نانآوران کرمانی در تعطیلیهای قرمز کرونایی خانه نشین میشوند
گروه استانها-اعمال محدودیتهای کرونایی نانآوران زیادی را خانه نشین کرد تا شاید بتوان از تعداد بیمارانی بکاهد که سوغات مسافرتهای نوروزی و دورهمیها هستند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمان، با افزایش چشمگیر تعداد شهرهای قرمز و نارنجی و براساس تصمیم ستاد کرونا از روز 19 فروردین ماه جاری طرح مدیریت هوشمند محدودیتها با توجه به رنگبندیها در شهرهای قرمز و نارنجی و زرد آغاز و بر این اساس فعالیت مشاغل گروه دو، سه و چهار در شهرهای با وضعیت قرمز کرونا ممنوع شد.
در این میان عده زیادی از اصناف کرمانی باز هم پای کار بودند، به دستورالعملها پایبند و کرکرههای مغازهها را پایین کشیدند تنها به این امید که آتش کرونا در پیک چهارم بیش از این زبانه نکشد؛ البته در این میان عدهای هم بیتفاوت بودند و برخی نیز با کرکرههای نیمه باز به کار خود ادامه میدادند به امید داشتن چند مشتری و از آن مهمتر کسب درآمد برای پرداخت دیون خود از جمله اجازه مغازه، چک و حقوق کارکنان.
آغاز محدودیتهای کرونایی، آغاز روزهای سخت و غمانگیز برای تعداد زیادی از خانوارها، اصناف و کسبه استان کرمان بود که با ترس و نگرانی شیوع موج چهارم کرونا و دو راهی تعطیلی و مشکلات اقتصادی، رکود، کسادی بازار، چکهای تا چند وقت دیگر موعد وصول آن میرسد و حسابهای خالی، اخطار بانکها و سررسید بیمه و مالیاتهای معوق در کنار اجاره بهای واحدهای صنفی و مسکن و هزینههای بالای زندگی همراه بود و آنها را در آزمون رقابت سخت میان مرگ و زندگی به چالش کشانده بود.
اعمال چند نوبت محدودیتهای کرونایی به دلیل وضعیت قرمز و نارنجی شیوع کرونا در طی سال گذشته و سال جاری در کنار نوسان قیمت کالاها و خدمات مشکلات زیادی برای اصناف ایجاد کرده و واحدهای صنفی این روزها با مشکلات اقتصادی زیادی دست به گریبان هستند با این وجود برای تامین سلامت عمومی جامعه و کاهش مخاطرات ویروس کرونا با تعطیلی واحدهای خود، همراهی خود را نشان دادند؛ اما نه وعدهها مسئولان مرهمی بر زخم بیپولیشان شد و نه تسهیلات کرونا چارهای برای درد گ ذ ران معیشتشان.
بگذریم از اینکه این بار هم جمعی کثیری از بازاریان به صورت داوطلبانه مغازهها را تعطیل کردند و برخی به اجبار؛ اما پای درددلشان که بنشینی می گویند کسی مخالف کنترل و مهار کرونا نیست اما واقعیت این است که تعطیلی اصناف تنها راه مقابله با گسترش این بیماری و مقابله با آنهم نیست و چرا آن زمان که میشد با اعمال محدودیتها جلوی سفرهای نوروزی نگرفتند که امروز ما مجبور نباشیم با وجود اجاره مغازه، مالیات، بیمه، قسط و چک برگشتی تنها راه درآمد و امرار معاش زندگی خود را تعطیل کنیم.
و واقعیت هم همین است شاید اعمال محدودیتهای کرونایی از تعداد بیماری بکاهد اما مشکلات نانآوران خانه را افزایش میدهد واقعاً هیچ مسئولی از خودش نمیپرسد مغازه و یا کارگاهی که ماهیانه باید 10 میلیون تومان اجاره بدهد و 10 میلیون تومان حقوق بدهد و از آنطرف در پایان سال هم باید مالیات و عوارض شهرداری را پرداخت کند؛ با این همه تعطیلی و محدودیت چگونه باید از پس این همه هزینه برآید؟
امیدواریم تسهیلات ویژه کرونایی به اصناف اختصاص داده شود
محمدرضا قوام معاون بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان با اشاره به اینکه تعطیلی اصناف با توجه به وضعیت رنگبندی کرونایی شهرها اعمال میشود اظهار داشت: در حال حاضر در اکثر شهرستانهای استان وضعیت قرمز کرونایی وجود دارد و تا زمانی که در این شرایط باشیم این محدودیتها و تعطیلیها ادامه دارد.
وی با بیان اینکه اصناف با مشکلات زیادی چون مشکلات بانکی و بیمهای و اجاره مغازه روبهرو هستند گفت: از حدود یکسال و نیم پیش با توجه به شیوع ویروس کرونا اصناف نیز دچار مشکلات زیادی شدند.
معاون بازرگانی و توسعه تجارت صنعت، معدن و تجارت استان کرمان با اشاره به اینکه امیدواریم در سال 1400 بستههای حمایتی برای اصناف داشته باشیم و ستاد ملی کرونا به این موضوع توجه داشته باشد بیان کرد: اصناف در سال گذشته همکاری بسیار خوبی در رعایت پروتکلهای بهداشتی و تعطیلی بازار داشتند که جای تقدیر دارد.
وی با بیان اینکه در سال گذشته تسهیلات با نرخ 12 درصد به اصناف داده شد افزود: بالغ بر 80 میلیارد تومان تسهیلات کرونایی به اصناف پرداخت شده و برای تسهیلات زیر مبلغ 16 میلیون تومان تضامین دریافت نشده است.
قوام با ابراز امیدواری از اینکه بهزودی تسهیلات ویژه کرونایی به اصناف اختصاص داده شود گفت: در اعمال محدودیتها و تعطیلیها و حمایت از اصناف باید تفویض اختیار به استانها داده شود چرا که اجرای تصمیمات ملی در استانها مشکلات زیادی برای مردم ایجاد میکند.
کمتر از 10 درصد از اصناف کرمان توانستند از تسهیلات کرونا استفاده کنند
یوسف جعفری رئیس اتاق اصناف استان کرمان با اشاره به اینکه ستاد ملی کرونا تسهیلاتی برای اصناف در نظر گرفته است اما بیشتر اصناف کرمان از این تسهیلات بیبهره بودند اظهار داشت: کمتر از 10 درصد از اصناف کرمان توانستند از این تسهیلات استفاده کنند.
وی با بیان اینکه پیچیدن نسخه واحد برای کل کشور نمیتواند مشکل استان کرمان را حل کند گفت: ستاد کرونا شلوغی بازار تهران را در نظر میگیرد در حالی که ما در کرمان کمتر این شلوغیها را داریم و محدودیتها نباید کشوری اعمال شود.
رئیس اتاق اصناف استان کرمان با اشاره به اینکه دیواری کوتاهتر از دیوار اصناف نیست افزود: به محض اینکه رنگبندی کرونایی شهرها قرمز میشود اولین جایی را که تعطیل میکنند اصناف و مغازهها هستند.
وی با بیان اینکه قبل از عید نوروز در ستاد کرونا استان اعلام کردیم که اصناف توان تعطیلی دوباره را ندارند و از الان باید اقدامات پیشگیرانه اعمال شود تا به وضعیت قرمز کرونایی نرسیم تصریح کرد: در حال حاضر تحمل تعطیلی اصناف بسیار سخت و سنگین است.
جعفری با اشاره به اینکه بسیاری از اصناف مغازه استیجاری دارند گفت: مواردی چون بیمه، مالیات، اقساط بانکی و چکهایی که دادهاند مشکلاتی است که در اعمال تعطیلیها اصناف را بهشدت درگیر کرده و آنها را با چالش مواجه میکند.
وی با بیان اینکه درخواست داریم با تعطیلی اصناف بانکها نیز تعطیل شوند، نه اینکه بانکها باز باشند و چکها را برگه بزنند افزود: برگشت چکها اعتبار بازاریان را با مشکل روبهرو میکند و به صلاح نیست.
