احیای ظرفیت‌های ترانزیتی و گردشگری راه توسعه مکران است

احیای ظرفیت‌های ترانزیتی و گردشگری راه توسعه مکران است

گروه استان‌ها- احیای ظرفیت‌های ترانزیتی و گردشگری سواحل مکران موجب افزایش جمعیت این سواحل خواهد شد که یکی از مطالبات اصلی رهبر معظم انقلاب است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم ازسواحل مکران، یکی از دغدغه­‌های مهم در توسعه سواحل و بنادر ایران، سهولت دسترسی به مناطق مرکزی ایران و همچنین نقاط مرزی بوده که چهار هدف اصلی شامل افزایش درآمد ترانزیت کالا، افزایش درآمد گردشگی، افزایش جمعیت و احیای مناطق متروکه ایران را دنبال کرده است.

افزایش جمعیت میلیونی سواحل مکران یکی از مطالبات مهم رهبری از سال 88 بوده که تاکنون چندان توفیقی نداشته است. از طرفی به گفته کارشناسان حمل و نقل، درآمد ترانزیت ایران می‌­تواند با توجه به موقعیت جغرافیایی ایده‌­آل ایران و قرار گرفتن در مسیر کریدورهای شمال به جنوب و شرق به غرب، درآمدی پایدار، بیش از درآمد نفت برای ایران ایجاد کند. یکی از مهمترین عوامل تحقق این اهداف، اتصال آزادراهی بنادر و سواحل به مرکز و نقاط مرزی ایران است. سوالی که همواره مطرح است این است که آیا دسترسی آزادراهی برای سهولت دسترسی به این مناطق فراهم شده یا خواهد شد؟ آیا در اسناد بالادستی قوانین ایران، این ضرورت درک و لحاظ شده است.

زیرساخت‌های لازم برای احیای بنادر و سواحل ایران و استقرار جمعیت در این مناطق فراهم شده است؟ 

محمد مونسان عضو هیئت عملی دانشگاه صنعتی مالک اشتر و کارشناس معماری دریایی می‌گوید: یکی از مهم‌ترین مبانی توسعه هر کشوری، توسعه زیرساخت‌های دسترسی به یک منطقه است که شامل چهار مولفه مهم جاده‌ای، ریلی، هوایی و دریایی است.

وی می‌افزاید: دو مورد اول دارای اهمیت حیاتی است ولی مورد اول (دسترسی جاده‌ای) نقش بی­‌نظیری در احیای مناطق داخلی سرزمین دارد چرا که در اطراف جاده­‌ها، شهرهای جدید و مراکز صنعتی و خدماتی شکل می­‌گیرند و سفرهای گردشگری نیز رونق می‌‌یابند. هر جا جاده‌ای احداث می‌شود، امکان استقرار جمعیت در اطراف آن براحتی میسر می‌شود مثلا با احداث آزادراه چابهار- مشهد، کل نیمه شرقی کشور احیا می‌شود در حالی که فعلا فقط نیمه شمالی و غربی کشور از این مهم برخوردارند.

وضعیت فعلی نقشه آزادراه­‌های کشور برای توسعه سواحل مکران چگونه است؟

این کارشناس تصریح می‌کند: متاسفانه در نقشه آزادراهی فعلی کشور اولویتی برای دسترسی به بنادر مهم ایران و سواحل مکران دیده نمی­‌شود. نقشه زیر آخرین نقشه آزادراهی کشور است. همان گونه که واضح است در نیمه شرقی کشور تقریبا هیچ آزادراهی وجود ندارد و حتی در برنامه‌­های 20 سال آینده وزارت راه و شهرسازی نیز هیچ آزادراهی در امتداد سواحل مکران و برای اتصال آزادراهی بنادر مهمی مانند چابهار و جاسک به مرکز کشور و مناطق مرزی دیگر وجود ندارد یعنی اینکه دسترسی فعلی جاده ای به شرق و جنوب شرقی کشور همچنان خطرناک، غیرایمن، غیرراحت و طولانی بوده و خواهد بود.

استان سیستان و بلوچستان , مناطق دریایی , منطقه آزاد چابهار ,

وی می‌گوید: چگونه ممکن است دسترسی به این مناطق دشوار باشد ولی جمعیت به این سواحل سوق یابند؟ این از محالات است. بطور مثال راه ارتباطی فعلی بین جاسک تا مشهد (قطب جمعیتی شمال شرق کشور) با حرکت پیوسته و دائمی اتومبیل بیش از 20 ساعت زمان می‌برد و با لحاظ کردن توقف و استراحت بین راهی بیش از 30 ساعت زمان لازم است.

مونسان خاطرنشان می‌کند: چگونه می‌توان در چنین شرایطی به احیای جمعیتی سواحل و نیمه شرقی کشور و احیای گردشگری و سفر خانواده­‌های ایرانی به این مناطق و همچنین استقبال کشورهای دیگر از کریدورهای عبوری از ایران امید داشت؟

انتهای پیام/395/ح

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon