ریشه‌های تروریسم علیه مسلمانان در کانادا

ریشه‌های تروریسم علیه مسلمانان در کانادا

حادثه تروریستی جدید در کانادا در ادامه بی‌توجهی مسئولان این کشور نسبت به بهبود وضعیت حقوق بشری و رعایت حقوق اقلیت‌ها در این کشور صورت گرفته است.

گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم- روز یکشنبه راننده کامیونی در کانادا «عامدانه» 4 عضو یک خانواده مسلمان را کشت. قربانیان یک زن 74 ساله، یک مرد 46 ساله، یک زن 44 ساله و یک دختر 15 ساله بودند. پسر 9 ساله خانواده نیز در این حادثه جراحت برداشت و در بیمارستان بستری است.

جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا روز سه‌شنبه هشتم ژوئن (18 خرداد) در نشستی که در مجلس عوام این کشور سخن می‌گفت از این حادثه به عنوان یک حادثه تروریستی نام برد.  او در همین زمینه گفت: «این کشتار اتفاقی نبود، این یک حمله تروریستی بود. ما نباید به چنین رفتار وحشیانه‌ای عادت کنیم، نباید اجازه دهیم چنین رویدادهایی عادی قلمداد شود.»

پلیس کانادا هم از همان ابتدا اعلام کرد که این حادثه یک جرم عامدانه ناشی از نفرت بوده و مظنون، قربانیان را تنها به دلیل مذهب آنها هدف قرار گرفته است. «پاول ویت»، سرپرست تحقیقات روز دوشنبه در یک نشست خبری گفت: «اعتقاد بر این است که این قربانیان به دلیل مسلمان بودن مورد هدف قرار گرفته‌اند.»

سابقه خشونت علیه مسلمانان

خشونت علیه مسلمانان در کانادا سابقه دار است و به به خصوص بعد از حملات 11 سپتامبر 2001 در آمریکا سیر صعودی داشته است. در 29 ژانویه سال 2017، مردی در مسجدی در شهر کبک به سوی افراد تیراندازی کرد که منجر به کشته شدن شش نفر و زخمی شدن پنج نفر دیگر شد.

سپتامبر گذشته نیز محمد اسلیم ظفیس در حالیکه در کنار مسجدی در تورنتو نشسته بود، به ضرب چاقو کشته شد. اوایل سال جاری نیز چند دختر و زن مسلمان و سیاه‌پوست نیز هدف برخی حملات و تهدیدات با انگیزه نفرت در منطقه "کلگری" و "ادمونتون" قرار گرفتند.

آمارهای رسمی دولت کانادا نشان می‌دهند شمار جرائم ناشی از نفرت علیه مسلمان‌ها بین سال‌های 2012 تا 2015 بیش از 300 درصد افزایش یافته است. شورای ملی مسلمانان هم اخیراً اعلام کرده که 322 حادثه علیه جامعه مسلمانان در کانادا بین سالهای 2013 تا 2019 از خشونت های فیزیکی گرفته تا آزار افراد در فضای مجازی ثبت شده است.

کشور کانادا , اسلام هراسی ,

اسلام‌هراسی و نظام آموزشی کانادا

با آنکه دولت کانادا در مواقع وقوع حملات علیه مسلمان‌ها آن را محکوم می‌کند عملاً نه تنها اقدامی برای مبارزه با این خشونت‌ها انجام نمی‌دهد بلکه در مواردی به دیدگاه‌های نفرت‌پراکنانه دامن زده و آن را ترویج می‌کند.  به عنوان مثال، محققان می‌گویند نظام آموزش دولتی کانادا به ترویج نگرش‌های اسلام‌هراسانه در جوانان و نوجوانان می‌پردازد. 

در سال‌های گذشته گزارش‌های بسیار متعددی از رویدادهای اسلام‌هراسانه در کانادا علیه دانش‌آموزان مسلمان منتشر شده است. یک مطالعه علمی که سال 2008 منتشر شده نشان می‌دهد که تعاملات دانش‌آموزان غیرمسلمان، معلمان و کادر مدیریت مدارس کانادا با دانش‌آموزان مسلمان بر اساس تصورات کلیشه‌ای منفی از جامعه مسلمانان است. در این میان، دانش‌آموزان دختر مسلمان که حجاب اسلامی دارند مورد انواع آزارها از آزارهای کلامی تا خشونت فیزیکی قرار می‌گیرند. 

