بحران خشکسالی در خراسان جنوبی| عطش چشمه‌ها، قنات‌ها و چاه‌ها افزون شد / این قهقرای مرگبار مردم ‌را تهدید می‌کند


بحران خشکسالی در خراسان جنوبی| عطش چشمه‌ها، قنات‌ها و چاه‌ها افزون شد / این قهقرای مرگبار مردم ‌را تهدید می‌کند

گروه استان‌ها- استان خراسان جنوبی بیش از دو دهه است که درگیر خشکسالی است که در این راستا باید برای جبران خشکسالی برنامه ریزی و تدابیر اساسی اندیشیده شود و همچنین اعتبارات مورد نیاز اختصاص یابد تا مردم آسیب کمتری از خشکسالی ببینند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از  بیرجند ، تب تند خشک‌سالی سال‌هاست که در استان خراسان جنوبی فروکش نکرده است و هر سال بر عطش چشمه‌ها و قنات‌ها و چاه‌ها افزوده است.

در تمام این سال‌ها ساکنان کویر تنها چشم به آسمان داشتند و باز هم با هزاران امید بذر را در دل خاکی می‌کاشتند که می‌دانستند تشنه‌تر از آن است که بخواهد گیاهی را در دامان خود بپروراند.

خشکسالی استان کویری خراسان جنوبی برای کسی تازگی ندارد چرا که تاریخ این استان گواه بر این است که کلاف سردرگم خشکسالی و بی آبی از سال‌ها پیش بر پیکره این استان پیچیده و روز به روز گره کور می‌خورد و این خشکسالی‌های متعدد می‌تواند برای خطه کویری خراسان جنوبی فاجعه‌ای باشد که سفره‌های زیرزمینی را تحت تاثیر قرار داده، روستاها را خالی از سکنه کرده و صنعت دامپروری و کشاورزی را با مشکل مواجه می‌کند.

نماینده مردم نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی درباره خشکسالی در خراسان جنوی ابراز نگرانی کرد و اظهار داشت: دغدغه همه نمایندگان توسعه و پیشرفت استان است و در این راستا نمایندگان از تمام ظرفیت‌های موجود استفاده کردند.

مصطفی نخعی توجه به حوزه آب، آبخیزداری و قنوات را از مهمترین خواسته‌های مردم دانست و افزود: برای جبران خشکسالی باید برنامه ریزی و تدابیر اساسی اندیشیده شود و اعتبارات مورد نیاز اختصاص یابد تا مردم آسیب کمتری از خشکسالی ببینند.

 این قهقرای مرگبار اقلیمی، مردم ما را به شدت تهدید می‌کند 

وی گفت: استمرار وضعیت خشکسالی و کاهش بارندگی باعث خالی شدن روستاها و مناطق عشایری و به تبع آن مشکلات اجتماعی و امنیتی برای کشور خواهد شد و کاهش بیش از 70 درصدی بارش‌ها از ابتدای سال آبی تاکنون واقعاً نگران‌کننده است و این قهقرای مرگبار اقلیمی، مردم ما را به شدت تهدید می‌کند.

نماینده مردم نهبندان و سربیشه در مجلس با اشاره به وضعیت فوق‌العاده بحرانی دامداران و عشایر افزود: به دلیل فقر مراتع و سهمیه تعیین شده نهاده‌های دامی به هیچ وجه نیاز آنها تأمین نمی‌شود، همچنین تخصیص‌های ناقص و بی‌موقع و فرآیندهای تعریف شده‌ای که برای دریافت سهمیه تعیین شده نه تنها هیچ کاربردی ندارد بلکه فشار و سنگینی مضاعفی بر گردن آنها وارد می‌کند.

 امسال؛ سالی سخت برای کشاورزان و دامداران است 

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی نیز متوسط بارندگی در خراسان‌جنوبی را حدود 38 میلی‌متر عنوان و بیان کرد: این میزان کاهش بارندگی در استان بی سابقه است و خشکسالی بر بخش کشاورزی و صنعت دام تأثیر مستقیم گذاشته است که با توجه به ظرفیت بالای اشتغال زایی این حوزه باید تدبیری برای رفع مشکلات دامداران و کشاورزان اندیشید.

