تداوم بنبست سیاسی در اسرائیل؛ رایزنیهای بیسرانجام نتانیاهو برای تشکیل کابینه
در حالی نتانیاهو از سوی رئیس رژیم صهیونیستی مسئول تشکیل کابینه شد که مخالفان وی در تلاشند با مراجعه به دادگاه عالی، حکمی را علیه دستور ریولین به دست آورند.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، «رئووین ریولین» رئیس رژیم صهیونیستی یک هفته پس از دریافت نتایج نهایی انتخابات کنست بیست و چهارم رژیم صهیونیستی، با توصیهای که از رؤسای احزاب حاضر در کنست بیست و چهارم گرفت، «بنیامین نتانیاهو» را مأمور تشکیل کابینه کرد. بر اساس توصیههای ارائه شده از سوی رؤسای احزاب صاحبان 52 کرسی، نتانیاهو را به عنوان گزینه تشکیل کابینه به ریولین معرفی کردند و صاحبان 45 کرسی نیز «یائیر لاپید» را انتخاب کردند. این به معنای آن است که هیچ یک از دو طرف امکان ایجاد ائتلاف برای تشکیل کابینه را ندارند.
ناامیدی رئیس رژیم صهیونیستی از تشکیل کابینه
«ریولین» در سخنانی- که پس از معرفی نتانیاهو برای تشکیل کابینه ارائه کرد و به طور زنده از دفتر کارش پخش می شد- اظهار داشت کسی را که فرصت حقیقی برای تشکیل کابینه در اختیار داشته باشد وجود ندارد با این وجود براساس وظیفهای که قانون به او محول کرده، «نتانیاهو» را مسئول تشکیل کابینه کرده است. علاوه بر اینکه اگر اختیار قانونی داشت این وظیفه را به نمایندگان کنست واگذار میکرد. او گفت:« اکثریتی که 61 کرسی را در اختیار داشته ، یک نفر را برای تشکیل کابینه معرفی کنند وجود ندارد و شرایط دیگری هم وجود ندارد که نشان دهد گزینههای دیگری هستند که فرصت تشکیل کابینه را خواهند داشت. من این تصمیم را براساس توصیه احزاب اتخاذ کردم اما این تصمیم در مورد کسی است که پایین ترین شانس را برای ایجاد ائتلاف کابینه در اختیار دارد.»
نتانیاهو چقدر فرصت تشکیل کابینه خواهد داشت؟
براساس قوانین انتخابات رژیم صهیونیستی، نتانیاهو 28 روز فرصت خواهد داشت تا با ایجاد ائتلافی شامل دست کم 61 کرسی کنست، کابینه خود را معرفی کند. این فرصت در صورت درخواست نتانیاهو برای دو هفته نیز قابل تمدید است. اما اگر پس از تمدید فرصت تشکیل کابینه، او نتواند کابینه خود را معرفی کند این فرصت از او گرفته خواهد شد.
پس از آن دو راه مقابل رئیس رژیم صهیونیستی قرار خواهد داشت. «ریولین» میتواند فردی دیگر را مأمور تشکیل کابینه کند. که در آن صورت فرد جدید 28 روز فرصت خواهد داشت ائتلافی برای تشکیل کابینه وجود آورده، کابینه خود را معرفی کند. اما این فرصت برای فرد دوم قابل تمدید نیست. اما گزینه دیگری هم پیش روی «ریولین» قرار خواهد داشت. او می تواند مسئله را به کنست واگذار کند. در آن صورت کنست می تواند یا اعلام انحلال کرده، یا شخصی را که توان ایجاد ائتلاف دارد را برای تشکیل کابینه معرفی کند.
تلاشهای مخالفان نتانیاهو
پس از آنکه «نتانیاهو» از سوی «ریولین» برای تشکیل کابینه مأمور شد، «یائیر لاپید» رقیب جدی «نتانیاهو» و «رئیس» اپوزیسیون کابینه گذشته در اظهاراتی گفت: « ریولین به وظیفهاش عمل کرد و گزینه دیگری نداشت اما تفویض فرصت تشکیل کابینه به «نتانیاهو» و او را به این کار مکلف کردن لکه ننگی در تاریخ اسرائیل است و جایگاه ما را به عنوان کسانی که به قانون احترام میگذاریم زیر سؤال خواهد برد. »
از سوی دیگر مجموعهای تحت عنوان «صیانت از دموکراسی» اعلام کرد علیه تصمیم ریولین مبنی بر تفویض اختیار تشکیل کابینه به نتانیاهو به دادگاه رژیم صهیونیستی شکوائیهای ارائه خواهد کرد. این مجموعه این تصمیم «ریولین» را تصمیمی نادرست توصیف کرد چرا که در دورهای نتانیاهو را مسئول تشکیل کابینه کرده که به دلیل پروندههای فسادش در حال محاکمه است. این در حالی است که نتانیاهو التزامی به حکم دادگاه گذشتهاش در خصوص تناقض منافع نداشته است.
گزینههای نتانیاهو برای تشکیل کابینه
در حال حاضر مجموعه 5 حزبی که حامی نتانیاهو هستند در مجموع 59 کرسی را در اختیار دارند. نتانیاهو برای تشکیل کابینه، دست کم باید یک حزب دیگر را وارد ائتلاف خود کند.
ائتلاف با «منصور عباس»
تنها حزبی که خارج از دو مجموعه رقیب در انتخابات قرار دارد حزب جدید فلسطینی به نام «فهرست متحد اسلامی جنوب» است. این حزب تازه تأسیس به ریاست «منصور عباس» 4 کرسی را در انتخابات اخیر به دست آورد. نتانیاهو پیش از انتخابات با «منصور عباس» رایزنی کرده بود و رسانههای رژیم صهیونیستی از موافقت وی با نتانیاهو خبر داده بودند.
مشکلی که در تشکیل این ائتلاف وجود دارد مخالفت «نفتالی بنت» و حزب «صهیونیسم دینی» با حضور فلسطینیها در کابینه است و اعلام کردهاند در صورتی که فلسطینیها وارد کابینه شوند، از ائتلاف خارج خواهند شد. از سوی دیگر «منصور عباس» با حضور وزیری از حزب صهیونیسم دینی مخالفت کرده است. این به معنای آن است که امکان حصول ائتلافی که «منصور عباس» در آن حاضر باشد بسیار نامحتمل است.
جذب یکی از راستگرایان گذشته
نتانیاهو طی آخرین اظهاراتی که پیش از تشکیل دادگاهش ارائه کرد، از «گدعون ساعر» و «لیبرمن» خواسته بود به جمع راستگرایان باز گردند. اگر هر یک از اعضای جدا شده از لیکود و راستگرایان به نتانیاهو بپیوندند او موفق خواهد شد ائتلاف کابینه را به وجود آورد. اما دو مانع جدی در این مسیر وجود دارد. اول اینکه علت جدایی این راستگرایان از نتانیاهو مشکل با خود او بوده است و در صورتی که نتانیاهو حضور نداشته باشد آنها به راستگرایان مراجعه خواهند کرد. از سوی دیگر امکان یک توافق با نتانیاهو برای تقسیم وظایف و اختیارات کابینه در دوره گذشته توسط «بنیگانتس» تجربه شده است و هیچ کس به نتانیاهو در خصوص اینکه بر وعدههای خود متعهد بماند اعتماد ندارد تا با یک توافق از پیش تعیین شده به او بپیوندد. لذا باید گفت این گزینه بسیار نامحتمل است که به واقعیت تبدیل شود.
با توجه به شرایطی که در بالا ذکر شد، نتانیاهو برای تشکیل کابینه با مشکل جدی روبرو است و به نظر میرسد پس از 4 یا 6 هفته سران اسرائیلی باید به فکر راه جدیدی در بن بست سیاسی کنونی که در آن گرفتار آمدهاند، باشند.
شانس پایین سایر گزینهها
حال اگر نتانیاهو نتواند کابینه را تشکیل دهد هیچ یک از دیگر گزینههای موجود مثل «یائیر لاپید»، «نفتالی بنت» و «بنیگانتس» امکان تشکیل کابینه را نخواهند داشت چرا که در صورتی که آنها مسئول تشکیل کابینه شوند بعید است بتوانند احزابی را که در حال حاضر در کنار نتانیاهو قرار گرفتهاند به سمت خود جذب کنند. لذا از همین الآن باید منتظر انتخابات پنجم و استمرار بن بست سیاسی بود؛ بن بستی که هیچ افق و دورنمایی برای خروج از آن وجود ندارد.
انتهای پیام/