دانشگاه‌ها هم وضعیت بهتری ندارند. در گزارشی که آگوست 2015 بر اساس نتایج یک تحقیق از دانشجویان مسلمان در دانشگاه‌های مک‌گیل و کانکوردیا منتشر شد 36.3 پاسخ‌دهندگان گفته بودند به دلیل مذهبشان مورد تبعیض قرار گرفته‌اند. سال 2013 یک استاد دانشگاه مک‌گیل توسط هیئت رسیدگی به شکایات دانشجویان به دلیل آزار مذهبی، فرهنگی و شخصی یک دانشجوی مسلمان و تهدید او به مرگ مجرم شناخته شد.

اسلام‌هراسی در رسانه‌های کانادا

رسانه‌های کانادا دیگر نهادی هستند که گفته می‌شود به ترویج اسلام‌هراسی در این کشور می‌پردازند. «کریم اچ کریم»، استاد روزنامه‌نگاری در کانادا گفته بعد از حملات 11 سپتامبر مفهوم‌سازی برای معرفی اسلام به عنوان خطر جایگزین «خطر شوروی» در دوران جنگ سرد شده است.

«محمود عید»، محقق علوم ارتباطات بعد از مقایسه نحوه پوشش رسانه‌های کانادا از مسائل مربوط به اقلیت‌های مذهبی به این نتیجه رسید که رسانه‌های کانادا معمولاً در تلاشند از مسلمان‌ها تصاویر ضد انسانی، افراطی، متعصب و خطرناک به تصویر بکشند. طبق یافته این محقق، اهالی خاورمیانه در رسانه‌ها بر اساس تصورات کلیشه‌ای تروریست، وحشی و ستون پنجم به تصویر کشیده می‌شوند. این تصورات کلیشه‌ای باعث ایجاد سوءظن نسبت به مسلمان‌ها و در نهایت بروز جرائم نفرت‌پراکنانه علیه آنها می‌شود. 

در یک مطالعه موردی خاص که در خصوص روزنامه «نشنال‌‌پست» کانادا انجام شده مشخص شده که این روزنامه سردمدار انتشار مطالب اسلام‌هراسانه است. مطالعه‌ای که سال 2006 در دانشگاه آلبرتا انجام شد نشان داد که در جریان انتخابات فدرال سال 2006 نزدیک به 42 درصد از کل مقالات این روزنامه به مرتبط کردن اسلام و مسلمان‌ها با تروریسم ارتباط داشت در حالی که این رقم برای «گلوب‌اند‌میل» 9 درصد و برای روزنامه «تورنتو استار» 14 درصد بود.

«عایشه شودری»، دانشیار مطالعات اسلامی و جنسیتی در دانشگاه «یو‌بی‌سی» می‌گوید مردم با نفرت از اسلام متنفر نمی‌شوند اما نظرسنجی‌های مختلفی نشان می‌دهند که بیش از نیمی از مردم کانادا دیدگاه‌های منفی نسبت به اسلام و مسلمانان دارند.

او درباره ریشه‌های گستردگی اسلام‌هراسی در کانادا و روش‌های مرتفع کردن آن می‌گوید: «ما در نهادهایی که اساس آنها مبتنی بر نفرت و دیونمایی علیه دیگران است مشارکت داریم و از آنها منتفع می‌شویم. باید اطمینان حاصل کنیم که این نهادها عاری از سوگیری و نفرت هستند. کانادایی‌ها باید کسب سود از امتیازاتی که امتیازی را از دیگران سلب می‌کند کنار بگذارند خواه آنکه آن امتیاز نژادی، جنسیتی، مذهبی یا هر نوع امتیاز دیگری باشد.»

بنابراین حادثه تروریستی جدید در کانادا در ادامه بی‌توجهی مسئولان این کشور نسبت به بهبود وضعیت حقوق بشری و رعایت حقوق اقلیت‌ها در این کشور صورت گرفته است. این حادثه نه تنها دولت کانادا را در نقطه‌ای قرار می‌دهد که باید در مسیر بهبود وضعیت حقوق بشر گام بردارد اثبات می‌کند اتاوا در جایگاهی قرار ندارد که در مورد وضعیت حقوق بشری دیگر کشورها اظهارنظر کند.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon