اظهارنظر معاون فرهنگی وزارت ارشاد درباره کاغذ ۷۰۰ هزار تومانی/ بازار در شوک
در حالیکه قیمت کاغذ تحریر در بازار آزاد به بندی ۷۱۰ هزار تومان افزایش یافتهاست، معاون فرهنگی ارشاد از افزایش قیمت چند برابری کتاب در این شرایط خبر میدهد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، بازار کاغذ همچنان در التهاب قیمتها به سر میبرد؛ از هفته گذشته تاکنون قیمتها با افزایش 10 تا 20 هزار تومانی مواجه بوده است و جامعه مصرفکنندکان به ویژه ناشران در شوک ناشی از افزایش قیمتها در سال جدید به سر میبرند.
اگرچه کاملاً محرز و آشکار است که صنعت نشر ایران توان کار کردن با کاغذ بندی 700 هزار تومان را ندارد، و سهمیه باقی مانده از کاغذ دولتی سال 98 نیز رو به اتمام است، اما بررسیها نشان میدهد که با توجه به افزایش قیمت جهانی کاغذ از 800 تا 850 دلار به 900 تا هزار دلار، افزایش نرخ ارز، افزایش نرخ ارز محاسباتی گمرکی بر اساس بودجه 1400، افزایش قیمت در حمل و نقل و ... قیمت تمام شده کاغذهای جدید وارداتی چندان کمتر از بندی 700 هزار تومان نخواهد بود.
از سوی دیگر برخی فعالان بازار کاغذ معتقدند که اگرچه قیمتها در پارتهای جدید وارداتی با افزایش همراه خواهد شد، اما عمده واردکنندگان کاغذهای در انبار مانده خود را که با نرخهای بسیار کمتر وارد شده حالا گران میفروشند.
برخی از کارشناسان دلیل اصلی این گرانی را افزایش تقاضای ناشران از بازار میدانند، اما با توجه به اینکه نیاز سالیانه به کاغذ تحریر در کشور ما 350 هزار تن برآورد شده است و از سوی دیگر آمارها نشان میدهد که نیاز سالیانه نشر بسیار کمتر از اینها و در حدود 60 تا 80 هزار تن در سال است، میتوان گفت که مصرف نشر چندان تاثیری در این بازار نخواهد داشت. به عبارت دیگر سهم نشر از نیاز سالانه به کاغذ تحریر چیزی در حدود 30 درصد است نه بیشتر و این یعنی افزایش قیمتها چندان ارتباط مستقیمی با افزایش یا کاهش تقاضای ناشران از بازار ندارد.
به هر روی با توجه به اینکه همواره مطرح میشود که واردات کاغذ با قیمتهای فعلی چندان مقرون به صرفه نیست، به نظر میرسد که با واردات کالاهای جدید به بازار قیمتها چندباره دچار افزایش خواهد شد و این به ضرر صنعت نشر خواهد بود.
صنعت نشر که به مدد کرونا از یک سو با آسیبهایی مواجه شده و از سوی دیگر مزیتهایی نیز کسب کرده است، حالا با کاغذ بندی حداقل 700 هزار تومان چه خواهد کرد؟ کاغذهای یارانهای باقی مانده از سهمیه سال 97 تا کی میتواند نیاز نشر را برآورد کند؟ هر چند بنا به گفته مسئولان هنوز مقدار اندکی سهمیه باقی مانده است، اما قطعا این سهمیه باقی مانده تا نیمه نخست سال را پاسخ خواهد داد بعد از آن چه باید کرد؟
چرا هیچ خبری از اختصاص سهیمه ارز کاغذ سال 99 نیست؟ دولت در این چند ماه باقی مانده تا پایان مسئولیتش ارز کاغذ را اختصاص خواهد داد یا خیر؟ اینها سوالاتی است که پاسخ آنها تا اندازهای وضعهیت نشر را در ماههای پیش رو روشن خواهد کرد.
محسن جوادی، معاون فرهنگی وزارت ارشاد، درباره تکلیف سهمیه کاغذ سال 99 و 1400 به تسنیم گفت: معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنان مصرانه پیگیریهای لازم برای اختصاص ارز سال 99 کاغذ ناشران را انجام میدهد. اما هنوز اینکه اختصاص داده میشود یا خیر اعلام نشده است.
وی ادامه داد: قطعاً صنعت نشر ایران توان فعالیت با این قیمتها را ندارد، کاغذ با بندی 700 هزار تومان قیمت کتاب را چند برابر میکند.
معاون فرهنگی وزارت ارشاد ضمن ابراز امیدواری از اختصاص هر چه سریعتر ارز یارانهای کاغذ گفت: تایید اولیه اختصاص این ارز در هیات دولت انجام شده است، پیشنهاد به ستاد اقتصادی دولت رفته و در حالی بررسی است با توجه به اینکه پیشنهادات بسیاری در این ستاد در حال بررسی است احتمالا هنوز نوبت به کاغذ نرسیده است تا زودتر تعیین تکلیف شود.
هر چند اختصاص ارز به کاغذ در شرایط فعلی کشور مخالفان بسیاری دارد و بسیاری آن را مفسدهانگیر نیز میدانند، اما به نظر میرسد در شرایط فعلی بهترین راهحل برای ادامه حیات نشر باشد؛ زیرا در غیر این صورت قیمتها چند برابر شده و متوسط قیمت کتاب از 70 هزار تومان به بالای 200 هزار تومان افزایش خواهد یافت.
از سوی دیگر کاغذ تنها کالایی است که در سال 98 ارز دولتی دریافت کرده و بدون تغییر قیمت به دست مصرفکننده رسیده است، کاغذ تنها با قیمتی که سازمان حمایت از مصرفکننده تعیین کرده فروخته شده است، حتی نهادههای دامی نیز با افزایش قیمت همراه بودند اما کاغذ نه. توجه نکردن دولت به این موضوع و عدم اختصاص ارز به کاغذ فرهنگی تبعات جبرانناپذیری برای صنعت نشر به همراه خواهد داشت.
انتهای پیام/