طغیان مجدد "ملخ مراکشی" در مراتع زنجان/ آیا مسئولان جهاد کشاورزی تمهیداتی اندیشیدهاند؟
گروه استانها ــ صعبالعبور بودن برخی مناطق در کنار کمبود اعتبار سبب شده تا ملخ مراکشی که به مراتع شهرستان طارم ریزش کرده بود علیرغم مباره شیمیایی دوباره طغیان کند و مزارع و باغات این منطقه را تهدید نماید.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، امسال نیز همچون سالهای گذشته شهرستان طارم به دلیل آب و هوای مساعد و البته همجواری با استانهایی همچون گیلان و قزوین میزبان مهمان ناخوانده "ملخ مهاجم مراکشی" شد؛ با اینکه همزمان با استانهای همجوار در این شهرستان نیز از اوایل فروردین ماه جاری اقدامات مبارزه شیمیایی با این آفت آغاز شده و باید شاهد کاهش تعداد آن بود اما گزارشهای محلی و تایید کارشناسان جهاد کشاورزی حاکی از این است که بر خلاف تمام تلاشها و مبارزه شیمیایی که در حال انجام است اما ملخ مراکشی در مراتع صعبالعبور طارم دوباره طغیان کرده و حشرات حتی به مرحله بالدار شدن نیز رسیدهاند.
با توجه به هجوم ملخهای بالدار علاوه بر در خطر قرار گرفتن مزارع و باغات طارم، کار مبارزه شیمیایی به روش سمپاشی نیز سختتر شده و از سویی دیگر امکان جابهجایی این آفت و نقاط مورد هجوم نیز افزایش یافته است که ادامه این روند حتی میتواند محصولات کشاورزی طارم که یکی از قطبهای تولید استان است تحت تاثیر قرار گیرد و حتی امنیت غذایی نیز مختل شود.
از سویی دیگر بنا بر اذعان کارشناسان کمبود اعتبار در راستای خرید سموم مورد نیاز جهت سمپاشی کانونهای آلوده به ملخ نیز خود دلیل دیگری برای اوجگیری دوباره این آفت مزاحم شده است چرا که وظیفه مبارزه با ملخ مراکشی بر عهده دولت قرار دارد و باید در زمان مشخص ماهها قبل از آغاز مبارزه شیمیایی اعتبار لازم تامین و در نهایت عملیات اجرایی آغاز میشد اما جذب اعتبار با تاخیر همراه شده و در خرید سموم نیز وقفه افتاده، تمام این امور دست در دست هم داده و در روند مبارزه شیمیایی علیه آفت خلل ایجاد کرده که در نهایت در این روزها آفت مجددا طغیان کرده است.
با این وجود سوالی که مطرح میشود این است با وجود طغیان مجدد ملخ مراکشی جهاد کشاورزی استان در حال حاضر چه تمهیداتی برای مبارزه اندیشیده شده است؟ آیا اعتباری که مانع از مبارزه شیمیایی در زمان طلایی با آفت شد در این روزها جذب شده است؟ آیا عملکرد سایر استانها در مبارزه با این آفت میتواند سبب بدتر شدن شرایط استان زنجان نیز شده باشد؟
نبیالله بختگی، مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان در گفتوگو با تسنیم اظهار داشت: روند مبارزه شیمیایی با ملخ مراکشی از چهارم فروردین ماه در استان آغاز شده و تا حال حاضر 31 هزار هکتار از اراضی شهرستان طارم که آلوده به این آفت بودند سمپاشی شده است.
وی با بیان اینکه مبارزه شیمیایی در این روزها همچنان ادامهدار است و سازمان جهاد کشاورزی به عنوان ارگان متولی این وظیفه را بر عهده دارد، گفت: متاسفانه نبود اعتبار که البته در این روزها جذب شد، سبب شد تا در خرید سموم مورد نیاز وقفه انجام گیرد و کار مبارزه با مشکل رو به رو شود.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان با اشاره به اینکه در شهرستان طارم در نقاط صعبالعبور با وجود ریزش ملخ اما سمپاشی انجام نگرفت، بیان کرد: پوره ملخ با گذشت مدت زمان معین بالدار شده و در حال هجوم به نقاط پایین دست است که متاسفانه این امر کار مبارزه شیمیایی را سختتر و از سویی دیگر هزینه مجدد جهت خرید سم و مبارزه را تحمیل کرده است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر با اعتبار جذب شده در حال خرید سم و طعمه مسموم جهت ادامه روند مبارزه شیمیایی هستیم، عنوان کرد: استانهای همجوار همچون گیلان و قزوین نیز در حال مبارزه هستند و نمیتوان طغیان دوباره این آفت را ضعف این استانها در مبارزه اعلام کرد.
همچنین مهدی قهرمانی، معاون اقتصادی و برنامهریزی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان نیز در گفتوگو با تسنیم با اشاره به اینکه در طول روزهای اخیر اعتبار لازم در راستای مبارزه شیمیایی و خرید طعمه مسموم جذب شد، گفت: با همکاری سازمان مدیریت و برنامهریزی استان و همینطور استانداری هزینه لازم تامین شد و باید ذکر شود که کار مبارزه با این آفت نیاز به عزمی همگانی دارد که خوشبختانه همراهی لازم توسط دستگاهها با سازمان جهاد کشاورزی در حال انجام است.
افزایش چندین برابری سموم
وی با ابراز تاسف از اینکه قیمت سموم نسبت به سال گذشته چندین برابر رشد یافته و کار خرید سم و در نهایت مبارزه را گاها با مشکل مواجه کرده است، افزود: با اینکه کار مبارزه با آفت ملخ مراکشی توسط نهادهای دولتی همچون سازمان جهاد کشاورزی انجام میگیرد اما افزایش قیمت سموم خود عاملی شده تا در روند خرید سم مورد نیاز مسائلی به وجود آید با این حال با تلاشهای انجام شده سموم مورد نیاز خریداری شده است.
با تمام اینها، علیرغم مبارزه شیمیایی که در حال انجام است اوجگیری دوباره تعداد ملخها سبب شده تا نگرانیهایی بابت از بین رفتن محصولات کشاورزی و باغی به کشاورزان طارمی وارد شود که البته جذب دیر هنگام اعتبارات توسط سازمان جهاد کشاورزی و البته عدم همکاری به موقع نهادهای ذیربط در تامین اعتبار و در نهایت اقدام دیر هنگام خرید سموم نیز خود یکی از دلایلی شده تا در کار مبارزه خلل ایجاد شود. با این حال با توجه به وعدهای که مسئولان امر میدهند به نظر میرسد اعتبارات لازم جذب و سموم مورد نیاز نیز خریداری شده که این امر در نهایت میتواند مبارزه با آفت را سرعت ببخشد و مانع از طغیان بیش از حد این آفت مزاحم و خسارت بیشتر در روزهای پیشرو شود.
انتهای پیام/س