غلامرضا قوسی با اشاره به اینکه برای رفع این مشکل همراه نمایندگان خراسان‌جنوبی در مجلس جلسه‌ای با مسئولان و متولیان کشوری چون معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی و رئیس سامان امور عشایر کشور در این زمینه برگزار کردیم، ادامه‌داد: یکی از مصوبات این جلسه در اختیار قرار دادن 6 هزار تن جو و 6 هزار تن ذرت در مرحله اول به خراسان‌جنوبی بود.

وی بیان‌کرد: همچنین تصویب شد که برای خرید علوفه و رفع مشکل نقدینگی تعاونی و تشکل‌های عشایری تسهیلات یک ساله و پنج ساله در اختیار تعاونی‌های عشایری قرار داده شود تا عشایر در این زمینه نیز مشکلی نداشته باشند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان‌جنوبی گفت: ما در سه ماه پایان سال 98 حدأکثر میزان کنسانتره که به مصرف دام رسیده چهار هزار و 500 تن بوده ولی در سه ماه سال 99 به حدود 9 هزار تن و در فروردین 14 هزار تن رسیده است.

قوسی اظهار کرد: در خصوص اعطای تسهیلات کم بهره و اعتبارات بلاعوض به بهره برداران بخش کشاورزی در راستای جبران خسارت‌های خشکسالی وزیر جهاد کشاورزی در تاریخ 29 فروردین 1400 نامه‌ای به وزیر کشور نوشته‌اند که آن را پیگیری می‌کنیم.

وی گفت: پیش بینی ما این است که کل خسارت وارده به بخش کشاورزی در مرحله اول خشکسالی دو هزار و 470 میلیارد تومان است و هر چه قدر این خشکسالی ادامه یابد خسارت‌ها نیز افزایش می‌یابد.

رئیس جهاد کشاورزی خراسان‌جنوبی با بیان اینکه امسال یک سال سخت برای کشاورزان و دامداران استان است، اظهار کرد: اگر تشکل‌ها و اشخاص حقیقی و حقوقی بخواهند علوفه وارد کنند، از آنان حمایت می‌کنیم.

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند نیز اظهار داشت: در حال حاضر یکی از مهمترین مسائل و مشکلات بخش کشاورزی خراسان جنوبی  بحث آب و کمبود منابع آبی است.

سید حسین خیریه با اشاره به اینکه مردم استان بیش از 20 سال است که با خشکسالی دست و پنجه نرم می‌کنند، بیان کرد: در این شرایط بسیاری از زمین‌های کشاورزی و چاه‌های کشاورزی خشک شده اند و سمت و سوی کشاورزی استان به سمت محصولات کم آب بر سوق داده شده است.

وی، عنوان داشت: هرچند سمت و سوی کشاورزی استان به سمت محصولات کم آب بر سوق داده شده است اما باید برای ایجاد بازارهای صادراتی آن تمهیداتی اندیشیده شود.

 مهاجرت مرزنشینان به دنبال خشکسالی‌های چندین ساله در استان 

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند همچنین به مهاجرت مرزنشینان به دنبال خشکسالی‌های چندین ساله در استان اشاره کرد و گفت: مهاجرت مرزنشینان می تواند مسئله حادی برای امنیت کشور ایجاد کند و اگر مرزها خالی از سکنه شود باید آن را با نیروی امنیتی پر کرد که هزینه‌های زیادی برای کشور خواهد داشت.

 خیریه بیان کرد: اگرچه خشکسالی‌های 20 ساله تولید محصولاتی کم آب بر مانند زرشک، عناب و زعفران را افزایش داده اما نتوانسته ایم زیرساخت‌های لازم برای ایجاد بازار را فراهم کنیم و زرشک، عناب و زعفران در سبد مصرف خانوارها به صورت عمومی وجود ندارد بنابراین باید با رعایت استانداردهای صادراتی، بازارسازی داشته باشیم.

انتهای پیام/255/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon