فروش پهپاد ترکیه به لهستان و تابلو منازعات ورشو-مسکو

فروش پهپاد ترکیه به لهستان و تابلو منازعات ورشو-مسکو

چندی پیش، تصمیم ترکیه برای فروش بالگرد به پاکستان، با دیوار مخالفت آمریکا برخورد کرد و فروش پهپاد به اوکراین نیز، مخالفت و تهدید روسیه را به دنبال آورد.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، بسیاری از رسانه های ترکیه، امضای قرارداد فروش 24 پهپاد ساخت این کشور به لهستان را با آب و تاب بسیار، پوشش دادند. این اولین قلم از فروش و صدور محصولات دفاعی ترکیه به یک کشور عضو ناتو و اتحادیه اروپا است و از این جهت، معامله مزبور، برای آنکارا ارزش نمادین بالایی دارد.

جالب اینجاست که دولت ترکیه ترجیح داد انتشار خبر این قرارداد را به خریدار اروپایی واگذار کند و رسانه های ترکیه نیز به نقل از خریدار یعنی لهستان، این خبر را منتشر کردند.

کشور ترکیه ,

رسانه های ترکیه، به نقل از خبرگزاری رسمی لهستان (PAP) سخنان ماریوش بلاشاک٬  وزیر دفاع این کشور را منتشر کردند که گفته است:«24 فروند پهپاد مدل بیرقدار  TB2 ساخت ترکیه خریداری می کنیم. از نظر ما، این پهپاد در واقع یک سلاح راستین و اثرگذار بوده و توانایی خود را در جنگ‌های شرق اروپا ثابت کرده و در خاورمیانه نیز مورد استفاده قرار گرفته است. انتظار می‌رود توافق نامه فروش این پهپادها، در سفر هفته آینده آندژی دودا، رئیس جمهور لهستان به ترکیه نهایی شود».

تعامل پیچیده با دوست و دشمن ناتو

از دید آمریکا و ناتو، روسیه دشمن است و ترکیه با خرید سامانه موشکی اس 400 از خصم شماره 1 ناتو، دست به اقدام عجیبی زد. اما حالا، همان ترکیه، با دوست و نامزد عضویت ناتو یعنی اوکراین و عضو ناتو و اتحادیه اروپا یعنی لهستان، وارد معامله شده است.

اولین بار است که لهستان به عنوان یک کشور عضو اتحادیه اروپا و پیمان نظامی ناتو، از ترکیه پهپاد مسلح می خرد. آن هم پهپادی که طراح و سازنده اصلی آن، سلجوق بیرقدار داماد کوچک رئیس جمهور ترکیه است و بنا به اطلاعاتی که در اختیار رسانه ها گذاشته، بیرقدار 2 با برد ارتباطی 150 کیلومتر و ارتفاع پرواز 24 هزار پا، می ‌تواند 27 ساعت در هوا بماند و پروازهای شناسایی، نظارت و دریافت اطلاعاتی انجام دهد.

پهپاد مزبور، همچنین قابلیت آن را دارد که تصویر دریافتی را بدون تاخیر به مراکز عملیاتی، حمل مهمات و حمله به اهداف با مهمات خاص خود منتقل کند. این پهپاد که قبلاً در جنگ قره باغ به داد جمهوری آذربایجان رسیده و موجب شکست ارمنستان شده، علاوه بر آن که می تواند با دقت بالا، به اهداف ثابت و متحرک شلیک کند، از سامانه هدایت – هماهنگی خاصی برخوردار است که می تواند با هواپیماهای جنگنده، سامانه راداری و ماهواره، اصطلاحاً سینک شده و در شبکه سریع رصد و هدایت، نقش ایفا کند.

کشور ترکیه ,

پهپادهای بیرقدار، با راکت و مهمات تولید شده توسط کمپانی ملی راکتسان ترکیه، می تواند از فاصله 8 کیلومتری، شلیک دقیق و هدفمند انجام دهد و تاکنون در جریان شلیک هایی که توسط این هواپیما به غارها، مواضع ثابت و نیز یگان های در حال عبور پ.ک.ک در شمال عراق صورت گرفته، نتایج عملیات، مثبت ارزیابی شده اما در برخی موارد نیز که مسافت سوژه بیش از میزان برد راکت های راکتسان پهپادی بوده، اطلاعات حمله در اختیار هواپیماهای جنگنده اف 16 قرار گرفته است.

