هنرمندان تلویزیونی که سال ۹۹ از میان ما رفتند/ وداعِ ناباورانه خانم بازیگر و دوبلور سرشناس + فیلم

هنرمندان تلویزیونی که سال 99 از میان ما رفتند/ وداعِ ناباورانه خانم بازیگر و دوبلور سرشناس + فیلم

سالی که گذشت بسیاری از هنرمندان را کرونا گرفت و بسیاری را تقدیر؛ از اسدالله‌خان، صدای ماندگار و طنازِ محبوب گرفته تا ماه‌چهره خلیلی که همه را شوکه کرد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، سال 1399 سال عجیبی بود که بسیاری از هنرمندان کهنسال و جوان را در عینِ ناباوری از دست دادیم؛ وقتی خبرِ درگذشت ماه‌ چهره خلیلی را شنیدیم همه شوکه شدیم یا حتی علی برقی و علی انصاریان؛ برخی را تقدیر از ما گرفت و برخی هم بر اثر ابتلا به ویروس کرونا جان خود را از دست دادند.

آنچه در فیلم می‌بینید مروری بر اسامی این هنرمندانِ ماندگار و محبوب رادیو و تلویزیون است:

تلویزیون , صدا و سیما , رادیو , کرونا , دوبله , فیلم ,

تلویزیون , صدا و سیما , رادیو , کرونا , دوبله , فیلم ,

محمدعلی کشاورز؛ رمز ماندگاری سریال‌ها چیست؟

اولین نام محمدعلی کشاورز است؛ مردی که با نام "پدرسالار" در میان مردم شناخته می‌شود اما آموزه‌های بازیگری و هنرمندی‌اش تا سال‌های سال، درسِ اول هنرمندان نسل جدید خواهد بود. هنرمندی که به خلاقیت و نوآوری معروف بود و حتی در آخرین گفت‌وگوهایش با خبرنگار تسنیم  هم بر همین نکته تأکید کرد که رمز ماندگاری سریال‌ها و فیلم‌های سینمایی خلاقیت و نوآوری است.

استادِ تواضع/ همیشه برای بزرگ ماندن ایران تلاش کنید

قرار بود با استاد محمدعلی کشاورز گفت‌وگو کنیم. بسیاری می‌گفتند او با هرکسی صحبت نمی‌کند اما با زنگ دوم و سوم گوشی را برداشت و گفت سلام پسرم، خوبی! گفتم استاد، از خبرگزاری تسنیم تماس می‌گیرم و می‌خواهم لحظاتی با شما گفت‌وگو کنم. بسیار استقبال کرد!

وقتی از او درباره نسل جدید بازیگران و هنرمندان سؤال کردم این درخواست را داشت:

"من از نسل جوان امروز این درخواست را دارم که به جوانی‌شان و رشد و توسعه‌ای که می‌توانند در وجود خودشان و جامعه‌شان ایجاد کنند ببالند. جوان‌های ما راه بزرگان‌شان را در پیش بگیرند و از هیچ کوششی برای سرافرازی مملکت‌شان دریغ نکنند. آنچه مهم است اعتلای ایران، ایران و ایران بزرگ است که مردم بزرگ و غیوری دارد. همیشه برای بزرگ ماندن ایران و ایرانی کوشش کنید که سرزمین اهورایی ایران در طول تاریخ همیشه بزرگ و سرافراز بوده است."

افتخار به میهن‌پرستی

میهن‌پرستی و مردم‌داری استاد اینجای گفت‌وگو پررنگ‌تر به چشم می‌خورد زمانی که می‌گوید: من همیشه به ایرانی بودنم افتخار کرده‌ام و خوشحالم در کشوری زیستم که تمدنش جاودانه و فرهنگ غنی دارد. ما نیازمند آثار کمدی چون «کفش‌های میرزا نوروز» درس‌آموز است که متأسفانه امروز کمتر معنی طنز و کمدی را می‌دانیم و فیلم‌هایی که با این عنوان ساخته می‌شود بیشتر لودگی است.

از فضای تجاری در سینما و تلویزیون آزار می‌بینم

بحث ترجیح تجارت به فرهنگ و هنر موضوع بعدی بود که محمدعلی کشاورز در جریان گپ و گفت با خبرنگار خبرگزاری تسنیم  مطرح کرد. او گفت: "مدت زیادی است که دیگر فیلمی بازی نکردم، چون حال مساعدی هم نداشتم و البته پیش از این که سرپا تر هم بودم دیدم محیط برایم مناسب نیست، چرا که فضای تجاری در سینما و تلویزیون قدری آزارم می‌دهد؛ چون جلوی فکر کردن،  نوآوری و خلاقیت را می‌گیرد. در آخرین کارها هم نقش حاجی‌بازاری به من پیشنهاد می‌شد که اگر سازندگان ریتم را بهتر می‌شناختند می‌دانستند ریتم حرکتی و بیانی چنین کاراکتری با من فرق می‌کند. امیدوارم یک قدری برای فرهنگ و هنر بیش از تجارت،‌ دغدغه داشته باشیم ما امروز نه فیلمنامه‌نویسان دقیق و نه تهیه‌کنندگان کاربلد در میدان سینما و خصوصاً تلویزیون داریم."

تلویزیون , صدا و سیما , رادیو , کرونا , دوبله , فیلم ,

محمود فلاح؛ تا پایِ جانش پایِ "مختارنامه" ایستاد

محمود فلاح برای همه شناسنامه‌ای از تهیه‌کنندگی است. تهیه‌کننده سبزواری که حتی سکته و بیماری هم نگذاشت از تلاش برای ساخته شدن سریال "مختارنامه" دست بردارد. آنقدر استرس و اضطراب و تهیه امکانات و مشکلات را به جان خرید تا کارهای ماندگاری را برای تاریخ دنیایِ تصویر به جا بگذارد.

متولد سال 1324 در سبزوار دیده به جهان گشوده است.  او در سال1347 با ورود به تلویزیون ملی ایران فعالیت حرفه‌ای خود را آغاز کرد، وی مدیریت‌های مختلفی را در سازمان صدا و سیما بر عهده داشته‌است. وی پس از بازنشستگی تهیه کنندگی چندین سریال و فیلم سینمایی را با موفقیت به سرانجام رساند. از کارهای شاخص وی تهیه کنندگی سریال "مختارنامه" است که عظیم‌ترین سریال تاریخی ساخته شده در ایران است، ساخت این سریال 8 سال به طول انجامید.

علاقه به ساخت سریال زندگی حضرت امام(ره)/ اتفاقی که نیفتاد

جالب است که مرحوم محمود فلاح دوست داشت سریالی از زندگی حضرت امام(ره) بسازد و حتی در زمان حیات ایشان، از طریق  مرحوم حاج احمدآقا رایزنی‌‌هایی هم در این رابطه کرد  البته حضرت امام(ره) زیر بار نرفتند و موافقت نکردند.

سکته‌های فلاح در "مختارنامه"

یکی از نکاتی که درباره‌اش با امرالله احمدجو دوستِ نزدیک محمود فلاح هم درباره‌اش صحبت کردیم، سکته‌های محمود فلاح در جریان ساختِ سریال "مختارنامه" بوده است. او گفته بود: مختارنامه باعث شد دو بار سکته کنم و یک عمل قلب باز داشته باشم. با این حال، اگر توان و فرصتش فراهم آید، همچنان دوست دارم تهیه‌کننده کار فاخر مذهبی تاریخی باشم.

احمدجو درباره سکته‌‌های فلاح بر سر فیلمبرداری سریال "مختارنامه"، گفت: آنقدر سخت‌کوش بود که ما در جریان ساخت "تفنگ سرپر" نگران حالش بودیم چون به تازگی عمل قلب باز کرده بود. بلافاصله بعد از این سریال به سراغ "مختارنامه" رفتند و آنجا سکته مغزی داشت اما همه همّ و غمّش سرانجام "مختارنامه" بود. بعدها بستری و زمین‌گیر شد و قدرت حرکت نداشتند.

علاقه به سریال "سلمان فارسی"

امرالله احمدجو به خبرنگار خبرگزاری تسنیم  درباره علاقه تهیه‌کننده "مختارنامه" به سریال "سلمان فارسی" گفت: محمود فلاح مدت‌ها در منزل دوران نقاهت را سپری می‌کرد، اما دوست داشت اگر توانایی داشته باشد در سریال "سلمان فارسی" حضور داشته باشد. جایی نگفته بود اما برآمدِ روحیه‌اش این را به ما می‌گفت.

محمود فلاح ساعاتی پیش (پنجشنبه 1 آبان‌ماه) با کوله‌باری از کارهای ماندگارِ تلویزیونی، بر اثر عارضه ریوی در بیمارستان بعثت چشم از جهان فروبست.

تلویزیون , صدا و سیما , رادیو , کرونا , دوبله , فیلم ,

کامبوزیا پرتوی و نگارش فیلم «محمد رسول الله»

شاید دهه شصتی‌ها پرتوی را با فیلم سینمایی گلنار بشناسند. همان دختری که به دنبال دستمال یادگار مادرش دوید و سر از خانه خرس‌ها در جنگلی سرسبز شمالی درآورد. او متولد اسفند سال 1334 و بازیگر نویسنده و کارگردان بود. گلنار، کافه ترانزیت، کامیون از فیلم‌های سینمایی وی بودند. از شاخص‌ترین فیلم‌هایی که پرتوی آن را به نگارش درآورده است فیلمنامه محمد رسول‌الله است. او بر اثر ابتلا به کرونا درگذشت.

تلویزیون , صدا و سیما , رادیو , کرونا , دوبله , فیلم ,

12 تیر روز تلخی بود؛ سیروس گرجستانی هم رفت

علی‌اکبر محمودزاده گرجستانی با نام هنری سیروس گرجستانی زاده 25 اسفند 1323 در بندرانزلی، بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون ایرانی بود. او دارای مدرک درجه 2 هنری از وزارت فرهنگ و هنر است.

گرجستانی فعالیت در تئاتر را در سال 1349 و فعالیت در تلویزیون را در سال 1356 شروع کرد و پس از آن به استخدام وزارت فرهنگ و هنر سابق و ارشاد کنونی درآمد. پس از انقلاب، فعالیت سینمایی او با فیلم «فریاد مجاهد» به‌عنوان بازیگر در سال 1358 آغاز شد.

این بازیگر متولد 1323 که از شب گذشته در بیمارستان شهید لواسانی بستری شده بود،‌ صبح امروز بر اثر سکته قلبی درگذشت. سیروس گرجستانی بازیگر باسابقه و قدیمی سینما و تلویزیون است که در سریال‌های طنز و مجموعه‌های نمایشی مختلفی به ایفای نقش پرداخته است.

از جمله سریال‌های مطرح این بازیگر می‌توان به همکاری‌اش با رضا عطاران در مجموعه «متهم گریخت» و همچنین ایفای نقش در سریال‌های «زن‌بابا» و «گاوصندوق» اشاره کرد.

خبر باورنکردنی بود و با هرکس صحبت کردم می‌گفت نمی‌شود این خبر را تکذیب کنید! یا عباس غزالی که در "شاهرگ" با سیروس گرجستانی همبازی بود اینطور گفت: "واقعاً برایمان قابل باور نیست این شخصیت بزرگ و دوست‌داشتنی از میان ما رفته است.

چیزی که از سیروس گرجستانی در ذهنم می‌ماند اخلاق خوب و شوخ‌طبعی‌شان است؛ برای همه ما نقش‌های درخشان و خاطره‌انگیزی در ذهن و قلب ما ماندگار می‌ماند؛ آقای گرجستانی را فراموش نمی‌کنیم."

تلویزیون , صدا و سیما , رادیو , کرونا , دوبله , فیلم ,

حنجره طلا هم تسلیمِ کرونا شد/ آخرین یادگاری چنگیز جلیلوند

مرد حنجره طلایی یا آقای دوبله ایران از القابی است که جلیلوند را با آن‌ها می‌شناختند. او علاوه بر اینکه دوبلور ثابت فیلم‌های فارسی بود، به دوبله بسیاری از فیلم‌های خارجی نیز را به عهده داشت. به گونه‌ای که جلیلوند دوبلور ثابت برخی شخصیت‌های ایرانی و خارجی از جمله مارلون براندو است.

به مناسبت روز بزرگداشت سلمان فارسی به بهانه حضور آقای دوبله (نقش اسقف) در سریال "سلمان فارسی" داود میرباقری با این هنرمند بزرگ همکلام شدیم. او در بیمارستان بود و دوران نقاهتِ ابتلاش به بیماری کرونا را می‌گذراند. وقتی تلفن را برداشت گفت بیمارستانم و فردا احتمالاً مرخص می‌شوم.

از او پرسیدم استاد! به کرونا مبتلا شدید که به خبرنگار تسنیم  گفت: متأسفانه به کرونا مبتلا شدم و ناگهانی هم این اتفاق افتاد. چندی روزی است که در بیمارستان گاندی بستری‌ام و احتمالاً مشکلی نباشد فردا مرخص خواهم شد. با آن صدای خسته و بیمار نگران حالِ دوبله بود و  دوست داشت در سریال "سلمان فارسی" ایفای نقش کند که این آرزو محقق شد و او اسقف سریال "سلمان فارسی" را بازی کرد.

چنگیز جلیلوند 6 آبان 1319 در شیراز به دنیا آمد. جلیلوند فعالیت هنری‌اش را در سال 1336 و با تئاتر به همراه ابوالحسن تهامی آغاز کرد. پس از انقلاب اسلامی سال 1357 ایران مدت 20 سال را در آمریکا به سر برد. اما سرانجام به کشور بازگشت و کار دوبله را از سال 1377 از سر گرفت. وی در چند مجموعه تلویزیونی و فیلم سینمایی نیز بازی کرده‌ است.

چرا به مرد حنجره طلا معروف شد؟

صدای او قابلیت گویندگی به جای شخصیت‌های نقش اول با صلابت و تأثیرگذار سینمایی را فراهم کرده‌ است. جلیلوند در گویندگی‌هایش قابلیت تیپ‌سازی را دارد و می‌تواند صداهای مختلفی به وجود آورد. وی در میان دوبلورها به مرد حنجره طلایی معروف شد. از وی در مقاله‌ای معتبر در سال 1357 به عنوان یک دوبلور نمونه جهانی نام برده شد. او به جای بازیگران مشهور خارجی و داخلی بسیاری گویندگی کرده ‌است. وی با تیپ‌سازی خلاقانه خود گوینده اصلی نقش‌های مارلون براندو (ستایش شده‌ترین بازیگر تاریخ سینما) بود.

مشهورترین گویندگی‌هایش در فیلم‌های سینمایی خارجی به‌جای مارلون براندو، پل نیومن، برت لنکستر، ماکسیمیلیان شل، ریچارد برتون، پیتر اوتول، یول براینر، کلینت ایستوود، دین مارتین و… است و در فیلم‌های سینمایی ایرانی نیز صداهای ماندگاری از او به جای مانده است.

این هنرمند در چند سریال تلویزیونی مثل معای شاه و عبور از پاییز و ... نیز در قامت بازیگر ظاهر شده بود. جلیلوند نیز بر اثر ابتلا به ویروس کرونا چشم از جهان فروبست.

تلویزیون , صدا و سیما , رادیو , کرونا , دوبله , فیلم ,

خسرو سینایی؛ خالق "عروس آتش"

خسرو سینایی که مدتی  به علت عفونت ریه و مبتلا شدن به کرونا در یکی از بیمارستان‌های تهران بستری بود، 11 مردادماه درگذشت.  از جمله آثار این کارگردان می‌توان به جزیره رنگین، کویر خون، مثل یک قصه، گفتگو با سایه، عروس آتش، کوچه پاییز، هیولای درون، زنده باد و تهران امروز اشاره کرد.

خسرو سینایی متولد 29 دی 1319 در ساری، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس و آهنگساز ایرانی بود. آثار او معمولاً بر پایه مستندهای اجتماعی استوار بودند. سینایی در سال 1387 موفق به دریافت نشان ویژه کشور لهستان از سوی رئیس‌جمهور این کشور شد. او این نشان را به خاطر ساخت فیلم مستند مرثیه گمشده که روایت‌گر مهاجرت هزاران لهستانی به ایران در سال‌های 1941 و 1942 است، دریافت کرد.

خسرو سینایی فارغ‌التحصیل کارگردانی و فیلم‌نامه‌نویسی از آکادمی هنرهای نمایشی و رشته تئوری موسیقی از کنسرواتوار وین بود. سینایی از سال 1346 در وزارت فرهنگ و هنر و از سال 1352 در تلویزیون ایران شروع به کار کرد. سینایی افزون بر نویسندگی و کارگردانی، ساخت موسیقی و تدوین برخی از آثارش را نیز بر عهده داشته است. او در سال 1384 فیلم کوتاه «فرش، اسب، ترکمن» از مجموعه فرش ایرانی را کارگردانی کرد.

تلویزیون , صدا و سیما , رادیو , کرونا , دوبله , فیلم ,

اکبر عالمی؛ جانش را به خاطر ساخت مستند داد

بسیاری از مردم اکبر عالمی را با برنامه ماندگار «هنر هفتم» که در دهه 1370 از شبکه یک سیما پخش می‌شد، می‌شناسند. در روزگاری که تلویزیون تنها دو شبکه داشت و برخلاف امروز برنامه‌های متنوعی از آن پخش نمی‌شد، برنامه‌ای تخصصی به نام «هنر هفتم» روی آنتن رفت و توجه بسیاری از علاقه‌مندان به سینما را به خود جلب کرد.

«هنر هفتم» در آن سال‌ها به پخش فیلم‌های مهم و متفاوتی از تاریخ سینما می‌پرداخت و شاید بتوان گفت این برنامه آغازکننده جریان جدیدی در تلویزیون بود تا برنامه‌های تخصصی سینمایی وارد جعبه جادو شود.

هنر هفتم شب‌های جمعه روی آنتن می‌رفت و همه دانش‌آموزان، دانشجویان و کارمندان فرصت داشتند تا نیمه شب بیدار بمانند و فیلم‌های برتر سینمایی را از قاب شبکه یک سیما ببینند. مجری این برنامه پرطرفدار زنده‌یاد اکبر عالمی بود که با اجراهای بسیار خوبش توانست بسیاری از مخاطبان و علاقه‌مندان به سینما و تلویزیون را پای تلویزیون بنشاند.

بخش مهمی از فعالیت اکبر عالمی را باید در سینمای مستند جست‌وجو کرد؛ او در کارنامه خود ساخت ده‌ها مستند را دارد که در بین آن یک نام بیش از بقیه جلوه می‌کند. مستند «مروارید خلیج فارس» اثر ماندگار اکبر عالمی است که به‌طور غیرمستقیم موضوع ایرانی بودن این خلیج فارس را مطرح می‌کند تا پایانی بر ادعاهایی باشد که از سوی بعضی کشورهای منطقه مطرح می‌شود.

اکبر عالمی استاد دانشگاه نیز بود؛ درست است که همه او را متعلق به خطه جنوب می‌دانند اما عشق سینما او را راهی تهران کرد تا لیسانس خود را در رشته رادیو و تلویزیون در دانشکده هنرهای دراماتیک بگیرد، سپس به تربیت مدرس رفت تا کارشناسی ارشد خود را در رشته سینما از این دانشگاه بگیرد و سپس برای اخذ مدرک دکترای سینما به انگلستان رفت و سپس به ایران بازگشت.

گفت‌وگو با اکبر عالمی/ غفلت‌هایی که تلویزیون کرده!

این مستندساز و مجری تلویزیون در گفت‌وگویی که با خبرگزاری تسنیم  در جشنواره فیلم فجر سال گذشته داشت، گفت: من به عنوان معلم رشته کارگردانی در دانشکده‌های مختلف سینمایی کشور با 44 سال سابقه به شما می‌گویم که مخاطب در مرکز توجه قرار دارد؛ طبیعی است آن کسانی که فیلم‌نامه می‌نویسند و تهیه‌کننده آن فیلمنامه و بازیگران و عوامل را انتخاب می‌کند و بعد بازیگرها و خود جوهره اصلی بیان آن موضوع را می‌گوید باید مراقب باشد مخاطب در مرکز توجه قرار گرفته باشد.

"به نظرم چیزی که در تلویزیون غفلت شده این است که ما مخاطب را به معنای عمیق کلمه نمی‌خواهیم بگوییم پرورش ندادیم و آموزش ندادیم، اما سلیقه آنها را سمت و سو ندادیم؛ بهترین کار این است که کاری کنیم مخاطبان به فکر فرو بروند و سایه به سایه منتقدین فیلم‌ها را نقد کنند و آن‌گاه خواهید دید که آدم‌های ضعیف به خودی خود از گردونه مجبورند که پا به فرار بگذارند اگر مخاطبان را آموزش بدهیم و آماده کنیم با هر سلیقه ساده‌ای به سینما نروند و سینما از این نظر شکست بخورد دیگر نمی‌توانند آنها را نجات دهد."

اکبر عالمی در حالی مبتلا به ویروس کرونا شد که برای ساخت مستندی همراه با تیمش به یکی از بیمارستان‌های شهر تهران رفته بود و تمام اعضای این تیم برخلاف اینکه مسائل بهداشتی را رعایت کردند، مبتلا به کرونا شدند و این ویروس منحوس جان پیشکسوت سینما و تلویزیون را گرفت.

تلویزیون , صدا و سیما , رادیو , کرونا , دوبله , فیلم ,

پرویز پورحسینی؛ خداحافظی با بازیگری خلاق

پرویز پورحسینی جزو انتخاب‌های میرباقری برای "سلمان فارسی" بود/ روایت "امرالله احمدجو" از بازیگری خلاق + فیلم

20 شهریور 1320 متولد شد. در سنین کودکی به‌واسطه شغلش در صحافی، با کتاب و کتاب‌خوانی آشنا شد و علاقه‌اش به هنر و ادبیات همان‌جا بود که شکل گرفت. پورحسینی در 19 سالگی آموزش بازیگری را در کلاس‌های شبانه اداره هنرهای دراماتیک آغاز کرد. او همچنین فارغ‌التحصیل رشته بازیگری دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران است.

این هنرمند فراموش‌نشدنی بازیگری را از سال 1340 با بازی در نمایش «مرد گل بدهی» به کارگردانی زنده‌یاد حمید سمندریان آغاز کرد. در سال 1362 سینما را با اثر به‌یادماندنی علی حاتمی یعنی «کمال‌الملک» ادامه داد. پرویز پورحسینی در این فیلم نقش کامران میرزا، سارق جواهرات شاه را بازی کرد. «باشو غریبه‌ای کوچک»، «کشتی آنجلیکا»، «خواب لیلا»، «رستاخیز» و «قاتل اهلی» از مهم‌ترین فعالیت‌های وی در سینما است.

"هزار دستان" نامش را سرزبان‌ها انداخت

 اکثر ایرانیان پرویز پورحسینی را با بی‌شمار سریال تلویزیونی به‌یادماندنی‌ که بازی کرده است می‌شناسند. او بیش از هر چیزی در تلویزیون دیده‌ شده است. مجموعه تحسین‌برانگیز «هزاردستان» اولین نقش‌آفرینی وی در تلویزیون بود. او در این مجموعه یک‌بار دیگر با مرحوم علی حاتمی همکاری کرد. پرویز پورحسینی بعد از آن در اکثر سریال‌های بزرگ تاریخی حضور داشته است.

از این جمله می‌توان به سریال‌های «امیرکبیر»، «روزی روزگاری»، «مریم مقدس»، «شب دهم» و «مختارنامه» اشاره کرد. پورحسینی بیش از همه در تلویزیون با احمد امینی همکاری کرده و در مجموعه‌های «تصویر یک رؤیا»، «باران عشق»، «اولین شب آرامش» و «بی‌گناهان» بازیگر وی بوده است.

یکی از نقش‌آفرینی‌های قابل توجه پرویز پورحسینی به مجموعه «میکاییل» سیروس مقدم در سال 1394 بازمی‌گردد. قبل از آن‌هم سریال‌های پرطرفداری مثل «هفت‌سنگ»، «شیدایی» و البته پروژه ناتمام «سرزمین کهن» کمال تبریزی را بازی کرد.

نقش روحانی در فیلم کیمیایی

پرویز پورحسینی در «قاتل اهلی» مسعود کیمیایی در نقش روحانی ظاهر شد که حکم مراد قهرمان داستان (پرویز پرستویی) را داشت. او در مجموعه «عالیجناب» نیز به‌عنوان یکی از زبده‌ترین مشاورهای رئیس‌جمهور ایفای نقش کرد. مجموعه سیاسی 6 قسمتی «عالیجناب» به نویسندگی و کارگردانی سام قریبیان از اواسط پاییز 1396 از شبکه نمایش خانگی انتشار یافت.

به حضرت زکریا و میثم تمار می‌شناسند

در همه این نقش‌ها، مخاطبان بسیاری او را با نقش‌آفرینی ویژه‌اش در کاراکتر حضرت زکریای سریال مریم مقدس و میثمِ تمار سریال مختارنامه و نوجوانان و حتی جوانان امروز هم بیشتر او را با کاراکتر بابا اسماعیل سریال بچه‌مهندس به یاد می‌آورند. البته که می‌توان در هفته‌‌های آتی منتظر سریال جدید او یعنی "بیگانه‌ای با من است" احمد امینی باشیم و آخرین نقش‌آفرینی او را به نظاره بنشینیم. کاری که بعد از سریال "از سرنوشت 3" از شبکه 2 سیما پخش خواهد شد.

انتخاب داود میرباقری برای سریال "سلمان فارسی"

امرالله احمدجو کارگردان سریال ماندگارِ "روزی روزگاری" است و او این روزها به عنوان نویسنده و دستیار داود میرباقری، سریال "سلمان فارسی" را پیش می‌برند؛ تا خبر پرویز پورحسینی را می‌شنود، می‌گوید: عجب روزگاری شده که همه بزرگان را با خودش می‌برد.

او از این بازیگر به عنوان نخبه بزرگِ صحنه تئاتر و سینما و تلویزیون نام می‌برد. بازیگری که همیشه به جهت روحی و جسمی آماده است. احمدجو به خبرنگار خبرگزاری تسنیم  گفت: خلاقیت و نوآوری پرویز پورحسینی در نقش‌آفرینی نیازی به تعریف ندارد. بدون شک او یکی از جدّی‌ترین بازیگرانمان در عرصه دنیای تصویر و نمایش است و کارهایش به یادگار خواهد ماند.

قرار بود جزو انتخاب‌های داود میرباقری باشد، چون این کار طولانی است و پله پله بازیگران به تناسب نقش‌هایی که جلو می‌رویم انتخاب می‌شوند.

تلویزیون , صدا و سیما , رادیو , کرونا , دوبله , فیلم ,

صدیقه کیانفر با کوله‌باری از مادرانه ماندگار

کیانفر از 25 سالگی کار هنری خود را با رادیو و گویندگی و از رادیو نفت آبادان شروع کرد. او در تمام سال‌های بازیگری‌اش نقش یک مادر و همسری فداکار و مهربان را داشت و این مهربانی از ویژگی‌های بارز شخصیتی‌اش نیز بود. "مسافر"، "گم‌گشته"، "شب‌دهم"، "میوه ممنوعه" از جمله آثار شاخص او به شمار می‌رود.

گلایه‌مندی از خانه‌نشینی/ بغضی که در رادیو شکست

او را در رادیو نمایش دیدم. بازیگر پیشکسوتی که نگاه و قدمش ما را یادِ خیلی از آثار تلویزیونی و سینمایی می‌انداخت. اتفاقاً در ماه مبارک رمضان امسال، شبکه آی‌فیلم یکی از سریال‌های نوستالژی‌اش را روی آنتن برد. "میوه ممنوعه" حسن فتحی که او نقش مادرِ هستی - هانیه توسلی- را بازی می‌کرد و یا در "گمگشته" نقش مادر نقش اصلی داستان - آتیلا پسیانی- را از او سراغ داریم.

دلش برای هنرِ این مملکت می‌سوخت اما در این سال‌های اخیر، بسیار از بی‌توجهی و کم‌کاری ناراحت بود و در گپ و گفت با ما هم این نکته را یادآوری کرد "غصه می‌خورم وقتی می‌بینم جوان‌ها را پیر می‌کنند و من در خانه بیکار نشسته‌ام؛ این اتفاقات دلم را می‌شکند. من بارها گفته‌ام مسئولین باید توجه کنند هرکسی از راه رسید نگویند بیا بازی کن."

کجا بغض او شکست؟

یادم می‌آید در آخرین گفت‌وگویی که با او داشتم چنین می‌گفت: "غصه می‌خورم چرا تلویزیون مدت‌هاست مرا فراموش کرده و اخیراً فراموشی به سراغ رادیو هم رفته است."

جمله به جمله این گپ و گفت حزن‌انگیز و ناراحت‌‌کننده است و از این دست بی‌توجهی‌ها نسبت به هنرمندان پیشکسوت سراغ داشتیم و داریم؛ هنوز هم کاربلدهایی در خانه نشسته‌اند و به آنها توجهی نمی‌شود؛ تا زمانی که از دنیا بروند و حالا مراسم یادبودی را برای او برگزار کنند و واقعاً چه ارزشی دارد؟

صدیقه کیانفر بازیگر پیشکسوت تئاتر، رادیو و تلویزیون صبح امروز دوشنبه پنجم خردادماه در منزل شخصی خود به علت ایست قلبی درگذشت.

تلویزیون , صدا و سیما , رادیو , کرونا , دوبله , فیلم ,

کریم اکبری مبارکه؛ به حقش نرسید

محرم بود که با او صحبت کردم درباره اَحمَر بن شُمَیط سریال "مختارنامه" صحبت کند خیلی تواضع به خرج داد اما با اصرار زیاد لب به سخن گشود و معضلاتی از بازیگری به زبان آورد که قابل توجه است. کریم اکبری مبارکه در آن روزها، یکی از نقش‌های مؤثرِ سریال "جشن سربرون" مجتبی راعی را بازی می‌کرد. او در این گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری تسنیم  تأکید کرد:

"من بازیگری را از کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان شروع کردم و عضو گروه تئاتر آنجا بودم. با افرادی مثل داریوش مؤدبیان و بهزاد فراهانی کار کردم و به صورت پیوسته مسیر بازیگری‌ام را ادامه دادم."

"مشکلات امروز تئاتر ریشه در تاریخ دارد و بحث امروز و دیروز نیست. مگر تئاتر چه حرفی ممکن است بزند که گاه و بیگاه با سانسور مواجه می‌شود؟!"

این عرصه جای هرکسی نیست

این بازیگر باسابقه با توصیه به جوان‌هایی که تمایل دارند وارد عرصه تئاتر شوند، گفت: به نظر من فقط کسانی باید وارد این عرصه شوند که عاشق و درگیر فن بازیگری‌اند.این عرصه جای کسانی نیست که فقط به شهرت فکر می‌کنند و می‌خواهند یک شبه ره صد ساله بروند.

*یکی از نقش‌های منفی مجموعه‌های مذهبی هم که شاید به این زودی ها کسی نتواند نقش دیگری از او ارائه دهد نقش "عبدالرحمن بن ملجم مرادی (لعنة الله علیه)" قاتل امیرالمؤمنین علی(ع) است که هنرمند متعهد کشورمان "کریم اکبری مبارکه" آن را در بهترین شکل ارائه داد.

او در جریان این گپ و گفت از علاقه‌اش به داود میرباقری صحبت کرد و گفت: آرزوی هر هنرپیشه‌ای باید این باشد که با آقای میرباقری کار کند. اگر یک زمان میرباقری از دست کسی برنجند، حتما آن بازیگر مشکل داشته است چون ایشان بسیار صبور و رئوف است.

حسن نجاریان تهیه‌کننده سریال "جشن سربرون" آخرین کار این بازیگر کاربلد عرصه سینما و تلویزیون هم به شرافتِ اکبری مبارکه اشاره کرد و گفت: بازیگری که با شرافت هنرمندی می‌کرد و هیچ‌چیزی را نمی‌گذاشت جای هنرمندی‌اش را بگیرد. انسان بسیار شریف، متعهد و به معنای واقعی کلمه هنرمند بودند.

دوست داشت در سریال سلمان هم باشد

«کریم اکبری مبارکه» بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون در 68 سالگی بر اثر کرونا دارفانی را وداع گفت. «مختارنامه» و «امام علی» سریال‌های تلویزیونی اند که بازی اکبری مبارکه در آن‌ها در نقش «بن شمیط» و «ابن ملجم» ماندگار شد. او در سریال‌ «بچه‌مهندس» در نقش «صورت‌زخمی» هم درخشید.

جالب است که در سریال "بچه‌مهندس3" حاضر شد و آخرین تصویر از او را با نقشی متفاوت در این مجموعه تلویزیونی به خاطر می‌آوریم. او همیشه به ما می‌گفت چند کار را با هم نمی‌پذیرد و دوست داشت در "سلمان" داود میرباقری هم حاضر شود که اجل مهلت نداد.

تلویزیون , صدا و سیما , رادیو , کرونا , دوبله , فیلم ,

منوچهر طیاب؛ فراق دوستش را تاب نیاورد

منوچهر طیاب کارگردان، مستندساز و دوست نزدیک خسرو سینایی تنها چند روز پس از درگذشت دوست قدیمی خود جا به جان آفرین تسلیم کرد. محسن استادعلی اعلام کرد که براساس شنیده‌هایم دلیل درگذشت او سرطان است و ایشان در وین اتریش بودند.

تلویزیون , صدا و سیما , رادیو , کرونا , دوبله , فیلم ,

حسین نورشاهی؛ گوینده سحر ماه رمضان

محمدحسین نورشاهی از گویندگان پیشکسوت رادیو ایران در اثر ابتلا به کرونا درگذشت. او ارتباطش با رادیو را از سال 1358 آغاز کرده بود و از نویسندگی تا سردبیری و گویندگی در رادیو برعهده داشت. او را رادیویی‌ها صدایِ سحر رادیو می‌شناسند، گوینده‌ای که پایِ ثابت برنامه‌های مذهبی و دینی خصوصاً سحرگاه ماه مبارک رمضان بوده است.

تلویزیون , صدا و سیما , رادیو , کرونا , دوبله , فیلم ,

حجت‌الاسلام حسن راستگو؛ معلمِ تلویزیون

حجت‌الاسلام حسن راستگو که سال‌ها در صداوسیما برای کودکان و نوجوانان برنامه‌های دینی اجرا می‌کرد، از میان ما رفت. مبلّغ و دغدغه‌مندی که دلسوز بچه‌ها بود و در دهه‌های 1360 و 1370 یادگاری‌های خاطرانگیزی از خودش به جا گذاشت.

تلویزیون , صدا و سیما , رادیو , کرونا , دوبله , فیلم ,

علیرضا فتحی‌پور؛ مجری کارشناس قرآنی

علیرضا فتحی‌پور، مدیر گروه علوم قرآنی رادیو قرآن، بعد از ظهر 19 مهرماه پس از تحمل یک دوره بیماری، در 48 سالگی دارفانی را وداع گفت و به سوی معبود خود شتافت.

از فعالیت‌های مرحوم فتحی‌پور در صداوسیما می‌توان به کارشناس‌مجری برنامه ترنم آیات، راز آسمان، راز آفرینش رادیو قرآن، برنامه به رنگ خدا در رادیو ایران، مجری‌کارشناس برنامه اردیبهشت شبکه چهار سیما، مجری‌کارشناس برنامه‌های قرآنی بشارت، به سوی ظهور همچنین برنامه تلویزیونی روز خدا اشاره کرد که توانست با مهارت خود در اجرا مخاطبان فراوانی را از آن برنامه‌های دینی تلویزیون کند.

همچنین او حافظ کل قرآن کریم و از قاریان خوش‌صوت کشورمان بود و پیش از این، سابقه سردبیری خبرگزاری شبستان را داشت.

تلویزیون , صدا و سیما , رادیو , کرونا , دوبله , فیلم ,

ماه‌چهره خلیلی؛ هنرمندی که می‌خواست فرزندش ایرانی باشد

ناباورانه از میان ما رفت؛ با آثارش آشناییم مخصوصاً "کلاه پهلوی" و "مختارنامه" و حتی "دختر گمشده" و "مرضیه" که در ایام محرم روی آنتن رفت. بازیگر فراموش‌شدنی نیست مخصوصاً برخی از حرف‌های وطن‌پرستارانه‌اش که هیچ‌وقت از یاد نمی‌رود. خصوصاً زمانی که از او پرسیدیم چرا با توجه به تحصیل در آکسفورد و حضور در خارج از کشور علاقه داشتید برای فرزندتان شناسنامه ایرانی بگیرید.

او برخلاف برخی که ترجیح دادند فرزندشان را خارج از کشور به دنیا بیاورند، دنبال این بود که شناسنامه ایرانی برای پسرش بگیرد. عرق ملی و وطن دوستی این بازیگر با تشویق تماشاگران برنامه دورهمی و مخاطبان این برنامه در فضای مجازی روبه‌رو شد.

ماه‌چهره‌خلیلی گفت: «به همکاران من خرده گرفته شده که چرا بابت زایمان و به دنیا آوردن فرزندشان به خارج از کشور می‌روند، متأسفانه این کار به دلیل بی‌اعتباری پاسپورت ایرانی است! برای یک ایرانی و منی که عرق ملی دارم! و کشورم را دوست دارم خیلی غمناک است که مجبور باشم به دلیل اینکه پاسپورت کشورم در دنیا ارزش ندارد، برای رفتن به هر کشوری دلهره داشته باشم و دم درِ هر سفارتی گردن کج کنم.»

زنده یاد خلیلی فوق لیسانس معماری از دانشگاه آکسفورد انگلستان داشت و دوره بازیگری را در Method School لندن گذرانده‌ بود. او در فیلم‌های سینمایی «فصل انار»، «رنج و سرمستی» و «یادم تو را فراموش» ایفای نقش کرده بود.

زنده یاد ماه چهره خلیلی همچنین در سریال های فاخر نردبان آسمان، کلاه پهلوی (1391)، در چشم باد (1387) و  مختارنامه (89–1383) ایفای نقش کرده است.

آخرین گفت‌وگو/ من فالوور ندارم

بازیگر سریال‌های "کلاه پهلوی"، "مختارنامه" و "در چشم باد"، خاطرنشان کرد: "خدا را شاکرم که من فالوور ندارم و کسانی به پیج من سر می‌زنند که دنبال محتوایی‌اند. متأسفانه امروز در فضای مجازی سلبریتی‌ها حرف اول را می‌زنند و حتی براساس فالوورهایشان برای نقشی در سینما و تلویزیون برگزیده می‌شوند.

واقعاً معیار انتخاب بازیگر بایستی بنابر تعداد فالوورها باشد یا توانمندی و هنرمندی؟! می‌دانید که کاربران فضای مجازی عمدتاً 25 تا 35 ساله هستند و این‌‌ها نیاز به یک تغذیه مناسب فکری و تربیتی دارند و چرا باید شاهد آلودگی‌ها، ناپاکی‌ها و مواضع نسنجیده برخی از فعالین این فضا خاصه سلبریتی‌ها باشند."

تلویزیون , صدا و سیما , رادیو , کرونا , دوبله , فیلم ,

علی برقی؛ بچه مهندس و دادِستان

برقی نیز یکی دیگر از بازیگران ایرانی بود که در سریال‌های ویلای من، بچه مهندس،‌ دادستان و نون و ریحون بازی کرده بود. حتی بعد از فوت این بازیگر شایعه شد او در پشت صحنه سریال بچه مهندس که هم اکنون در حال تصویربرداری است، به کرونا مبتلا شده و فوت کرده است اما سعید سعدی تهیه کننده این سریال در گفت‌و‌گویی این ادعا را رد کرد و گفت که برقی تنها در فصل نخست بچه مهندس حضور داشته است.

تلویزیون , صدا و سیما , رادیو , کرونا , دوبله , فیلم ,

قدرت‌الله صالحی؛ بازیگر دردسرهای عظیم، کیمیا و برادر

قدرت‌الله صالحی بعد از تحمل بیماری سخت سرطان دارفانی را وداع گفت. بازیگری که در کنار "حکایتی و حکمتی"، "ولایت عشق"، "زمانه" و "برادر" نامش بیشتر با نقش پدر لطیف "دردسرهای عظیم" سر زبان‌ها افتاد.

این بازیگر پیشکسوت سال 1373 در سریال حکایتی و حکمتی به کارگردانی مجتبی یاسینی و بهنام رادمرد بازی کرده است. گرچه موفقیت این اثر نسبت به آثار شاخص بعدیش مانند سریال دردسرهای عظیم 2، بیشتر نبود اما تجربه خوبی برای وی محسوب می‌شود و همکاری با هنرمندانی همچون رضا کرم‌رضایی، محمود بصیری، ملیحه نظری و جلیل فرجاد را تجربه کرد.

بابای لطیف و رزمندگی

برزو نیک‌نژاد کارگردان سریال "دردسرهای عظیم" در گفت‌وگویی با خبرنگار خبرگزاری تسنیم  تأکید کرد: "او برای ما بابای لطیف بود! کسی که در جنگ رزمندگی کرد و برادرش به شهادت رسید اما خودش نمی‌خواست دیگران از این گذشته با خبر شوند. در وادی هنر خیلی‌ها تلاش می‌کنند به حق‌شان برسند، خیلی‌ها که توان، سواد و استعداد زیادی دارد اما نمی‌شود آنطوری که باید بشود.

علاوه بر رزمندگی و شهادت برادرش، خیلی از نقش‌آفرینی‌ها و هنرمندی‌هایی داشت که فریادش نمی‌کرد. اهل هیاهو و خودنمایی بود؛ دوست داشت با هنرمندی و هنرنمایی خودش را نشان دهد.

یکسال درگیر بیماری سرطان بود و کسی هم خبری از ایشان نگرفت. همه منتظر بودند روز سیزده بدر این یکسال سختی به در شود و بعد تماس بگیرند چی شده، قدرت الله صالحی هم رفت. گلایه نمی‌کنم چون یک روزی برای من هم اتفاق می‌افتد که جویا شوند نیک‌نژاد چی شد که رفت. ان‌شاالله بیشتر همدیگر را دوست داشته باشیم."

تلویزیون , صدا و سیما , رادیو , کرونا , دوبله , فیلم ,

محمد اسدی بازیگر بچه‌های خیابان

محمد اسدی بازیگر سرشناسی نیست اما در بسیاری از کارها حضور مؤثری داشته است. ایست قلبی باعث شد که این هنرمند هم در 17 بهمن‌ماه دارفانی را وداع کند. بازی در مجموعه‌های تلویزیونی «نابغه‌های قرن بیست و یکم» به کارگردانی حسین محب‌اهری، «همشهری» (طنز) به کارگردانی علیرضا مجلل، «روزهای به یاد ماندنی» به کارگردانی تورج منصوری، «بچه‌های خیابان» به کارگردانی همایون اسعدیان از جمله آثار وی است.

تلویزیون , صدا و سیما , رادیو , کرونا , دوبله , فیلم ,

احمد پورمخبر؛ پیرمرد طنازِ دوست‌داشتنی

اغلب مخاطبان پورمخبر را با تیپ شخصیتی متفاوت و لحن بیان خاصی که داشت می‌شناسند و به یاد می‌آورند.

ماجرای بازیگر شدنش هم خیلی جالب است او یک روز به همراه پسرش که می‌خواست برای یکی از سریال‌های رضا عطاران تست دهد، راهی لوکیشن این کارگردان شد و دست بر قضا عطاران پورمخبر پدر را برای ایفای یکی از نقش های متهم گریخت انتخاب کرد.

مرحوم پورمخبر  متولد 1319 در محله گلوبندک بود و در سن 80سالگی با همه طنازی‌ها و اتفاقات خاطره‌انگیز و بر اثر سکته مغزی برای همیشه صحنه روزگار را ترک کرد.

تلویزیون , صدا و سیما , رادیو , کرونا , دوبله , فیلم ,

سیدجلال طباطبایی؛ مردِ دوست داشتنی رضا عطاران

او سابقه خوبی در سریال های رضا عطاران داشت و در سریال‌های بزنگاه،‌ ترش و شیرین، متهم گریخت، خانه به دوش، خوش غیرت، خوش رکاب و ... نیز بازی کرده بود.

او بر اثر سکته قلبی درگذشت. فرشاد ارج دستیار کارگردان این سریال‌های خاطرانگیز از علاقه رضا عطاران به بازیگرانی همچون طباطبایی می‌گوید که خودشان را بازی می‌کردند. عطاران همیشه دنبال این بود که کسانی را به عنوان شخصیت فیلمش انتخاب کند که مردم با آنها همذات‌پنداری کنند.

تلویزیون , صدا و سیما , رادیو , کرونا , دوبله , فیلم ,

یوسف قربانی؛ کت جادویی و نقطه سرخط

یوسف قربانی در بیشتر فیلم‌های سینمایی و تلویزیونی حضور پیدا کرده اما بیشتر مخاطبین او را با آن سکانس‌های جذاب آسایشگاه سالمندان در فیلم "سن پطرزبورگ" به یاد می‌آورند. چرا که او پیش از آن در "اخراجی‌های" مسعود ده نمکی و "کت جادویی" محمدحسین لطیفی هم ایفای نقش کرده است.

این بازیگر قدیمی سینما و تلویزیون بعد از مدت‌ها بیماری، دارفانی را وداع گفت. در طی بازیگری یوسف قربانی در این سال‌ها با هنرمندان بسیاری تجربه‌ کار داشته است که با بازیگران پیشکسوت و کاربلد سینما و تلویزیون همبازی شده است. 19 اثر را در پرونده هنری‌اش دارد که 14 اثر مربوط به سینما و 5 سریال تلویزیونی هم از خودش به یادگار گذاشته است.

قربانی در فیلم‌های سینمایی "مردی روی ماه"، "رسوایی"، "سن پطرزبورگ"، "اخراجی‌ها 2"، "چند می‌گیری گریه کنی"، "انتخاب"، "مهمان مامان"، "دنیای وارونه"، "یاران"، "رابطه پنهانی"، "پرده‌ آخر"، "تازه عروس" و... به ایفای نقش پرداخته است. همچنین او سریال‌هایی همچون "نقطه سر خط"، "نون و ریحون"،  "شهریار"، "فرستاده" و "کت جادویی" از خودش به یادگار گذاشته است.

تلویزیون , صدا و سیما , رادیو , کرونا , دوبله , فیلم ,

عزت‌الله جامعی؛ "از نفس افتاده"

عزت‌الله جامعی ندوشن تهیه کننده سینما و تلویزیون بر اثر سکته قلبی درگذشت. او متولد 1339 بود که در بازیگری، کارگردانی هم فعال بود و در دانشگاه نیز تدریس می‌کرد. وی فعالیت حرفه‌ای بازیگری را سال 1366 در سینما و تلویزیون ایران آغاز کرد و علاوه بر آن، کارگردانی  و تهیه‌کنندگی هم در کارنامه‌اش وجود دارد.

مخاطبان تلویزیون او را با سریال‌های "از نفس افتاده" و سینمایی‌ها او را با "خط آتش" به یاد می‌آورند. "گرگ و میش" از دیگر کارهای این هنرمند به شمار می‌رود و "فیلادلفی‌اش" را نمی‌توان از یادها برد. در سریال اپیزودیک "شاید برای شما هم اتفاق بیفتد" محمود معظمی هم ایفای نقش کرده و در "سال‌های برف و بنفشه" همچون سریال "از نفس افتاده" نقش مؤثری برعهده داشت.

تلویزیون , صدا و سیما , رادیو , کرونا , دوبله , فیلم ,

علی انصاریان و یادگاری به نام "سرزده"

علی انصاریان بیشتر نامش را با فوتبال و ورزش می‌شناسند اما او از سال 1390 با فوتبال خداحافظی کرد و بازیگری را برای ادامه راهش انتخاب کرد.

انصاریان در سریال‌های زیر آسمان شهر، نقطه چین، خانه اجاره‌ای، کیمیا، محکومین نیز به ایفای نقش پرداخت.

آخرین بازی زنده یاد انصاریان در نقش پلیس در سریال "سرزده" بود که نیمه دوم امسال از شبکه یک سیما پخش شد.

خبرگزاری تسنیم درگذشت همه هنرمندان را تسلیت می‌گوید و برای پیشکسوتان این عرصه آرزوی صحت و سلامتی دارد.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon
گوشتیران