کشف شهر تاریخی در مجاورت برج طغرل/ کاوش برای کشف سایر بقایای شهر تاریخی ادامه یابد + فیلم

کشف شهر تاریخی در مجاورت برج طغرل/ کاوش برای کشف سایر بقایای شهر تاریخی ادامه یابد + فیلم

گروه استان‌ها - کارشناسان حوزه میراث فرهنگی معتقدند شهر تاریخی مدفون و باقی‌مانده از دوره آل‌بویه یا سلجوقی در اطراف برج طغرل می‌بایست کاوش شده و از زیرخاک بیرون کشیده شود و با استفاده از حفاظ شیشه‌ای در معرض دید عموم قرار گیرد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ری، چندی پیش اخباری از کشف شهر تاریخی در محدوده برج طغرل در شهرری منتشر و مشروح آن از سوی کارشناسان موکول به کسب اطلاعات کافی از اثر شد. بر اساس شواهد موجود در حال حاضر بخشی از کاوش انجام گرفته و 3 اثر تاریخی در بوستان کناری برج طغرل شناسایی شده است اما عملیات کاوش با وجود احتمال قوی برای وجود آثار و بناهای ارزشمند و تاریخی به دلیل برخی محدودیت‌ها تعطیل شده است.

کارشناسان این حوزه معتقدند شهر تاریخی باقی‌مانده از دوره آل‌بویه یا سلجوقی در این محل مدفون است که می‌بایست کاوش شده و از زیرخاک بیرون کشیده شود. همچنین کارشناسان اصرار دارند این شهر تاریخی با حفاظ شیشه‌ای در معرض دید عموم قرار گیرد تا فرهنگ و تمدن ایرانی برای علاقه‌مندان به نمایش گذاشته شود.

رضا سلمانپور سرپرست هیئت باستان‌شناسی در گفت‌وگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری تسنیم در ری، با اشاره به کشف سازه تاریخی در ضلع غربی برج طغرل اظهار داشت: در بوستان مجاور برج طغرل بنا بر گمانه‌های موجود؛ باستان شناسان در 3 سایت کاوش مشغول به کار شدند که با وجود کشفیات ارزشمند تاریخی عملیات کاوش به دلیل برخی محدودیت‌ها در حال حاضر متوقف شده است.

وی افزود: در این محدوده غیر از بقایای معماری اعم از دیوار، پله و کف که متعلق به دوره آل‌بویه یا سلجوقی است، باقی‌مانده سازه‌ای سنگی به ضخامت حدود 5/3 متر نیز در گوشه جنوب شرقی ترانشه به‌دست‌آمده و بیشتر بخش‌های سازه در زیر بخش‌های احداث شده برای پارک تفریحی است.

سرپرست هیئت باستان‌شناسی در ادامه گفت: معماری آجری مکشوفه در این محل احتمالاً مربوط به دوره آل‌بویه یا سلجوقی است که در محوطه بوستان و مسجد صدوق ادامه دارد و نیز سازه سنگی معظم با ضخامت تقریبی 5/ 3 متر که مطمئناً معماری معظم‌تری نیز بر روی این دیواره قرار داشته شناسایی شده اما در حال حاضر به دلیل محدودیت‌های مختلف عملیات کاوش متوقف شده است.

سلمانپور تصریح کرد: در این سایت در لایه‌های بالاتر احتمال استقرارهای موقتی از دوره ایلخانی داریم که آثاری از آن به‌دست‌آمده و همچنین ترانشه های دیگری نیز داریم که در همه آن‌ها آثار معماری دوره ایلخانی و سلجوقیان کشف شده است.

وی با اشاره به آثار مکشوفه از این بناها ادامه داد: داده‌های فرهنگی مربوط به این محل بیشتر شامل تکه‌های سفال است که مربوط به قرون تا 3 تا 6 هجری قمری است که به همین دلیل پیش‌بینی می‌شود معماری آثار نیز مربوط به آل‌بویه یا سلجوقی باشد.

 سرپرست هیئت باستان‌شناسی تأکید کرد: پوسیده فلزی سکه که احتمالاً مربوط به دوره صفوی است و کاملاً پوسیده و از بین رفته است نیز در این محل کشف شده که جهت بررسی بیشتر به آزمایشگاه منتقل شده است.

سلمانپور در پایان با اشاره به اهمیت این سازه در کنار برج طغرل تأکید کرد: ضروری است با تداوم حمایت‌ها، کاوش در ضلع شرقی ترانشه گسترش یابد و سازه معماری شاخص به‌صورت دقیق خواناسازی و در ادامه با همکاری شهرداری، برای احداث سایت موزه تاریخی در میان فضای تفریحی-فرهنگی یاد شده اقدام شود.

کاوش و پیش روی در این محدوده ادامه داشته باشد

احمد ابوحمزه کارشناس مسائل تاریخی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در ری با اشاره به کشف سازه معماری دوره سلجوقی در کنار برج یک‌هزارم ساله طغرل شهرری اظهار کرد: ری شهری باستانی است که در تاریخ ایران همیشه مدنظر بوده و از حدود 7 هزار سال پیش مردمانی در این شهر زندگی می‌کردند و در هر دوره‌ای به واسطه وجود آب چشمه‌علی و قنات‌ها محل زندگی مردم و جایگاه مهم شهر و شهرنشینی بوده است.

وی با بیان اینکه در هر دوره‌ای اینجا زندگی وجود داشته است گفت: ری در برخی دوره‌ها رشد و در برخی دوره‌ها با افول مواجه بوده و در دوره سلجوقی که مربوط به یک هزار سال پیش است در دوره رشد و شکوفایی قرار داشته و جایگاه مهمی داشته است که به همین واسطه ساخت‌وسازهای عظیمی ازجمله مقبره آرامگاهی برج طغرل در آن صورت می‌گیرد.

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه هم‌اکنون آثار 7 برج تاریخی در ری وجود دارد، ادامه داد: در کنار برج طغرل پیوست‌ها، سازه‌ها و احتمالاً برج‌های دیگری بوده است که پس از زلزله، سیل و حملات تیمور و مغول از بین رفته و فقط برج طغرل باقی‌مانده است.

ابوحمزه با تأکید بر اینکه حفاری در این محوطه باید ادامه داشته باشد، اظهار داشت: پیشنهادشده است که کاوش در این محدوده ادامه داشته و پیش روی جهت شناسایی باقی آثار صورت گیرد و در قسمت شناسایی شده با نصب شیشه امکان دید از بالا برای مردم و بازدیدکنندگان ایجاد شود.

این ری شناس و کارشناس تاریخی در پایان خاطرنشان کرد: مردم باید به‌راحتی آثار ری باستان را در مجاورت اثر ارزشمند برج طغرل ببینند.

انتهای پیام/ی

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon