تهدیدات فضای مجازی در کردستان/ «کلاهبرداری اینترنتی و جرائم اخلاقی» افزایش یافت
گروه استانها- اخبار منتشر شده در فضای مجازی میتواند بر زندگی و اذهان عمومی کارکردهای مختلفی داشته باشد و این خود میتواند باعث بروز آسیبهای متعددی در حوزه فرهنگی، سلامت، اجتماعی و سیاسی شود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج ، چند سالی است که تلفنهای همراه هوشمند به کلی زندگی اجتماعی را متحول کرده است و دیگر تقریباً هر شخصی برای خود یک تلفن همراه هوشمند دارد.
با ظهور نسل جدید تلفنهای همراه به تبع برنامههای تازهای نیز مانند شبکههای اجتماعی مجازی، بازیها، دوربینهای حرفهای تلفنهای همراه و ... نیز رخ نشان داد و مردم به سراغ این تنوع، هجوم آوردند.
با نصب دوربینهای حرفهای و واضح بر روی تلفنهای همراه و نصب اپلیکیشنهای مانند واتساپ، تلگرام و اینستاگرام و البته ظهور نسل پر سرعت اینترنت همراه و خانگی دیگر چیزی از چشم مخاطبان این برنامهها که حداکثر جمعیت را نیز تشکیل میدهند، مغفول نمیماند.
البته کارکرد فضای مجازی خود قوانین و مقرراتی دارد که متأسفانه در جامعهای که در آن زندگی میکنیم این قوانین و مقررات آنچنان که باید رعایت نمیشوند و در اکثر خانوادهها شاهد فعالیت بچههای کوچک در فضای مجازی هستیم.
انتشار اتفاقات چند روز اخیر در فضای مجازی میتواند در روحیه کودکان و حتی نوجوانان که درک محدودتری از اتفاقات دارند بسیار آسیبزا عمل کند و باعث بهوجود آمدن ناهنجاریهایی در جامعه شود.
خانوادهها باید آگاه باشند که فرزندان آنها در فضای مجازی به چه فعالیتی مشغول هستند و این فعالیت در چه زمینههایی است و میتواند چه تبعاتی به همراه داشته باشد.
البته جدای از کودکان، اخباری که در گروهها و کانالهای غیر رسمی فضای مجازی منتشر میشود میتواند برای بزرگسالان نیز گمراهکننده و حتی فریبنده باشد و نمونه بارز کلاهبرداریهای متنوع را میتوان در این گروهها و کانالها به خوبی دید.
فارغ از آنچه وجود دارد مردم باید متوجه این امر باشند که اخباری که از مبادی غیر رسمی و فقط در کانالهای عمومی فضای مجازی منتشر میشود میتواند هیچ پایه و اساس معتبری نداشته باشد و فقط در جهت تشویش اذهان عمومی عمل کند.
با توجه به شرایط کنونی کشور و نزدیک بودن انتخابات ریاست جمهوری و شورای شهرها این انگیزه را برای مخالفان نظام و افراد سودجو به وجود آورده است تا در فضای مجازی فعالیتهایی در جهت انحراف تفکرات مردم و سوءاستفاده داشته باشند تا با این طریق تفکرات خود را بر مردم غالب کنند.
در این زمان از زندگی که دیگر تکنولوژیها وارد زندگی شده است و مردم با استفاده از تکنولوژی زندگی میکنند باید از آسیبهای آن نیز مطلع باشیم تا دچار مشکلاتی که بسیاری از افراد در آن دست و پنجه نرم میکنند، نباشیم.
اینکه چگونه و تا چه اندازه بخواهیم به اخبار منتشر شده در فضای مجازی و گروههای مختلف توجه کنیم و آنها را باور داشته باشیم برای هر شخص یک جنبه متفاوت را دارد اما باید این را دانست که هر خبری که در فضای مجازی منتشر میشود صرفاً درست یا غلط نیست برای اطلاع از آن باید به خبرگزاریها و مراجع اخبار رسمی کشور مراجعه کرد.
آسیب دیگری که همواره وجود دارد و باعث ایجاد مشکلات مختلفی شده است تبلیغات فضای مجازی به ویژه محصولات آرایشی و بهداشتی است که مستقیماً با سلامت مردم ارتباط دارد و متاسفانه افراد سودجو برای تبلیغ محصولات خود در فضای مجازی افرادی را در تور خود در دام میاندازند و علیرغم فروش محصول خود با قیمتهای زیاد، باعث به خطر افتادن سلامتی افراد جامعه میشوند.
در ادامه «سرهنگ مهدی دانشپور» رئیس پلیس فتا استان کردستان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم به تهدیدات و آسیبهای فضای مجازی پرداخت و اظهار داشت: در حوزه جرائم اخلاقی در دوماهه نخست سالجاری در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 35درصد افزایش جرائم داشتهایم.
وی از افزایش 89درصدی کلاهبرداری اینترنتی در دو ماهه نخست سالجاری در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته در استان خبر داد و گفت: جرائم مربوط به عملیات بانکی توسط رمز دوم بانکی در کردستان 69درصد کاهش داشته است.
رئیس پلیس فتا استان کردستان یادآور شد: علت اصلی جرائم کلاهبرداری اینترنتی از سهلانگاری خود مردم و البته کوچ کلاهبرداران به سایتهای بازاریابی و خرید و فروش مانند سایت دیوار و شیپور است.
وی اذعان کرد: متأسفانه گاها کلاهبرداران با ترغیب مردم به خرید کالاهای اینترنتی با کیفیت و قیمت مناسب انجام به کلاهبرداری اینترنتی میکنند، در حالیکه مردم خودشان باید آگاه باشند تا در سایت و کانالی خرید نکنند و ابتدا جنس را رویت و بعد خرید کنند.
دانشپور از کشف 90درصدی جرائم اخلاقی و 95درصد جرائم مالی در دوماهه نخست سالجاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته خبر داد و خاطر نشان کرد: 24درصد فراوانی جرائم مربوط به جرائم اخلاقی است و 52درصد مربوط به جرائم مالی و 24درصد نیز به سایر جرائم تعلق دارد.
وی با یادآوری اینکه سایت پلیس فتا همواره به صورت آنلاین آسیبها، راهکارها، راهنمایی و آموزشها را برای مردم قرار داده است، اظهار کرد: اعتماد بیجا به فضای مجازی کاملًا اشتباه است، بنابراین مردم باید حریم خصوصی خود را کاملاً رمزگذاری کنند و فیلم و عکسهای خصوصی خود را در فضای مجازی اشتراک گذاری نکنند.
رئیس پلیس فتا استان کردستان تأکید کرد: مردم باید آگاه باشند که نباید به هر پیام و لینک اجازه دسترسی به تلفن همراه خود را بدهند چراکه بدافزارهایی هستند که اطلاعات شخصی افراد را تخلیه میکنند.
وی ابراز کرد: در حوزه جرائم مالی به ویژه سایت دیوار که بیشترین آمار کلاهبرداری در آن صورت گرفته است، مردم باید کاملاً هوشیار باشند.
رئیس پلیس فتا استان کردستان با بیان اینکه راهاندازی رمز پویای یک بار مصرف میتواند در جلوگیری از کلاهبرداری اینترنتی بسیار مؤثر باشد، گفت: به محض اینکه هر سایت، گروه و کانالی که شاکی خصوصی داشته باشد آن را به مراجع قضایی معرفی میکنیم.
وی گریزی هم به فعالیتهای انتخاباتی زد و هشدار داد: هرگونه توهین و تخریب نامزدها شورای شهر و روستا و ریاست جمهوری در فضای مجازی پیگرد قانونی دارد و با متخلفان حوزه انتخابات برخورد خواهیم کرد.
دانشپور در پایان سخنان خود تأکید کرد: از مردم انتظار داریم که هشدارهای پلیس فتا را جدی بگیرند و به هرکسی در فضای مجازی اعتماد نکنند.
به گزارش تسنیم؛ آنچه واضح و مبرهن است اعتماد نکردن به افراد در فضای غیر حقیقی است و خانوادهها باید به کودکان و فرزندان خود بیاموزند که نباید به فضای غیر حقیقی اعتماد داشته باشند و تمام خصوصی زندگی خود را در فضای مجازی به اشتراک بگذارند چراکه همواره افراد سودجو و سوءاستفادهکننده زیاد است و میتواند آسیبهای جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد.
انتهای پیام/487/ش