کمبود صنایع تبدیلی و تکمیلی مانع توسعه بخش کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری است
گروه استانها- عدم توسعه صنایع تکمیلی و تبدیلی در استان چهارمحال و بختیاری موجب عدم توسعه کشاورزی که بیکاری روستائیان، سطح معیشت پایین مردم شده و عدم رشد اقتصادی و ارزآوری به این استان شده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از شهرکرد، صنایع تبدیلی و تکمیلی یکی از شاخههای مهم در کشاورزی و شاخصهای برای سنجش میزان توسعه بخش کشاورزی است. این صنعت یکی از بخشهای مهم در فرآوری محصولات کشاورزی است که میتواند به ارزآوری، رشد اقتصادی و گسترش اقتصاد کشاورزی هر منطقه بینجامد.
علاوه بر اینها اشتغالزایی و ایجاد کسب و کارهای پربازده از فرآوری تا فروش و صادرات به ویژه در مناطق روستایی، افزایش تولید و بهرهوری، جلوگیری از اسراف و کاسته شدن میزان دورریز بسیاری از محصولات کشاورزی مرغوب توسط مصرفکننده، از مزایای صنایع تبدیلی و تکمیلی است.
همچنین تامین بیش از پیش امنیت غذایی، کاهش ضایعات و جلوگیری از خامفروشی و خروج ارز، صرفهجویی در مصرف محصولات و جلوگیری از هدررفت محصولات باغی و کشاورزی از دیگر آثار این صنعت است که با گسترش جوامع شهری و رشد جمعیت، زندگی شهرنشینی و سرعت بالای زندگی نیاز به استفاده از محصولات بستهبندی و آماده روبه افزایش و نیازمند سرمایهگذاری در این صنعت به ویژه در مناطق پررونق دامپروری، باغداری، کشاورزی و شیلات است.
اما در مناطقی با وجود وفور محصولات مختلف از کشاورزی تا شیلات و دامپروری، شاهد هدررفت بسیاری از محصولات به ویژه در فصول پربرداشت هستیم که نیازمند برنامهریزی و توسعه صنایع تکمیلی و تبدیلی در زمینههای مختلف است.
استان چهارمحال و بختیاری یکی از استانهایی است که با آب و هوایی کوهستانی و اقلیم چهار فصل دارای انواع محصولات کشاورزی، دامپروری، شیلات و باغی است اما با این همه آثاری از عدم توسعه کافی صنایع تکمیلی و تبدیلی در استان وجود دارد که موجب عدم توسعه کشاورزی که بیکاری روستائیان، سطح معیشت پایین مردم و عدم رشد اقتصادی و ارزآوری به استان شده است.
در برخی موارد در حوزه کشاورزی و باغی، به حدی صنایع تبدیلی و تکمیلی(فرآوری) وجود ندارد که برخی افراد محصولات باغی را با قیمت کم از کشاورزان و باغداران خریداری وبه استانهای همجوار جهت فرآوری، بستهبندی و غیره انتقال میدهند و این نکته گویای این است که محصول باغی و کشاورزی در این استان بوجود میآید اما سود آن در استان دیگر شامل برخی افراد غیرکشاورزو غیر باغدار میشود.
سرمایهگذاری ناکافی از موانع رشد صنعت فرآوری و صنایع تبدیلی است
طهمورث فتاحی مدیر صنایع تبدیلی و تکمیلی جهاد کشاورزی استان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: میزان سرمایهگذاری در صنایع تبدیلی و تکمیلی در تمام بخشهای کشاورزی استان به نسبت تولیدات کشاورزی قابل فرآوری، بیشتر بوده و در همه بخشهای کشاورزی رتبه متوسط کشوری استان، از استانهای توسعهیافته بیشتر است.
وی افزود: سالانه یک و نیم میلیون تن محصولات کشاورزی در استان تولید میشود و حدود یک میلیون و 100 هزار تن از آنها قابل فرآوری است که اکنون ظرفیتهای ایجاد شده توسط بخش خصوصی بیش از ظرفیت تولید استان است بنابراین سرمایهگذاری به ویژه در دهه 90 در استان بیشتر از توان تولید است بنابراین با توجه به شاخصهای تولید محصولات کشاورزی به نسبت، جزو استانهای اول در توسعه صنایع تبدیلی و غذایی هستیم و حتی از استانهای توسعه یافته مانند فارس، اصفهان، خراسان و آذربایجان غربی سرمایهگذاری بالاتری داریم.
مدیر صنایع تبدیلی و غذایی جهاد کشاورزی استان گفت: در سرمایهگذاری در بخش سردخانههای دو مداره رتبه اول کشور را داریم و استان به ویژه شهرستان بروجن قطب سردخانههای کشور است و خدمات را به استانهای مرکزی و جنوبی نیز ارائه میدهد، در این سرمایهگذاریها مهمترین عنصر استفاده از فناوریهای پیشرفته در محصولات قابل فرآوری است که موجب شده صادرات تمام محصولات باغی استان را داشته باشیم.
وی ادامه داد: در تولید خوراک آبزیان علاوه بر تامین خوراک دام مورد نیاز مزارع پرورش ماهی استان به تامین خوراک ماهی 26 استان کشور نیز کمک میکند بهطوریکه بیش از 40 درصد خوراک ماهیان سردابی کشور را تولید و به بخشی از خاورمیانه نیز صادر میشود.
فتاحی با اشاره به فراوری و بستهبندی انواع ماهی فیله و غیره اضافه کرد: در فرآوری ماهیان سردابی در رتبه اول صادرات قرار داریم و سال گذشته 10 هزار تن خوراک آبزیان با استاندارد کیفیت از چهارمحال و بختیاری صادر شد و در تولید و بستهبندی قارچ نیز رتبه پنجم کشوری را دارا هستیم.
وی بیان داشت: ظرفیت سردخانه محصولات باغی 200 هزار تن است و مشکل فرآوری استان فروش باغات توسط باغداران استان به افراد غیرکشاورز است که موجب شده این افراد نسبت به برداشت، نگهداری، فروش و ارزش اقتصادی محصودات باغی انگیزهای نداشته و صرفا جهت تفریح در مواقعی از سال اقدام به خرید این باغها کردهاند، به همین لحاظ برداشت محصول از باغهای تفریحی انجام نمیشود و کارخانهها و کارگاههای فرآوری در فصول برداشت محصولی برای فراوری ندارند و متضرر میشوند.
مدیر صنایع تبدیلی و تکمیلی جهاد کشاورزی استان با بیان اینکه مردم باید از فروش باغهای خود به افراد غیرکشاورز و غیرساکن در روستای محل باغ خودداری کنند، تصریح کرد: گرانی یکی دیگر از مشکلات فرآوری محصولات باغی است و تاکنون به این موضوع تخصصی پرداخته نشده است.
وی با اشاره به پنج کارخانه فرآوری در استان استان عنوان داشت: در استان پنج کارخانه فرآوری فعال است که سه واحد در ناحیه صنعتی شهرکرد و دو واحد در ناحیه صنعتی سامان بوده و از مجموع این تعداد دو واحد به تکنولوژی پیشرفته مجهز است و علاوه بر اینها برخی اهالی نیز در خانه دستگاه خشککن دارند و در فرآوری محصولات باغی فعال هستند.
فتاحی خاطرنشان کرد: سال گذشته 64میلیارد تومان در بخش صنایع تبدیلی و تکمیلی سرمایهگذاری شد که با احتساب سرمایهگذاری در بخش خصوصی بیش از 210 میلیارد تومان سرمایهگذاری انجام و کارخانهها و کارگاههایی در شهرستانهای شهرکرد، بروجن به ویژه سفیددشت و گندمان همچنین فرخشهر، بن و وردنجان صورت گرفت.
وی با اشاره به اینکه امسال با توجه به شعار سال، اولویتهای سرمایهگذاری استان را تعیین کردهایم و فرصتها و موانع را شناسایی و برنامه جامع طراحی و به استانداری تحویل شده است، تشریح کرد: یکی از مهمترین فرصتها استفاده از ظرفیتهای خالی کارخانههایی است که با ظرفیت محدود فعالیت میکنند.
مدیر صنایع تبدیلی و تکمیلی جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری بیان کرد: سرمایهگذاری ناکافی از موانع رشد صنعت فرآوری و صنایع تبدیلی است که با توجه به نیاز بخش کشاورزی، کمبود اعتبارات دولتی، کمبود تسهیلات بانکی و گرانی سود آن از موانع رشد این صنایع است.
وی توضیح داد: متناسب نبودن فعالیتهای آموزشی و فرهنگی با صنایع تبدیلی و تکمیلی، ضعف ساختارهای سازمانی و قانونی، نوسانات در تولید و قیمت محصولات کشاورزی به عنوان مواد اولیه صنایع تبدیلی و ناکافی بودن صندوقهای ویژه حمایت از صنایع تبدیلی از دیگر مشکلات این صنایع است.
انتهای پیام/7540/ح