رکود در صنعت فرش دستباف| بازار بیرنگ و روی فرش دستباف زنجان/ اینجا کسی به فکر صادرات نیست + فیلم
گروه استانها ــ با اینکه قرار بود استقرار پایانه صادراتی فرش دستباف در استان زنجان تحول عظیمی را در زمینه فرش دستباف استان ایجاد کند ولی با گذشت بیش از ۶ماه همچنان مسئولان به دنبال بازاریابی هستند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، قالیبافی از صنایع دستی بومی استان زنجان و یکی از صنایع پر رونق و عجین شده با فرهنگ اصیل ایرانی است. در این میان فرش دستبافت به دلیل کیفیت و زیبایی بیهمتایی که دارد، شهرت جهانی پیدا کرده و جایگاه ویژهای در بازار جهانی داشته و طرفداران بسیاری دارد.
استان زنجان ظرفیت بالایی در زمینه تولید فرش دستبافت دارد، اما در حال حاضر اوضاع صادرات فرش دستبافت با مبدا تولید زنجان در وضعیت مناسبی قرار ندارد، هرچند که تحریمها و شرایط کرونایی تاثیر منفی غیرقابل جبرانی برای این صنعت داشتهاند اما برنامههایی که برای توسعه صادرات فرش دستبافت توسط مسئولان انجام شده بود نیز نتوانسته آنطور که باید مثمر ثمر باشد.
در راستای کمک به صنعت قالیبافی و معرفی فرش دستبافت زنجان، چندی پیش مسئولان زنجانی طرحی را تحت عنوان پایانه صادراتی فرش رونمایی کردند، این پایانه در محل نمایشگاههای بین المللی کاسپین دایر شد و در آیین افتتاحیه آن بسیاری از فعالان این حوزه و مسئولان دولتی امیدوار بودند که بتوانند تحولی در حوزه فرش دستبافت ایجاد کنند، با این حال در حال حاضر با وجود گذشت شش ماه فعالیت چشمگیری در پایانه انجام نشده است و فعالان این صنعت در استان تمایلی به همکاری با پایانه نشان نمیدهند.
با این تفاسیر ابهاماتی مطرح میشود که آیا راه اندازی این پایانه تنها یک مانور "تبلیغاتی" بوده و یا مسئولان برنامه مشخصی برای اجرایی کردن اهداف آن دارند؟ این پایانه تا چه حد فعالیت داشته و در حال حاضر در چه شرایطی است؟
سید محسن جعفری، رئیس اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان در گفتوگو با تسنیم با بیان اینکه طبق آخرین اطلاعات که به ما گزارش شده است مسئولان پایانه فعلا در زمینه بازاریابی فعالیت میکنند، اظهار داشت: در حال حاضر در کشور امارات یک دفتر دایر شده است که در بحث بازاریابی فرش فعالیت میکند و از فعالان این حوزه درخواست شده است که نمونه کار و یا تصاویر قالیهای خود را در اختیار این دفتر قرار دهند تا بازاریابی انجام شود.
وی با اشاره به برنامههای داخلی پایانه فرش افزود: رایزنی با کلیه استانها انجام شده است و از علاقمندان دعوت شده است که در نمایشگاهی که در محل دائمی پایانه است شرکت کنند. به دلیل وضعیت کرونایی همه نمایشگاهها لغو شدهاند و اگر شرایط بهبود پیدا کند قطعا در سال 1400 در نمایشگاههای خارجی نیز شرکت خواهیم کرد.
رئیس اداره فرش سازمان صمت استان زنجان گفت: این پایانه قرار بود در 6 ماه فعالیت داشته باشد که عملکرد آنها رصد شود و در صورت رضایت از آنها شش ماه دیگر قرارداد تمدید میشود و آنها تا یک سال در زنجان خواهند بود.
با تمام آنچه گفته شد، آنگونه که پایانه صادراتی فرش در ابتدا پر سر و صدا و خبرساز ظاهر شد انتظار میرفت با تمام شدن مهلت شش ماهه اولیه بتواند امیدوارکنندهتر عمل کند. با این حال اگرچه همهگیری کرونا برای هیچ یک از فعالان اقتصادی برای تحقق ایدههایشان مجالی نگذاشته است، اما برخورد عجولانه و رفتار مسئولان استان برای مردم نویدبخش بهبود اوضاع قالی زنجان بود که تا به حال محقق نشده است. همینطور استاندار زنجان در آیین رونمایی پایانه صادراتی فرش وعدههای بسیار زیادی را در زمینه صادرات فرش دستباف داد و برپایی نخستین پایانه صادراتی فرش را در استان زنجان یک افتخار دانست ولی طبق گفته کارشناسان تاکنون اقدام آنچنانی در این زمینه نشده است.
انتهای پیام/س