رئیس اتاق اصناف استان کرمان با اشاره به اینکه 35 هزار واحد صنفی در سطح شهرستان کرمان داریم و باتوجه به کمبود نیروی انسانی بازرس، امکان بازرسی و نظارت از تمام واحدهای صنفی را نداریم عنوان کرد: در مجموع 18 نفر نیروی صنفی برای بازرسی از سطح بازار داریم.
عدم حمایت مسئولان نباید مانع تعطیلی اصناف در وضعیت قرمز کرونایی شود
محمدعلی سلیمانی معاون حقوق عامه دادستان عمومی و انقلاب کرمان اظهار داشت: بعد از 15 ماه از گذشت اپیدمی کرونا در کشور تمام آحاد جامعه به این نتیجه رسیدند که باید اقدامات بهداشتی را جدی گرفته و از تجمعات خودداری کنند.
وی با بیان اینکه کرونا مشکلاتی برای مردم ایجاد کرده که قبل از این دست مشکلات اصلاً نداشتیم افزود: یکی از تدابیر مقابله و پیشگیری از شیوع این بیماری، تعطیلی اصناف و بازار بوده است.
معاون حقوق عامه دادستان عمومی و انقلاب کرمان با اشاره به اینکه در شرایط عادی نیستیم و شرایط استان و کشور فوقالعاده و بحرانی است بیان کرد: اصناف نیازمند حمایت در حوزههای مختلف هستند اما عدم حمایت نباید مانع تعطیلی اصناف در وضعیت قرمز کرونایی شود.
وی با بیان اینکه عدم اجرای مصوبات ستاد کرونا نقض قانون بوده و مصوبات ستاد کرونا لازم الاجرا است گفت: از تمام ظرفیت قانونی برای اجرای مصوبات ستاد کرونا استفاده میکنیم.
تصمیمات دولت ناعادلانه است
شهباز حسنپور رئیس مجمع نمایندگان استان کرمان و رئیس فراکسیون اصناف مجلس شورای اسلامی نیز با بیان اینکه جای تعجب دارد که چرا مسئولان جدیتی در نظارت بر اجرای محدودیتها و رعایت پروتکلهای کرونایی ندارند اظهار داشت: رعایت پروتکلهای ستاد کرونا برای همه الزامی است اما متاسفانه این دستورالعملها فقط شامل اصناف میشود.
وی با طرح این سؤال که کدام کارخانه در استان تعطیل شده در حالی که ضرورتی هم بر باز بودن آن وجود ندارد گفت: کدام کارمند حقوق ماهانه خود را دریافت نکرده و در کدام اداره دورکاری به معنای واقعی اجرا میشود؟
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با عنوان اینکه چکهای برگشتی اصناف در فروردین 98 نسبت به فروردین 97 به میزان 30 درصد افزایش داشته، 1.5 میلیون واحد صنفی در کشور تعطیل شدند که اگر هر کدام از آنها به طور متوسط سه نفر نیرو داشته باشند تعداد 4.5 میلیون نفر در کشور بیکار شدند بیان کرد: تصمیمات دولت ناعادلانه است و فقط نباید در رعایت پروتکلها اصناف تعطیل شوند.
حسنپور با اشاره به اینکه دولت موظف شده تسهیلات ارزان قیمت به اصناف بدهد تا جبران خسارت آنها شده و در بحث مالیات نیز برای این اصناف تخفیف قائل شود گفت: استدعا داریم برای کاهش شیوع بیماری کرونا تمام مردم مشارکت کنند.
وی با بیان اینکه تعدادی از مغازههای استان کرمان متعلق به اوقاف است که به اصناف اجاره داده شده افزود: درخواست داریم در این شرایط سخت کرونایی نسبت به دریافت کرایه از اصناف مشکلات آنها در نظر گرفته شود.
رئیس فراکسیون اصناف مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه نقش اصناف در شیوع بیماری کرونا بر اساس گزارش وزارت بهداشت 15 درصد است بیان کرد: در اعمال محدودیتها میبینیم که در حوزه حمل و نقل و اتوبوسها و هواپیماها ازدحام جمعیت وجود دارد اما صدا و سیما فقط واحدهای صنفی را نشان میدهد که باز هستند و یا اعمال محدودیتها را رعایت نکردند.
انتهای پیام/511/ ت