واکاوی بحران نهاده‌های دامی در استان فارس| دامی که "روحانی" گریبانگیر دامداران کرد / پای "رانت‌ و دلال‌بازی‌" در بازار نهاده‌ها باز شد + فیلم


واکاوی بحران نهاده‌های دامی در استان فارس| دامی که "روحانی" گریبانگیر دامداران کرد / پای "رانت‌ و دلال‌بازی‌" در بازار نهاده‌ها باز شد + فیلم

گروه استان‌ها ـ کمبود برخی از کالاهای اساسی و مورد نیاز مردم سبب تشکیل صف‌های متعدد شده صف‌بندی آن هم در روزگاری که ویروس کرونا چهارنعل می‌تازد، درد دیگری است اما مشکل کجاست؟

به گزارش خبرگزاری تسنیم از  شیراز، صف؛ واژه‌ای که این روزها بیشتر به گوش می‌رسد صف روغن، صف مرغ، صف گوشت! کمبود برخی از کاالاهای اساسی و مورد نیاز مردم سبب شده که گاه دولت برای حل مشکل و تامین بازار به صف روی بیاورد.

این روزها دوباره مرغ در بازار شیراز کم شده است و بازگشت مردم پس از مراجعه به بسیاری از مکان‌های عرضه مرغ با دست خالی است. به نظر می‌رسد که عرضه مرغ با نرخ مصوب پس از چند روز با شکست مواجه شده و باید دوباره منتظر روزهای گرانی مرغ باشیم.

گوشت قرمز نیز در فاصله یک سال از 97هزار و 800 تومان در فروردین ماه 99 به 155 هزار تومان در فروردین ماه 1400 رسیده است که افزایش بیش از 60 درصد را نشان می‌دهد.

بسیاری از مردم معتقدند که گوشت قرمز، مرغ یا روغن که محصولات اساسی کشاورزی ما هستند نباید با کمبود یا تحریم مواجه شوند و اینکه کمبود کالا منجر به صفی شدن تامین آن می‌شود؛ گلایه‌مندند.

صف‌بندی آن هم در روزگاری که ویروس کرونا چهارنعل می‌تازد، درد دیگری است اما مشکل کجاست؟ و این صف‌ها از کجا می‌آید؟

براساس گفته‌های مرغداران و دامداران مشکل در تامین نهاده‌های دامی است. وقتی دولت قادر به تامین نهاده دامی نیست و تکیه‌اش بر واردات است طبیعی است که با هر اندک فشاری از سوی تحریم‌کنندگان نهاده کم شود؛ غذای مرغ و دام تامین نشود در نتیجه عرضه محصول کم و قیمت آن افزایش یابد.

جوکار یکی از اهالی روستای محمودآباد شهرستان سروستان است که سال‌ها به شغل دامداری مشغول است، می‌گوید: نهاده‌های دامی به دست روستایی‌ها نمی‌رسد ولی به دلیل سیاست‌های غلط نرخ دام هم بالا نمی‌رود.

وی می‌گوید: تابستان امسال نهاده‌های دامی را 1700 خریدیم ولی قیمت دام هیچ تغییری نداشته است در حالی که نهاده‌های دامی 400 درصد افزایش یافته  است.

اما دولت برای کاهش مشکل به جای تکیه به داخل و تامین نهاده‌های دامی از داخل کشور به صف‌بندی روی می‌کند. موضوعی که مورد اعتراض نمایندگان مجلس نیز هست.

ابراهیم عزیزی، رئیس مجمع نمایندگان استان فارس در این زمینه می‌گوید: بزرگترین مشکل برای تامین کالاها و نهاده‌های دامی این است که دولت تکیه را به خارج از کشور داده است. با ارز ترجیحی مرغ باید کیلویی 8 تومان باشد نه 28 هزار تومان.

وی با اشاره به وضعیت موجود بازار و کمبودهایی که هر زمان درباره یک کالا رخ می‌دهد، بیان کرد: این بی‌عملی، بی‌نظمی و بی‌برنامگی دولت است، اگر دولت از وادادگی خارج می‌شد و کعبه آمالش بیرون از کشور نبود نباید مشکل مرغ و تخم مرغ داشته باشیم.

رئیس مجمع نمایندگان استان فارس راه برون رفت از این مشکلات را تکیه به توانمندی داخلی و حذف رانت می‌داند.

 رانت، واسطه‌ها و دلال‌بازی‌ آفت بازار نهاده‌ها 

محمدجواد عسگری، نائب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس در گفت‌وگو با تسنیم به ارائه توضیحاتی در این زمینه پرداخت. به گفته وی کشور در حوزه تولید نهاده‌های دامی ظرفیت و قابلیت‌های منحصر به فردی دارد اما در سنوات قبل به دلیل وجود رانت، واسطه‌ها ودلال‌بازی‌ها این ظرفیت در حوزه نهاده‌های دامی از فضای بالقوه به صورت بالفعل درنیامده است.

عسگری معتقد است که می‌توانیم نهاده‌های دامی را درکشور تولید کنیم و هم در یک جایگاهی آن را صادرکنیم. به گفته نائب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس 9.2 میلیون تن نیاز ذرت کشور است که 3 میلیون تن آن در داخل تولید و مابقی وارد می‌شود در صورتی که امکان تولید همه این نیاز در کشور وجود دارد.

وی از نیاز 4.2 میلیون تنی به سویا در کشور خبر می‌دهد که تنها 300 هزار تن آن تولید می‌شود و مابقی از دیگر کشورها وارد می‌گردد. این امر درباره جو نیز صدق می‌کند، عسگری می‌گوید: نیاز کشور در جو 6.3 میلیون تن است که 50 درصد آن تولید و مابقی وارد می‌شود.

 بی‌تدبیری و سوءمدیریت بستر فعال شدن رانت 

به گفته نائب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس اعتبارات بسیار خوبی گذاشته شده اما هم متأسفانه بی‌تدبیری و سوءمدیریت در فضای اجرایی کشور و هم ارتباطات، واسطه‌ها و فضای رانتی اجازه فعال شدن این ظرفیت بی‌نظیر را نداده است.

عسگری با تاکید بر اینکه فضای کافی آب و خاک در کشور وجود دارد که به راحتی می‌توان این محصولات را تولید کرد، می‌افزاید: برای نمونه در استان‌های خوزستان و ایلام 550 هزار هکتار اراضی حاصلخیز داریم که از سال 78به دستور مقام معظم رهبری از صندوق توسعه ملی اعتبارات بسیار خوبی را برای آن اختصاص دادند همچنین 46 هزار هکتار اراضی در استان سیستان که احیا، اصلاح و بازسازی آنها به طور ویژه مورد تاکید است.

نائب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس از برگزاری جلسات متعدد با وزرای صمت و کشاورزی برای حل مشکل نهاده‌ها و کالاهای اساسی سخن می‌گوید و نتیجه این جلسات را چنین شرح می‌دهد.

« در وهله اول همه اختیارات را به وزارت جهاد کشاورزی سپردیم تا پاسخگو یک نفر باشد. هم وزیر جهاد کشاورزی هم وزیر صمت را در کمیسیون آوردیم قانعشان کردیم و در قالب یک توافقنامه  به هیئت دولت ابلاغ شد. آقای جهانگیری موافقت کرد اما آقای رئیس‌جمهور موافقت نکردند که جای گله‌مندی هست».

 خشکسالی و کمبود باران تهدیدی بالقوه برای بازار گوشت قرمز  

وی با تاکید بر اینکه هر روز در زمینه نهاده‌ها یک اتفاق می‌افتد، گفت: در شرایط فعلی که خشکسالی‌های اخیر و کمبود باران بحث مراتع ما را بسیار ضعیف کرده است، می‌طلبد که ما برای تأمین پروتئین قرمز خودمان حتماً نهاده‌ها را توزیع کنیم  و در راستای اشتغالی که ایجاد شده توسط فضای دامداری کشور کار را به جلو ببریم.

عسگری با بیان اینکه اعتقادمان بر این است که اگر اتفاقی در حوزه نهاد‌ه‌ها می‌افتد صرفاً به دلیل رانت‌خواری، واسطه‌گری و سوءمدیریت است، تصریح کرد: البته در فضای واردات هم هیچ گونه مشکلی نداریم اما ایراد این است که عناصر نفوذی مرتبط بر دستگاه‌های اجرایی از ریاست جمهوری گرفته تا وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صمت در این موضوع نیز مشکل ایجاد کرده‌اند.

نائب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس از اعلام مشکل به آیت‌الله رئیسی نیز سخن گفت و بیان کرد که معتقدیم اگر با این واسطه‌ها و دلال‌گری‌ها برخورد شود قطعاً در این حوزه مشکلی نخواهیم داشت.

وی در پایان عنوان کرد: مجلس شورای اسلامی در راستای منافع ملی و منافع مردم با هیچ کس تعارف ندارد و قطع به یقین با جدیت و قاطعیت این فضا را تا حصول نتیجه دنبال می‌کند.

انتهای پیام/424/ ع

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon