مجله خبری سیزده۱۴۰۰/ وضعیت رئیسی، ظریف، قالیباف، جهانگیری، لاریجانی و جلیلی در نظرسنجی‌ها چگونه است؟


مجله خبری سیزده1400/ وضعیت رئیسی، ظریف، قالیباف، جهانگیری، لاریجانی و جلیلی در نظرسنجی‌ها چگونه است؟

نظرسنجی یک مرکز معتبر پژوهشی که آخر فروردین امسال جمع‌بندی شده، نتایج نسبتاً جالبی را دست‌کم برای این برهه از فضای انتخابات نشان می‌دهد.

گروه سیاسی خبرگزاری تسنیم- مجله خبری سیزده1400:فاطمه تذری- نظرسنجی یک مرکز معتبر پژوهشی که آخر فروردین امسال جمع‌بندی شده، نتایج نسبتاً جالبی را دست‌کم برای این برهه از فضای انتخابات نشان می‌دهد.

اگرچه هنوز فضای انتخابات آنطور که باید و شاید شکل نگرفته و شاید مهمترین علت آن مشخص نبودن رسمی نامزدهای این انتخابات باشد. موضوعی که با توجه به فاصله زمانی کوتاه مانده تا انتخابات، حقیقتاً یک خلأ بسیار بزرگ و از عجایب روزگار است.

اما از نکات جالب نگرش سنجی این مرکز پژوهشی، نمونه‌ی مصاحبه‌شوندگان و نظرخواهی‌شدگان است. از آنها پرسیده شده است که در دور قبل انتخابات به چه کسی رای دادید؟

نتیجه این است که بیش از 56 درصد به آقای روحانی و حدود 34 درصد به آقای رئیسی رای داده‌اند. عدد و رقمی که با فضا و نتیجه انتخابات 96 که کمی بیش از 57 درصد به آقای روحانی و کمی بیش از 38 درصد به آقای رئیسی رای دادند می‌تواند تا حد قابل قبولی نزدیک و نشانه‌ی درست انتخاب شدن تقریبی مصاحبه‌شوندگان باشد.

دراین افکارسنجی، از میان آنها که گفته‌اند بسیارزیاد یا تا حدی احتمال دارد که در انتخابات 1400 شرکت کنند پرسیده شده است که اگر آقایان ظریف، قالیباف، محسن رضایی،‌ سعید جلیلی و اسحاق جهانگیری در انتخابات حاضر باشد شما به کدام یک رای خواهید داد. در این شرایط، حدود 34 درصد گفته‌اند که آقای قالیباف منتخب آنها خواهد بود و پس از او ظریف با 25 درصد در جایگاه دوم بود و پس از آنها آقایان رضایی و جلیلی با بیش از 8 درصد در جایگاه بعدی قرار داشتند. در شرایط مورد بحث، آقای اسحاق جهانگیری با کمی بیش از 1 درصد در قعر این جدول 5 نفره حضور داشت.

همچنین در این نظرسنجی مجدداً پرسیده شده است که اگر نامزد مورد نظر شما جزو کاندیداها نباشد، رای شما به سمت چه کسی خواهد رفت؟ بیشترین رای ظریف به سمت آقای جهانگیری سوق پیدا می‌کند منتها این عدد چندان بالا نیست و صرفاً 28 درصد گفته‌اند که اگر ظریف نباشد به جهانگیری رای خواهند داد. اما 26.5 درصد از آنها اعلام کرده‌اند که اگر ظریف نباشد احتمالاً به آقای قالیباف رای می‌دهند. 17 درصد به رضایی و 13 درصد رای نیز گفته‌اند که ممکن است به سمت آقای جلیلی سوق پیدا کنند.

اما درباره آقای قالیباف، بخش عمده رای دهندگان به او در شرایطی که فقط آقایان ظریف و رضایی و جهانگیری و جلیلی باشند، گفته‌اند که احتمالاً به سمت آقای جلیلی سوق یابند. این عدد بالای 54 درصد است. بعد از او محسن رضایی با 46 درصد و سپس ظریف با 36 درصد و در قعر جدول نیز مجدداً اسحاق جهانگیری با 14.3 درصد قرار دارد.

درباره آقایان رضایی و جلیلی نیز مصاحبه‌شوندگان گفته‌اند که اگر این ها در میان نامزدها نباشند، رای آنها به احتمال بیشتر به سمت آقای قالیباف خواهد رفت.

اما از آنها که گفته‌اند بسیار زیاد یا تا حدی احتمال دارد که در انتخابات شرکت کنند، پرسیده شده است که اگر آقایان ظریف، رئیسی، رضایی و جهانگیری در عرصه حضور داشته باشند، رای شما به سمت چه کسی خواهد رفت؟

نزدیک به 62 درصد گفته‌اند که رایشان در این حالت به سمت آقای رئیسی خواهد بود. ظریف با حدود 18 درصد و با اختلاف زیاد در رتبه دوم است و پس از او آقایان رضایی با 7 و جهانگیری با حدود 3 درصد قرار دارند.

در این حالت نیز پرسیده شده است که اگر نامزد مورد نظر شما در انتخابات حاضر نباشد، رای شما به چه سمتی تغییر خواهد کرد؟
در صورت نبود ظریف، بیشتر رای دهندگان او گفته اند که به آقای جهانگیری متمایل می‌شوند (46 درصد)؛ اما پس از ایشان آقای رئیسی با 34 درصد قرار دارد.

رای آقای رئیسی نیز در این حالت بیشتر به سمت رضایی و رای آقای رضایی به سمت آقای رئیسی و  رای آقای جهانگیری به سمت ظریف متمایل می‌شود.

 

اما در همین دایره از مخاطبان، یعنی آنها که گفته‌اند بسیار زیاد یا تا حدی احتمال دارد که در انتخابات شرکت کنند، درباره دوقطبی‌ها پرسیده شده است. در یکی از این سوالها از آنها پرسیده شده که اگر آقایان قالیباف و ظریف در انتخابات باشند، شما به چه کسی رای می‌دهید؟

قالیباف با حدود 49 از ظریف با حدود 41 درصد پیش بوده است. اما سپس از همین جمع پرسیده شده که اگر آقای قالیباف با حمایت آیت‌الله رئیسی به صحنه بیاید و آقای ظریف هم مورد حمایت آقای خاتمی باشد رای شما چگونه خواهد بود؟ در چنین شرایطی تفاوت نسبتاً معنادارتر می‌شود؛ بدین صورت که آقای قالیباف 56 درصد و آقای ظریف حدود 33 درصد آرا را از آن خود می‌کنند.

با این حال در شرایطی که آقای رئیسی و آقای ظریف دو نامزد انتخابات باشند و فضا به این شکل دوقطبی شود، 66 درصد گفته‌اند که به آقای رئیسی و 28 درصد گفته‌اند که به آقای ظریف رای می‌دهند. (در شرایط آخر فروردین 1400)

این سوال به این شکل هم پرسیده شده که اگر آقای رئیسی با حمایت آقای قالیباف در صحنه باشد و آقای ظریف با حمایت خاتمی به میدان بیاید رای شما چگونه خواهد بود؟ تغییر خیلی محسوسی در پاسخ‌ها صورت نگرفته و نتیجه، 62.5 به 29 به سود آقای رئیسی بوده است.

در دوقطبی آقایان قالیباف و علی لاریجانی، قالیباف با 63 درصد از 14.6 درصد آقای لاریجانی پیش بوده است. و اگر قالیباف با حمایت آقای رئیسی و علی لاریجانی با حمایت خاتمی و ظریف در صحنه باشد، این آرا 63 به 21 باز هم به سود قالیباف بوده است.

همچنین در شرایطی که انتخابات به صورت دوقطبی آقایان رئیسی و علی لاریجانی باشد، 76 درصد از مشارکت‌کنندگان در این افکارسنجی در اواخر فروردین {از میان آنها که اعلام کردند بسیار زیاد یا تا حدی احتمال دارد که در انتخابات شرکت کنند}، گفته‌اند که به آقای رئیسی و 11.5 درصد هم گفته‌اند که به علی لاریجانی رای می‌دهند. آقای علی لاریجانی حتی با حمایت آقایان خاتمی و ظریف هم در آن مقطع اقبال چندانی نداشته و آرای او از 11.5 به 16.5 درصد می‌رسیده است.

مصاحبه‌شوندگان "سرجمع" مهمترین شاخصه‌های نامزدهای جناح اصولگرا را توجه بیشتر به محرومان و افراد کم‌درآمد، جلوگیری از افزایش قیمت‌ها، حل مشکلات اقتصادی، مبارزه با فساد و مسائلی از این دست عنوان کرده‌اند، و بیشترین شاخصه نامزدهای جناح اصلاح‌طلب را بهتر شدن روابط با دیگر کشورها، کاهش تحریم‌ها و موضوع آزادی‌های اجتماعی دانسته‌اند.

البته این شاخصه‌ها برای هر فردی در هر جناحی از دیدگاه مصاحبه‌شوندگان عدد و رقم متفاوتی دارد، اما آنچه آمد تصور و تفهم سرجمع مصاحبه‌شوندگان نسبت به جناح‌ها بود.

و نکته مهم دیگر آنکه، هنوز فضای انتخابات آنطور که باید شکل نگرفته و فضای کمپین‌های انتخاباتی مثل هر دوره دیگری قاعدتاً می‌تواند این اعداد و ارقام را هم کاملاً تغییر بدهد.

فاطمه تذری در توئیتر: https://twitter.com/tazari_fatemeh

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار سیاسی
اخبار روز سیاسی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon