معضل سرمایه‌گذاری در خراسان شمالی/ وعده‌هایی که عمل نشد و کارآفرینی که «ریسک» نمی‌کند

معضل سرمایه‌گذاری در خراسان شمالی/ وعده‌هایی که عمل نشد و کارآفرینی که «ریسک» نمی‌کند

گروه استان‌ها- موضوع سرمایه‌گذاری بخش خصوصی و دولتی در استان خراسان شمالی یکی از چالش‌های توسعه و پیشرفت استان است که علی رغم همه وعده‌ها٬ تا کنون هیچ نشانه‌ای از سرمایه‌گذاری در استان دیده نمی‌شود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از  بجنورد ٬ سرمایه‌گذاری بخش خصوصی راه نجات اقتصاد کشور است. از این طریق مردم در همه کارها سهیم شده و می‌توانند زیرساخت‌های تولیدی بسیاری را در مناطق مخلف ایجاد کنند و سود حاصل از آن به جیب همه مردم خواهد رفت.

به عنوان مثال اگر در استانی مثل خراسان شمالی٬ یک سرمایه‌گذار در بخش صنایع تبدیلی کشاورزی وارد استان شود٬ می‌تواند با ایجاد زنجیره تولید کشاورزی٬ محصولات کشاورزی استان را با فراوری به بازار رسانده و علاوه بر قیمت ارزان محصولات ثانویه برای مردم استان٬ سود سرشاری را نیز به جیب بزند. اتفاقی که تا کنون کمتر شاهد آن بوده‌ایم.

با این حال همیشه و در مباحثات روزانه اقتصادی خراسان شمالی٬ موضوع سرمایه‌گذاری موضوعی مهم و به روز بوده و فقط در جلسات از آن صحبت و از حمایت‌های سرمایه‌گذاری و شوی تبلیغاتی ناشی از آن گزارش تهیه می‌شود.

مزیت‌های سرمایه گذاری در خراسان شمالی 

خراسان شمالی استانی با اقلیم چهار فصل٬ دسترسی آسان و آب و هوایی بسیار مناسب و مستعد سرمایه گذاری بخش‌های مختلف است. این منطقه نگین سرسبز شمال شرق کشور یکی از استان های مرزی است که از فرصت‌ها و مزایای فراوانی برای سرمایه گذاری به ویژه برای کشورهای آسیای میانه نظیر ترکمنستان و تاجیکستان و ... برخوردار است و سرمایه گذاران داخلی و خارجی می‌توانند با حضور در این استان از امکانات و مشوق های سرمایه گذاری بهره مند شوند.

برخورداری از جاذبه‌های گردشگری بی‌نظیر و تفرجگاه‌ها در محورهای مختلف استان  و روستاهای هدف گردشگری از جمله زمینه‌هایی است که می توان به قطب سرمایه‌گذاری در کشور تبدیل شود. هم‌چنین برخورداری از صنایع بزرگ آلومینا، فولاد، لوله‌گستر، پتروشیمی، سیمان و فراهم بودن توسعه فعالیت‌های صنعتی در صنایع پایین دستی و ایجاد زنجیره ارزش افزوده یکی دیگر از اقطاب سرمایه‌گذاری استان است.

در بخش گمرکی تسهیل ترخیص کالا از گمرک برای واحدهای تولید معتبر با داشتن حداقل 50 کارمند بیمه شده و با حفظ بخشی از کالا به عنوان وثیقه برای شفافیت کالاهای وارداتی به عنوان مشوقی کم نظیر برای سرمایه‌گذاران دیده شده است و همه این عوامل باید سرمایه‌گذاران را برای حضور در خراسان شمالی ترغیب و تحریص کند اما تا کنون این اتفاق نیفتاده است.

 استاندار: برای سرمایه‌گذاران فرش قرمز پهن می‌کنیم 

محمدعلی شجاعی استاندار خراسان شمالی در آخرین نشست شورای برنامه ریزی و توسعه استان با بیان اینکه توجه به تولید داخلی و مانع زدایی مورد تاکید مقام معظم رهبری است و مسئولان مورد خطاب صحبت‌های ایشان هستند و نه مردم معمولی، افزود: در سال گذشته 75 هکتار زمین با انعقاد 200 قرارداد به بخش خصوصی جهت سرمایه‌گذاری واگذار شده است که از زمان تاسیس استان بی سابقه است. 

وی با تاکید بر اینکه برای حضور سرمایه گذار در استان فرش قرمز پهن می کنیم، گفت: صدور مجوز بی‌نام و تصویب اراضی بی‌نام برای ایجاد نواحی صنعتی از جمله راهکارهای استان برای حضور سرمایه گذار بخش خصوصی در استان است.  برای جذب سرمایه گذاری بخش خصوصی و تسهیل در صدور مجوز، برای 76 فرصت سرمایه گذاری مجوز بی‌نام در حوزه‌های مختلف صادر شد و تمام استعلام و مجوزهای لازم نیز اخذ شده است.

مقام عالی دولت در خراسان شمالی پایین بودن پوشش بیمه تامین اجتماعی و بالا بودن تعداد مددجویان نهادهای حمایتی را به دلیل نبود صنایع مختلف و کم در استان دانست و افزود: ایجاد واحدهای صنعتی موجب فرآوری محصولات کشاورزی و ایجاد صنایع تبدیلی خواهد شد و نگرانی مدیران نباید موجب توقف مسیر خصور سرمایه گذار در استان شود. باید تلاش کنیم با ایجاد شرایط بهتر سرمایه گذار خراسان شمالی را برای سرمایه گذاری انتخاب کند تا با افزایش واحدهای صنعتی نداشته‌های استان تامین شود.

رئیس شورای برنامه ریزی و توسعه استان خراسان شمالی در ادامه تصریح کرد:  به لحاظ زیرساختی و نداشته ها نسبت به سایر استان‌ها وضعیت خوبی نداریم که به اعتقاد بنده ارتباطی به نوپا بودن استان ندارد چرا که 14 سال از تاسیس استان گذشته است و باید با تشخیص اولویت ها اجازه ندهیم نداشته‌ها سر از سفره مردم در بیاورد. 

شجاعی از انعقاد تفاهم نامه 700 میلیارد تومانی با بسیج سازندگی کشور در راستای محرومیت زدایی به ویژه در حوزه آبرسانی روستایی استان، افزود: مشکل مردم مشکل نظام است و با همین نگاه تلاش کردیم مشکلات‌ها را به فرصت تبدیل کنیم و از مسئولین ملی برای رفع نداشته‌ها مطالبه کنیم. 

 ضعف مدیریتی باعث عدم جذب سرمایه گذار شده است 

محمد وحیدی نماینده مردم 5 شهر استان خراسان شمالی در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه حال و ور زسرمایه‌گذاری در استان خوب نیست٬ اظهار داشت: خراسان شمالی دارای منابع و پتانسیل‌های بسیار خوبی در منطقه است و این استان با قرار گرفتن در موقعیت جغرافیایی مناسب، وجود معادن و برخورداری از ظرفیت خوب در حوزه دامی و باغات به‌نوعی بهشت سرمایه‌گذاری بوده اما نتوانسته‌ایم به‌خوبی برای آن سرمایه‌گذار جذب کنیم.

وی افزود: در بخش سرمایه‌گذاری قوانینی وجود که استان‌های محروم به علت وجود ثبات مدیریتی از آن خیلی بهره‌مند نمی‌شوند و استان‌های برخوردار، از کمک‌های موردی موجود در قانون استفاده کرده و بر توسعه خود می‌افزایند.

نایب رییس کمیسیون آموزش مجلس گفت: با توجه به اینکه 16 سال از تقسیم استان خراسان شمالی از استان خراسان بزرگ می‌گذرد ولی متأسفانه به دلیل عدم ثبات مدیریتی و تغییرات مکرر مسئولان در خراسان شمالی سبب شده تا افراد از تصمیم‌گیری در درازمدت و برنامه‌ریزی بازبمانند و در حال حاضر احوال بازار سرمایه‌گذاری در خراسان شمالی موردقبول نیست و باید با انسجام مردم و مسئولان، موانع را از پیش رو برداریم.

وحیدی تصریح کرد: مقام معظم رهبری در سفر خود در سال 91 به خراسان شمالی تأکید کردند که این استان می‌تواند جزو 10 استان برتر کشور باشد و این مسئله نشان‌دهنده وجود ظرفیت‌های مختلف است. در این زمینه‌ مطالعات بسیاری انجام‌شده و این قابلیت وجود دارد و این امر با انسجام و همراهی مردم و مسئولان محقق خواهد شد.

وی ادامه داد: در حال حاضر سرمایه‌گذاران بخش خصوصی همیشه به دنبال این هستند که در استان‌های مرکزی سرمایه‌گذاری کنند زیرا به‌یقین به دنبال سود و مکانی با مزیت‌های فراوان هستند که در این زمینه باید دولت بسته‌های تشویقی مانند معاف از مالیات، پرداخت تسهیلات با کارمزد پایین و... برای این سرمایه‌گذاران در نظر بگیرد. اگر خراسان شمالی را با دیگر استان‌های هم‌تراز خود مقایسه کنیم متأسفانه هنوز به جایگاه مطلوب نرسیده و در بسیاری از شاخص‌ها توسعه‌نیافته است.

 چرا سرمایه گذار برای ورود به خراسان شمالی ریسک نمی‌کند؟ 

با همه آنچه درباراه اهمیت و لزوم سرمایه‌گذاری در استان گفته شد٬ سرمایه‌گذاران رغبتی برای حضور در استان ندارند و تاکنون طرح سرمایه‌گذار کلانی در استان به سرانجام نرسیده است. حتی دولت هم برای سرمایه‌گذایر در خراسان شمالی چه آن زمان که ول و بودجه داشت و چه امروز که بودجه‌ای ندارد٬ رغبتی ندارد.

بسیاری از فعالان اقتصادی علت این موضوع را در نبود مشوق‌های حمایتی و تسهیلاتی از سرمایه‌گذاران و دعواهای سیاسی در استان می‌دانند.

نمونه عدم همکاری بانک‌ها با سرمایه‌گذاران در پیگیر مصوبات سفر دولت به خراسان شمالی دیده می‌شود. استاندار خراسان شمالی با تذکر به مدیران دستگاه‌های اجرایی و با بیان اینکه بنده نحوه برخورد شما مدیران بانکی را در جهت پیگیری مصوبات سفر ریاست جمهوری متوجه نمی شوم افزود: درحالی این مصوبات مربوط به تیرماه سال 98 است اما مدیران حرکتی در راستای توسعه استان در این خصوص انجام نمی‌دهد لذا با این روال حرکت کردن به توسعه نخواهیم رسید.

شجاعی در نشستی با فعالان اقتصادی استان بار دیگر بر اهمیت سرمایه گذاری و برخورد مناسب با سرمایه‌گذار تاکید کرد و گفت:  مدیران دستگاه‌های اجرایی زمین را از کسانی که کاری انجام نمی‌دهند پس گرفته و به سرمایه‌گذار واقعی زمین را بدهند و وقت ما را در این جهت تلف نکنند.

نماینده عالی دولت در خراسان شمالی از احتمال ممنوع الورود شدن مدیران بانک‌های عامل به جلسات استان خبر داد و اضافه کرد: در صورتی که بانک‌های عامل طرف حساب مصوبات سفر ریاست جمهوری به استان وظایف خود را به نحو احسن انجام ندهند، ضمن ممنوعیت ورود آن‌ها به جلسات استانی به هیئت خبرگان بانکی نیز معرفی می شوند.

حال مشخص است که با این اوصاف هیچ سرمایه‌گذاری برای ورود به خراسان شمالی انگیزه و رغبت ندارد و حال روز استان هم‌چنان در بسیاری از شاخص‌های اقتصادی در حد ضعیف مانده است. شاید با حضور دولت جدید مدیرانی تازه نفس٬ قطار حرکت سرمایه‌گذایر در استان بر ریل خود قرار گرفته و شاهد پیشرفت و آبادانی خراسان شمالی باشیم.

انتهای پیام/311/ی

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران