نهضت گلخانه‌ای در سرایان گل نداد/ مسئولان به دنبال جذب سرمایه‌گذار

نهضت گلخانه‌ای در سرایان گل نداد/ مسئولان به دنبال جذب سرمایه‌گذار

گروه استان ها- در حالی ۱۴ سال از آغاز عملیات اجرایی مجتمع گلخانه ای در سرایان می گذرد که مجتمع به متروکه ای شبیه شده است و مسئولان به دنبال جذب سرمایه گذار هستند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از  بیرجند‌، بخش زیادی از درآمد مردم خراسان جنوبی که استانی کویری و مرزی است از بخش کشاورزی رقم می‌خورد و به عبارتی دیگر عمده ترین اقتصاد مردم استان متکی به بخش کشاورزی و دامداری است.

بیش از 85 هزار  بهره بردار بخش کشاورزی در خراسان جنوبی وجود دارد که 35 درصد جمعیت شاغل استان  را تشکیل می‌دهند و این امر نشان دهنده این است که بخش کشاورزی از اهمیت زیادی برخوردار است.

شاید همین امر سبب شد تا در مهر ماه سال 98 توجه بیشتر به سمت کشت گلخانه ای شود  چرا که توسعه کشت های گلخانه ای در استانی کم آب که تجربه خشکسالی های 20 ساله را دارد و از سویی کاهش نزولات آسمانی، پرداختن به کشت گلخانه ای را دو چندان می‌کند.

استاندار سابق خراسان جنوبی از طرح ایجاد گلخانه در استان با عنوان نهضت گلخانه ای یاد کرد و حال مردم به ویژه گلخانه داران در برخی از نقاط استان با مشکلات دست و پنجه نرم می‌کنند  گویی نهضت گلخانه ای هنوز برایشان گل که نداده هیچ بلکه مشکلاتی را هم رقم زده است.

 حال پای درد و دل یکی از سرمایه گذاران نهضت گلخانه ای در سرایان می نشینیم،  14 سال از آغاز عملیات اجرایی تنها مجتمع گلخانه ای 40 هکتاری سرایان می گذرد اما هنوز با وجود تامین بیشتر زیرساخت های لازم، بیش از90 درصد ظرفیت آن خالی است و در واقع این مجتمع که به نام جوانان و دانش آموختگان بخش کشاورزی احداث شد در واقع نه تنها کام جوانان را شیرین نکرد بلکه بیشتر به متروکه ای شبیه است.

گویا در برنامه ریزی های انجام شده در احداث این شهرک به عنوان یک میدان اقتصادی و تولیدی، برای فعالیت بهره برداران و در واقع بازیگران اصلی آن سیاست گذاری و تدبیر شایسته منظور نشده است.

 مقررات دست و پاگیر عامل اول در دلسردی متقاضیان علاقه مند سرمایه گذاری در حوزه گلخانه  

یکی از متولیان امر گلخانه در سرایان مقررات دست و پاگیر و سخت اداری را عامل اول در دلسردی متقاضیان علاقه مند سرمایه گذاری در حوزه گلخانه اعلام می کند و می گوید: با گذشت 14 سال از آغاز عملیات اجرایی این مجتمع، هنوز بستر لازم برای ورود و استقبال علاقه‌مندان فعالیت گلخانه ای و دانش آموختگان کشاورزی مهیا نشده و فقط چهار واحد به صورت پراکنده و نیمه فعال در این مجتمع و ظرفیت بزرگ استقرار یافته است.

حسینی با بیان این که این مجتمع بزرگ، ظرفیت استقرار 40 واحد گلخانه ای را دارد، افزود:  نداشتن برنامه و رویکرد لازم برای فعالیت در آن، فرصت اشتغال 120 نفری در این مجتمع تولیدی را با وجود ضریب بالای بیکاری شهرستان و کمبود منابع آبی در عمل از بین برده است.

وی ورود یک سرمایه گذار بزرگ با سرمایه گذاری 25 هکتاری در مجتمع گلخانه ای سرایان را در سال های اخیر یادآور می شود و می گوید: با گذشت یک سال و انجام عملیات فنداسیون برای کشت هیدروپونیک، این سرمایه گذار امسال از سرمایه گذاری در این حوزه انصراف داد که به گفته یکی از مطلعان، نبود وثیقه و سخت گیری های اداری و بانکی عامل  دلسردی وی بیان شد.

حسینی ادامه می دهد: در این مجتمع 40 هکتاری، از 6 واحد استقرار یافته فقط دو واحد فعال است و 34 قطعه آن همچنان در انتظار سرمایه گذار به سر می برد.

 سرمایه گذاری در مجتمع گلخانه ای سرایان نیازمند حذف قوانین دست و پاگیر  

وی سرمایه گذاری در مجتمع گلخانه ای سرایان را نیازمند اهتمام مسئولان شرکت شهرک ها در تسهیل روند سرمایه گذاری و حذف قوانین دست و پاگیر می داند و از متولیان می خواهد تا شرایط آسان را برای ورود جوانان بیکار و دانش آموختگان بخش کشاورزی فراهم کنند.

یک  فعال گلخانه ای هم  با بیان این که برای اجرای تاسیسات هر واحد، حداقل هزینه ای بیش از یک میلیارد تومان نیاز است ، گفت: سرمایه اولیه برای اجرای تاسیسات در توان بیشتردانش آموختگان و علاقه مندان فعالیت گلخانه ای نیست.

وی نبود نیروی کار متخصص را از دیگر مشکلات تولید کنندگان واحدهای گلخانه ای اعلام و اظهار می کند که تسهیلات به این واحدها به گونه ای پرداخت می شود که حاصلی جز انباشت بدهی تولید کننده و محرومیت از دریافت تسهیلات دیگر ندارد.

 سرایان از شهرستان های بحرانی در زمینه آب 

وی که  سرایان را از شهرستان های بحرانی در زمینه آب می داند تاکید کرد: که  شایسته است با توجه به کمبود و محدودیت منابع آبی به ایجاد گلخانه توجه ویژه شود تا اشتغال و تولید حفظ شود و ارتقا یابد اما سخت گیری های موجود در راه اندازی، اداره و مدیریت طرح و دریافت تسهیلات، توسعه گلخانه ها را با کندی مواجه کرده است.

این فعال گلخانه ای با بیان اینکه سرایان بالاترین ضریب بیکاری در استان را دارد و دشت های آن جزو دشت های بحرانی کشور است ، بیان کرد: دولتمردان باید با گرفتن ردیف اعتباری و اقدامات تسهیل گری ویژه این  شهرستان،  زمینه و بستر لازم را برای رونق کارآفرینی و اشتغال فراهم کنند که یکی از بهترین پایگاه های اشتغال آفرینی در این شهرستان رونق واحدهای گلخانه ای است.

مدیر جهاد کشاورزی سرایان هم در پاسخ به مشکلات مطرح شده توسط تولید کنندگان، به شهرک گلخانه ای ایجاد شده در شهرستان اشاره می کند و می گوید: فقط در صورت حمایت دولت از این بستر، زمینه اشتغال هر چه بیشتر دانش آموختگان بخش کشاورزی فراهم خواهد شد.

رضا صفایی با اشاره به مهیا شدن زیربناهایی از قبیل برق، آب، خیابان کشی و جدول گذاری می افزاید: گازکشی شبکه داخلی این مجموعه هم تا هفته آینده راه اندازی می شود. 

وی نبود یک تشکل منسجم به منظور ایجاد ثبات در قیمت فروش و بالا بودن کارمزد تسهیلات اعطایی را از جمله مشکلات موجود این قشر زحمتکش اعلام و اظهار می کند: با توجه به بحران آب در منطقه و مصرف بهینه آب در کشت گلخانه ای و نیز ایجاد اشتغال پایدارتر در این صنعت باید توجه بیش از پیش مسئولان به این صنعت نوپا در منطقه معطوف شود.

مدیرجهاد کشاورزی سرایان با اشاره به انصراف سرمایه گذار بزرگ از روند سرمایه گذاری در این مجتمع به انجام مراحل خلع ید وی اشاره و اضافه می کند: این مجتمع با همه زیرساخت ها آماده جذب و پذیرش سرمایه گذاران است.

صفایی ادامه می دهد: اکنون به دنبال جذب سرمایه گذار بزرگ برای سرمایه گذاری در این مجتمع هستیم تا با تکمیل و واگذاری به جوانان علاقه مند زمینه اشتغال زایی در این شهرستان فراهم شود و به عنوان الگویی موفق در مسیر توسعه طرح های گلخانه ای مطرح باشد.

مدیر شعبه شرکت شهرک های کشاورزی خراسان جنوبی نیز با بیان اینکه نهضت گلخانه ای پیشرفت فیزیکی بیش از 50 درصدی  دارد گفت: نهضت گلخانه ای از سال 98 در دستور ‌‌‌کار قرار گرفته و در بیش از پنج شهرک گلخانه ای ‌کار مطالعات آن نهایی شده و  زیر ساخت ها در این پنج شهرک در حال انجام است.

سورگی افزود: از 140 میلیارد تومان اعتبار گلخانه ای حدود 100 میلیارد تومان تا کنون هزینه شده که 71 درصد از تعهد شرکت شهر‌ک های کشاورزی را شامل می‌شود.

وی یادآور شد: طرح احداث هزار هکتار گلخانه در خراسان جنوبی هرچند در مسیر اجرا با موانع و چالش مواجه شده است اما با پیگیری مسئولان استان و در صورت اجرای کامل طرح، تحول بزرگی را در کشت گلخانه ای  رقم خواهد زد.

 14 هزار تن تولید محصولات  گلخانه ای  داریم 

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی هم با بیان اینکه 14 هزار تن تولید محصولات  گلخانه ای  داریم افزود: ما 13 طرح بالای یک هکتاری داشتیم که به بانک ها معرفی کردیم.

غلامرضا رضایی با بیان اینکه یکی از مهم ترین مشکلات در مسیر گلخانه داران در بخش تسهیلات پرداختی است، گفت: هنگامی که تسهیلات به متقاضی پرداخت نشود ترمزی برای توسعه گلخانه ها در استان می شود و از سویی دیگر تورم موجود شوکی به سرمایه گذاران وارد ‌کرده است.

وی تاکید کرد: نهضت گلخانه ای در خراسان جنوبی در صورت اتمام قرارداد برای 12 هزار نفر فرصت شغلی ایجاد می‌کند.

حال توسعه کشت های گلخانه ای در استانی که بیش از دو دهه با خشکسالی دست و پنجه نرم میکند، امروز نه تنها به یک انتخاب بلکه به یک ضرورت برای پایداری و بقایای کشاورزی استان مطرح است .

انتهای پیام/254/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon