برگزیدگان جایزه «کتاب تاریخ انقلاب اسلامی» انتخاب شدند

برگزیدگان جایزه «کتاب تاریخ انقلاب اسلامی» انتخاب شدند

در اختتامیه نخستین جایزه کتاب تاریخ انقلاب اسلامی، آثار برگزیده در بخش‌های مختلف معرفی شدند.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، آیین اختتامیه نخستین جایزه «کتاب تاریخ انقلاب اسلامی» دقایقی پیش با حضور ایوب دهقانکار، مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران، موسی حقانی، رئیس پژوهشکده تاریخ معاصر و دبیر جایزه، برگزیدگان، داوران و اصحاب رسانه در پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری برگزار شد. 

در ابتدای این جلسه ایوب دهقانکار صحبت کرد و گفت: خوشحالم که با همکاری پژوهشگاه تاریخ معاصر ایران، تیم علمی و تیم داوران این رویداد را برگزار کردیم. پیش از این درباره نحوه برگزاری این جایزه در نشست خبری توضیحات داده شده است اما اگر در یک جمله خلاصه بخواهم بگویم این است که اگر خودمان تاریخ خودمان را آن چنان که حقیقت دارد ننویسیم، دیگران آنگونه که می‌خواهند آن را می‌نویسند. 

وی در ادامه این جلسه پیام وزیر ارشاد را خواند و پس از او محمد حسن رجبی دوانی صحبت کرد. او گفت: بنده در این جلسه حضور دارم تا درباره دو کتاب صحبت کنم؛ یکی کتاب خاطرات آقای فلسفی و دیگری کتاب نقد عمر که خاطرات پدرم است. 

رجبی با اشاره به شخصیت حجت‌الاسلام و المسلمین فلسفی گفت: همان طور که می‌دانید ایشان نزدیک به 60 سال واعظ بلامنازع کشور بود. با تاکید مقام معظم رهبری و با همکاری مرکز اسناد انقلاب اسلامی قرار شد که ایشان خاطراتشان را بیان کنند تا تبدیل به کتاب شود. این خاطرات در 12- 13 جلسه بیان شد و قرار شد که تدوین شود. افراد زیادی برای تدوین کتاب پیشنهاد شد و در نهایت پدرم که سال‌ها با ایشان رفت و آمد داشت این کار را برعهده گرفتند. اخوی بنده هم ویراستار این اثر شد و بنده هم پانوشت‌های خاطرات را می‌زدم. بادی بگویم که نوع برخورد ایشان برایم بسیار درس‌آموز بود. 

وی با اشاره به کتاب «نقد عمر» که خاطرات پدرش است، گفت: در این کتاب مجموعه دیده‌ها و شنیده‌های ایشان از دوران کودکی تا سال 89 را شامل می‌شود. اگر چه این کتاب شرح حال خودشان است اما شرح وضعیت علمایی که با آنان رفت و آمد نیز داشته در کتاب آمده است و همچنین به وضعیت حوزه‌های علمیه در آن زمان نگاهی شده است.  پدرم این کتاب را پس از 8 ماه که والده ما به کما رفتند به دست گرفت و نوشت چرا که احساس می‌کرد شاید خودش هم دیگر نباشد.

موسی فقیه حقانی سخنران پایانی این مراسم بود. او با اشاره به اهمیت خواندن و نوشتن گفت: در آیاتی که در شب مبعث بر پیامبر اسلام نازل شده است، به خواندن و نوشتن تاکید شده و در همان اولین آیات بر تکریم قلم اشاره شده است. 

وی ادامه داد: باید بگویم که اگر انقلاب اسلامی رخ نمی‌داد با بسیاری از اسنادی که بعد از انقلاب اسلامی بدان دست پیدا کردیم، دسترسی نداشتیم. ما با آثاری روبه‌رو هستیم که در 40 سال گذشته منتشر شده و می‌خواستیم با برگزاری این رویداد از کسانی که در این 40 سال دست به قلم بردند تشکر کنیم. برهمین اساس، جشنواره را در دو بخش تقسیم کردیم. یکی از سال 1357 تا سال 1395 است، که در این بخش رویکردمان تشویقی بود.  طبیعتا کسانی که در سال‌های قبلی دست به قلم بردند، با کسانی که امروز کار می‌کنند، فرق دارند چرا که امروز وضعیت بسیار بهتری در زمینه دسترسی به منابع داریم. در بخش دوم نیز آثار سال‌های 1396 و 1397 را با رویکرد رقابتی مورد بررسی قرار دادیم که نتایج آن امروز اعلام می‌شود. 

حقانی در بخش دیگری از این مراسم، گزارشی از این رویداد ارائه کرد و گفت: در مرحله اول نزدیک به 2500 اثر را بررسی کردیم. البته همه آنها به دبیرخانه نرسیده بود و بخشی از این کتاب‌ها را خودمان سمتش رفتیم. در مرحله دوم به 600 اثر رسیدیم که 50 اثر نامزد دریافت جایزه شدند. از این بین 35 اثر انتخاب شد که امروز از آنها تقدیر می‌کنیم. 

او در پایان گفت: یکی از آسیب‌ها این است که کتابخانه‌های تخصصی عمدتاً در چند شهر بزرگ است و لازم است وزارت ارشاد تلاش کند کتابخانه‌های تخصصی در این زمینه را گسترش دهد تا همه شهرها از کتاب‌ها برخوردار باشند. به نظرم در بعضی حوزه‌ها لازم است که کارهای جدی‌تری صورت گیرد. برای مثال در حوزه کودک و نوجوان باید کارهای جدی‌تری صورت گیرد. 

براساس این گزارش و با اعلام خانه کتاب و ادبیات ایران،  برگزیدگان و شایستگان تقدیر  نخستین جایزه «کتاب تاریخ انقلاب اسلامی»به شرح زیراست:

الف) آثار منتخب بخش تشویقی ـ رقابتی (1357 - 1395)

کلیات

رتبه 1. روزشمار انقلاب اسلامی، به‌اهتمام: میرزاباقر علیان‌نژاد و دیگران، تهران: سوره مهر، 1377ـ1395، 14 ج.

رتبه 2. داستان سیاسی؛ داستان انقلاب: سیری در ادبیات داستانی سیاسی ایران و جهان، تألیف محمد حنیف، تهران: پژوهشگاه فرهنگ و اندیشة اسلامی، 1395، 736 ص.

رتبه 3. فرهنگ شعارهای انقلاب اسلامی، تدوین مرکز اسناد انقلاب اسلامی، تهران: مرکز اسناد انقلاب اسلامی، 1391، 566 ص.

رمان تاریخی

رتبه 1. گرگ‌سالی، نوشتة زنده‌یاد امیرحسین فردی، تهران: سورة مهر، 1392، 404 ص.

رتبه 2. عاشقی به سبک ون‌گوگ، نوشتة محمدرضا شرفی خبوشان، تهران: شهرستان ادب، 1393، 212 ص.

رتبه 3. مفتون و فیروزه، نوشتة سعید تشکری، تهران: نیستان، 1393، 2 ج.

اسناد و پژوهش های اسنادی

رتبه 1. سیر مبارزات امام خمینی در آینه اسناد به روایت ساواک، تدوین: مؤسسة تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س)، تهران: مؤسسة تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س)، 1386، 22 ج.

رتبه 2. انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک، تدوین: مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات، تهران: مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات، 1387، 25 ج.

رتبه 3. اسناد لانه جاسوسی، تدوین: مرکز نشر اسناد لانة جاسوسی، تهران: مرکز نشر اسناد لانة جاسوسی، 1365ـ1366، 77 ج.

مستندنگاری

رتبه 1. انقلاب به روایت اکبر ناظمی: عکس‌های منتشرنشده از وقایع سال 1357، به‌کوشش اکبر ناظمی، تهران: سوره مهر، 1388، 128 ص.

تاریخ شفاهی

رتبه 1. خاطرات و مبارزات حجت‌الاسلام فلسفی، به‌اهتمام محمد رجبی و محمدحسن رجبی، تهران: مرکز اسناد انقلاب اسلامی، 1376، 1008 ص.

رتبه 2. خاطرات و مبارزات شهید محلاتی، به‌اهتمام علیرضا کمری، تهران: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، 1390، 360 ص.

رتبه 3. عشق و تلاش: خاطرات حجت‌الاسلام‌ و المسلمین محمدجواد حجتی‌کرمانی مشتمل بر: زندگی خصوصی، تهیه و تنظیم: موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، تهران: موسسه چاپ و نشر عروج، 1395، 734 ص.

تحقیقات و پژوهش‌های تاریخی

رتبه 1. نهضت امام خمینی(ره)، تألیف سیدحمید روحانی، تهران: موسسه چاپ و نشر عروج، 1382، 1308 ص.

رتبه 2. ظهور و سقوط پهلوی: خاطرات ارتشبد سابق حسین فردوست، ج 2، تألیف عبدالله شهبازی، تهران: اطلاعات، 1382، 736 ص.

رتبه 3. فراتر از روش «آزمون و خطا»: زمانه و کارنامه آیت‌الله العظمی آقاسیدمحمدکاظم طباطبایی یزدی صاحب عروه، تألیف زنده‌یاد علی ابوالحسنی (منذر)، تهران: موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران، 1390، 752 ص.

خاطرات

رتبه 1. نقد عمر: زندگانی و خاطرات علی دوانی، تألیف زنده‌یاد علی دوانی، تهران: نشر رهنمون، 1384، 610 ص.

رتبه 2. خاطره‌ها، تألیف محمد محمدی‌ری‌شهری، تهران: مرکز اسناد انقلاب اسلامی، 1383، 534 ص.

رتبه 3. زوایای تاریک، تألیف زنده‌یاد جلال‌الدین فارسی، تهران: انتشارات حدیث، 576 ص.

کودک و نوجوان

رتبه 1. فصل پنجم: سکوت، نوشته محمدرضا بایرامی، تهران: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، 1390، 172 ص.

رتبه 2. پایان شب سیه، نوشته جعفر ابراهیمی (شاهد)، تهران: محراب قلم، 1380، 248 ص.

رتبه 3. تنگه زاغ، نوشته هادی حکیمیان، تهران: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، 1394، 134 ص.

ب) آثار منتخب بخش رقابتی (1396 - 1397)

رمان تاریخی

برگزیده

- باران تمشک، نوشته مصطفی فعله‌گری، تهران: سورة مهر، 1397، ‏‫203 ص.

شایسته تقدیر

- رویای آق‌تاریم، نوشته مصطفی جمشیدی، مشهد: آستان قدس رضوی، شرکت به‌نشر، 1396، 108 ص.

اسناد و پژوهش‌های اسنادی

برگزیده

ـ انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک: استان مازندران، تألیف محمدباقر نوذری گرمه‌خانی و همکارانشان در مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات، تهران: مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات، 1397، 12 ج.

شایسته تقدیر

- نفوذ بهائیان در حکومت پهلوی به روایت اسناد، تألیف مجتبی مجدآبادی، تهران: مؤسسة مطالعات تاریخ معاصر ایران، 1396، 724 ص.

مستندنگاری

برگزیده

ـ ‏‫پایان مجسمه‏‫: فرهنگ مردم کاشان در انقلاب اسلامی‏‫، تألیف موسی کیخا، تهیه و تدوین هادی لطفی (واحد تاریخ شفاهی دفتر مطالعات جببه فرهنگی انقلاب اسلامی دفتر کاشان)، قم‏‫: نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها، دفتر نشر معارف‏‫، 1396، ‏‫440 ص.

شایسته تقدیر

ـ دارساوین: یادداشت روزانه فتح‌الله جعفری 59ـ1352 به‌همراه توضیحات تکمیلی و شرح وقایع، مصاحبه و تدوین: سعید علامیان، تهران: سورة مهر، 1397، ‏‫546 ص.

خاطرات

برگزیده

ـ خون دلی که لعل شد: خاطرات حضرت آیت‌الله العظمی سیدعلی خامنه‌ای (مدظله) از زندان‌ها و تبعید دوران مبارزات انقلاب اسلامی، گردآورنده: محمدعلی آذرشب، ترجمه محمدحسین باتمان‌غلیج، تهران: انتشارات انقلاب اسلامی، وابسته به مؤسسة پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی، 1397، 412 ص.

تاریخ شفاهی

شایسته تقدیر

دو کتاب زیر به‌صورت مشترک انتخاب شدند:

ـ انقلاب اسلامی در اراک به روایت مردم، مصاحبه و تدوین: مریم حاجی‌زاده و ساره مشهدی‌میقانی، برای حوزه هنری انقلاب اسلامی استان مرکزی، قم: اندیشة صادق، 1397، 256 ص.

ـ هشت میلی‌متر از انقلاب: خاطرات شفاهی علی میرقطبی، تألیف محمد اصغرزاده، تهران: دفتر نشر معارف، وابسته به نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها، 1396، 136 ص.

تحقیقات و پژوهش‌های تاریخی

شایسته تقدیر

ـ حوزه نجف و تحولات سیاسی ایران از جنبش مشروطه تا انقلاب اسلامی 1285ـ1357ش، تألیف حمید بصیرت‌منش، تهران: پژوهشکده امام خمینی(س) و انقلاب اسلامی، معاونت پژوهشی، 1397، 500 ص.

کودک و نوجوان

برگزیده

ـ پاییز مزه خرمالو می‌دهد، نوشته زهرا حیدری، تهران: انتشارات قدیانی، 1397، 368 ص.

شایسته تقدیر

7. رویای بعد از ظهر، نوشته نیلوفر مالک، تهران: سورة مهر، 1396، 64 ص.

انتهای پیام/ 

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon
گوشتیران