سرگذشت سد تنگ سرخ به کجا رسید؟
گروه استانها_سد تنگ سرخ یاسوج به عنوان مهمترین پروژه عمرانی کهگیلویه و بویراحمد بعد از گذشت ۱۰ سال تنها ۳۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از یاسوج،پروژه سد تنگ سرخ بویراحمد در تاریخ 23 آذرماه سال 1390 با هدف تامین بلند مدت آب شرب و صنعت بویراحمد توسط وزیر وقت نیرو کلنگزنی شد که هم اکنون و بعد از 9 سال تنها 35 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و هنوز تملک اراضی انجام نشده است.
حجم مخزن سد تنگ سرخ 125 میلیون مترمکعب و مصرف تنظیمی بر اساس برنامه ریزی انجام گرفته 192 میلیون متر مکعب بوده یعنی علاوه بر 35 میلیون متر مکعب زیست محیطی که براساس جدول مصوب و نیاز ماههای سال رها سازی میشود، حدود 200 میلیون متر مکعب نیز از محل سد به پایین دست عبور خواهد کرد و همواره آب در بستر رودخانه جریان دارد.
تامین آب شرب شهر یاسوج و روستاهای مسیر بهمیزان 25.5 میلیون متر مکعب در سال، تامین آب کشاورزی شهرستان بویراحمد و دنا به میزان 42.4 میلیون متر مکعب، تامین آب زیست محیطی رودخانه به میزان 33 میلیون مترمکعب، فراهم کردن امکانات تفریحی و سیاحتی با توجه به جذابیت توریستی منطقه، کنترل سیلاب و جلوگیری از خسارت به سازههای موجود در حاشیه رودخانه از جمله اهداف احداث سد تنگ سرخ است.
تامین آب شرب شهر شیراز به میزان 72 میلیون مترمکعب را نیز از دیگر اهداف سد تنگ سرخ بوده که این میزان آب اضافه بر نیاز ما بوده و برای تامین آب شرب مورد نیاز مردم مرکز استان فارس مصرف میشود.
انحراف آب رودخانه بشار به سمت سد تنگ سرخ
نماینده ولی فقیه در کهگیلویه و بویراحمد در آیین انحراف آب رودخانه بشار به سمت سد تنگسرخ، اظهار داشت: از این پروژه علاوه بر استان کهگیلویه و بویراحمد استان فارس نیز بهره خواهد برد.
حجتالاسلام والمسلمین سید نصیر حسینی با اشاره به روند اجرایی سد تنگسرخ گفت: این سد در سال 90 کلنگ زنی شده و باید در سه سال بعد به بهرهبرداری میرسید، اما با گذشت 10 سال هنوز 35 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
امام جمعه یاسوج خاطرنشان کرد: سعی شود که اجرای این سد به سرنوشت گذشته دچار نشود، چرا که در صورت به درازا کشیدن احداث سد، فرسودگی و هدر منابع مالی را در پی خواهد داشت.
حسینی بر رعایت حقوق مردم منطقه تنگسرخ تأکید کرد و افزود: سعی شود در مرحله اول نسبت به پرداخت مطالبات مردم منطقه بابت املاک دقت لازم صورت بگیرد.
رسول فرهادی مدیرعامل آب منطقهای استان کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به تلاشهای استاندار کهگیلویه و بویراحمد و نماینده شهرستانهای بویراحمد، دنا و مارگون در مجلس شورای اسلامی گفت: این پروژه با پیگیریهای انجام شده و اخذ مجوزهای لازم در ماده 56 و مجوز زیست محیطی در یکسال گذشته ده درصد پیشرفت فیزیکی داشته و سرجمع تاکنون 35 درصد را در این سد شاهدیم.
وی افزود: این سد با حجم 150 میلیون متر مکعب به ارتفاع 166 متر و طول تاج 917 در صورت احداث تأثیر بهسزایی در اشتغال، توسعه بخش کشاورزی و تأمین آب شرب دارد.
کیومرث حاجیزاده معاون عمرانی استانداری کهگیلویه و بویراحمد در ادامه این آیین ضمن تشکر از دستاندرکاران سد تنگ سرخ اظهار داشت: با وحدت همدلی که در استان وجود دارد اکثر پروژههای عمرانی فعال هستند و پروژه سد تنگ سرخ در دو سال اخیر به صورت جدی فعال شدهاست.
وی با اشاره به فعال شد ماده 56 برای سد تنگ سرخ گفت: با توجه به تحریمهای ظالمانه و مشکلات اقتصادی حاکم و عدم توانایی تزریق اعتبارات کلان به پروژهها بزرگ، با استفاده از سرمایهگذاری بانکها در قالب ماده 56 درصدد رفع مشکلات پروژهها هستیم.
معاون عمرانی استانداری کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: ما امروزه در استان پروژه راکد نداریم و اکثر پروژههای معطل مانده مربوط به راههای روستایی هستند.
وی به افزایش 72 درصدی بودجه استان در سالجاری اشاره کرد و گفت: در حال اخذ مجوز ماده 23 برای سد سقاوه و آبریز در استان هستیم و امیدواریم که این دو سد وارد فاز اجرایی شوند.
حاجیزاده با اشاره به نقش سدها در زندگی بشر گفت: در سیل سال 98 و خشکسالی 97 نقش سدها در کشور به خوبی احساس شد و احداث سد تنگ سرخ میتواند علاوه بر کمک در موارد بحرانی به تأمین آب کشاورزی منطقه نیز کمک میکند.
وی خاطرنشان کرد: این طرح از سال 90 شروع شده که باید ظرف سه سال بعد به بهرهبرداری میرسید، اما با گذشت ده سال فقط سی پنج درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
حاجیزاده بیان کرد: ما نسبت به عملکرد و پیشرفت فیزیکی این سد معترض هستیم و از مسئولان کشوری خواهشمندیم با توجه به اینکه سد جز پروژههای ملی است نسبت به تزریق اعتبارات همت کنند.اگر قرار است در روند کار مثل گذشته عمل شود، باعث فرسودگی طرح و هدر رفت منابع میشود.
وی بر رعایت حقوق مردم روستاهای اطراف که اجرای سد بر املاک آنها تاثیر گذشته تأکید کرد و گفت: سعی شود که مطالبات و حقوق مردم در منطقه رعایت شود.
انتهای پیام/ز