واگرایی از ارزشهای انقلابی چگونه در بین اهالی ادبیات ایجاد شد؟
مدیر مرکز موسیقی حوزه هنری گفت: برخی از شاعرانی که بنیانهای مذهبی دارند، برای حفظ مخاطب و جلوگیری از ریزش آن، قرص و محکم پشت برخی از ارزشها نمیمانند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، رهبر معظم انقلاب در پیامی که از سوی ایشان در دهمین سالروز تأسیس مؤسسه شهرستان ادب قرائت شد، بر نکتهای کلیدی تأکید داشتند: تلاش برای جلوگیری از واگرایی هنر و هنرمندان از مفاهیم انقلاب اسلامی.
طی سالهای اخیر تلاشهایی در جهت دلسرد و خنثی کردن هنرمندان نسبت به مسائل روز جامعه و آرمانهای انقلاب صورت گرفته است؛ از تحریف تاریخ دوران پهلوی گرفته تا حمله و اعتراض به هنرمندانی که در این حوزه فعالیت میکنند. حوزه ادبیات به عنوان یکی از حوزههای تأثیرگذار بر جامعه نیز از این قاعده مستثنی نبود. در کنار این تلاشها باید از مؤسسات فرهنگی یاد کرد که هدف اولیه تأسیس آنها، فعالیت در حوزههای مختلف فرهنگی و معرفی آرمانهای انقلاب در قامت هنری و ادبی بود؛ امری که رفتهرفته به فراموشی گذاشته شد و از غالب این مؤسسات تنها نامی باقی ماند با کارمندانی که کمترین دغدغه را در این زمینه داشتند و دارند.
صحبتهای مقام معظم رهبری و نکات ایشان در این پیام بار دیگر ضرورت فعالیت در این مسیر را یادآوری کرد؛ مسیری که اگر به درستی و سنجیده طی شود، میتواند حرفی برای گفتن در منطقه و برای مخاطبان دیگر ملل نیز داشته باشد. میلاد عرفانپور که سالها مدیریت دفتر شعر مؤسسه شهرستان ادب را برعهده داشت و هماکنون مدیریت دفتر موسیقی حوزه هنری را عهدهدار است، از جمله جوانان پرکار در حوزه هنر و ادبیات انقلاب اسلامی است. سرودههای او در کنار دیگر شاعران چون محمدمهدی سیار و علیمحمد مؤدب توانسته در مقاطع مختلف، نظر بسیاری از مخاطبان را به سمت هنر انقلابی جلب کند؛ سرودههایی که قاطعیت کلمات در آنها، مخاطب را به سمت حال و هوای دهه 60 و فعالیتهای خودجوش هنرمندان در زمینههای مختلف میبرد.
عرفانپور در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، با اشاره به نکات مورد نظر رهبر معظم انقلاب در پیام اخیر ایشان به مؤسسه شهرستان ادب گفت: اصولاً یکی از فلسفههای راهاندازی شهرستان ادب و دغدغههای بنیادین ما در این حوزه، مبارزه با جریان واگرایی از ارزشهای انقلاب اسلامی بود که در ادبیات داشت جای خود را بازتر میکرد. شرایط به گونهای بود که بسیاری از جریانها و افراد فعال ادبی از اینکه خودشان را زیر چتر گفتمانی انقلاب اسلامی تعریف کنند، ابا داشتند.
او با بیان اینکه در این فضا، مفهوم ادبیات و شعر انقلاب اسلامی روز به روز دچار غربت بیشتری میشد، ادامه داد: در این میان ما گروهی از شاعرانی بودیم که دغدغه هنر انقلاب را داشتیم. من جزو جوانترین این گروه بودم و افتخار داشتم که مسئولیت دفتر شعر را برعهده گرفتم. از همان آغاز تلاشمان بر این بود که شهرستان ادب مأمن و پایگاهی باشد برای آنچه انقلاب اسلامی در حوزه ادبیات میخواهد؛ ادبیات سالم، مؤثر، متعالی و انسانساز، به دور از ژستهای روشنفکری و مادیزدگی در قلم هنرمندان.
عرفانپور به تلاش مؤسسه شهرستان ادب در حوزه آموزش در زمینه شعر انقلاب اسلامی اشاره و اضافه کرد: این دغدغه را ما در دفتر شعر با راهاندازی دورههای آموزش جامع شعر جوان کشور به نام «آفتابگردانها» پیگیری کردیم. این دورهها جامعترین دورههای آموزش شعر بود که طی سالهای گذشته برگزار شده است و تلاش دارد در حوزه استعدادیابی در زمینه شعر فعال باشد. در این مدت بیش از هزار فارغالتحصیل از میان شاعران جوان در این دورهها داشتیم و تلاش کردیم تا از تجارب مختلف بهره ببریم. هرکدام از این فارغالتحصیلان میتوانند در حوزه شعر مؤثر باشند.
وی یادآور شد: مهمترین داشته ما در شهرستان ادب، برکتی بود که خداوند به این تلاشهای ناچیز داد. شهرستان ادب علاوه بر بودجه و توان مالی کمی که نسبت به نهادهای دولتی داشت- شاید بودجه در حد یکدهم یا یکصدم برخی از نهادها بود- به اذعان فعالان فرهنگی کشور توانسته امروز پایگاهی باشد برای حفاظت از کیان انقلاب اسلامی و ادبیات سالم.
به گفته وی؛ بخشی از شعرا و حتی شاعرانی که بنیانهای مذهبی و انقلابی دارند، به واسطه دلایلی ناچار میشوند که قرص و محکم پشت برخی از ارزشها نمانند. از جمله اینکه احساس میکنند که مخاطبانشان ریزش میکند. در این حالت شاعر در شعر خود صرفاً از موضوعات عمومی صحبت میکند؛ چون این نگرانی را دارد که مخاطبش ریزش کند.
عرفانپور ادامه داد: در چنین شرایطی است که واگرایی از ارزشها جای خود را باز میکند. این جریان هم در شعر و هم در داستان بوده و هست. در کنار این دسته از شاعران، یک جریان مشخصتر دیگر هم هست، جریانی که اعتقاد به دفاع از جریان حق و فهم درستی از جریانشناسی حق و باطل ندارد که از این جریان انتظاری نیست.
مدیر مرکز موسیقی حوزه هنری با اشاره به پیام روز گذشته رهبر معظم انقلاب گفت: مهمترین نکتهای که در پیام ایشان بود، متوجه ساختن جریانهایی است که خود را انقلابی و مذهبی میدانند، اما در آثار خود ابا دارند به صورت صریح، موثر و شجاعانه از ارزشهای انقلاب دفاع کنند و از آبروی خود بگذرند.
عرفانپور با بیان اینکه ریزش مخاطب برای هنرمندانی که در این مسیر حرکت میکنند، طبیعی و قطعی است، یادآور شد: کسی که بالاخره در یک جایی از حقی دفاع کند و موضع اجتماعی بگیرد، برخلاف شاعری که فقط مثلاً از عشق میگوید، قطعاً ریزش مخاطب خواهد داشت. بهعنوان مثال، علیرضا قزوه اگر شاعری نبود که دردمندانه در هر موضوعی موضع خود را شجاعانه اعلام کند، میتواسنت دهها برابر مخاطب داشته باشد؛ بنابراین دایره مخاطبان نباید ملاک باشد. ای بسا شاعران و هنرمندانی داشتیم که خط و خطوط قرمرز را رد کردند، تیپهای آنچنانی زدند و با موجسواری بر برخی از موضوعات مخاطبان میلیونی پیدا کردند. در مقابل، شاعرانی مانند قزوه هستند که با ذوق سلیم شعری به او حمله میشود و مخاطب خود را از دست میدهد. استقبال در فضای مجازی و تیراژ کتاب نشانه ارزشمند بودن یک شاعر نیست؛ زیرا طبع زمانه و فضای مجازی همراه است با فضایی که سطحیترین شخصیتها حضور دارند و مخاطبان باید هوشیار باشند که میزان مخاطب در فضای مجازی و کتاب و هر رسانهای دلیل بر میزان برجستگی و غنای ادبیات آن شاعر نیست. مهم این است که شاعر بداند که در چه مسیر صحیحی حرکت میکند.
انتهای پیام/