آیا مسئولان زنجانی باز هم در مقابل حوادث غیرمترقبه غافلگیر خواهند شد؟
گروه استانها - استان زنجان با دارابودن رودخانههای مطرح همچون قزلاوزن و زنجانرود و با قرار گرفتن در شیبهای تند در زمان بارشهای رگباری در خطر "سیلاب" قرار دارد و سوال این است که آیا آمادگی لازم برای عبور از سامانه بارشی وجود دارد؟
به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، "حادثه هیچ وقت خبر نمیکند" جملهای آشنا است و نمود بارز آن نیز بارها تجربه شده است چراکه روزهای ابتدایی فروردین ماه سال 98 بود که با بارش رگباری باران سیلاب جاری شد و در شیراز عده زیادی از افراد و خودروها را در عرض چند ثانیه غافلگیر کرد و با خود برد. حتی ادامه روند بارندگی در سایر استانها نیز سبب شد تا بخشهایی از استانی همچون لرستان و گلستان کاملا زیر آب برود و مشکلات فراوانی برای مردم این استانها ایجاد شود .
استان زنجان نیز از آن بارشها بیبهره نماند و بارندگیهای مناسبی را دریافت کرد اما این بارشها در استان ما نیز خساراتی را در برخی از شهرستانها با وقوع سیلاب لحظهای بر جای گذاشت. اما مسئولان علت غافلگیری یکباره سیلاب در استان زنجان را تجاوز به حریم بستر رودخانهها با احداث منازل، خانهباغها، کشت و زراعت، عدم لایروبی رودخانهها و سایر مشکلات اعلام کردند. بنابراین مسئولان امر استانی بر آن شدند تا برای کاهش خسارات باران و سیلاب در ماهها و سالهای بعدی تمهیدات و برنامههایی را در نظر گیرند.
با این حال در طول روزهای گذشته سازمان هواشناسی استان زنجان هشدار نارنجی وقوع رگبار، رعد و برق، سیلابی شدن مسیلها و وزش باد شدید تا 90 کیلومتر بر ساعت را در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه برای استان صادر کرده است و به مردم هشدار اکید داده تا از قرارگیری در حاشیه مسیلها و رودخانهها که هر لحظه با رگباری شدن باران احتمال سیلابی شدن آنها وجود دارد، خودداری کنند تا جان و مال مردم در خطر احتمالی باندگیها و سیلاب قرار نداشته باشد.
با این وجود علیرغم هشدارهای اعلام شده سازمان هواشناسی که باید مردم نیز آن را جدی بگیرند؛ سوال این است چه اقداماتی برای کاهش خسارات احتمالی و عبور از آن در سطح استان اندیشیده شده است؟ اگر بارشی در طول روزهای پیشرو در استان رخ دهد سدها ظرفیت ذخیرهسازی آن را خواهند داشت؟ آیا تنها احتمال ایجاد خسارت به تاسیسات کشاورزی وجود دارد یا اینکه کشت و زراعت در استان نیز میتواند تحت تاثیر و خسارت قرار گیرید؟
در این زمینه صفیالله کرامتی، مدیرکل مدیریت بحران استان زنجان در گفتوگو با تسنیم با بیان اینکه تمام دستگاههای خدمات رسان در حال آماده باش قرار دارند اظهار داشت: به تمام دستگاهها اعلام شده تا با اقدامات پیشگیرانه مانع از وقوع خسارات جانی و مالی شوند.
لایروبی رودخانهها
وی افزود: یکی از مهمترین اقداماتی که باید برای پیشگیری از سیلاب احتمالی انجام داد آزادسازی حریم رودخانهها و لایروبی آنها است با این حال در طول ماههای گذشته این اقدامات در سطح رودخانهها انجام گرفته و حتی در چند روستا دیوار ساحلی کنار رودخانهها ایجاد شده تا مانع از خطر سیلگرفتگی در روستا شود.
همچنین اسمائیل افشاری، مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان زنجان نیز در گفتوگو با تسنیم با اشاره به اینکه میزان آب ذخیرهسازی شده در سدهای تحت بهرهبرداری آب منطقهای استان 269 میلیون متر مکعب است، گفت: این سدها هنوز ظرفیت خالی بالایی داشته و آمادگی ذخیره 105 میلیون متر مکعب آب را دارند.
وی با بیان اینکه با همکاری مراجع قضایی و سایر ارگانها 113 کیلومتر از حریم رودخانهها در سطح استان آزادسازی شده است، تصریح کرد: در بحث لایروبی و سازماندهای نیز 6.5 کیلومتر از بستر رودخانهها و 11 هکتار از مسیلهای اصلی استان از جمله زنجانرود و حسنابدال بازگشایی و ساماندهی شده است.
در این خصوص ربابه شبخیز، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان نیز گفت: بارندگیها در استان میتوانند سبب ایجاد خسارت به مزارع گندم و جو به لحاظ شیوع آفات و بیماریها از جمله سن گندم شوند به همین دلیل پیشبینی شده تا در سطح 160 هزار هکتار از مزارع مبارزه با سن گندم انجام شود به طوری که باید در 50 هزار هکتار از مزارع با سن مادر و 110 هزار هکتار با پوره مبارزه شود تا عملکرد محصول تولیدی و برداشت آن در طول ماههای بعدی با افت مواجه نشود.
احتمال سیلابی شدن مسیلها
محمدرضا رحماننیا مدیرکل هواشناسی استان زنجان نیز در گفتوگو با تسنیم با بیان اینکه شاهد وزش باد شدید در استان هستیم گفت: وقوع رگبار باران همراه با رعد و برق، احتمال سیلابی شدن مسیلها وجود دارد و با افزایش سرعت باد تا 90 کیلومتر بر ساعت احتمال خسارت به تاسیسات دور از انتظار نیست. با این حال تمام تمهیدات لازم با همراهی ارگانهای ذیربط برای گذر از این روزها و خطرات احتمالی اندیشیده شده و باید مردم نیز جوانب احتیاط را رعایت نمایند.
با تمام اینها، استان زنجان با دارا بودن رودخانههایی همچون قزلاوزن، زنجانرود، ابهررود، بزینهرود و رودهای دیگر در تمام مناطق میتواند در زمان بارشهای رگباری در تهدید سیلاب و خسارت قرار داشته باشد با این وجود بنا بر اذعان مسئولان امر، آمادگی لازم برای گذر از هشدار نارنجی صادر شده هواشناسی، در استان اندیشیده شده و امید است بدون هیچ خسارت جانی و مالی این سامانه بارشی از استان عبور نماید. در پایان باید گفت امیدواریم مسئولان زنجانی در مقابل حوادث غیر مترقبه دیگر غافلگیر نشوند و وظایف خود را به درستی انجام دهند.
انتهای پیام/ش