کم فروغی دهه کرامت در شهر شیراز؛ گردشگری مذهبی و زیارتی در استان فارس رها شده است
گروه استانها- کلانشهر شیراز اگر چه مزین به نام سومین حرم اهل بیت است اما آن گونه که شایسته و بایسته است فضاسازی مناسبی در این شهر برای گرامیداشت دهه کرامت انجام نشده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز ، کلانشهر شیراز اگر چه مزین به نام سومین حرم اهل بیت است و میزبان وجود ارزشمند حضرت احمدبن موسی(ع) اما به نظر میرسد آن گونه که شایسته و بایسته است فضاسازی مناسبی در این شهر برای گرامیداشت دهه کرامت انجام نشده و شیراز در این زمینه در مقابل شهرهایی مانند مشهد و قم کم فروغ ظاهر شده است.
هر چند برخی مسئولان تداوم شرایط کرونایی و درگیریهای مرتبط با انتخابات را دلیل این کم فروغی میدانند اما به نظر میرسد ایجاد پست معاونت گردشگری و زیارت در دستگاههای اجرایی به تأسی از شهرهای مشهد و قم نیز نتواسته به شکستن این رکود کمک کند.
در همین راستا مدیر گردشگری شهرداری شیراز در گفتوگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به تقارن دهه کرامت با بحث انتخابات اظهار داشت: ویژه برنامههای دهه کرامت شهرداری به خاطر انتخابات به تعویق افتاده و در این راستا در بحث گردشگری مذهبی کار چندانی به خاطر این رویداد امسال نمیشود انجام داد.
علی نیری افزود: کاری که برای ما مهم بود انجام شود انعقاد تفاهمنامه مثلث گردشگری مذهبی ما بین شهرهای مشهد، شیراز و قم بود که این تفاهم نامه در اواخر سال گذشته منعقد شد.
وی بیان کرد: قرار بود در دهه کرامت در سطح مقامات بالاتر یعنی شهرداران سه شهر شیراز، قم و مشهد و تولیتهای حرمهای مطهر شاهچراغ، امام رضا (ع) و حضرت معصومه (ع) به امضا برسد که در این رابطه پیشنویس آن آماده شده و به شهرداران مربوطه تحویل داده شده و در شیراز در حال چکشکاری این طرح هستیم اما به خاطر تقارن دهه کرامت با بحث انتخابات امکان گردهمایی این شهرداران فعلا وجود ندارد چرا که خبر برگزاری این همایش به عنوان بزرگترین اتفاق در حوزه گردشگری مذهبی در بین اخبار انتخابات گم میشود.
نیری اظهار داشت: در این راستا مقرر شده در نخستین فرصت ممکن در تیرماه یا همزمان با اعیاد غدیر و قربان این همایش برگزار شود و این سه شهر به صورت عملی گردشگران مذهبی خود را تبادل کنند که بزرگترین اتفاق در حوزه گردشگری مذهبی استان خواهد بود.
مدیر گردشگری شهرداری شیراز به دیگر اقدامات در حال انجام در حوزه گردشگری مذهبی اشاره کرد و گفت: تدوین مجموعهای از کتابها در حوزه گردشگری زیارت از جمله این اقدامات است که بهزودی از آن رونمایی میشود.
وی همچنین از تهیه و تدوین کتاب گردشگری زیارت خبر داد که در نخستین فرصت به اطلاع عموم خواهد رسید.
نیری با تاکید بر اینکه به دنبال آن هستیم که سطح گردشگری مذهبی در استان فارس و شیراز را به سمت عملیاتی و واقعیتر پیش ببریم افزود: در حوزه گردشگری سلامت نیز با شرکتهای مختلفی رایزنی شده و مقدمات کار فراهم آمده تا رویدادهای مشترکی را با کشور عراق و شهر کربلا در حوزه گردشگری مذهبی و سلامت رقم بزنیم به نحوی که در حال حاضر در مرحله کارشناسی و تهیه جزئیات رویداد هستیم که که این مهم در روزهای آغازین ماه محرم و یا اربعین انجام خواهد شد.
مدیر گردشگری شهرداری شیراز با بیان اینکه شرایط کرونا ویژه برنامههای دهه کرامت مار ا به تعویق انداخته است گفت: به دنبال آن هستیم که اقدامات بنیانیتری در دهه کرامت به مرحله اجرا برسد که بتوانیم در حوزه گردشگری مذهبی زائر داشته باشیم و در این راستا ضروری است سایر دستگاهها نیز همچون شهرداری شیراز برای توسعه این حوزه ردیفهای مالی در نظر بگیرند.
نیری از در نظر گرفتن ردیف بودجه برای مرمت مساجد تاریخی خبر داد و اضافه کرد: در این رابطه استارت کار زده شده است و این کار در حال انجام است.
مدیر گردشگری شهرداری شیراز ادامه داد: به بهانه دهه کرامت همه دستگاههای مرتبط با حوزه گردشگری مذهبی باید برای دهه ولایت برنامهریزی کنند و در این زمینه کار ویژهای باید انجام داد چرا که در دهه کرامت به دلیل بحث کرونا و انتخابات نمیتوان کار چندانی انجام داد.
این در حالی است که رئیس بخش گردشگری و هتلداری دانشگاه شیراز با تاکید به اینکه در سالیان قبل که شاهد پاندومیک کرونا نبودیم نیز فعالیت شاخص و برجستهای در حوزه گردشگری مذهبی در شیراز و استان فارس انجام نشده است گفت: کرونا نمیتواند دلیل موجهای برای کوتاهیها، کم کاریها و بیتوجهی به حوزه گردشگری مذهبی شیراز و استان فارس از سوی دستگاهها و مسئولان مرتبط با این حوزه تلقی شود.
مسلم باقری بیان کرد: با توجه به ماهیت دانش گردشگری که در حوزه علم و نظر رشته بین رشتهای است و در عمل و اجرا نیز دستگاههای مختلفی درگیر این حوزه هستند که همین مسئله سبب میشود که از یک مرجع واحد امکان پاسخگویی میسر نباشد و هر کدام از این دستگاهها کوتاهیها را به گردن سایر دستگاهها میاندازند و به قول معروف فرافکنی میکنند.
وی در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار تسنیم با اشاره به اینکه استان فارس بیشترین امامزادهها را در خود جای داده که این موضوع پتانسیل خوبی را در ایام بزرگداشت این امامزادههای شریف در مناسبتهای مختلف همچون دهه کرامت برای گردشگری مذهبی در قالب گردشگری فراهم کرده که باید از آن بهره برد.
باقری راهکار اساسی توجه به حوزه گردشگری مذهبی را ایجاد شورای عالی گردشگری در استان فارس دانست و اظهار داشت: عدم هماهنگی دستگاههای ذیربط و همچنین نبود یک مرجع واحد تصمیمگیری دلیل اصلی این کم کاریها و بیتوجهیها در حوزه گردشگری است به گونهای که تقریبا بیش از 30 دستگاه در حوزه مرتبط با حوزه گردشگری درگیر هستند.
باقری اظهار داشت: در صورت تصویب شورای عالی گردشگری در استان فارس باید این شورا متشکل از بخشهای دولتی و خصوصی مرتبط با این صنعت فعال شود و وظایف و مسئولیتهای هر کدام مشخص شود تا از این طریق بتوان جلوی فرافکنی دستگاههای مرتبط گرفته شود.
رئیس بخش گردشگری و هتلداری دانشگاه شیراز به موفقیت حوزه گردشگری مذهبی شهرهای مشهد و قم در قیاس با شیراز اشاره کرد و گفت: علاوه بر وجود حرمهای شریف امام رضا علیه السلام و حضرت معصومه سلام الله علیها در این دو شهر یکی دیگر از دلایل موفقیت مشهد و قم در حوزه گردشگری مذهبی وجود برنامههای مدون در این حوزه است و بخش خصوصی استانهای خراسان رضوی و قم در حوزه گردشگری مذهبی بسیار فعال است در حالی که در شیراز و استان فارس متاسفانه بخش خصوصی فعالیت قابل توجهی در این زمینه ندارد.
وی با تاکید به اینکه برای پایداری حوزه گردشگری مذهبی در استان فارس نیازمند ورود جدی بخش خصوصی هستیم افزود: لازمه این امر این است که بخش خصوصی در این حوزه ورود کند و از توسعه گردشگری مذهبی منتفع شود.
باقری با اشاره به اینکه در حال حاضر یک پرواز مستقیم بین استان فارس و کشور عراق برقرار نیست اظهار داشت: یکی از دلایل این موضوع عدم بازاریابی در حوزه گردشگری مذهبی است به نحوی که مردم عراق و دیگر گردشگران مذهبی به دلیل نبود اطلاعرسانی مطلوب شناخت مناسبی از منزلت امام زادگان مدفون در استان به ویژه حضرت احمد بنموسی شاهچراغ ندارند و در این زمینه متاسفانه کم کاری صورت گرفته است.
به گفته این استاد دانشگاه اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان با همکاری دانشگاه شیراز در حال نگارش طرح جامع بازاریابی گردشگری استان و همچنین گردشگری مذهبی است که امیدواریم قبل از پایان سال این طرح به سرانجام رسیده و برنامههای عملیاتی بازاریابی حوزه گردشگری استان و گردشگری مذهبی تدوین شود.
با این حال و با وجود این پراکندگی در گردشگری به ویژه گردشگری مذهبی و همچنین وجود معاونت گردشگری و امور زیارتی در استانداری فارس ایجاب میکند که گردشگری مذهبی در استان فارس و شهر شیراز سامان بیشتری داشته باشد در حالی که تاکنون این معاونت عملکرد قابل قبولی نداشته است.
همچنین عدم حضور هیچ نمایندهای از این معاونت در نشست بزرگداشت دهه کرامت که روز گذشته در حرم مطهر شاهچراغ (ع) برگزار شد، جای سوال دارد که چگونه بالاترین مقام گردشگری و امور زیارتی استان در چنین جلسه مهمی حضور نداشته در صورتی که حرم مطهر شاهچراغ (ع) گذشته از مقام بالای حضرت و لزوم سنگ تمام گذاشتن در بزرگداشت ایشان؛ محور اصلی گردشگری مذهبی در شیراز و استان فارس نیز است.
انتهای پیام/424/ح