیمیشن مباحث خیلی خوبی در برنامه مطرح شد که مورد توجه علاقه‌مندان این حوزه قرار گرفت.

*به نظرم این برنامه و موضوع جا دارد که به لحاظ زمانی بیشتر شود و تا یک ساعت هم برسد. در این صورت می‌توان آیتم‌های جدیدی به آن اضافه کرد مثلاً حضور منتقدان تا در کنار فیلمساز به نقد و بررسی تخصصی آثار بپردازند یا بخشی را به آموزش فیلمسازی کوتاه اختصاص داد.

قطعاً. اگر کنداکتور و برنامه‌های شبکه امکان زمانی بیشتری برای ما فراهم کند، آیتم‌هایی که به آن اشاره کردید، می‌تواند به غنای بیشتر برنامه کمک کند. من از دید روشن مدیران شبکه آی‌فیلم تشکر می‌کنم که نگاه حرفه‌ای به حوزه سینما و فیلمسازی دارند و امیدوارم این برنامه فرصتی برای دیده شدن فیلم کوتاه باشد. در واقع "سینمای کوتاه" می‌تواند به برنامه‌ای برای انتقال تجربه فیلمسازان موفق کوتاه تبدیل شود.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
triboon
گوشتیران
رایتل
مادیران