فضای مجازی، تهدید یا فرصت؟| هشتگهای ضد آمریکایی اسرائیلی؛ پیشتاز هشتگهای جوانان عرب در فضای مجازی
گزارشها نشان میدهد هشتگهای ضدآمریکایی و ضدصهیونیستی پیشتاز هشتگهای جوانان عرب در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی در سال ۲۰۲۰ میلادی بوده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم «پرونده حکمرانی فضای مجازی»؛ کشورهای عربی از کشورهای پیشتاز در فناوری اطلاعات و ارتباطات و نیز استفاده از شبکه های اجتماعی در دنیا به شمار می روند؛ به طوری که سرعت اینترنت در سه کشور شورای همکاری خلیج فارس یعنی امارات، قطر و عربستان در بین کشورهای برتر جهان قرار دارد. سرعت دانلود در امارات به عنوان اولین کشور بیش از 170 مگابایت بر ثانیه است.
همچنین درباره استفاده از شبکه های اجتماعی در بین کاربران عرب، گزارش ها نشان می دهد از سال 2014 تا الان، میزان استفاده از شبکه های اجتماعی در تلفن های همراه در کشورهای عربی، 44 درصد افزایش یافته است. طبق آمار، شبکه های اجتماعی در کشورهای عربی در سال 2015، 25 درصد از جوانان عرب از شبکه های اجتماعی به عنوان منبعی برای اخبار استفاده می کردند؛ در حالی که این میزان در سال 2020 به 79 درصد رسیده است.
محبوب ترین شبکه های اجتماعی در کشورهای عربی عبارت است از:
فیس بوک
طبق آمار مصر نهمین کشور استفاده کننده از فیس بوک در جهان است. 44 میلیون کاربر مصری تا اکتبر سال 2020 در فیس بوک فعال بوده اند. در لیست 20 کشوری که بیشترین کاربران را در این شبکه اجتماعی دارند، ترکیه به عنوان تنها کشور منطقه خاورمیانه با 37 میلیون کاربر در رتبه سیزدهم این لیست قرار گرفته است.
واتساپ
در سال 2014 فیس بوک سهام واتساپ را خریداری کرد. تعداد کاربران واتساپ در فوریه 2020 به بیش از 2 میلیارد نفر در جهان رسید. تحقیقات دانشگاهی نشان می دهد که نفوذ این شبکه اجتماعی در بین کاربران منطقه از دیگر پلتفرم های موجود بیشتر است. شرکت های مختلف به طور فزاینده از واتساپ برای برقراری ارتباطات کاری استفاده می کنند. واتساپ در مصر در رتبه اول با 60 درصد، در امارات در رتبه سوم با 59 درصد و عربستان سعودی با 48 درصد در رتبه ششم قرار دارد.
یوتیوب
سال 2020 پانزدهمین سال تأسیس یوتیوب بود. از این شبکه اجتماعی ماهانه 2 میلیارد نفر بازدید کرده و همچنین ویدئوهای آن، روزانه 1 میلیارد ساعت مشاهده می شود. نتایج تحقیقات نشان می دهد، 70 درصد از کاربران اینترنت در مصر هر روز از یوتیوب استفاده می کنند.
اینستاگرام
سال 2020 دهمین سال راه اندازی این شبکه اجتماعی بوده است. تعداد کاربران فعال اینستاگرام به بیش از یک میلیارد نفر در ماه می رسد. کاربران خاورمیانه از بزرگترین مخاطبان اینستاگرام هستند؛ به گونه ای سه کشور ترکیه، عربستان و مصر جزء 20 کشور اول لیست کشورهایی که بیشترین استفاده از اینستاگرام را دارند قرار گرفته اند. ترکیه در جایگاه ششم، عربستان سعودی در مقام شانزدهم و مصر در جایگاه بیستم قرار دارند.
توییتر
توییتر در چند سال گذشته، جایگاه ویژه ای در بین مردم منطقه پیدا کرده است؛ به گونه ای که در سال 2020 در بین 20 کشوری که استفاده بیشتری از توییتر داشته اند، 3 کشور ترکیه (جایگاه ششم)، عربستان سعودی (جایگاه هشتم) و مصر (جایگاه هیجدهم) را در این لیست به خود اختصاص داده اند.
مهمترین هشتگ های مورد استفاده کاربران توسط کاربران کشورهای عربی به خصوص جوانان عرب در سال 2020 عبارت بود از:
- توافقنامه موسوم به آبراهام (عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی)
هشتگ های «میثاق فلسطین»، «التطبیع خیانه»، «خلیجیون ضد التطبیع»، «مغربیون ضد التطبیع» بیشترین هشتگ هایی بوده است که در انتقاد به عادی سازی روابط کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی به کار گرفته شد. طبق گزارش روزنامه صهیونسیتی هآرتص، 90 درصد محتوایی که در موضوع عادی سازی روابط کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی منتشر شد، محتوای سلبی و ضد عادی سازی بوده است.
- انفجار بندر بیروت
انفجار بندر بیروت در 4 آگوست 2020 اتفاق افتاد و منجر به کشته شدن 200 تن و مجروح شدن صدها هزار نفر شد. تصاویر انفجار با سرعت بسیار زیادی در شبکه های اجتماعی منتشر شد و در شبکه های اجتماعی بیش از 600 هزار بار به انفجار لبنان اشاره شد. هشتگ هایی همچون «صلوا من اجل لبنان»؛ «صلوا من أجل بیروت»؛ «انفجار بیروت» طی این حادثه در شبکه های اجتماعی مورد استفاده قرار گرفت.
- کشته شدن جورج فلوید
در اعتراض به کشته شدن جورج فلوید در ماه می، محتوایی ضد خشونت علیه سیاه پوستان در جهان و منطقه با هشتگ هایی همچون «حیاه السود مهمه» منتشر شد.
از همین پرونده بیشتر بخوانید: