۵ پیام دیپلماتیک ترکیه به دنیا؛ آنکارا با دمشق مذاکره می‌کند؟

5 پیام دیپلماتیک ترکیه به دنیا؛ آنکارا با دمشق مذاکره می‌کند؟

مشاور رئیس جمهور ترکیه درباره روابط ترکیه و سوریه در آینده گفت: ممکن است گهگاه مسئولین امنیتی و واحدهای اطلاعاتی ما جلساتی را با سوری‌ها داشته باشند.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، سخنان ابراهیم کالن سخنگوی نهاد ریاست جمهوری ترکیه در مورد 5 پیام دیپلماتیک آنکارا، مورد توجه رسانه ها قرار گرفت.

کالن در پاسخ به سوالات اردینچ چلیک کان خبرنگار روزنامه حریت، به مسائلی اشاره کرده که می توان آنها را چراغ راهنماهای جدید سیاست خارجی ترکیه در مقطع کنونی و ماه های پیش رو دانست.

اگر چه ابراهیم کالن به عنوان سخنگو شناخته می شود، اما او در عین حال با پست سفیر کبیر، رئیس گروه مشاورین سیاست خارجی و امنیت ملی کاخ ریاست جمهوری بش تپه نیز هست و چنین به نظر می رسد که به تقلید از نظام سیاسی – اجرایی ایالات متحده که در آن، نقش ویژه ای به مشاور عالی امنیت ملی داده شده، کالن نیز در ترکیه از چنین موقعیتی برخوردار است و ظاهراً نقش او در سیاست خارجی ترکیه، از وزیر امور خارجه، پررنگ تر و مهم تر است.

کشور ترکیه , آخرین تحولات سوریه ,

ابراهیم کالن که تز دکترای خود را در مورد ملاصدرا و فلسفه اسلامی نوشته و در جورج تاون آمریکا تحصیل کرده، علاوه بر کار سیاسی و دانشگاهی؛ تاکنون چند کتاب نوشته و به شکل حرفه ای اهل خوانندگی، نوازندگی و عکاسی است.

کاخ بش تپه ریاست جمهوری در آنکارا به معنی پنج تپه است و حریت در تیتر انتخابی خود، با پنج تپه و پنج پیام، بازی کرده است.

1.دیدار اردوغان – بایدن و روابط ترکیه و آمریکا

کالن گفته است :«در اجلاس سران ناتو که در بروکسل برگزار می شود، رئیس جمهور ما جلساتی با رئیس جمهور ایالات متحده و سران کشورهای ناتو خواهد داشت. ما از ایالات متحده آمریکا انتظاراتی داریم. به ویژه در مورد پایان دادن به حمایت از پ.ی.د (PYD) در شمال سوریه و اعمال فشار بر گروه فتح الله گولن (FETO).

اینها موضوعاتی هستند که به مثابه تهدید مستقیم علیه امنیت ملی ترکیه است. ما انتظار داریم که دولت بایدن گام های مشخصی بردارد. متاسفانه مشکلاتی وجود دارد که روابط دو جانبه ما را مسدود می کند. مانند تحریم های کاتسا (CAATSA) و مسائل مرتبط با جنگنده های اف 35 و سامانه موشکی اس 400 روسی.

مجدداً تکرار می کنیم، تحریم های اعمال شده علیه ترکیه ناعادلانه و غیرقانونی است. تحریم ها علیه ترکیه به دلیل ارائه سیستم دفاعی به کشور متحد ناتو خلاف روح ائتلاف و همپیمانی است. ما در حال آماده سازی پیشنهادهایمان هستیم تا همه این موارد را برای جلسه ای که در اجلاس ناتو برگزار می شود، پوشش دهیم».

کشور ترکیه , آخرین تحولات سوریه ,

سخنگوی اردوغان اعلام کرده که ترکیه در مورد مسائل تسلیحاتی از دولت جو بایدن انتظار دارد:

1.آمریکا هر چه زودتر جنگنده اف 35 را در اختیار ترکیه قرار دهد.

2.ترکیه آماده است از آمریکا پاتریوت بخرد.

کالن بر این موضوع تاکید کرده که حفظ امنیت و منافع ملی برای ترکیه از هر چیزی مهم تر است و آنکارا زمانی به دنبال اس 400 رفته که از خرید تسلیحات آمریکایی نومید شده است.

2.فشار بر اسرائیل

ابراهیم کالن در ادامه به جنایات اخیر رژیم صهیونیستی اشاره کرده و گفته است: «حملات غیرقانونی، غیر اخلاقی و بی پروای اسرائیل را شدیداً محکوم می کنیم.

این مرحله نهایی پروژه پاک سازی سرزمین فلسطین از هویت تاریخی، فرهنگی و دینی است. اسرائیلی ها در تلاشند تا گام به گام، خانه به خانه و در کل سرزمین فلسطین یک پروژه را اجرا کنند.

ما باید فشارها را بر اسرائیل به طور مداوم و سیستماتیک افزایش دهیم. بدین منظور، ما این روند را از نزدیک در جهان اسلام، کشورهای عربی، اتحادیه اروپا، ایالات متحده و سایر کشورها دنبال می کنیم.

فلسطینی ها در همه زمینه ها به حمایت نیاز دارند. ما باید برای همه جهان توضیح دهیم که اسرائیل ضد دموکراتیک ترین کشوری است که از روند دموکراتیک جلوگیری می کند.

ما از همه ظرفیت های دیپلماتیک استفاده می کنیم و با سران کشورها و مجامع اسلامی در تماس هستیم. میزان فشارها و واکنش ها علیه اسرائیل کافی نیست. اسرائیل سعی دارد هر بار با انجام بازی ها، نقض قانون و ایجاد توطئه های سیاسی به آنچه می خواهد برسد. ما باید فشار بیشتری بیاوریم».

3.با بشار اسد دیدار نمی کنیم

جدیداً مرال آکشنر رهبر حزب خوب (مخالف اردوغان و شریک کلیچدار اوغلو در ائتلاف ملت) اعلام کرده که آنکارا در حال دیدار با سران دولت دمشق است.

ابراهیم کالن در ادامه، به سیاست خارجی منطقه ای ترکیه اشاره کرده و در این مورد گفته است: «فقط با تکیه بر این که روند عادی سازی روابط با مصر آغاز شد، پس استنباط «لابد آنها با بشار اسد هم ملاقات می کنند»، معنایی ندارد. اینها مواردی از چند موضوع و پرونده جداگانه هستند. بازیگران و فرایندهای هر یک از آنها، کاملاٌ متفاوت است.

البته ما آن چه در مصر اتفاق افتاد را فراموش نکرده ایم. اما این یک چیز کاملاً خیالی است که بر مبنای این تصمیم ما، ادعا کنید که با سوریه نیز در حال گفتگو هستیم.

خیر. دیدار با بشار اسد در میان نیست. اما ممکن است گهگاه، مسئولین امنیتی و واحدهای اطلاعاتی ما جلساتی با سوری ها داشته باشند».

4.به توافق با لیبی پایبند هستیم

در ادامه، خبرنگار روزنامه حریت، از ابراهیم کالن پرسیده است: آیا ترکیه نیروهای خود را از لیبی خارج خواهد کرد؟ سخنگوی اردوغان، به این شکل، پاسخ داده است:«ما در چارچوب توافقی حرکت می کنیم که در سال 2019 با دولت لیبی امضا کردیم. دلیل اصلی حضور سربازان ما در آن جا، ارائه خدماتی در سطح آموزش نظامی است.

تماس های ما ادامه خواهد یافت و مداوماً گفتگو می کنیم. ما می دانیم که تاکنون برخی محافل، حاکمان لیبی را تحت فشار قرار داده بودند تا نیروهای ترکیه را بیرون برانند. اما لیبیایی ها موضع روشنی گرفتند.

آنها به صراحت به این موضوع اشاره کردند که کار ما و حضور نیروهای ما در آنجا در چارچوب توافق ادامه خواهد یافت. بنابراین هم ما و هم طرف لیبیایی، به توافقاتی که انجام داده ایم، متعهد و پایبندیم. ما به حمایت از لیبی در زمینه های نظامی، سیاسی و اقتصادی ادامه خواهیم داد».

5.آماده ایم با اتحادیه اروپا صحبت کنیم

ابراهیم کالن، با لحنی گلایه آمیز در مورد روابط با اتحادیه اروپا اظهار نظر کرده و در این مورد چنین گفته است:«اتحادیه اروپا اکنون باید گام های مشخصی بردارد. توپ به روزرسانی توافق نامه مهاجرت و اتحادیه گمرکی کاملاً در زمین اروپایی ها است. ما همه مسئولیت های خود را انجام داده ایم. ما به آنها گفتیم اگر قرار است کار دیگری انجام شود، بیایید صحبت کنیم و بر سر اختلافات، مذاکره کنیم. من فکر می کنم، لازم است که اروپایی ها، به جای آن که درگیری ها و اختلافات داخلی خود را بر سر ترکیه آوار کنند، بر روی این مساله تمرکز کنند که افق و چشم انداز نهایی آنها چیست».

پیام سرد عربستان سعودی

یکی از سوالات مهم در مورد پیام های ابراهیم کالن درباره سیاست خارجی ترکیه، این است که چرا در جمع بندی اهداف دیپلماتیک ترکیه، اشاره ای به عربستان سعودی صورت نگرفت. در پاسخ می توان گفت: احتمالاً به این دلیل که با وجود اشتیاق ترکیه، عربستان سعودی تمایل چندانی از خود نشان نداده است.

کشور ترکیه , آخرین تحولات سوریه ,

دستگاه دیپلماسی ترکیه به رفت و آمد و دیدارهای دور و نزدیک، شتاب بیشتری داده و ظاهراً آنکارا به دنبال آن است که در مدت زمانی کوتاه، روابط پر تنش را آرام کند و روابط فعلی را هم ارتقا دهد.

دیروز مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه به عربستان سعودی رفت تا در مورد عادی سازی روابط آنکارا با سران ریاض صحبت کند. اما چند و چون بازتاب این سفر و مواجهه سعودی ها، نشان دهنده این است که ظاهراً، نشان چندانی از برخورد گرم و دوستانه دیده نشده است.

چاووش اوغلو، به عادت معمول، در مورد دیدار خود، 3 توییت به زبانهای ترکی، عربی و انگلیسی منتشر کرد. اما در توییت میزبان او یعنی فیصل بن فرحان، آخرین پیام مربوط به دیدار با قریشی وزیر امور خارجه پاکستان است و خبر دیدار وزرای امور خارجه ترکیه و عربستان سعودی، در توییت مخصوص وزارت امور خارجه عربستان منتشر شده که به نظر می رسد در آنجا نیز، دو پیام ضمنی در متن خبر وجود دارد.

اول این که به این اشاره شده که دیدار نه در ریاض، بلکه در مکه مکرمه صورت گرفته است. یعنی چاووش اوغلو از ترکیه به جده و از آنجا به دفتر وزیر در مکه رفته و نکته دوم این که، در پیشوازی از چاووش اوغلو، نه شخص وزیر یا معاون او، بلکه عید الثقفی نماینده سیاسی اقتصادی وزارتخانه حضور یافته و نکته سوم این که، چاووش اوغلو پس از دیدار با همتای سعودی خود، به تنهایی در برابر دوربین ها حاضر شد و خبری از کنفرانس مطبوعاتی مشترک و سخنان گرم و صمیمانه نبود.

 

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon