حدیث| سه خصلت که موجب نجات انسان مؤمن است

حدیث| سه خصلت که موجب نجات انسان مؤمن است

امام سجاد علیه‌السلام با علم به مشکلات زمانه و شناخت دام‌هایی که انسان در دنیا با آنها مواجه است، از سه کار به عنوان وسیله نجات مؤمن از آلودگی‌ها و مشکلات دنیوی یاد می‌کنند.

به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا، بدون تردید مبارزه با هوای نفس و رهایی از زرق و برق دنیا و آلوده و دلبسته نشدن به آن‌ها کار بسیار سختی است، اما اگر انسانها به راهنمایی‌های ائمه معصومین علیهم‌السلام و دستورهای حیات‌بخش قرآن گوش دل بسپارند و دستورات و قوانین الهی را سرلوحه تمام اعمال خود قرار دهند، نه تنها آلوده و گرفتار نمی‌شوند، بلکه تمام امکانات موجود در دنیا، وسیله‌ای برای دستیابی به کمالات انسانی و فضیلت‌های اخلاقی خواهند شد.

امام سجاد علیه‌السلام با علم به مشکلات زمانه و شناخت دام‌هایی که انسان در دنیا با آنها مواجه است، در روایتی از سه کار به عنوان وسیله نجات مؤمن از آلودگی‌ها و مشکلات دنیوی یاد می‌کنند. آن حضرت می‌فرماید «سه چیز موجب نجات انسان مؤمن است: حفظ زبان از غیبت مردم، پرداختن به کارهایی که برای آخرت فرد و دنیایش سودمندند و گریه و طلب آمرزش برای گناهان؛ ثَلَاثٌ مُنْجِیَاتٌ لِلْمُؤْمِنِ کَفُّ لِسَانِهِ عَنِ النَّاسِ وَ اغْتِیَابِهِمْ وَ إِشْغَالُهُ نَفْسَهُ بِمَا یَنْفَعُهُ لآِخِرَتِهِ وَ دُنْیَاهُ وَ طُولُ الْبُکَاءِ عَلَى خَطِیئَته» (تحف العقول، ص282) عمل به این فرمایشات، دنیا را برای مهمانانش امن و آرام و مسیر رسیدن به خداوند را برای بندگان هموار می کند.

در اهمیت ترک غیبت و بدگویی نسبت به مردم خداوند نیز در بخشی از آیۀ12 سورۀ حجرات می‌فرماید «... وَ لا یَغْتَبْ‏ بَعْضُکُمْ بَعْضاً أَ یُحِبُّ أَحَدُکُمْ أَنْ یَأْکُلَ لَحْمَ أَخیهِ مَیْتاً فَکَرِهْتُمُوهُ وَ اتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَحیمٌ» یعنی «از یکدیگر غیبت نکنید، آیا احدى از شما دوست دارد که گوشت برادر مرده‌‏اش را بخورد؟ بى‏‌تردید [ از این کار ] نفرت دارید، از خدا پروا کنید که خدا بسیار توبه‏‌پذیرِ مهربان است». همان طور که می‌بینیم، خداوند مثال کسی که پشت سر یک شخص غیبت می‌کند، به خوردن گوشت مردار برادر تشبیه می‌کند که این نشان از رذیلت بالای غیبت و اثر وضعیِ بسیار منفی آن در زندگی و سرنوشت فرد دارد.

امام علیه‌السلام در فراز دوم، نفع دنیوی هم در طول نفع اُخروی قرار دادند؛ به این معنا که انسان باید به اموری مشغول شود که به دنیای او سودمند باشد تا با فراغ بهترین به امور اخروی بپردازد؛ چه اینکه بسیاری از اشتغالاتی که مردم دچار آن هستند، مصداق بارز لهو و لعب و هدر دادن عمر گرانبهای فرد است. و در فراز آخر، گریۀ  زیاد بر خطاها را راهکار دیگر برای نجات انسان مؤمن معرفی کردند؛ چرا که گریه به خودی خود، قلب را جلا می‌دهد و انسان را مدام متنبّه می‌کند.

حجت‌الاسلام سید احسان دهسار، کارشناس تبلیغ سطح عالی حوزۀ علمیه قم

انتهای‌پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
triboon
گوشتیران