مغز متفکر توپخانه سپاه چه کسی بود؟/ اسطوره دفاع مقدس به روایت فرماندهان+عکس و فیلم
هشتم اردیبهشتماه سالروز شهادت مغز متفکر توپخانه سپاه است که به همراه شهید تهرانی مقدم، توپخانه سپاه پاسداران را تأسیس کردند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، 34 سال پیش در چنین روزی شهید سرلشکر پاسدار حسن شفیعزاده در منطقه ماووت آسمانی شد.
شهید حسن شفیعزاده در مرداد ماه سال 1336 شمسی در خانواده مذهبی در شهرستان تبریز متولد شد. او با شور وصفناپذیری در روزهای سرنوشتساز 21 و 22 بهمنماه 1357 تلاش میکرد - هنگامی که در اوج پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی درب پادگانها به روی مردم باز شد- به همراه تعدادی از جوانان و دانشجویان حزباللهی تبریز برای جلوگیری از افتادن سلاحهای بیتالمال به دست ضدانقلاب، بخشی از سلاحها را جمعآوری و گروه مسلحی را برای دستگیری ضد انقلاب و ساواکیها تشکیل داد.
ایشان سپس مسئول حفاظت از بیت شهید محراب آیتالله سید اسدالله مدنی شد و در مبارزه با گروهکهای التقاطی در تبریز جان فشانی کرد.
هنگامی که به همراه شهید باکری در سپاه ارومیه خدمت میکرد به عنوان مسئول عملیات برای ایجاد امنیت آن منطقه و سرکوبی گروههای فاسد مأموریتهای مهمی را انجام داد و توانست در تشکیلات حزب منحله دموکرات نفوذ کند و باعث متلاشی شدن آن شود.
بعد از عملیات فتحالمبین در فروردین 1361 غنایم زیادی به دست سپاه و ارتش افتاد. با هماهنگی سپاه و فرماندهی نیروی زمینی ارتش قرار شد که توپخانه لشکر 77 آموزش تعدادی از پاسداران را به عهده بگیرد. شفیعزاده تعدادی از نیروها را به آموزش آورد و کلاسهای آموزش در تپه شوش تشکیل شد. پس از تشکیل یگان توپخانه سپاه، شفیعزاده دستور داد تا پوکه گلولههای توپ را دور نریزند.
این رزمنده آذربایجانی همزمان با مسئولیت سازماندهی و ادغام نیروهای جنگهای نامنظم، سازماندهی توپخانه سپاه را پیشنهاد کرد.
او در پاسخ به سؤال یکی از دوستانش که چه شد به فکر تشکیل توپخانه افتادی، گفته بود: «ما وقتی به جنوب اعزام شدیم روزهای اول جنگ بود. در آبادان ساختمانی دو طبقه بود و به عنوان دیدهبان به داخل ساختمان رفتم وقتی وسعت و شدت آتش دشمن را دیدم با خود فکر کردم که بین چهار خمپاره و امکانات عظیم دشمن توازن وجود ندارد. آن موقع احساس کردم به سلاح دیگری نیاز داریم.»
در سال 1362 در عملیات خیبر در جزیره مجنون با تدبیر حسن شفیعزاده چند قبضه توپ با هاورکرافت به جزیره انتقال داده شد.
وی با همفکری تنی چند از فرماندهان، ضمن پیریزی و سازماندهی اولین آتشبارهای توپخانه، مسئولیت هماهنگی پشتیبانی آتش در قرارگاه فتح در عملیات بیتالمقدس را به عهده گرفت و به خوبی از عهده این وظیفه بزرگ برآمد.
اقدامات مبتکرانه وی در طراحی و به کارگیری توپخانه در طول سالهای دفاع مقدس ضربات جبرانناپذیری را به پیکر رژیم صدام وارد کرد.
این فرمانده مجاهد سرانجام در هشتم اردیبهشت سال 1366 در منطقه عملیاتی کربلای 10 در شمال غرب (منطقه عمومی ماووت) در حالی که عازم خط مقدم جبهه بود، مورد اصابت ترکش گلوله توپ دشمن قرار گرفت و به آرزوی دیرینه خود یعنی شهادت نایل شد.
* خاطرات سردار شهید حاج احمد سوداگر از سردار شهید شفیع زاده
ایشان یک آدم خیلی با تدبیر و با برنامهای بود. کم صحبت میکرد، زیاد عمل میکرد. شهید شفیعزاده، یک حالت افتاده خیلی خاص داشت و همه کارهایش با برنامه بود، یا به قول امروزیها روتین بود، روی برنامه بود، ردیف بود کارهایش، میدانست مثلاً امروز چه کار باید بکند، یکسال دیگر میخواهد به کجا برسد. من ندیدم جایی در جابهجایی مأموریت، ایشان در جلساتی در جایی اظهار عجز بکند و بگوید که آقا این توپهای توپخانه را چطوری من ظرف 48 ساعت انتقال بدهم فلان جا یا جایی دیگر میگفت انشاءالله میشود، شما از بابت آتش خیالتان راحت باشد، ما توپخانه را میبریم آنجا و این سختترین کار حمل و نقل و جابجایی را ایشان خیلی سهل و ساده برخورد میکرد و با برنامهریزی شخصی خیلی عالی، سعی میکرد در خطوط مقدم خودش حاضر میشد و تأثیر آتش را میدید یا نظاره میکرد.
پیش دیدبانها میآمد و گزارش از ایشان میگرفت؛ میخواست ببیند به کجا آتش میریزند، کالک آماج را با زمینها تطبیق میداد. اهدافی را که توپخانه اجرا میکرد تطبیق میداد، اینجوری و خودش از نزدیک نظارت میکرد و برنامهریزیاش، برنامهریزی خیلی مدون و دقیقی بود.
یک جمله به نظرم میرسد که بگویم همه کار توپخانه و راه افتادن توپخانه و به اینجا رسیدنش مدیون شهید شفیعزاده است. ارتباطش با دیدبانهایش، خوب ما زیاد ارتباط داشتیم با ایشان به خصوص در حین عملیات جاهایی که دشمن بود.
شهید شفیعزاده روحیه خیلی شاداب و شیرین داشت، هیچ وقت یأس در ایشان ندیدم، واقعاً با جرأت میگویم، روزی ندیدم بنشیند و بگوید اینجا را چهکارش بکنیم، آنجا را چهکار بکنیم، این مشکل است، مشکل ایشان را خسته نکرد. واقعاً ایشان مشکل را به زانو درآورد، یعنی آدم خیلی سنگینی، خیلی وزین و خیلی زحمتکش و خیلی با برنامه بود . انشاءالله روح این شهید در آخرت، شفیع ما و شما قرار بگیرد، و تخفیفی در گناهان به اصطلاح عملکرد ما داده بشود.
شهید حسن شفیعزاده به روایت شهید سپهبد قاسم سلیمانی
شهید حسن شفیعزاده به روایت سردار سرتیپ حاجیزاده
شهید حسن شفیعزاده به روایت سردار محمود چهارباغی
شهید حسن شفیعزاده به روایت شهید علی صیاد شیرازی
سخنان شهید تهرانی مقدم در خصوص شهید حسن شفیعزاده را اینجا بخوانید.
انتهای پیام/