روابط ترکیه – لهستان و نگرش روسیه

حجم مبادلات تجاری بین ترکیه و لهستان به رقم 7 میلیارد دلار رسیده که با فاصله ای ناچیز، تراز آن به نفع ترکیه است. ترکیه به لهستان، تراکتور، خودرو (مونتاژ شده)، یخچال، پوشاک و منسوجات صادر می کند و از این کشور، گوشت، قطعات خودرو، موتورهای دیزلی می خرد.

لهستانی ها در ترکیه 80 میلیون دلار سرمایه گذاری کرده اند و ترک ها هم در این کشور اروپایی 36 میلیون دلار سرمایه گذاری کرده اند. اما میزان سفر توریست های لهستانی به ترکیه سال به سال افزایش یافته و از 296 هزار نفر سال 2017 میلادی به 881 هزار نفر در سال 2019 میلادی رسیده است.

در شرایط عادی، ارتقای روابط اقتصادی ترکیه و لهستان، برای روسیه موضوعیتی ندارد. اما وقتی پای صنایع دفاعی در میان باشد، قضیه فرق می کند. به دو دلیل:

1.مجاورت مرزهای جغرافیایی لهستان با اوکراین، بلاروس و آلمان، برای روسیه موضوع مهمی است. با توجه به این که آمریکا تصمیم به کاهش شمار نیروهای نظامی خود در آلمان گرفته و احتمال انتقال بخشی از این نیروها به لهستان مطرح شده، در نتیجه کرملین، لهستان را به عنوان یک منبع تهدید تلقی می کند.

2.فروش پهپادهای ترکیه به اوکراین، تقویت بنیه دفاعی و امکان رصد برای اوکراین بر فراز دریای سیاه و مرزهای روسیه است و لهستان نیز می تواند با پهپادهای ترکیه، در حوزه حساس و ژئواستراتژیک دریای بالتیک، توانایی دفاعی بیشتری در برابر روسیه پیدا کند.

کشور ترکیه ,

در نتیجه با توجه به رویکرد خاص غرب و ناتو در قبال سیاست های روسیه و اهمیت حوزه هایی همچون اوکراین، لهستان، دریای سیاه و دریای بالتیک و پیچیدگی رویکرد اروپا به روسیه و انتقال انرژی و آرایش دفاعی مسکو، ترکیه با فروش پهپاد به لهستان، وارد بازی پیچیده ای می شود که اساسی ترین زیرساخت و نیاز آن، دادن اطمینان و آسودگی خاطر به قدرتی به نام روسیه است.

یعنی کشوری که اگر چه خصم آمریکا و ناتو است اما بخش مهمی از منافع بلندمدت یک عضو مهم ناتو به نام ترکیه، به بقای رابطه با روسیه، منوط شده است.

تشدید تنش بین مسکو و ورشو و اخراج متقابل دیپلمات ها به عنوان فصلی از اختلافات مداوم و چند دهه ای بین روسیه و لهستان، نشان دهنده این واقعیت است که امید چندانی به عادی شدن اوضاع بین این دو کشور وجود ندارد و تنش مزبور، بخش مهم و ماندگاری از تنش ها و رقابت های مداوم بین ناتو و روسیه است.

در پایان باید گفت، ارتقای قدرت سخت و توان دفاعی برای ترکیه به یک هدف استراتژیک و مهم تبدیل شده و در شرایطی که خرید سامانه موشکی اس 400 از روسیه، دردسرهایی برای دولت اردوغان به وجود آورده، حالا تولید محصولات و تجهیزات دفاعی ملی و تلاش برای فروش آنها به کشورهای دیگر، برنامه مهم صنایع دفاعی نهاد ریاست جمهوری ترکیه است.

چندی پیش، تصمیم ترکیه برای فروش بالگرد به پاکستان، با دیوار مخالفت آمریکا برخورد کرد و فروش پهپاد به اوکراین نیز، مخالفت و تهدید روسیه را به دنبال آورد. حال باید دید، دستگاه دیپلماسی و تیم صنایع دفاعی تحت امر اردوغان، برای حساسیت زدایی از صادرات محصولات دفاعی ترکیه به کشورهای مختلف، چه راهکارهایی را انتخاب می کنند.

 

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت
پاکسان