آزادسازی خرمشهر|از تقلای رژیم بعث برای حفظ خرمشهر تا ایستادگی رزمندگان اسلام/بیت المقدس؛ مقدمه آزادسازی بیتالمقدس است
یک رزمنده دفاع مقدس گفت: عملیات بیتالمقدس تفکرات بعثها را از بین برد، چراکه آنها اسلحههای خود را روی زمین انداخته و خود را تسلیم رزمندگان اسلام میکردند
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، «واقعه آزادی خرمشهر از دور فقط یک حادثه تاریخی است که برای ملت ایران هیجانآور و افتخارآمیز است؛ ولی از نزدیک، این قضیه شبیه یک معجزه بزرگ بود». این جمله از سخنان گرهربار رهبر انقلاب اسلامی در اول خرداد ماه 1381 است که به موضوع عملیات بیتالمقدس اشاره دارند.
این عملیات، در منطقه جبهه جنوبی(غرب رود کارون)، با رمز عملیات یا علی بن ابیطالب علیه السلام، در تاریخ 10 اردیبهشت ماه تا سوم خرداد ماه سال 1361 آغاز شد، مهمترین اهداف آن آزادسازی شهرهای خرمشهر و هویزه؛ همچنین خارج کردن شهرهای از برد توپخانه دشمن بود. در این قسمت با سردار محسن کاظمینی از فرماندهان دفاع مقدس گفتگو کردهایم، که متن کامل گفتگو به شرح زیر است:
* فرار بنیصدر باعث، پیروزیهای مکرر رزمندگان اسلام شد
سردار محسن کاظمینی از فرماندهان دفاع مقدس در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، ضمن گرامیداشت آزادسازی خرمشهر و عملیات بیت المقدس فرار بنیصدر اشاره کرد و گفت: پس از رفتن بنی صدر دفاع مقدس شکل دیگری به خود گرفت و فرماندهان ابتکارات جدیدتر و زیباتری را اتخاذ کردند.
وی با اشاره به خیانتهای بنیصدر در زمان فرماندهی کل قوا اظهار داشت: بنیصدر اجازه نمیداد رزمندگان غیور کشورمان برنامهریزیهای جدیای انجام دهند تا بعثیها از کشور خارج شود.
این رزمنده دفاع مقدس با بیان اینکه پس از فرار بنی صدر عملیات ثامن الائمه شکل میگیرد و باعث شکستن حصر آبادان میشود؛ یادآور شد: پس از عملیات ثامن الائمه برای آزادسازی بوستان عملیات طریق القدس شکل میگیرد. پس از آن هم عملیات فتحالمبین برگزار میشود که یکی پس از دیگری باعث پیروزیهای رزمندگان اسلام شد.
* اجرای اصل غافلگیری در عملیات بیتالمقدس
کاظمینی با اشاره به اینکه این عملیاتها در فاصله زمانی بسیار اندک برگزار میشود؛ این امر را باعث غافلگیری دشمن و عدم به روز کردن تجهیزات خود عنوان کرد و گفت:با توجه به برگزاری عملیات ها پشت سر همدیگر اصل غافلگیری به درستی اجرا شد و عملیات بیت المقدس شکل گرفت.
وی به تشریح عملیات بیتالمقدس پرداخت و گفت: جاده اهواز- خرمشهر که حدود 100 کیلومتر است؛ در تصرف بعثیها بود. یعنی حدود 5000 کیلومتر مربع از خاک سرزمینی را بعثیها اشغال کرده بودند.
این رزمنده دفاع مقدس عملیات بیت المقدس عملیات مشترک ارتش و سپاه خواند و افزود: با توجه به برنامهریزیهای پیچیده و دقیق، قرار بر این شد که 2 قرارگاه نصر و فتح از کارون عبور و 2 قرارگاه فجر و قدس از بالا به دشمن بعثی حمله کنند بر همین اساس این عملیات از دهم اردیبهشت ماه سال 61 با رمز یا علی بن ابی طالب آغاز شد.
* تدابیر ویژه رژیم بعث برای نگهداری و حفظ خرمشهر
کاظمینی در ادامه سخنان خود به احداث موانع و مواضع متعدد رژیم بعث در این منطقه اشاره کرد و یادآور شد: دشمن برای جلوگیری از از پیشروی رزمندگان و همچنین ورود چتربازان علاوه بر استقرار توپخانه، سیم خاردار و میادین مین، تمام آهنهای جمع آوری شده در در طول جنگ را در منطقه قرار داده بود.
این پیشکسوت دفاع مقدس با بیان اینکه از همان شب اول عملیات پاتکهای دشمن به صورت گسترده آغاز شد؛ تصریح کرد: به خاطر دارم حاج احمد متوسلیان فرمانده تیپ 27 محمد رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم بسیار زیر فشار این پاتکها بودند و شهید وزوایی در اثر همین پاتک ها به درجه رفیع شهادت نائل آمدند.
* حضور حداقل 11 هزار بعثی برای مقاومت در خرمشهر
کاظمینی با تاکید بر اینکه رزمندگان اسلام جانانه در برابر رژیم تا بن دندان مسلح ایستادگی کردند به آغاز مرحله دوم عملیات پرداخت و خاطرنشان کرد: در مرحله دوم قرار بر این شد که خودمان را به مرزهای بینالمللی برسانیم تا قرارگاههای فجر و قدس عملیاتهای بیشتری را انجام دهند.
وی هدف مرحله سوم عملیات بیت المقدس را محاصره شهر خرمشهر دانست و اظهار داشت: بیش از 11 هزار بعثی در شهر خرمشهر حضور داشتند و پدافند بسیار قدرتمندی را آنجا تشکیل داده بودند و در برابر رزمندگان اسلام مقاومت بسیار سختی را انجام میدادند.
این رزمنده دفاع مقدس خاطر نشان کرد: در روز دوم خرداد ماه سال 61 و بعثیها میخواستند از مسیر شلمچه خود را به بصره برسانند همچنین نیروهای تازه نفس را از بصره از مسیر شلمچه به خرمشهر بیاورد و زمانی که دیدند جاده در محاصره رزمندگان اسلام قرار دارد اعتماد به نفس خود را از دست داده و بسیار ناامید شدند در حالی که در تمامی روزهای عملیات آنها باقدرت مقاومت میکردند.
این پیشکسوت دفاع مقدس با بیان اینکه بعثها در این عملیات قریب به 5 هزار کشته و زخمی داشتهاند؛ از اسیر شدن قریب به 18 هزار بعثی خبر داد و گفت: یکی از بهترین عملیاتهای در طول دفاع مقدس عملیات بیت المقدس است.
* انشاءالله صهیونیستها را نیز از بیتالمقدس بیرون کنیم
وی ادامه داد: البته به اعتقاد بنده جمهوری اسلامی ایران به فتح خرمشهرهای زیادی نیاز دارد. برای همین نام آن عملیات، بیت المقدس نامگذاری شد که امیدواریم روزی بیتالمقدس را نیز آزاد کنیم و همانطور که بعثها را از خرمشهر شهر بیرون کردیم؛ بتوانیم صهیونیستها را نیز از منطقه بیتالمقدس بیرون کنیم.
کاظمینی در بخش دیگری از سخنان خود به شادی و احساس غرور رزمندگان اشاره کرد و گفت: این پیروزی تمام تفکرات رژیم بعث را از بین برد؛ به خاطر دارم در تمام شهر بعثیها لباس خود را در آورده و اسلحههای خود را روی زمین انداخته و گروه گروه خود را تسلیم رزمندگان اسلام میکردند.
این پیشکسوت دفاع مقدس به ذکر خاطره ای جالب از روز سوم خرداد ماه اشاره کرد و یادآور شد: به خاطر دارم در روز سوم خرداد ماه تمام دغدغه من این بود که کامیونها بیایند و ما عراقیها را به عقب بازگردانیم. برای همین دائماً پشت بیسیم اعلام میکردم: کامیون بفرستید که من مبادا دشمن در کوچه پس کوچهها باقی بماند.
*اشغال خرمشهر اهرم فشار دشمن برای شرکت ایران در مذاکرات صلح
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، رژیم بعث عراق با اشغال خرمشهر میکوشید مهمترین اهرم فشار خود را برای واداشتن ایران به شرکت در مذاکرات صلح، حفظ کند. متقابلاً آزادسازی این شهر میتوانست نماد اثبات برتری ایران در جنگ تحمیلی باشد.
با توجه به اهمیت این منطقه در تعیین سرنوشت جنگ، عملیات «بیتالمقدس» را سپاه و ارتش طراحی و اجرا کردند. عملیات پشتیبانی را قرارگاه فجر که از عملیات «فتحالمبین» در منطقه مانده بود؛ در فکه انجام داد و حدود 2000 اسیر گرفت. در منطقه عملیات اصلی، در مرحله اول، جاده اهواز-خرمشهر از کیلومتر 68 تا کیلومتر 103 تصرف، تثبیت و کلیه رخنهها ترمیم شد.
در مرحله دوم، ضمن آزادسازی مسافت بیشتری از این جاده، پیشروی به سمت مرز در محدوده ایستگاه «حسینیه» آغاز شد. رژیم بعث عراق هراسان از تکرار «فتحالمبین»، از منطقه وسیعی شامل پادگان حمید، هویزه و جفیر، 2 لشکر خود را عقب کشید تا آنها را از انهدام برهاند. در مرحله سوم، تهاجم برای آزادی خرمشهر آغاز شد، اما هوشیاری و تمرکز نیروهای دشمن در خطوط پدافندی موجب شد، ماموریت نیروهای خود به انجام نرسد.
در مرحله چهارم که قرارگاه فجر نیز در کنار سه قرارگاه قدس، فتح و نصر وارد عملیات شده بود، انسداد جاده خرمشهر-شلمچه و تامین «نهر عرایض» و «پلنو» موجب شد که نیروهای بعثی تسلیم شوند و در نتیجه خرمشهر در ساعت 11 صبح روز سوم خرداد ماه سال 1361 آزاد شود. در این عملیات هشت لشکر و 15 تیپ مستقل رژیم بعث از 50 تا 80 درصد آسیب جدی دیدند.
انتهای پیام/